Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ξεπέρασε τον Μάνο και τον Σουφλιά ο αδίστακτος Παπακωνσταντίνου

Στις 17 Ιούνη του 2011, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εκδιώχτηκε από το υπουργείο Οικονομικών και τοποθετήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Εκδιώχτηκε από τον πολιτικό του προϊστάμενο Γ. Παπανδρέου, αφού πρώτα συνέβαλε καταλυτικά στην «κινεζοποίηση» του ελληνικού λαού. Ο Γ. Παπανδρέου τοποθέτησε αυτόν τον αδίστακτο «φέρελπι νέο» στο ΥΠΕΚΑ για να ξεπατώσει το δασικό πλούτο της χώρας. Εχει τόσο ξεβρακωθεί στον ελληνικό λαό, που έκριναν από κοινού με τον Παπανδρέου ότι θα είναι μικρό το κακό γι’ αυτόν από την αντιδασική πολιτική που θα ασκήσει στη συνέχεια, για όσο χρόνο παραμείνει στο ΥΠΕΚΑ.

Είναι προκλητικό να αναλαμβάνει ο Παπακωνσταντίνου το ΥΠΕΚΑ στις 17 και στις 22 Ιούνη του 2011, μέσα σε πέντε μέρες, να έχει ολοκληρωμένη άποψη για σημαντικά ζητήματα, όπως τι είναι δάσος, για την πράσινη ανάπτυξη και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων. Στο σύντομο αυτό σχόλιό μας θα σταθούμε μόνο στη δήλωσή του για το δάσος, την οποία παραθέτουμε αυτούσια: «Δασικοί χάρτες. Εχουμε ολοκληρώσει για πρώτη φορά στη χώρα την κατάρτιση των πρώτων δασικών χαρτών. Εχουμε σκοπό να επιταχύνουμε τη διαδικασία για την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα, να αναθεωρήσουμε τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ώστε να γίνει η σύνδεσή της με την γενικότερη περιβαλλοντική νομοθεσία και να ανοίξουμε μια συζήτηση στην κοινωνία όχι μόνο για το τι είναι δάσος, αλλά και το τι θέλουμε να είναι δάσος» (οι εμφάσεις δικές μας).

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

S.O.S: πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών αύριο (Κυριακή 26-6-2011)

imagesΣύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά από 1η Ιουνίου και για όλη την αντιπυρική περίοδο, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για πρώτη φορά κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (δείκτης κινδύνου 4, σε 5/βαθμη κλίμακα), για αύριο Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011, στους ακόλουθους Νομούς:
1) Αθηνών, 2) Ανατολικής Αττικής, 3) Πειραιώς (Νήσος Κύθηρα), 4) Εύβοιας, 5) Κυκλάδων, 6) Σάμου, 7) Χίου, 8) Δωδεκαννήσων και 9) Λασιθίου.

“Πλατείες”: σημεία εξεγερσιακών κοινωνικών διεργασιών ή εργαστήρια κατασκευής νέων μηχανισμών χειραγώγησης-κωμάτων εξουσίας;

Η άποψη του υπογράφοντος είναι ότι πρόκειται για ένα πείραμα εξωκινηματικών διεργασιών σε σαφώς αντιδραστική και εξουσιαστική διάταξη.

Υπάρχει έντονη ενθάρρυνση της πολιτικής αισθητικής από τα ΜΜΕ των κορυφαίων εφοπλιστικών ομίλων, που διαμορφώνουν την πολιτική τους ισχύ μέσα από ΜΜΕ. Σπρώχνονται οι Βαρδινογιαννέοι (MEGA), οι του Ρέστη (πρώτο θέμα κλπ), του Αλαφούζου (ΣΚΑΙ) κλπ και εκτός αυτών και απλοί λακέδες-υπάλληλοι, όπως ο Κούλογλου-Θεοδωράκης κλπ, που δείχνουν ότι η αστική παρασιτική Τάξη είναι εδώ και αποκτά κυρίαρχο λόγο και στους «δρόμους» ή καλύτερα στις πλατείες των αγανακτισμένων. Τις ενθαρρύνει και διαμορφώνει τους όρους (οπωσδήποτε ειρηνικά) αλλά και ουσιαστικά σημεία συνοχής τους (με όρους έθνους, υπέρ κωματικά, χωρίς ιδεολογικές αναφορές, επικοινωνώντας μέσω ελεγχόμενων δικτύων πχ facebook κλπ).

