Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησης "λακκούβες"


Αποκατάσταση οδοστρώματος στην οδό Φιλικής Εταιρείας

Πριν ένα μήνα διαβάσαμε σε τοπικό σάιτ μια είδηση με τίτλο "επιχείρηση λακκούβες", που ανέφερε ότι ο δήμος Ραφήνας ανέθεσε σε εργολάβο το κλείσιμο των λακκουβών και την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων του Πικερμίου. Οπως φαίνεται και στην εργολαβική σύμβαση που έχει αναρτηθεί στο πρόγραμμα Δι@ύγεια, το κόστος του έργου «Αποκατάσταση οδικού δικτύου ΔΕ Πικερμίου» ανέρχεται σε 73.800€.

Την εργολαβία φρόντισαν αμέσως να διαφημίσουν με φωτογραφίες στις facebook σελίδες τους, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι που άδραξαν την ευκαιρία της αυτοπροβολής, θεωρώντας ότι η στοιχειώδης συντήρηση του οδικού δικτύου από το δήμο είναι προσωπικό τους κατόρθωμα.

Πράγματι, πολλά τμήματα δρόμων του Πικερμίου, έχουν υποστεί φθορές (ρωγμές, τοπικές καθιζήσεις, λακκούβες κ.λπ.) σε τέτοιο βαθμό ώστε η οδήγηση να έχει γίνει επικίνδυνη, ειδικά δε για τους ποδηλάτες και τους μοτοσυκλετιστές. Ενα τέτοιο τμήμα που χρειαζόταν επισκευή ήταν στην αρχή της οδού Φιλικής Εταιρείας, σε ανηφόρα όπου υπάρχει επικίνδυνη στροφή χωρίς ορατότητα. Οπως βλέπουμε στην προηγούμενη φωτογραφία, στο σημείο έγινε η αποκατάσταση του οδοστρώματος με νέα άσφαλτο σε μήκος 25 μ. περίπου.


...και οι παρενέργειες

Ομως η συνολική εικόνα της "επιχείρησης" δεν είναι ορατή από τους διερχόμενους οδηγούς. Μόνο αν κάποιος περάσει τον δρόμο περπατώντας, θα ανακαλύψει και τις παρενέργειες της "επιχείρησης".

Κάτω ακριβώς από το δρόμο κυλάει το ρέμα του Βαλανάρη και εκεί υπάρχουν τα ερείπια ενός αρχαίου συστήματος υδραγωγείου καθώς και ένα πηγάδι ρωμαϊκού τύπου. Εκεί λοιπόν, προς τα πρανή του ρέματος, ξεφορτώθηκαν τα μπάζα της αποκατάστασης του οδοστρώματος. Μεγάλες πλάκες της παλιάς φθαρμένης ασφάλτου ξηλώθηκαν και μαζί με σπασμένα κομμάτια ασφάλτου σκορπίστηκαν κάτω από το δρόμο, προς τη μεριά της κοίτης του Βαλανάρη. Οι φωτογραφίες μας πιστοποιούν την περιβαλλοντική παράβαση.

  
  

Η εργολαβική σύμβαση του δημου Ραφήνας (εργοδότη) με τον ανάδοχο εργολάβο δεν αναφέρει πουθενά Σχέδιο Ασφάλειας & Υγείας (ΣΑΥ), Φάκελο Ασφάλειας & Υγείας (ΦΑΥ) ή Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του έργου. Δεν γνωρίζουμε αν για την "επιχείρηση λακκούβες" αυτά είναι ...πολυτέλειες. Γνωρίζουμε όμως ότι τα ασφαλτικά απόβλητα και τα μπάζα που πετάχτηκαν στα πρανή του ρέματος θα παρασυρθούν εντός του ρέματος, από τις βροχοπτώσεις, μολύνοντας όλο το οικοσύστημα του ρέματος και επιτείνοντας πλημμυρικά φαινόμενα.

Τι σύμπτωση δε! Πριν ενάμιση χρόνο, μετά από μια ενημερωτική παρέμβαση στο Πικέρμι για την προστασία των ρεμάτων, είχε τοποθετηθεί εκεί δίπλα, στη γέφυρα της Διώνης, ένα πανό που παραμένει, δυστυχώς, τόσο επίκαιρο. Αυτές όμως οι φωτογραφίες δεν ταιριάζουν στα προφίλ του facebook...


Τέλος, ρωτάμε: για την αποκομιδή και την ασφαλή απόθεση των ασφαλτικών μπαζών θα δοθεί κι άλλη εργολαβία;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***