Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ζητείται εξειδικευμένο προσωπικό...

πηγή: Πεντέλη SOS
Ζητείται εξειδικευμένο προσωπικό για σύμβαση ορισμένου χρόνου...
Η σύμβαση έργου είναι 6μηνη, θεωρούμε ότι ο χρόνος είναι υπερ-αρκετός για την επίτευξη του συγκεκριμένου έργου... Δείτε την παρακάτω αγγελία...

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Bελανιδοσποροφυτεύσεις παντός καιρού!


Κυριακή 24/1/2010

Σποροφύτευση ήμερης βελανιδιάς και αριάς στη χιονισμένη Πεντέλη, στη Μαυρηνώρα αρχικά και αργότερα στο μουντό Δασαμάρι!
Φοβερή εμπειρία!
Συνιστάται σε όσους αρέσει να έχουν την εμπειρία του χιονιού και κάνουν μια εικοσάλεπτη βόλτα και μετά κατευθείαν στην ταβέρνα! Πόσο πιο πλούσια θα ήταν η εμπειρία τους αν φύτευαν κιόλας!
Συνιστάται και αντί για σκι :)

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Αναδασωση με σποροφυτευση βελανιδιων


Χωρις τις μηντιακες φιεστες και τα πανηγυρια των εργολαβιων δενδροφυτευσης, την Κυριακη 24 Ιανουαριου συνεχιζουμε τις δρασεις σποροφυτευσης βελανιδιων σε καμενες δασικες εκτασεις του Πεντελικου ορους. Μαζι με τους σπορους βελανιδιων Aριας (Quercus Ilex) που συλλεξαμε απο την Βαρυμπομπη την περασμενη Κυριακη (5 κιλα), θα εχουμε και 20 κιλα σπορων Hμερης βελανιδιας (Quercus Aegilops), προσφορα του κτηνιατρου κ. Μανωλη Θεοδωριδη.Η δραση συνδιοργανωνεται απο τις εθελοντικες ομαδες Δασαμαρι S.O.S., Δενδροφυτευση Αττικης, Πεντελη SOS και εχει εγκριθει απο τη Διευθυνση Αναδασωσεων Αττικης.

Θα συναντηθουμε την Κυριακη στις 11 το πρωι στην πλατεια Αγιας Τριαδας Πεντελης και απο κει θα κατευθυνθουμε προς τις περιοχες που θα αναδασωσουμε.

Οδηγιες σποροφυτευσης
Τα βελανιδια φυτευονται πλαγιαστα ανα 2 (ανα 1 αν ειναι προβλαστημενα) σε "φωλιες" βαθους 5 εκ. και σε αποσταση 5-10 μετρα καθε "φωλια".
Χρησιμα αξεσουαρ: φυτευτηρι (σουβλι), σκαλιστηρακι, γαντια.

[πηγή video: dspartinos]

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Αναδασωσεις... και αναδασωσεις με βελανιδοφυτευση

Αναδημοσιευουμε ενα ενδιαφερον αποσπασμα απο αναρτηση του ιστολογιου της GreenAttack που αναφερεται στις βελανιδοφυτευσεις.

[...]
Δυο λόγια για τις αναδασώσεις με τηλεοπτική κάλυψη και μαζική συμμετοχή

«οι μεταπυρικές αναδασώσεις στη χώρα μας ... αποτελούν τμήμα μιας εθνικής φιέστας, κυρίως μετά από περιόδους μεγάλων περιαστικών πυρκαγιών»
Π. Κωνσταντινίδης, Φυτοκοινωνιολόγος, Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης.

Μετά από κάθε μεγάλη δασική πυρκαγιά οι πολίτες καλούνται από τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τους Δήμους, τα Υπουργεία κοκ να συμμετέχουν μαζικά στην αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Χιλιάδες κόσμου κάθε ηλικίας συρρέει στο βουνό. Μέσα σε λίγες ώρες θα το γεμίσει με δενδρύλλια. Οι καμένες εκτάσεις σύντομα θα ξαναπρασινίσουν ... ή μήπως όχι;

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Βελανιδιές για μικτά δάση

 
Η τελευταία επίσκεψή μας στην Πάρνηθα (17/1/2010) για συλλογή σπόρων αριάς (Quercus ilex), μαζί με την εθελοντική ομάδα  Δενδροφύτευση Αττικής απέδωσε:
- περιορισμένη ποσότητα βελανιδιών αριάς (~5 κιλά),
- ωραία βόλτα στη φύση,
- δυσάρεστη συνάντηση με κυνηγούς εν μέσω δρυμού(!),
- αστείρευτη σε ποσότητα και φαντασία σκουπιδοκατάσταση (από πλαστικές καρέκλες μέχρι νεκρά άλογα...) και εν τέλει
- φύτευση των σπόρων σε καμένη έκταση στο Δασαμάρι!

