Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ζητούμενο ο εκδημοκρατισμός στο Δήμο Ραφήνας

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Ο ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

Η λειτουργία των θεσμικών τοπικών οργάνων, τα οποία θεωρητικά έχει θεσπίσει η Πολιτεία για την εμπέδωση της δημοκρατίας και της πολυφωνίας, υποφέρει στη Ραφήνα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τον νέο δήμαρχο, Β. Μπουρνού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό έως τρομοκρατικό κλίμα το οποίο θέλησε να επιβάλει στην πρόσφατη, υπό την προεδρία του, συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής «Διαβούλευσης» για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Οριοθέτησης και Διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (9/11/2017).

Η αυθαιρεσία, η καταρράκωση του ρόλου του προεδρεύοντος στη συνεδρίαση, η κατάχρηση του χρόνου, οι αντεγκλήσεις με τους πολίτες που είτε είχαν μη αρεστή σε αυτόν τοποθέτηση είτε επεσήμαιναν τις παραβιάσεις της διαδικασίας, η επιβολή ενός θυμικού και η τεχνητή ένταση διαμορφώνουν ένα παράδειγμα το οποίο δεν πρέπει να επαναληφθεί σε ένα δήμο μιας δημοκρατικής χώρας.

Μια συνεδρίαση διαβούλευσης οφείλει να έχει μία ορθολογική δομή, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των γνωμοδοτούντων, όχι σαν την αλλοπρόσαλλη δομή που αυθαίρετα επέβαλε ο προεδρεύων δήμαρχος. Αντί να ξεκινά η συνεδρίαση με εισηγήσεις των παρόντων μελετητών της ΜΠΕ και να ακολουθούν οι ερωτήσεις, ώστε να ενημερωθούν κάπως τα μέλη της επιτροπής για τη μελέτη 600 σελίδων που είχαν λάβει παραμονές της συνεδρίασης, οι μελετητές τοποθετήθηκαν μετά τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής!

Δεν νοείται διαβούλευση όπου ο πρόεδρος παροτρύνει το σώμα να ψηφίζει με το πέρας της τοποθέτησης ενός εκάστου διαβουλευόμενου, «για να τελειώνουμε». Είναι το μόνο ολίσθημα το οποίο αναγκάστηκε να ανασκευάσει εν μέρει, επαναδιατυπώνοντάς το μετά την αντίδραση ορισμένων στην παράλογη διαδικασία.

Δεν νοείται έλλειψη σεβασμού προς τους πολίτες που δεν συμπλέουν με τις απόψεις του προέδρου ή διαφωνούν ευθαρσώς με την αυθαίρετη επιβολή της διαδικασίας, όπως έκανε εκείνη την ημέρα ο πρόεδρος-δήμαρχος.

Δεν νοείται ο προεδρεύων να μονοπωλεί το χρόνο της διαβούλευσης σχολιάζοντας, επικρίνοντας, διακόπτοντας μη αρεστές σε αυτόν τοποθετήσεις, διαχέοντας τον εκνευρισμό του. Τουναντίον οφείλει να διασφαλίζει τις ήπιες συνθήκες που απαιτούνται για τη άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης και να διευκολύνει την ενημέρωση όσων γνωμοδοτούν και όχι να φιμώνει, όπως έκανε στον πανελλαδικό σύλλογο προστασίας των ρεμάτων “Ροή”.

Οφείλει ο δήμαρχος-πρόεδρος να συνειδητοποιήσει ότι η άποψη που καταθέτει κάθε ομιλητής/τρια σε ένα δημόσιο βήμα απευθύνεται προς το θεσμικό και κοινωνικό σώμα και δεν απευθύνεται ούτε δίνει εξετάσεις στον πρόεδρο είτε είναι δήμαρχος είτε όχι (ο οποίος εν προκειμένω επιλεκτικά έδραττε το λόγο για να πλήξει την επιχειρηματολογία της διαφορετικής άποψης).

Δεν επιτρέπεται να καταχράται το χρόνο και το λόγο, σχολιάζοντας κατά το δοκούν και παράλληλα συμπιέζοντας αφόρητα τον χρόνο έκφρασης των διαβουλευόμενων.

Δεν επιτρέπεται να διακόπτει παρά μόνο στο τέλος του χρόνου με την απαραίτητη παράταση για ολοκλήρωση μιας τοποθέτησης και όχι συνεχείς διακοπές κατά τη διάρκεια μιας τοποθέτησης.

Υποχρεούται να ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις που ζητούν την αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών. Οι συνεδριάσεις των θεσμικών οργάνων έχουν διαδικασίες που δεν επιτρέπεται να τις παραβιάζει κανένας.

Οφείλει να κατανοήσει ότι ο αιρετός εκλέγεται για να υπηρετεί και όχι για να θεραπεύσει κατώτερες ανάγκες εξουσιομανίας. Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης είναι βήμα της κοινωνίας και όχι τσιφλίκι του.

Εάν ο τελών χρέη προέδρου δεν μπορεί να διασφαλίσει τις παραπάνω ήπιες συνθήκες δημοκρατικού διαλόγου, ας αναλάβει όποια/ος έχει τη δυνατότητα, μέχρι να την αποκτήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος δια της δια βίου παιδείας.

21/11/2017

- Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
- Ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών “Δασαμάρι S.O.S.”
- Κινηματογραφική Λέσχη Πικερμίου “Σινέ Σχολειό”

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***