Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 19 Απριλίου 2006

«Οχι» σε νέους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, η σύσταση νέων οικοδομικών συνεταιρισμών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Αυτό επανέλαβε για μία ακόμη φορά το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, κρίνοντας παράνομο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης Ζώνης Αστικού Αναδασμού, που αφορούσε τη δημιουργία οικισμού 10.500 κατοίκων και τη δόμηση 3.134 στρεμμάτων στο τρίγωνο Πεντέλη - Πικέρμι -Ραφήνα. Η περιοχή ανήκει σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς (προσωπικού ΟΤΕ, ΑΟΟΑ κλπ.), καθώς και σε ιδιώτες.

Οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί προσπαθούν από το 1998 να υλοποιήσουν την οικοδόμηση των εκτάσεών τους, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν επιτρέπεται και παρά το ότι τμήμα τους βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο. Ετσι από το ΣτΕ κρίνονται συνεχώς παράνομα τα σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που εξακολουθεί να υποβάλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν είναι νόμιμο, γιατί: Η υπό οικοδόμηση περιοχή δεν είναι ενιαία, όπως προβλέπεται από το ΡΣΑ, αλλά είναι σπασμένη σε τρία τμήματα. Επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών στον αρχαιολογικό χώρο του Πικερμίου.

«Οχι» από Σ.τ.Ε. σε οικοδόμηση εκτάσεων

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο σχέδιο προεδρικού διατάγματος που επέτρεπε σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς (προσωπικού ΟΤΕ, ΑΟΟΑ κ. ά.) στην περιοχή Πικερμίου, Ραφήνας και Πεντέλης, την οικοδόμηση των εκτάσεών τους. Ειδικότερα, δεν επετράπη η δημιουργία οικισμού 10.500 και η δόμηση 3.134 στρεμμάτων, που ανήκουν σε συνεταιρισμούς και ιδιώτες. Το Ε΄ Τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου έκρινε παράνομες τις ρυθμίσεις του υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης Ζώνης Αστικού Αναδασμού της Κοινότητας Πικερμίου και του Δήμου Ραφήνας.
Η οικοδόμηση των εκτάσεων αυτών σημειώνεται ότι επιδιώκεται από το 1998, αλλά το ΣτΕ έχει κρίνει κατ’ επανάληψη παράνομα τα σχετικά διατάγματα, τα οποία επανυποβάλλονται χωρίς να συμμορφώνονται στις υποδείξεις του δικαστηρίου.
Ως βασικός λόγος απόρριψης του διατάγματος προβάλλεται από το δικαστήριο το γεγονός ότι επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών στον αρχαιολογικό χώρο του Πικερμίου, καθώς και ότι στηρίζεται στο παλαιό νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε προ του 1997 (ν. 2508/1997). Στη γνωμοδότηση (104/2006) επισημαίνεται επίσης ότι δεν ερευνήθηκε η νομιμότητα χωροθέτησης της περιοχής (ΖΑΑ) σε σχέση προς το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ).

Οχι από το ΣτΕ σε οικισμό 10.500 κατοίκων

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ανάχωμα στη δημιουργία νέων οικισμών στην Αττική αποτελεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απαγορεύει την οικοδόμηση περιοχής στο τρίγωνο Πικέρμι-Ραφήνα-Πεντέλη. Το ανώτατο δικαστήριο επέστρεψε στο ΥΠΕΧΩΔΕ ως παράνομο προεδρικό διάταγμα που άναβε το πράσινο φως για τη δόμηση 3.135 στρεμμάτων και τη δημιουργία οικισμού 10.500 κατοίκων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ μπλοκάρει την εφαρμογή του επίμαχου διατάγματος που αφορά την έγκριση πολεοδομικής μελέτης Ζώνης Αστικού Αναδασμού (ΖΑΑ) του Δήμου Ραφήνας και της κοινότητας Πικερμίου. Οικοδομικοί συνεταιρισμοί και ιδιώτες, στους οποίους ανήκει η συγκεκριμένη περιοχή, προσπαθούν πάνω από 8 χρόνια να πετύχουν την οικοδόμηση των εκτάσεών τους, χωρίς επιτυχία, αφού προσκρούουν στο ΣτΕ, το οποίο επανειλημμένως έχει απορρίψει σχετικά διατάγματα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο επιμένει να μη συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του.

Οι δικαστές στο πρακτικό επεξεργασίας του διατάγματος (104/2006) επαναλαμβάνουν για άλλη μια φορά ότι «η ικανοποίηση οικιστικών αναγκών πρώτης ή δεύτερης κατοικίας πρέπει να προγραμματίζεται εντός των υπαρχόντων οικισμών και να εξετάζεται πρωτίστως αν οι οικισμοί αυτοί είναι ικανοί να απορροφήσουν τη ζήτηση κατοικίας, είτε ως έχουν είτε μετά λελογισμένη επέκτασή των, εντός βεβαίως των ορίων της φερούσης ικανότητας της ευρύτερης περιοχής». Συνεπώς, κατά τη νομολογία του δικαστηρίου, «η δημιουργία νέων, αυτοτελών οικισμών από συνεταιρισμούς ή ιδιώτες μπορεί να θεωρηθεί συνάδουσα προς την αρχή της βιώσιμης οικιστικής αναπτύξεως μόνο εάν οι υπάρχοντες οικισμοί είναι κορεσμένοι και υφίσταται η ανάγκη ιδρύσεως νέων».

Το ΣτΕ επισημαίνει ακόμη ότι το διάταγμα είναι παράνομο διότι στηρίζεται σε παλαιές νομοθετικές διατάξεις πριν από το 1997 και επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών στον αρχαιολογικό χώρο του Πικερμίου.

Nέο «όχι» στη δημιουργία οικισμού σε Πικέρμι - Pαφήνα

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, 19/04/06
«OXI», για πολλοστή φορά, είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στη δημιουργία οικισμού 10.500 κατοίκων σε περιοχή που περικλείεται από το τρίγωνο Πικερμίου - Ραφήνας - Πεντέλης.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε παράνομο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, για την έγκριση πολεοδομικής μελέτης Ζώνης Αστικού Αναδασμού (ZAA) της Κοινότητας Πικερμίου και του Δήμου Ραφήνας. H περιοχή ανήκει σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς (προσωπικού ΟΤΕ, ΑΟΟΑ, κ.λπ.) και σε ιδιώτες, οι οποίοι επιδιώκουν από το 1998 να επιτύχουν τη δόμηση 3.134 στρεμμάτων.
H σχετική γνωμοδότηση του ΣτΕ (104/2006), με την οποία κρίθηκε παράνομο το Π.Δ., αναφέρει - μεταξύ άλλων - τα εξής: Ότι το σχέδιο Π.Δ. στηρίζεται στο παλαιό νομοθετικό καθεστώς που ίσχυε προ του 1997, ότι επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών στον αρχαιολογικό χώρο του Πικερμίου και ότι επίμαχη περιοχή δεν είναι ενιαία, όπως προβλέπει η νομοθεσία, αλλά αποτελείται από τρία τμήματα.
Ο βασικότερος λόγος τής μη επικύρωσής του από το Συμβούλιο της Επικρατείας έγκειται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αθήνας, δεν επιτρέπεται η σύσταση νέων οικοδομικών συνεταιρισμών στην περιοχή, αλλά μόνο η περιορισμένη και απολύτως αναγκαία επέκταση των ήδη υφιστάμενων οικισμών.