Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Koινή δράση σποροφύτευσης βελανιδιάς (20/12/09)

Tην δράση είχαν προτείνει σε δημόσια εκδήλωση ομάδες που ήδη δραστηριοποιούνται ώστε το δάσος να παραμείνει όντως δάσος, και την υιοθέτησαν φορείς που ενδιαφέρονται να αναλάβουν δράση σ' αυτή την κατεύθυνση.
Η συγκεκριμένη δράση αφορούσε τη φύτευση 80 κιλών σπόρου βασιλικής δρυός που ο δήμαρχος Κέας, Ν. Δεμέναγας, είχε την ευγενή πρωτοβουλία να στείλει στην εθελοντική ομάδα Πεντέλη SOS.


Η μεγαλύτερη ποσότητα φυτεύθηκε από την Πεντέλη SOS με τη συνεργασία του Δικτύου Εθελοντικής Δενδροφύτευσης Αττικής σε ψηλότερη περιοχή του Πεντελικού βουνού (στην περιοχή Κρύα Βρύση).
Το Δασαμάρι SOS ανέλαβε μια χαμηλότερη καμένη δασική περιοχή στη Μαυρηνόρα, πάνω από τα όρια των οικισμών Αγίου Σπυρίδωνα και Νταού Πεντέλης.


Απολογιστικά: η απόπειρα διεύρυνσης των συμμετεχόντων φορέων δεν καρποφόρησε. Την ευρύτερα συμφωνημένη δράση τελικά υλοποίησαν μόνο οι 3 εθελοντικές ομάδες που ήδη συνεργάζονται (Πεντέλη SOS, Δίκτυο Εθελοντικής Δενδροφύτευσης Αττικής, Δασαμάρι S.O.S.). Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη φορά θα βρεθούμε και με όλους όσους έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους για ενεργητική θωράκιση των δασών.

Αυτή ήταν και η τελευταία δράση μας για το 2009!

...και του χρόνου :-)

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Κάλεσμα για σποροφύτευση βελανιδιών


Την Κυριακη 20/12/2009 οργανωνεται δραση σποροφυτευσης βελανιδιων σε καμενες δασικες εκτασεις του Πεντελικου ορους. Θα φυτεψουμε γυρω στα 80 κιλα σπορους βασιλικης δρυος (Quercus Ithaburensis) απο την Κεα, προσφορα του κ. Ν. Δεμεναγα, δημαρχου Κεας.

"Στη Κέα, υπάρχουν δάση της Βασιλικής δρυός, από τα ελάχιστα που έχουν μείνει στο Αιγαίο. Η βελανιδιά φυτρώνει σε όλη την κεντρική και ανατολική Κέα και παλαιότερα ο καρπός της έδινε μεροκάματο στους κατοίκους αφού κατείχαν την τέχνη της βυρσοδεψίας. Η χαμάδα - ο καρπός του δέντρου - μαζευόταν τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι εργάτες, αφού την μαζεύανε, την απλώνανε σε πέτρινες απλώστρες για να στεγνώσει. Σε όλες τις περιοχές που υπήρχαν βελανιδιές, στήνονταν τα καρβουνοκάμινα. Με τις υποδείξεις του Δασαρχείου, γίνονταν η κατασκευή του καμινιού, ο έλεγχος της καύσης, η παραγωγή του τελικού προϊόντος και η μεταφορά. Έπειτα, οι έμποροι την πουλούσαν στα εργοστάσια βυρσοδεψίας της Ευρώπης.
Η δραστηριότητα αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του δάσους της βελανιδιάς, το οποίο σήμερα προστατεύεται με αυστηρά μέτρα. Μετά τον πόλεμο, τα χημικά προϊόντα άρχισαν να αντικαθιστούν την φυσική πρώτη ύλη κατεργασίας των δερμάτων, με συνέπεια η βελανιδιά σήμερα να προσφέρει μόνο τον ίσκιο της. Επίσης, εκείνη την περίοδο άνθισε στη Κέα, η παραγωγή και το εμπόριο ξυλοκάρβουνου."