Το ξεκίνημα των πλατειών περίμενε στις πλατείες τον κόσμο έχοντας ήδη διαμορφώσει ένα πλαίσιο κανόνων, που η εμβάθυνσή του μπορεί να αποκαλύψει πολιτικές παθογένειες εγγενείς στον πολιτικό λόγο τόσο της εξουσίας όσο και στα απλά αιτήματα των απολογητών της παρασιτικής αστικής Τάξης (πχ Δασκαλόπουλος-ΣΕΒ, Μίχαλος-ΕΒΕΑ κλπ). Αυτοί οι εκπρόσωποι της αστικής παρασιτικής Τάξης, μπροστά στη γενικευμένη αμφισβήτηση των κύριων δομών εξουσίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) προτείνουν ανοιχτά κυβερνήσεις προσωπικοτήτων και όχι κωμάτων. Προφανώς δεν κινούνται από αντιεξουσιαστικά ελατήρια αλλά αυτό έχει μείζονα σημασία.

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Τι καταλαβαίνουμε από την κρίση;

Καταλαβαίνουμε ποιος αποφασίζει:
Το πολυεθνικό και εγχώριο κεφάλαιο, σύμφωνα με τα συμφέροντά του.
Σίγουρα όχι ο λαός, όπως θέλουν να μας παραμυθιάζουν.

Καταλαβαίνουμε ποιος διοικεί:
Η εγχώρια ακριβοπληρωμένη κυβέρνηση με απολαβές πάνω και κάτω από το τραπέζι.
Κι άμα χρειαστεί, κυβερνούν απ’ ευθείας οι εκπρόσωποι του διεθνούς κεφαλαίου και των τραπεζών.
Οι αιρετοί μας τι κάνουν; Συνεχίζουν την καριέρα τους σαν μαριονέτες που είναι.

Καταλαβαίνουμε ότι αυτοί δεν πρόκειται να μας σώσουν ούτε με το Μνημόνιο 1 ούτε με το Μνημόνιο 2 ούτε με το 22. Αυτοί εγκρίνουν και παίρνουν δάνεια για να ξεπληρώνονται παλιές φρεγάτες και να παραγγέλνονται νέα πολεμικά αεροπλάνα στις μεγάλες πολυεθνικές κάθε είδους.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Γιορτή της Μουσικής: Trio Nικόλας Αναδολής

FDM_general_logo_grfetemusique
Τετάρτη 22 Ιουνίου, 21:00
Auditorium, Institut français d’Athènes

Είσοδος ελεύθερη

nicolas_anadolis
Crédits photo : CIVP - Eric de Gélis

Συναυλία τζαζ από τον νεαρό πιανίστα Nικόλα Αναδολή, νικητή του Grand Prix de la Ville de Paris στο μεγάλο Διεθνή Διαγωνισμό piano-jazz «Martial Solal» τον Οκτώβριο του 2010, τον Σωτήρη Αναδολή (κρουστά) και Δημήτρη Γουμπερίτση (κοντραμπάσο).

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

«Άνυδρη Γη»


«Άνυδρη Γη» (official trailer) του Βαγγέλη Ευθυμίου

Υπάρχει ερημοποίηση των εδαφών στην Ελλάδα; Τι την προκαλεί;
Έχει ευθύνη ο άνθρωπος για αυτό;
Πως μπορεί να αποκατασταθεί μία υποβαθμισμένη περιοχή στην Αργεντινή;

Ένα επετειακό ντοκιμαντέρ για την ερημοποίηση και την ξηρασία που θα προβληθεί από την ΕΤ1 στις 17 Ιουνίου στις 22:00, Παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας (ΟΗΕ).

