Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Δασικές πυρκαγιές κατά Ζερεφό σε εκδήλωση του συλλόγου "Ερείκια"


«[...] Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε το πρώτο μέρος της ομιλίας, που ο κ. Ζερεφός έκανε αναφορά στις καταγραφές Αιγινίτη του 1900, σχετικά με την δασοκάλυψη του Πεντελικού όρους. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν, ότι πευκόφυτη περιοχή ήταν μόνο ο Σχοινιάς στον Μαραθώνα ενώ στην υπόλοιπη Πεντέλη κυριαρχούσαν οι πλάτανοι και οι δρύες, κοινώς βελανιδιές. Η αποψίλωση της περιοχής ξεκίνησε επί του Χρυσού Αιώνα του Περικλέους, όταν οι Αθηναίοι έκοβαν τα δέντρα για την κατασκευή πλοίων, που αποτέλεσαν τελικά και την βάση της στρατιωτικής κυριαρχίας της Αθήνας.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, τα πεύκα είναι απόρροια ανθρώπινης παρέμβασης, η οποία συνεχίζεται και σήμερα, με αναδασώσεις αυτού του είδους, με σίγουρο αποτέλεσμα να ξανακαούν.»

πηγή: Επταήμερο, 26/1/2011, σελ. 11

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

3η σποροφύτευση βελανιδιών

3η σποροφύτευση ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ
στο Δασαμάρι

Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η    3 0    Ι Α Ν Ο Υ Α Ρ Ι Ο Υ

Τόπος & ώρα συνάντησης:
παιδική χαρά Διώνης (οδός Πίνδου)
10:45 π.μ.


Προηγούμενες αναρτήσεις για τις σποροφυτεύσεις του 2011:  [16/1/2011], [10/1/2011], [4/1/2011]

Η βελανιδιά διηγείται την ιστορία της

1. Ἐγεννήθηκα ἀπὸ ἕνα βελανίδι, ποὺ ὁ ἄνεμος τὸ ἅρπαξε ἀπὸ μία μεγάλη βελανιδιὰ καὶ τὸ ἔρριξε κοντὰ στὸ δάσος.
Χωρὶς καμμιὰ περιποίησι, χωρὶς κανένας νὰ φροντίζῃ γιὰ μένα, ἐμεγάλωσα μονάχη μου σιγὰ σιγά. Καὶ ὕστερα ἀπὸ πολλὰ χρόνια, ἐπάνω ἀπὸ διακόσια, ἔγινα καὶ ἐγὼ μεγάλη βελανιδιά.

2. Οἱ ρίζες μου ἐπροχώρησαν βαθιὰ καὶ ξαπλώθηκαν μέσα στὴ γῆ, ὅσο ἁπλώνονται ἐπάνω στὸν κορμό μου καὶ τὰ κλαδιά μου ὁλόγυρα. Ἕνα μεγάλο δένδρο πρέπει νὰ ἔχῃ μεγάλες καὶ δυνατὲς ρίζες γιὰ νὰ στηρίζεται καλά.
Τὰ κλαδιά μου ἐμεγάλωσαν καὶ ἁπλώθηκαν σ᾽ ὅλες τὶς μεριές, ὡσὰν πελώρια χέρια.
Ἔρριξα πολὺ μεγάλο ἀνάστημα καὶ ἐπέρασα ὅλα τἆλλα δένδρα, ποὺ εἶναι ἐδῶ. Ὁ κορμός μου στὰ μικρά μου χρόνια ἦταν λεπτὸς καὶ τρυφερός· μὲ τὸν καιρὸ ὅμως ἔγινε χονδρὸς καὶ δυνατός. Καὶ ἡ φλούδα μου, ὅταν ἤμουν μικρή, ἦταν πρασινωπὴ καὶ μαλακή· λίγο - λίγο κι αὐτὴ πῆρε χρῶμα μαυρειδερό, ἔγινε σκληρὴ καὶ γέμισε σχισμάδες.

3. Ὀλίγο πιὸ πέρα ἀπὸ μένα εἶναι καὶ ἄλλες βελανιδιές, πολὺ γέρικες. Μὲ περνοῦν πολλὰ χρόνια.
Εἶναι, ὡσὰν νὰ εἰποῦμε, γιαγιάδες μου καὶ παραγιαγιάδες μου. Ὁ κορμός τους εἶναι γεμᾶτος ἀπὸ κουφάλες καὶ ρόζους καὶ τὰ κλωνάρια τους εἶναι ὅλο ρόζοι.

4. Τὰ φύλλα μου εἶναι πολλὰ καὶ πυκνά, ἀλλὰ μονάχα στὴν ἄκρη τῶν κλαδιῶν. Στὴ μέση δὲν ἔχω πολλὰ φύλλα· γι’ αὐτὸ ὅποιος στέκεται κοντὰ στὸν κορμό μου ἠμπορεῖ νὰ ἰδῇ ὣς ἐπάνω στὴν κορυφή μου.
Κάτω ἀπὸ τὴ φυλλωσιά μου φυτρώνουν λογῆς - λογῆς ἀνοιξιάτικα φυτὰ καὶ ἀγριολούλουδα. Ὁ ἥλιος περνᾷ μέσα ἀπὸ τὴ φυλλωσιά μου καὶ φθάνει ὣς τὸ χῶμα καὶ τοὺς δίνει ζωή.