Η συναντηση εχει κανονιστει για την Κυριακη στις 10 π.μ. σε σημεια που θα ορισουμε τηλεφωνικα και απο 'κει θα ξεκινησουμε τη σποροφυτευση προς διαφορες κατευθυνσεις.

Υ.Γ.1: Τα βελανιδια φυτευονται πλαγιαστα ανα 3 σε "φωλιες" βαθους 5 εκ. και σε αποσταση 5-10 μετρα καθε "φωλια". Χρησιμα αξεσουαρ: φυτευτηρι (σουβλι), σκαλιστηρακι, γαντια.
Υ.Γ.2: Η δραση σποροφυτευσης ειχε προταθει στην εκδηλωση "Μετα τις φωτιες, τι;" που οργανωσαν οι Οικολογοι-Πρασινοι την Τεταρτη 9/12/2009 στο Πικερμι.
Υ.Γ.3: Επικοινωνηστε μαζι μας μεσω email για περισσοτερες πληροφοριες.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Μετά τις φωτιές, τι;;;

Την Τετάρτη 9/12/2009 συμμετείχαμε μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες στην εκδήλωση που οργάνωσε στο Πικέρμι η τοπική πολιτική κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Αν. Αττικής - Νότιας Πεντέλης (Παλλήνης - Πικερμίου - Ραφήνας), με θέμα "Μετά τις φωτιές, τι; Οι δράσεις των ενεργών πολιτών", όπου συζητήσαμε για την τύχη των δασικών εκτάσεων μετά τις φωτιές του Αυγούστου και τις σχετικές πρωτοβουλίες των πολιτών.
Η συζήτηση που ακολούθησε είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού εστιάστηκε σε πρακτικές αντιμετώπισης της δασοκτόνας αδιαφορίας των θεσμικών φορέων και υπηρεσιών και των επίσης δασοκτόνων συμφερόντων ιδιωτών και συνεταιρισμών απέναντι σε συγκεκριμένες δασικές εκτάσεις της περιοχής.
Καταγράφουμε τα συμπεράσματα και τις κοινές ενέργειες που συμφωνήθηκαν:

1. Σύνταξη, από κοινού, ενός κειμένου σχετικά με την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε και να θωρακίσουμε τις δασικές εκτάσεις της περιοχής μας. Το κείμενο θα κοινοποιηθεί σε δημοτικά/κοινοτικά συμβούλια από Γέρακα έως Νέα Μάκρη, σε sites, στον τοπικό τύπο... (Ανάληψη από ομάδα εργασίας: πρόταση κειμένου θα συνδιαμορφωθεί μέσω email και θα οριστικοποιηθεί με συνάντηση - αν χρειαστεί).

2. Δημιουργία ομάδας εργασίας νομικής υποστήριξης, με συμμετοχή συμπολιτών μας με νομικό υπόβαθρο και του νομικού συμβούλου των Οικολόγων Πράσινων.

3. Απόφαση για δύο κοινές δράσεις σποροφύτευσης βελανιδιάς (τα βελανίδια είναι προσφορά του δήμου Κέας) για την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

4. Εκφράστηκε η πολιτική βούληση των Οικολόγων Πράσινων να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στις ανωτέρω ενέργειες/δράσεις με γνώμονα την προάσπιση της διατήρησης του δασικού χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων της περιοχής με προτεραιότητα στις απειλούμενες από καταπατήσεις...