Δεδομένου ότι η φύτευση βελανιδιών που προγραμματίζουμε είναι μάλλον η τελευταία (μέχρι το φθινόπωρο), αναζητήσαμε βελανίδια και από άλλες πηγές.
Πράγματι, ο κ. Μανώλης Θεοδωρίδης προσφέρθηκε να μας δώσει μια ικανοποιητική ποσότητα (~20 κιλά) να τα φυτέψουμε και αυτά.
H φύτευση προγραμματίζεται για την επόμενη Κυριακή 24/1/2010.
Θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Αντίσταση στις πιέσεις

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΑΠΟΨΕΙΣ 12/01/10
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του δασικού πλούτου της χώρας οφείλει η κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα όρια αυστηρότητας με το νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα στη διαρκή επιτροπή της Βουλής από την υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ δεν χωρούν και υποχωρήσεις σε πιέσεις συμφερόντων δεν πρέπει να γίνουν, για να σωθεί ό,τι απέμεινε από τη λεηλασία, τις καταπατήσεις και την αυθαιρεσία στις χρυσοφόρες περιοχές της Αττικής, όπου έπειτα από κάθε πυρκαγιά ακολουθούσε η οικοπεδοποίηση και σε χρόνο ρεκόρ φύτρωναν βίλες πάνω στις στάχτες.
ΕΚΛΕΙΝΕ το κράτος τα μάτια, ενώ έβλεπε την αυθαιρεσία και την παρανομία και ποτέ δεν τόλμησε να κατεδαφίσει τα παράνομα. Στο καθεστώς αυτό της ασυδοσίας πρέπει να τεθεί οριστικά τέρμα.
ΒΑΣΙΚΟΣ στόχος του νομοσχεδίου, που συζητείται σήμερα, είναι να προστατευθούν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2009. Προβλέπεται γι' αυτό η αναστολή ώς τις 25 Ιανουαρίου έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στις εντός σχεδίου καμένες περιοχές της Αττικής, για να ολοκληρωθούν οι αποφάσεις με τις οποίες θα κηρυχτούν αναδασωτέες περιοχές. Για τις εκτός σχεδίου περιοχές η αναστολή θα ισχύσει έως την κύρωση των δασικών χαρτών.
ΜΕ ΤΟ ΤΟΛΜΗΡΟ αυτό νομοσχέδιο γίνονται δύο ιδιαίτερα σημαντικά βήματα: α) δημιουργείται σύστημα δορυφορικού ελέγχου των καμένων εκτάσεων, ώστε να εντοπίζεται η απόπειρα ανέγερσης αυθαιρέτου κτίσματος και β) ιδρύεται, επιτέλους, υπηρεσία κατεδαφίσεων, η οποία θα επεμβαίνει στις καμένες περιοχές και θα κατεδαφίζει.
ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ότι με το νομοσχέδιο της κυρίας Μπιρμπίλη θίγονται συμφέροντα καταπατητών, οικοπεδοφάγων και εμπόρων της αττικής γης. Αναμένεται, λοιπόν, να εκδηλωθούν αντιδράσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, για να τροποποιηθούν διατάξεις και να μείνουν ανοιχτά παράθυρα για να περνάει η παρανομία.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να δεχθεί η υπουργός αλλαγές που θα νοθεύουν το πνεύμα του νομοσχεδίου. Να δεχθεί βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν ακόμη πιο αποτελεσματικά την προστασία των δασών που απέμειναν, αλλά και θα κάνουν πράξη τις αποφάσεις για αναδάσωση, που συνήθως μένουν στα χαρτιά. Η εκτέλεση των αποφάσεων αναδάσωσης επιβάλλεται από το Σύνταγμα. Οχι απλώς η έκδοσή τους.
ΕΧΕΙ ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος της Αττικής και θα αντιδράσει σε κάθε απόπειρα να μείνουν ανοιχτά παράθυρα, για να περνάει η ανομία. Από τη συζήτηση στη Βουλή θα φανεί και το μέγεθος της πράσινης ευαισθησίας των βουλευτών όλων των παρατάξεων.