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Ψηφίστηκε το ενιαίο τιμολόγιο νερού του δήμου Ραφήνας Πικερμίου - Γιατί δεν συμφώνησα

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, που πραγματοποιήθηκε στις 7/6/2011 συζητήθηκε και αποφασίστηκε η εξίσωση του τιμολόγιου ύδρευσης του πρώην Δήμου Ραφήνας και της πρώην Κοινότητας Πικερμίου, όπως ορίζεται στο νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση.
    Οι δύο περιοχές διέπονταν από διαφορετικό καθεστώς ως προς τα τιμολόγια ύδρευσης. Στο Δήμο Ραφήνας οι λογαριασμοί εκδίδονταν ανά τετράμηνο ενώ στην Κοινότητα Πικερμίου ανά τρίμηνο. Ταυτόχρονα υπήρχε διαφορετική κλιμακωτή κοστολόγηση των κυβικών.
    Η πρόταση της πλειοψηφίας προέβλεπε την ένταξη του Πικερμίου στην υπάρχουσα τιμολόγηση του πρώην Δήμου Ραφήνας και μάλιστα αναδρομικά από την 1/1/2011. Πρόταση η οποία ψηφίστηκε πλειοψηφικά. Η ένταξη αυτή θα επιφέρει σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης της πρώην κοινότητας Πικερμίου, ιδιαιτέρως για τις μεσαίες καταναλώσεις, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον ήδη βεβαρυμμένο οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ στις μεγάλες καταναλώσεις θα επιφέρει σημαντική μείωση .
    Έτσι πρότεινα, να ισχύσει για τον νέο Δήμο μας το προσαρμοσμένο σε τετράμηνη χρέωση τιμολόγιο που ίσχυε στο Πικέρμι. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η συνέχιση των ίδιων χρεώσεων για την περιοχή του Πικερμίου ενώ επέρχονται, ιδιαιτέρως για τις μεσαίες καταναλώσεις, σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς της περιοχής της Ραφήνας. Για παράδειγμα, εάν ίσχυε το προσαρμοσμένο τιμολόγιο του Πικερμίου, το ετήσιο χρηματικό όφελος για καταναλώσεις από 60κ. μ. έως και τα 240κ. μ το τετράμηνο για τους κατοίκους της Ραφήνας θα ήταν κατά μέσο όρο 100 ευρώ ενώ για τους κατοίκους του Πικερμίου δεν θα επερχόταν καμία αλλαγή. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε την ισότητα όλων των πολιτών του Δήμου μας με τις ευνοϊκότερες για αυτούς χρεώσεις. Η μόνη περίπτωση όπου η ισχύς του προσαρμοσμένου τιμολογίου του Πικερμίου θα επέφερε αυξήσεις της τάξης του 10% στους κατοίκους της περιοχής της Ραφήνας αφορά στις μεγάλες ετήσιες καταναλώσεις (1000 κ. μ. και πάνω).
    Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή, με τη δικαιολογία ότι θα άλλαζαν τα έσοδα του προϋπολογισμού! Το λόγο πλέον θα έχουν οι πολίτες ...
Η δημοτική σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου
Αμαλία Τόκα

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Χωρίς τέλος

Αν έχει γίνει κάτι σαφές, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι πως δεν υπάρχει Μνημόνιο. Δεν υπάρχει Μνημόνιο με την έννοια ενός σαφούς και δεσμευτικού κειμένου, μιας συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του διεθνούς χρηματιστικού κεφάλαιου από τη μια και ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό από την άλλη.