5. Επιπλέον, σε αυτό το πλαίσιο, το νομικό τμήμα τους ανέλαβε να απευθύνει επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα ρωτά
- τι προβλέπει γενικά για τις καμένες δασικές περιοχές στη Νότια Πεντέλη,
- αν συγκεκριμένες χαρακτηρισμένες ήδη δασικές εκτάσεις (στο Δασαμάρι και αλλού) έχουν συμπεριληφθεί στην πράξη αναδάσωσης (εκδίδεται εντός του επόμενου 2μηνου - αν τελικά δεν συμπεριληφθεί πρέπει να την προσβάλουμε στο ΣτΕ),
- για τα μέτρα προστασίας κατά της διάβρωσης και των πλημμυρών.

6. Συντονισμός για συμμετοχή ομάδων σε "στρογγυλό τραπέζι για την Ανατολική Αττική" που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο (και θα καταλήγει σε χρονοδιαγράμματα δράσεων).


Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

H αναδάσωση είναι ένα πανηγύρι

Πανηγύρι ήταν και η αναδάσωση στον Κοκκιναρά την Κυριακή 13/12/2009.

Ένα πανηγύρι εργολάβων, οι οποίοι έβαλαν όποια εκσκαπτικά μηχανήματα είχαν αδρανή και έκαναν το βουνό σουρωτήρι από λάκους τεραστίων διαστάσεων. Ένα-ενάμιση μέτρο μήκος, 60-80 εκατοστά βάθος και άλλο τόσο πλάτος για να φυτέψουμε (ή να εξαφανίσουμε) σ' αυτή την τεράστια τάφρο ένα πευκάκι 15-20 εκατοστών!

Όπως είναι αναμενόμενο, η «κουτάλα» του εκσκαφέα αδειάζει όλο αυτό τον όγκο των χωμάτων που έβγαλε από τα σωθικά του τραυματισμένου βουνού δίπλα από την τάφρο/λάκο, ισοπεδώνοντας νεαρούς θάμνους και νεαρά ΠΕΥΚΑΚΙΑ(!!!) που ήδη αναγεννώνται φυσικά στο δάσος, δύο χρόνια μετά τη φωτιά του 2007!
 

Κάποιοι εθελοντές σχολιάζουν τον παραλογισμό της δικής μας τεχνητής αναδάσωσης εναντίον της φυσικής αναγέννησης των πεύκων, οι περισσότεροι καλοπροαίρετα φυτεύουν τα πευκάκια όπου μπορούν – άλλοτε κατεβαίνοντας μέσα στην τάφρο, πολλές φορές δίπλα της, σε ένα κανονικό λάκο που σκάβουν οι ίδιοι.

Υποθέτει κανείς ότι μια τόσο πολυδιαφημισμένη αναδάσωση που συγκέντρωσε χιλιάδες ανθρώπους στηρίζεται σε μια δασολογική μελέτη. Άνετα στοιχηματίζει κανείς ότι ο δασολόγος που υπέγραψε τη μελέτη, με ...αυτοκίνητο περιδιάβηκε το καμένο δάσος!

Και ο ΣΠΑΠ; Ούτε αυτός είδε τα αυτοφυή πευκάκια, ώστε να φυτέψει τα φυτωριακά σε σημεία που όντως δεν έχουν αναδασωθεί;

Και οι δασολόγοι της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής δεν σκέφτηκαν να προστατέψουν πρώτα τη φυσική αναγέννηση του δάσους; (Το βρίσκεις σε οποιοδήποτε σχετικό πανεπιστημιακό εγχειρίδιο: ένα χρόνο μετά τη φωτιά αναγεννώνται οι θάμνοι, τον δεύτερο χρόνο η χαλέπιος πεύκη...)

Και σε όλη αυτή την ομάδα των δασολόγων δεν μετέχει κανείς από εκείνους τους ειδικούς, που κάθε φορά που καίγεται η Πεντέλη, μας λένε πόσο απαραίτητο είναι να ξαναποκτήσει η Αττική μικτά δάση (μίξη του πευκοδάσους με δύσφλεκτα πλατύφυλλα π.χ. βελανιδιά); Κανείς μάλλον...