Η βελανιδιά διηγείται την ιστορία της

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Το χρονικό της αναδάσωσης

Νάνος Βαλαωρίτης

Το χρονικό της αναδάσωσης

Η αναδάσωση συνεχίζεται
Με γοργό ρυθμό φτάνει
Απρόοπτα σε παροξυσμό
Δέντρα πετάγονται παντού

Τρυπάνε του σπιτιού την οροφή
Και συνεχίζουν την ανοδική
Πορεία τους προς τον ουρανό
Ωσπου να φτάσουνε στην πύλη

Της παντοδυναμίας - εκεί
Σταματάνε για να καθορίσουν
Τι θα πούνε το καθένα
Στον Κύριο των Μεγάλων

Αρχαγγελικών Δυνάμεων 
Που τα ηνία της γης κρατούσε
Στα δάχτυλά του ανάμεσα
Γεμάτα αχάτες κι αμεθύστους

Επίμετρο

Δεν ξέρουμε τι είπανε στον Κύριο
Τα δέντρα αυτά - τα λόγια τους
Τα πήρε και τα εισέπνευσε
Κι έβγαλε ένα Αχ τι ωραία

Πώς μ' οξειδώνει τ' οξυγόνο σας
Και μου αναζωογονεί το μένος
Να σφάξω και να καταστρέψω
Να κάψω και να εξολοθρέψω

(αθηνα 19-20 Οκτ. 2005)

πηγή: (.poema..)

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Οι αντάρτες του τσιμέντου

του Σ. Κούλογλου

Επιτέλους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επαναστάτησαν. Οχι, δεν πρόκειται για τον νόμο επικύρωσης του μνημονίου, που έκοψε τους μισθούς και στέρησε το δώρο από συνταξιούχους των 600 ευρώ. Αυτό οι «αντάρτες» τον ψήφισαν, με την εξαίρεση των τριών βουλευτών που έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος. Ούτε αφορά το άλλο νομοσχέδιο για τις σχέσεις εργασίας, το οποίο κουτσούρεψε εργατικές κατακτήσεις ενός αιώνα. Και αυτό το υπερψήφισαν οι αντάρτες της συμφοράς, όπως και το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί τα τρένα, τις δημόσιες συγκοινωνίες και ό,τι άλλο θέλει η τρόικα. Και τη μάνα τους να τους ζητούσαν να ιδιωτικοποιηθεί, θα το ψήφιζαν για το καλό του κόμματος και για να μην πέσει η κυβέρνηση, πάντα βέβαια με κρύα καρδιά.

Αυτό που αρκετοί δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν με τίποτα είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα, του οποίου μια βασική διάταξη αναφέρει ότι στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «Νatura» καθορίζεται σε 10 στρέμματα το εμβαδόν των οικοπέδων εντός των οποίων θα επιτρέπεται στο εξής η οικοδομική ή άλλη δραστηριότητα. A, όλα κι όλα: η τσιμεντοποίηση της Ελλάδας είναι θέμα αρχής και πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Απολιθωμένες υποσχέσεις για Μουσείο

ΠΙΚΕΡΜΙ: 27 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΠΑΡΚΟ

Το Πικέρμι απέμεινε με το διεθνή χαρακτηρισμό της «Ακρόπολης» της Παλαιοντολογίας... Τα μοναδικά απολιθώματα, σπονδυλωτών που έζησαν στην περιοχή πριν από 7 εκατ. χρόνια, εντοπίστηκαν τυχαία επί Βαυαροκρατίας, αποκαλύφθηκαν τότε, αλλά και σε ύστερες ανασκαφές ξένων παλαιοντολόγων, για να καταλήξουν, τα περισσότερα στις προθήκες ευρωπαϊκών Μουσείων Φυσικής Ιστορίας.

Μετά τον εμπλουτισμό τους, με νέες ανασκαφές των καθηγητών Συμεωνίδη και Μαρίνου στις δεκαετίες του '70 και του '80 -πρόσφατα του Γ. Θεοδώρου- αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στο χώρο των ανασκαφών Παλαιοντολογικό Μουσείο και Πάρκο. Η Μελίνα Μερκούρη χαρακτήρισε το 1984 την περιοχή «αρχαιολογικό τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και έκτοτε... ουδέν. Οι κάτοικοι αγωνίζονται να συγκινηθεί κάποιος, να βρεθούν χρήματα για να καθαριστεί ο χώρος, που έγινε χωματερή. Να γίνει το πάρκο κι ένα μουσείο αντάξιο των ευρημάτων. Δεκαετίες κρατικής αδιαφορίας και πολιτιστικής σκουριάς.

