Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Trash art gallery

1/8/2010
Σε προηγουμενη αναρτηση μας (2/8/2010) ειχαμε αναφερθει στην απαραδεκτη μπαζο-κατασταση που επικρατει στην κοινοτητα Πικερμιου. Χαρακτηριστικο δειγμα ηταν η φωτογραφια (δεξια) που ειχαμε τραβηξει διπλα απο το κλειστο γηπεδο της Διωνης. Τελικα, μετα 10 μερες περιπου, αυτα τα μπαζα μαζευτηκαν. Και που να τα πεταξαν αραγε;

26/8/2010
Υπαρχει ομως και συνεχεια. Εδω και λιγες μερες τα εκθεματα μπροστα απο το γηπεδο αντικατασταθηκαν, οπως οφειλει να γινεται στις ...γκαλερι με συνεχη παρουσια στα καλλιτεχνικα δρωμενα. Αποδεικνυεται οτι η Κοινοτητα μας εχει πραγματι "πρωτοπορειακες ιδεες", αυτο αλλωστε γραφει μια κυρια στις 23/7/2010 στο προπαγανδιστικο σαϊτ "Πικερμι.tv" (που σημειωτεον το πληρωνουμε ολοι οι δημοτες). Ιδου μια φωτογραφια (επανω) με τη νεα εικαστικη παρεμβαση και ενα βιντεο του συνολικου χωρου της ...γκαλερι με τα γλυπτα εργα τεχνης.


Εμεις πλεον τα ερωτηματα μας δεν τα απευθυνουμε στην "πρωτοποριακη" μας Κοινοτητα, αλλα στους Επιθεωρητες Περιβαλλοντος: Πηγατε διακοπες; Επιστρεψατε; Επισκεφθηκατε την trash art gallery του Πικερμιου; Αναμενουμε τεχνοκριτικες...

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Οι ποτιστές ποτίζουν

Τα δέντρα που φυτέψαμε στο Δασαμάρι δίψασαν ξανά. Το νεράκι τους το έχουμε εξασφαλίσει από την υδροφόρα του ΣΠΑΠ.
Όσοι/ες δεν είναι σε διακοπές και μπορούν να συμμετέχουν, ποτίζουμε αύριο Πέμπτη 26 Αυγούστου, 6:30 μ.μ. (τηλ. 6944324374).

Το δώρο μας: Μία από τις πρώτες ταινίες του σινεμά από τους αδελφούς Lumières.

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Ονειρεύεσαι να ζεις σε ένα σπίτι στη φύση;
Σκέφτηκες ποτέ τις συνέπειες των ονείρων σου;
Κι αν τα όνειρά σου είναι αιτία για τον αφανισμό των δασών;

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Υπουργείο Περιβάλλοντος: ταπεινός υπηρέτης των κηνυγών;

Kαι η φετινή ρυθμιστική για το κυνήγι
με όρους ρουσφετιού και παρανομίας

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των κυνηγετικών συμφερόντων, με πλήρη έλλειψη σεβασμού στη νομιμότητα και την οικολογική ισορροπία, χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη φετινή Ρυθμιστική Υπουργική Απόφαση για το κυνήγι. Η απόφαση:
Προαναγγέλθηκε με επίσημη ανακοίνωση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στις 6 Αυγούστου, 4 ολόκληρες ημέρες πριν τη δημοσιοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Διατηρεί, κατά δήλωση των ίδιων των κυνηγών, το πλαίσιο των προηγούμενων ετών, πλαίσιο που έχει επανειλημμένα κριθεί παράνομο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Δίνει «πράσινο φως» χωρίς τις απαιτούμενες εξειδικευμένες μελέτες ανά περιοχή για τις επιπτώσεις του κυνηγιού στην τοπική πανίδα και τα πιθανά μέτρα περιορισμού τους.
Απορρίπτει όλες τις προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακόμη και το αίτημα για λήξη της κυνηγετικής περιόδου στο τέλος Ιανουαρίου, καθώς ο Φεβρουάριος αποτελεί για τα περισσότερα μεταναστευτικά πουλιά μήνα ανάπαυσης και περισυλλογής δυνάμεων για να ανταπεξέλθουν στο ετήσιο εξαντλητικό τους ταξίδι.
Αναιρεί πλήρως τη ρητή δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, κατά την έκδοση της προηγούμενης Ρυθμιστικής, για το 2009-2010, ότι η απόφαση εκείνη δεν αποτελούσε πρόκριμα για το μέλλον.

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Oταν εγκαταλείπεις το δάσος

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ
Η φύση εκδικείται

Σε θάλαμο αερίων έχει μετατραπεί η Μόσχα, καθώς τα ρωσικά δάση καίγονται και ο κρατικός μηχανισμός αποδεικνύεται ανίκανος να ελέγξει τις πυρκαγιές. Μετά τον Πούτιν και τον Μεντβέντεφ, που επέκριναν περιφερειακούς αξιωματούχους για κωλυσιεργία, παραλείψεις και εσφαλμένους χειρισμούς της κρίσης, και ο δισεκατομμυριούχος δήμαρχος της Μόσχας Λοζκόφ ακολούθησε τον ίδιο δρόμο, δηλώνοντας ότι οι δασικές πυρκαγιές «δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ανωμαλίας της φύσης, αλλά και της ανευθυνότητας των αξιωματούχων της περιοχής».

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Stress test στο Δασαμάρι


Την Κυριακή 8 Αυγούστου το Δασαμάρι S.O.S. κατάφερε να συγκροτήσει επαρκείς δυνάμεις για να ποτίσει -για 4η φορά- τα δεντράκια που φύτεψε τον χειμώνα. Με την τρέχουσα oρολογία... αντεπεξήλθε με επιτυχία στο stress test ακραίων καταστάσεων, δηλαδή στο εξαιρετικά δυσμενές σενάριο των διακοπών του δεκαπενταύγουστου!