Τι μένει από όλο αυτό το πανηγύρι, που διαλαλεί ο ΣΚΑΪ;

Ο χορός που έσυρε η εκκλησία και η ΜΚΟ της, η Αλληλεγγύη, «ένα από τα πλέον κραυγαλέα παραδείγματα κακοδιαχείρησης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, η οποία είχε εισπράξει σχεδόν 60 εκατ. ευρώ σε διάστημα 6 ετών» [Επίκαιρα, 13-19/11/2009]. Ένας χορός του Ησαϊα που παντρεύει αρμονικά τα πάντα... Εργολαβίες σε σάρκα μία...

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Τέλος το κυνήγι με απόφαση ΣτΕ για διάσωση των ειδών

πηγή: NEWS 24|7
Τα δίκαννα κάτω για τους κυνηγούς, αφού με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναστέλεται η υπουργική απόφαση που καθιέρωνε την κυνηγετική περίοδο έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Στο σκεπτικό της προσωρινής απόφασης -που απαγορεύει το κυνήγι μέχρι την έκδοση της οριστικής- είναι ότι το υπουργείο επέτρεψε τη θήρα, χωρίς να έχει λάβει υπ'όψη του καμμία επιστημονική μελέτη για το αν προστρατεύεται επαρκώς η πανίδα και το περιβάλλον, με τους κυνηγούς σε πλήρη δράση. Η προσβολή της απόφασης αφορά και τις καμμένες εκτάσεις για τις οποίες μεν δεν απαγορεύεται το κυνήγι στο σύνολό τους, όμως επίσης δεν υπήρξε μελέτη για την εξαφάνιση των ειδών που ζουν ακόμη εκεί, αλλά εξακολουθούν να θηρεύονται.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βασίζεται στην τήρηση του Συντάγματος, το οποίο επιτάσσει την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Εξαιρείται μόνον το κυνήγι του αγριοκούνελου, που επιτρέπεται μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Οδηγίες για την αναδάσωση στον Κοκκιναρά από την εθελοντική ομάδα "Πεντέλη SOS"

πηγή: Πεντέλη SOS
Ελάτε να πράξουμε το χρέος μας...

 ...προς το περιβάλλον. Την Κυριακή 13-12-2009, είναι μια καλή ευκαιρία στον Κοκκιναρά Πεντέλης, να δείξουν τι μπορούν να κάνουν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Δείτε λεπτομέρειες πρόσβασης, χάρτες, και χρήσιμα πράγματα που καλό είναι να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες...

Πώς θα  έρθετε
Από τη Χαριλαόυ Τρικούπη στην Κηφισιά, στρίβετε στην ταμπέλα προς Άγιο Παντελεήμονα, και ακολουθείτε προς το τέρμα της οδού Ξενίας.
Από Λεωφόρο Πεντέλης, ανεβαίνετε συνεχώς, και στρίβετε στο φανάρι με ταμπέλα για Νέα Πεντέλη. Ανεβαίνετε συνεχώς όπως πάει ο δρόμος, και κάποια στιγμή αρχίζει να τελειώνει ο οικιστικός ιστός, θα το καταλάβετε γιατί θα αντικρύσετε καμένα δένδρα. Αυτή είναι η οδός Τενέδου. Τέρμα στο δρόμο, θα συναντήσεις μια διασταύρωση τριών δρόμων. Της Τενέδου, ένα δρόμο που πηγαίνει ανηφορικά προς άγιο Παντελεήμονα, και έναν που κατεβαίνει για Κηφισία. Είναι σημειωμένα στους Χάρτες. Αποκλείται να το χάσετε γιατί θα έχει και τροχονόμους και κόσμο.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

3η δενδροφύτευση Κοκκιναρά Πεντελικού


Διαβάστε λεπτομέρειες για την προγραμματισμένη δενδροφύτευση στην περιοχή Κοκκιναρά του Πεντελικού όρους που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου 2009.