Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Οι δασικοί χάρτες και η ιδιοκτησία στα δάση. Η πρόταση του ΚΚΕ

ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Οι δασικοί χάρτες και η ιδιοκτησία στα δάση. Η πρόταση του ΚΚΕ

Εκδότης: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ
Έτος έκδοσης: 01-2018

Σελίδες: 152
Σχήμα: 14 x 20,5 εκ.

Κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή ένα νέο, επίκαιρο βιβλίο για τους δασικούς χάρτες και το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα δάση.

Από το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ, που επιμελήθηκε τα κείμενα, αναφέρεται στο πρόλογο:

Η Γη και συγκεκριμένα ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης, (δάσος, δασική έκταση, αγροτική, κλπ) και η ιδιοκτησία της, αποτελούν μαζί με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, προϋποθέσεις ώστε να υλοποιηθούν κερδοφόρες επενδύσεις από μονοπωλιακούς ομίλους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις κατασκευές, τον τουρισμό, τον ορυκτό πλούτο, τα νερά.

Στην Ελλάδα ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης, για ιστορικούς και οικονομικούς πολιτικούς λόγους, συνδέεται και με την ιδιοκτησία της. Η οριστικοποίηση των δασικών χαρτών αναδείχνει ένα σύνολο προβλημάτων, η διαιώνιση των οποίων σήμερα δε συμφέρει την αστική τάξη και το κράτος της, που επιδιώκουν τη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας στη γη ή την εξασφάλιση φτηνής γης για επενδύσεις με διάφορες μακροχρόνιες συμφωνίες, πχ ενοικίαση για 99 χρόνια κρατικής γης, παραχώρηση της χρήσης κλπ.

Το ζήτημα των δασικών χαρτών είναι στην επικαιρότητα αφού βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της επικύρωσής τους ώστε όταν ολοκληρωθεί, να γίνουν οριστικοί και να αποτελέσουν εργαλείο επιτάχυνσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφού όταν ο δασικός χάρτης μιας περιοχής είναι οριστικός, ο χαρακτηρισμός μιας έκτασης που περιλαμβάνεται σε αυτόν, διαμορφώνει καθαρό έδαφος στη γη πάνω στην οποία θα υλοποιηθεί με την επένδυση η κερδοφόρα διέξοδος των συσσωρευμένων κεφαλαίων που ανυπομονούν.

Η έκδοση αυτή επιδιώκει να αναδείξει πλευρές του ζητήματος και τη θέση του ΚΚΕ, από τη μεριά των συμφερόντων της Εργατικής Τάξης.

Δεκέμβρης 2017
Τμήμα Αγροτικής πολίτικης της ΚΕ του ΚΚΕ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕΒΕ
Σόλωνος 130, ΤΚ 10681, ΑΘΗΝΑ
τηλ. 210 3320800
www.sep.gr

Πηγή: dasarxeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***