Εκείνο που υπάρχει είναι μια ανοιχτή συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κεφαλαιοκρατία και τη διεθνή χρηματιστική ολιγαρχία, η οποία έχει δυο βασικούς άξονες. Πρώτο, την εξασφάλιση της διαχείρισης της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού, σε τρόπο που οι διεθνείς τοκογλύφοι να εξασφαλίζουν μια διαρκή ροή υπερκερδών, μέσω της αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων. Δεύτερο, την ολοκλήρωση της «κινεζοποίησης» του ελληνικού προλεταριάτου, ώστε να δημιουργηθεί στην καρδιά της ευρωζώνης ένας παράδεισος για τη μέγιστη κερδοφορία του κεφάλαιου, που αναγκαστικά θα είναι κόλαση για τους εργαζόμενους.

Γι’ αυτό και η πολιτική που σηματοδοτήθηκε με την υπογραφή του Μνημόνιου έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος. Δεν έχει ημερομηνία λήξης και δεν έχει όρια. Αυτό πιστοποιείται αυτές τις μέρες με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που έχει το χαρακτήρα Μνημόνιου ΙΙ, το οποίο θα διαδεχτεί το Μνημόνιο ΙΙΙ, πολύ πριν το 2015 (όπως άλλωστε έγινε και με το Μνημόνιο Ι, που αναθεωρείται εκ βάθρων ένα μόλις χρόνο μετά την ψήφισή του και δύο πριν από την υποτιθέμενη λήξη του.

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Για την κρίση ... και τη δική μας απάντηση

Μετά από δεκαετίες “ανάπτυξης”, “κέρδους”, κατανάλωσης, “εθνικών στόχων”, δανείων και χρηματιστηριακών επενδύσεων, βρεθήκαμε ξαφνικά έρμαια κάποιων αόριστων “αγορών”, “spread”, “cds”. Κατέρρευσε “ξαφνικά” το νεοελληνικό “κλέος” των επιδοτήσεων, των αθλητικών υπερπαραγωγών, του “ελληνικού dna” και του “θεού της ελλάδας”, της μίζας, των προσδοκιών για γρήγορο πλουτισμό. Οι κυρίαρχες λέξεις είναι πλέον: κρίση, ΔΝΤ, μνημόνιο, χρεοκοπία ...

Αυτό που προβάλλεται μέσω των ΜΜΕ, κυρίως, είναι η ταύτιση της κρίσης με την οικονομική χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση δανεισμού, την κρίση χρέους κλπ. Όλοι δείχνουν να έχουν ξεχάσει ότι οι “κρίσεις” αποτελούν εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλισμού και του συστήματος εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Προσπαθούν να κρύψουν το ότι πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση, απότοκο ενός παγκοσμιοποιημένου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Λαϊκή Συνέλευση Ραφήνας-Πικερμίου

Πιστεύεις ότι όλα αυτά που
συμβαίνουν για σένα χωρίς εσένα
δεν σε αφορούν;

Μήπως ήρθε η ώρα να παίξεις και εσύ ρόλο
στο μέλλον σου που διακυβεύεται απ' τις πολιτικές
του Δ.Ν.Τ., της τρόϊκας και των πολυεθνικών;

Ο λόγος σου έχει δύναμη!!!

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

«Γύρω μας παντού, μήτρα Γη»


Ονομάσαμε τη γη και τη φύση «περιβάλλον μας», τοποθετώντας τον άνθρωπο στο κέντρο. Τι προκύπτει από την ανθρωποκεντρική στάση του ανθρώπου;
Με αναφορές στις γιορτές της γης και στα Ελευσίνια μυστήρια συγκρίνουμε τη σχέση του ανθρώπου με τη γη τότε και τώρα.
Ο άνθρακας, το στοιχείο της ζωής, απειλεί τον πλανήτη. Γιατί άραγε;

Ένα επετειακό ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον που θα προβληθεί από την ΕΤ1 την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 19:00, Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος (ΟΗΕ).

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Η Bελανιδιά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

http://www.velanidodasos.gr/vdata/Image/big/1306349113.jpg

Ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και σας προσκαλεί στη γιορτή που πραγματοποιεί, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011 και ώρα 21:30, στην Ταβέρνα "Σειρήνες" που είναι στην περιοχή της Ακρόπολης και στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, στην Πλάκα.