Ίρις Θεοδωρίδου, 2010
Στόχος του κλαδέματος είναι να δημιουργήσουμε όσο πιο γρήγορα ένα εύρωστο, ευθύκορμο, ψηλό, νεαρό δέντρο για να αποφύγουμε ζημιές από τα χορτοφάγα ζώα και τις πυρκαγιές.
Η φωτιά σχεδόν πάντα ξεκινάει από το έδαφος και με τα δυνατά μελτέμια προχωράει γρήγορα. Ενώ ο αέρας μπροστά ανάβει τα χόρτα, από πίσω τα σβήνει και αν δεν υπάρχουν χαμηλά κλωνάρια, περνάει από κάτω από τα δέντρα χωρίς να τους κάνει ζημιά.
| Εικόνα 3 Το κλάδεμα γίνεται σύρριζα στον κορμό. |
Εάν ξεκινήσει το κλάδεμα σε μεγαλύτερη ηλικία πρέπει να γίνει σταδιακά, δηλαδή δεν αφαιρούμε σε μια χρονιά όλα τα κλαδιά που θα θέλαμε να φύγουν, γιατί πρέπει να υπολογίσουμε πόσες πληγές μπορούμε να κάνουμε χωρίς να αποδυναμώσουμε το δεντράκι (Εικόνες 4-10).
Σταδιακό κλάδεμα στο ίδιο δέντρο
![]() | ![]() |
| Εικόνα 4 Ακλάδευτο | Εικόνα 5 Το πρώτο φειδωλό κλάδεμα |
Η αφαίρεση μεγάλου κλαδιού δημιουργεί μεγάλο τραύμα
![]() | |
| Εικονα 6 | Εικονα 7 |
![]() | ![]() |
| Εικόνα 8 Αλλο ένα δέντρο πριν κλαδευτεί | Εικόνα 9 Μετά το πρώτο φειδωλό κλάδεμα |
| Εικόνα 10 Ο κλαδεμένος κορμός με 4 μικρά τραύματα |
![]() |
| Εικόνα 11 |
Η καλύτερη εποχή κλαδέματος για τις βελανιδιές είναι από Μάρτιο έως Απρίλιο (πριν ανοίξουν τα μπουμπούκια).
| Εικόνα 12 |
| Εικόνα 13 | Εικόνα 14 |
Συμπέρασμα
- Κάθε φορά που βγαίνετε στην ύπαιθρο, είναι καλό να κάνετε ένα αναπτυξιακό κλάδεμα σε κάποιο νεαρό δεντράκι.
- Θα νιώσετε πολύ χαρά, όταν περνώντας αργότερα θα διαπιστώσετε, ότι το "δικό σας" δεντράκι έχει μεγαλώσει περισσότερο από τα άλλα ακλάδευτα.
- Ταυτόχρονα το κλάδεμα των χαμηλών κλωναριών (μέχρι 3 μέτρα από το έδαφος ) είναι η καλύτερη προστασία του δέντρου από την πυρκαγιά.







0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου