Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ευ. Μπουρνούς: "Τα ονόματα δεν έχουν σημασία."


Ρέμα Δασαμάρι

Πρώτο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Ραφήνας (20/2/2018): έγκριση όρων προγραμματικής σύμβασης για την εκπόνηση μελέτης οριοθέτησης-διευθέτησης ρεμάτων του Πικερμίου και προσαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου.

Ρέματα του Πικερμίου που διατρέχουν τον οικισμό Διώνη και τον πρώην Αγ. Σπυρίδωνα (πρώην Αιολίδα, νυν Διώνη) συνολικού μήκους διευθέτησης 11 χιλιομέτρων. Ο ποταμός Βαλανάρης, το ρ. Δασαμάρι, το ρ. Παλαιού Μύλου και το ρ. Αγ. Παρασκευής. Ρέματα παράνομα που παρεισέφρησαν και καταπάτησαν τον νόμιμο οικισμό... Αυτά τα ρέματα ανατίθενται προς μελέτη "τακτοποίησης" σε ανάδοχο ιδιωτική εταιρία αντί 1.041.798,52€, με αδιαφανείς προδιαγραφές, από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Ραφήνας. Το δημοτικό συμβούλιο εγκρίνει σχεδόν σύσσωμο, χωρίς απαιτήσεις ενημέρωσης και διασφάλισης της ορθότητας του έργου με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές αρχές διαχείρισης των ρεμάτων με φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση. Η μόνη δημοτική σύμβουλος που ζήτησε να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο ανάθεσης η υπουργική απόφαση 9173/1642/3-3-1993 που αφορά τα ρέματα "ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος" (διότι έτσι έχει χαρακτηριστεί όλη η υδρολογική λεκάνη του Μεγάλου Ρέματος) ήταν η Αμαλία Τόκα, αλλά η πλειοψηφούσα παράταξη (λόχος!) το αρνήθηκε μετά βδελυγμίας.

Με τις παρεμβάσεις τους, η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών Δασαμάρι S.O.S. και η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος ζήτησαν:
- Η οριοθέτηση των ρεμάτων να τηρήσει τη νόμιμα προβλεπόμενη ζώνη προστασίας 50μ. εκατέρωθεν των οριογραμμών ρεμάτων ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
- Η διευθέτηση να ακολουθήσει τη φυσική διαδικασία, να εξασφαλίσει λεκάνες εκτόνωσης πλημμυρών στα ορεινά ώστε να μη μεταφερθούν επιπλέον όγκοι νερού στα κατάντη, δηλ. στο Μεγάλο Ρέμα. Οι παρεμβάσεις στις κοίτες να γίνουν με χωμάτινη διατομή και φυτεύσεις για τη συγκράτηση των πρανών.
- Να διορθωθεί το αλαλούμ που επικρατεί με την ονοματοθεσία των ρεμάτων από τους χάρτες που χρησιμοποιούν οι αγεωγράφητοι των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ραφήνας και της Περιφέρειας Αττικής.


Τα αποτελέσματα:
1. Οι "αρμόδιοι" (sic) του δήμου κώφευσαν.
- Γι αυτούς, η παροχή των υδάτινων όγκων στα κατάντη δεν αλλάζει, είτε το νερό απορροφάται από τη γη στα ορεινά όπως γίνεται τώρα (ή όπως θα εξασφάλιζε η ανωτέρω φυσική διαχείριση), είτε όταν, μετά τις διευθετήσεις, θα μεταφέρεται με ταχύτητα μέσω τσιμεντένιων αγωγών και οχετών στο Μεγάλο Ρέμα, αυξάνοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο στη Ραφήνα. Γι αυτούς, δεν υπάρχει καμία διαφορά.
- Διεκδίκησαν σθεναρά το δικαίωμά τους να είναι ο μοναδικός δήμος που δεν γνωρίζει και δεν καταγράφει σωστά τα ονόματα των ρεμάτων του. Των ρεμάτων του Πικερμίου, το οποίο λόγω ενός ατυχούς διοικητικού καπρίτσιου του «Προγράμματος Καλλικράτης», προσαρτήθηκε στη Ραφήνα. Τουλάχιστον επί εποχής Κοινότητας Πικερμίου, η τότε διοίκηση γνώριζε τα ρέματα με τ' όνομά τους. Ομως "τα ονόματα δεν έχουν σημασία", μας απάντησε ο σημερινός μη εκλεγμένος δήμαρχος Ευ. Μπουρνούς. Τους τοπογραφικούς «Χάρτες της Αττικής» [Kaupert, Curtius, 19ος αιώνας], επιστημονικό εργαλείο αναφοράς, δεν τους έχουν ακουστά; Δύο αιώνες μετά, δεν τους έχουν ανακαλύψει; Τότε λοιπόν, ας λένε τον Βαλανάρη, Πηνειό και —γιατί όχι;— Τίβερη, το Μεγάλο Ρέμα. Μόνο το όνομα της Μακεδονίας τους μάρανε;
Αλλά στων κουφών την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!
2. Ο μη εκλεγμένος δήμαρχος με νέα αντιδημοκρατική παρεκτροπή του πίεζε τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Κ. Μώρο, να μην επιτρέψει τοποθετήσεις των κατοίκων. Είναι προς τιμή του προέδρου και αρκετών δημοτικών συμβούλων που προσπαθούν το αυτονόητο. Παρά τις δικτατορίστικες ορέξεις του μη εκλεγμένου δήμαρχου, να διαφυλάττουν ένα ψήγμα από αυτό που θα όφειλε να είναι το δημοτικό συμβούλιο: η εφαρμογή της δημοκρατίας σε τοπικό, άμεσο, επίπεδο.

Μία συμβουλή: Κάθε κάτοικος ας καταναλώνει 1 έως 2 τρίωρα το χρόνο για να παρακολουθεί τις παρενέργειες της ψήφου του, ώστε να καταψηφίζει μετά γνώσεως την επόμενη φορά.

3 σχόλια :

  1. Από Δέσποινα Σπανούδη:
    "Καλημέρα, εχθές το βράδυ, σε μια από τις σπάνιες στιγμές που όλοι υπερβαίνουν τα συνήθη, έγινε μια ανατροπή: ενώ μέχρι χθες η ενημέρωση που υπήρχε από το Δήμο Αθηναίων (1η συνεδρίαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, συναντήσεις με αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς κλπ) ήταν ότι συμφωνούσαν με το έργο εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη που πρότεινε η Περιφέρεια Αττικής, τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία και μόνο με λίγες αποχές-λευκά καταψήφισε τη μελέτη. Και όχι μόνο αυτό: από πάρα πολλούς ομιλητές από όλες τις παρατάξεις (με πιο χλιαρή την παράταξη της Ανοιχτής Πόλης), δηλώθηκε σε όλους τους τόνους ότι αυτές οι λύσεις είναι παρωχημένες και ότι τα ποτάμια όχι μόνο πρέπει να τα διασώσουμε αλλά και να τα επαναφέρουμε στη φυσική τους κατάσταση. Έχει ιδιαίτερη σημασία μια τέτοια απόφαση-συζήτηση γιατί δημιουργεί ένα προηγούμενο: αυτοί που θα επαναφέρουν παρόμοιες προσεγγίσεις θα έχουν ένα προηγούμενο ώστε να μην θεωρούνται γραφικές-περιθωριακές φωνές.
    Σχετικά με την ιστορία του θέματος: http://kokkoi.gr/?p=741"


    Ολα αυτά συνέβησαν πολύ μακρυά απο 'δω, σε κάποιον άλλο πλανήτη, σ' έναν άλλο γαλαξία...
    Εδώ, ψηφίζουν à la Μπουρνέζικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά, είναι θέμα παιδείας και εμπειρίας του λάθους. Μη ξεχνάτε. Η Ραφήνα δεν είναι Αθήνα. Για να γίνει, πρέπει να κάνει τα ίδια σφΑλματα, όσο προλαβαίνει. Δηλαδή όσο ακόμα είναι χωριό.
    Μετά θα αρχίσει το κλάμα, όταν θα είναι πια αργά. Όπως έγινε και στην Αθήνα.
    Αν μαθαίναμε από τα λάθη μας, θα ήμαστε παράδεισος. Τώρα, απλά αρκούμαστε στην κακής ποιότητας κόλαση που μας περιβάλλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/2/18, 9:25 π.μ.

    Την έγκριση των όρων της μελέτης καταψήφισε, εκτός της Αμαλίας Τόκα, και ο Μπάμπης Ζαφειρόπουλος. Ολοι οι υπόλοιποι, συμπολίτευση-αντιπολίτευση, υπέρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***