Εκτός σχεδίου παραλογισμός!


Δήλωση 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός περιοχών Natura 2000

Η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών, που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας. Αυτό υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Όπως σταθερά υποστηρίζουν οι οργανώσεις, αλλά και σχεδόν το σύνολο των φορέων του περιβαλλοντικού και τεχνικού κόσμου, το δικαίωμα για δόμηση εκτός σχεδίου αποτελεί ένα αναχρονιστικό ελληνικό εφεύρημα που εξ' ορισμού καταργεί οποιονδήποτε χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Τί-πο-τα τί-πο-τα δε μας σταματά...

Σποροφύτευση βελανιδιών κάτω από -αν όχι ακραία- δύσκολα καιρικά φαινόμενα! Ξεκινήσαμε με δυνατό αέρα (έως 8 Bf), ενώ κύματα ελαφράς βροχής συμπλήρωναν το σκηνικό.

Πέντε εθελοντές/τριες ...παντός καιρού, φυτέψαμε όσα βελανίδια μπορέσαμε για 1,5 ώρα. Φύγαμε βρεγμένοι/ες, έχοντας θαυμάσει δύο ουράνια τόξα και έχοντας δοκιμάσει να συνεργαστούμε με τη φύση μια μέρα δύσκολη. Αλλη μια ξεχωριστή εμπειρία!

Αποτέλεσμα: η ακύρωση της συμμετοχής πολλών, μας άφησε με αρκετά βελανίδια αφύτευτα. Ελπίζουμε και θα φροντίσουμε η επόμενη δράση να γίνει υπό το φως του ήλιου!

Προφανώς, δεν υπάρχουν φωτογραφίες :)

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Η σποροφύτευση συνεχίζεται την Κυριακή 16/1

Την επόμενη Κυριακή 16 Ιανουαρίου συνεχίζουμε να φυτεύουμε τα εκπληκτικά, πολλά υποσχόμενα, προβλαστημένα βελανίδια!

Προτείνετε στους γειτονές σας ένα δημιουργικό, όμορφο, ηλιόλουστο Κυριακάτικο πρωινό φυτεύοντας βελανίδια για τον εμπλουτισμό των καμένων δασικών εκτάσεων της περιοχής μας. Οι εθελοντές που μαζευτήκαμε στη χτεσινή σποροφύτευση, φυτέψαμε 600 σπόρους ήμερης και χνοώδους βελανιδιάς και νοιώσαμε την ευγνωμοσύνη του καμένου βουνού...

Τόπος & ώρα συνάντησης:
παιδική χαρά Διώνης (οδός Πίνδου), 10:45 π.μ.
«Πάρε τη ζωή στα δυο σου χέρια
τις γροθιές σου χτύπα στα μαχαίρια
θα 'φευγαν τα σύννεφα φαντάσου
αν κουνούσες λίγο τα φτερά σου»



Οι εθελοντές της Κυριακής 9 Ιανουαρίου

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Κάλεσμα για την πρώτη σποροφύτευση του 2011

Οι δράσεις μας ξεκινάνε την Κυριακή 9 Γενάρη με ένα δημιουργικό πρωινό: θα φυτέψουμε προβλαστημένους σπόρους ήμερης και χνοώδους βελανιδιάς, στις καμένες πλαγιές στα βόρεια του Πικερμίου, στο Δασαμάρι. Οι σπόροι προέρχονται από τις συλλογές των φθινοπωρινών μας εξορμήσεων στην Αττική καθώς και από την προσφορά του Απόστολου Τζογάνη (Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς) με σπόρους από το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας. Ολοι οι σπόροι έχουν διατηρηθεί σε χώμα περλίτη για να προβλαστήσουν.


Η δράση θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ. και θα διαρκέσει περίπου 2 ώρες.

Η διαδικασία της σποροφύτευσης έχει ως εξής:
1. Χρειάζεται να έχει ο καθένας/μία ένα σκαλιστήρι.
2. Θα μοιραστούν επί τόπου οι προβλαστημένοι σπόροι.
3. Σκάβουμε ένα λάκκο 5 εκατοστών και αφαιρούμε τις πέτρες ώστε το χώμα στο λάκκο να είναι όσο γίνεται πιο μαλακό.
4. Τοποθετούμε τον σπόρο πλαγιαστά και προσεκτικά ώστε να μη σπάσει η ρίζα. Σκεπάζουμε με χώμα και πιέζουμε ελαφρά από πάνω.
5. Σημαδεύουμε το σημείο της φύτευσης με ένα καλαμάκι (τα προμηθευτήκαμε ήδη από το σούπερ-μάρκετ).
6. Η απόσταση μεταξύ των λάκκων πρέπει να είναι περίπου 4 μέτρα.

Τόπος & ώρα συνάντησης:
παιδική χαρά Διώνης (οδός Πίνδου), 10:45 π.μ.



Νεαρές βελανιδιές από τη σποροφύτευση του Νοεμβρίου 2009 [φωτογραφία 8/1/2011]