Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Ξενάγηση στην «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας» στο Πικέρμι


Οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην ξενάγηση που διοργανώνουν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 10:30 π.μ., στο πεδίο των ανασκαφών της «Ακρόπολης της Παλαιοντολογίας» και στο μουσείο της κοινότητας Πικερμίου.

Το Πικέρμι Αττικής είναι παγκοσμίως γνωστό στους επιστήμονες της γεωλογίας λόγω των απολιθωμένων ζώων που αποτέλεσαν σταθμό στην παλαιοντολογία των σπονδυλωτών.

Η ξενάγηση του Αντώνη Λαζαρή, καθηγητή βιολόγου, περιλαμβάνει επίσκεψη στο χώρο των ανασκαφών και στο Μουσείο (στην πρώην κοινότητα Πικερμίου πίσω από τον Άγιο Χριστόφορο).

Η μετάβαση στο χώρους ξενάγησης, θα γίνει με ίδια μέσα και θα ρυθμιστεί κατά την δήλωση συμμετοχής σας. Για δηλώσεις συμμετοχής: Μαρία Παπαπαύλου 6945079690, vdelagram@gmail.com

Η περιοχή του Πικερμίου δικαίως έχει χρισθεί ως η «Ακρόπολις της Παλαιοντολογίας», επιδεικνύοντας μια πλούσια κληρονομιά παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος. Μετά από ανασκαφές έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα θηλαστικών που έζησαν πριν από περισσότερα από πεντέμισι με έξι εκατομμύρια χρόνια στο ανώτερο μειόκαινο, αλλά και σε πολύ παλαιότερες και νεότερες εποχές. Η ιστορία της ανακάλυψης της πανίδας θηλαστικών της Ελλάδος που εντάσσονται στην περίοδο αυτή άρχισε κατά τα πρώτα χρόνια από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, το 1835 στο Πικέρμι και συνεχίζεται μέχρι σήμερα στην Αττική, την Εύβοια, αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας και της νησιωτικής Ελλάδας. Με τις ανασκαφές στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του Πεντελικού Όρους και συγκεκριμένα γύρω από το ρέμα του Πικερμίου και τη θέση Κισδάρι αποκαλύφθηκαν απολιθωμένα οστά φυτοφάγων και σαρκοφάγων ζώων που συναντιόνται στις τάξεις των σπονδυλοζώων, πρωτευόντων, αιλουροειδών, προβοσκιδωτών, περισσοδαχτύλων, χαλικοθηρίων, αρτιοδαχτύλων, πτηνών και ερπετών.

Πηγή: Βορεινή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***