Οι θετικοί δείκτες που σημειώσαμε οφείλονται:
στη συμμετοχή όσων δεν λείπαμε σε διακοπές, στην αύξηση της κεφαλιακής μας βάσης με διεθνείς συμμετοχές εθελοντών από Παρίσι και Μασαχουσέτη, σε φίλους της εθελοντικής ομάδας Green it up again! και στο ποσοστό συμμετοχής του ΣΠΑΠ με μία υδροφόρα.

Ευχαριστούμε όλες και όλους για τη συμμετοχή τους και ιδιαίτερα τον χειριστή της υδροφόρας, Γιάννη Ζούνη.

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Τοπική Αυτοδιοίκηση ή Ελευθεριακός Κοινοτισμός;

Ένα σύντομο σχόλιο για την σημερινή κατάσταση.

Με αφορμή την αντιμεταρρύθμιση στον εργασιακό, οικονομικό και κατ΄επέκταση στον κοινωνικό τομέα, που προώθησε–προωθεί η νεοσοσιαλφιλελεύθερη εγχώρια κυβέρνηση, καθ΄ υπαγόρευση της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ελίτ, προωθούνται νομοσχέδια που λόγω της δίνης από τα οικονομικά μετρά δεν τους δίνουμε τη δέουσα σημασία. Ένα απ΄ αυτά τα νομοσχέδια αντιμεταρρύθμισης, είναι και το «Σχέδιο Καλλικράτης» που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι εξουσιαστές είθισται να αλλοιώνουν το νόημα των εννοιών σκόπιμα για να αποπροσανατολίζουν. Έτσι κάνουν και με την έννοια της μεταρρύθμισης που αν και έχει ταυτιστεί με αλλαγές και βελτιώσεις του επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης και διαδικασίες πολιτικής συμμετοχής του λαού στα κοινά, αντιστρέφουν αυτή την κίνηση προς το αντίθετο. Οι μεταρρυθμίσεις που προωθούν τόσο οι νεοφιλελεύθεροι όσο και οι σοσιαλνεοφιλελεύθεροι στην ουσία είναι αντιμεταρρυθμίσεις, δηλαδή χειροτέρευση του επιπέδου διαβίωσης των εργατικών–αγροτικών και μικροαστικών τάξεων, ενώ σε πολιτειακό επίπεδο με αφορμή τη δήθεν πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για οικονομικούς λόγους, προωθείται ένας μεγαλύτερος συγκεντρωτισμός του συστήματος μέσα από ένα πλέγμα δίκτυο υπερδήμων και περιφερειών.

Για οικονομικούς λόγους -και όχι μόνο- η κυβέρνηση μέσω του κράτους διαλύει την όποια κοινωνική σχέση από τα κάτω και όποια κοινότητα έχει μείνει σε αυτή την χώρα, έτσι που σε λίγο θα είναι χώρα χωρίς χωριά και κωμοπόλεις (πολίχνεις). Η χώρα αλώνεται από το κεντρικό κράτος μέσα από την αποκέντρωση του συγκεντρωτισμού εναρμονιζόμενη με την παγκόσμια τάση. Επιβεβαιώνεται η έκθεση του ΟΗΕ που τονίζει ότι το 2020 θα αποτελέσει σταθμός στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφού για πρώτη φορά ο αστικοποιημένος πληθυσμός των πόλεων θα ξεπεράσει τους πληθυσμούς της υπαίθρου. Αυτό θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για τους αστικούς πληθυσμούς αλλά και για την ύπαιθρο (ερημοποίηση, κατάληψη καλλιεργητικών εκτάσεων από εταιρίες, κλπ), αυξάνοντας σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό την κυριαρχία και εκμετάλλευση της πόλης έναντι της υπαίθρου.

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Δάση με προσάναμμα

Σκουπίδια, μπάζα και εύφλεκτα υλικά...

Ως γνωστόν η Κοινότητα Πικερμίου διακρίνεται σ' αυτό το αγενές άθλημα, επανερχόμαστε όμως με αφορμή δημοσίευμα στο Βήμα (1/8/2010). Σε όλη την περιοχή (αν)ευθύνης της συντηρεί συστηματικά σωρούς κομένων κλαδιών για προσάναμμα στην πρώτη φωτιά που θα ξεσπάσει. Η φωτογραφία δεξιά τραβήχτηκε χθες δίπλα στο κλειστό γήπεδο της Διώνης. Πρόσφατα τοπικά ΜΜΕ (π.χ. Ανατολική Αττική News, Επταήμερο) αναδημοσίευσαν ανάρτησή μας με άλλες ανάλογες επιδόσεις της Κοινότητας, η οποία -σε μια εξωφρενική παρεξήγηση του ρόλου της- συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της!

Το αποκορύφωμα είναι η παράνομη χωματερή που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή Ζ.Α.Α. Πικερμίου που διεκδικεί ο Α.Ο.Ο.Α. Οι φωτογραφίες με τα εύφλεκτα υλικά είναι αποκαλυπτικές.

   

Τι να περιμένουμε όμως από μια κοινοτική αρχή που επιμένει να αγνοεί τα βασικά και να ασχολείται με τον έκτο (ή ένατο;) καλλωπισμό στο διάζωμα της λεωφόρου Μαραθώνος και στην παρακείμενη πλατεϊτσα; Στα πλαίσια πάντα της άοκνης προσπάθειάς της να απαντήσει στο αμείλικτο φιλοσοφικό ερώτημα: ποιό χρώμα πανσέ ταιριάζει με ποιό χρώμα κάγκελου;