Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

"Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αρνήθηκε να πάρει θέση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη"


Η Συντονιστική Επιτροπή κατά των Φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό ενημερώνει την άρνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής να πάρει θέση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό.

Αναλυτικά:
Δελτίο Τύπου της
Συντονιστικής Επιτροπής κατά των φωτοβολταϊκών στο Πεντελικό


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αρνήθηκε να πάρει θέση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη.

Αρνητική εντύπωση προκαλεί η άρνηση των παρατάξεων των κυρίων Σγουρού και Κικίλια στην Περιφέρεια Αττικής για συζήτηση του αιτήματος που κατέθεσε η "Αττική Συνεργασία όχι στο Μνημόνιο" με πρωτοβουλία της συντονιστικής μας επιτροπής στη 12η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τρίτη 26.03.2013, σχετικά με την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό Όρος.

Την πρόταση για συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης στο Π.Σ. έκανε ο Δημήτρης Τσουκαλάς, εκπρόσωπος της παράταξης Αττική Συνεργασία – Όχι στο Μνημόνιο και την υποστήριξαν οι παρατάξεις των Οικολόγων, της Λαϊκής Συσπείρωσης, του Άρματος Πολιτών κ.α.

Ο Περιφερειάρχης κος Σγουρός όχι μόνο αρνήθηκε να συζητηθεί το θέμα αλλά χαρακτήρισε το αίτημα fast food!!! με πρόσχημα ότι δεν είχε ενημερωθεί…!!!

Αλήθεια ο κ. Σγουρός δεν γνώριζε το θέμα εδώ και ένα χρόνο που είχε έρθει ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο;

Να του θυμίσουμε επίσης ότι ούτε και τότε το θέμα συζητήθηκε…

Θα έπρεπε να τον ειδοποιήσουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας;

Ο ίδιος τι έκανε άραγε;

Το θέμα δεν αφορά ένα από τους τρείς ορεινούς όγκους της Περιφέρειας που σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Ανάπτυξης όλες οι ορεινές και προστατευόμενες περιοχές της Αττικής κινδυνεύουν να απολέσουν την περιβαλλοντική τους προστασία;

Τελικά τι φοβούνται άραγε οι κύριοι Σγουρός και Κικίλιας.

Μήπως χάσουν την εύνοια της εκκλησίας, των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων καθώς και των κομμάτων που τους στηρίζουν;

Για αυτό που πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα χάσουν, θα είναι εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των Πολιτών όχι μόνο της Πεντέλης αλλά και ολόκληρου του λεκανοπέδιου της Αττικής!

Γιατί το βουνό της Πεντέλης ανήκει σε όλους τους πολίτες της Αττικής και αυτοί θα δώσουν την τελική απάντηση, σε όλους αυτούς που θέλουν να υπογράψουν την ολοκληρωτική καταστροφή του!

πηγή: Η ΘΈΣΗ

«Να μην εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό πάρκο 300 MW στο Πεντελικό Όρος»

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η άρνηση της Παράταξης του κ. Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής για συζήτηση του αιτήματος που κατέθεσε η «Αττική Συνεργασία όχι στο Μνημόνιο» στη 12η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Τρίτη 26.03.2013, σχετικά με την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό Όρος.

Όπως προσθέτουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Αττικής Συνεργασίας Όχι στο Μνημόνιο» Βαρεμένος Γεώργιος, Κυπριανίδου Ερμίνα, Τσουκαλάς Δημήτρης και ο περιφερειακός σύμβουλος Καπάταης Χρήστος:

Η Κυβέρνηση ως γνωστόν κατέθεσε στη Βουλή Νομοσχέδιο που επιτρέπει σε «μεγάλους» επενδυτές, να κατασκευάζουν «fast-track» έργα όπου θέλουν, παρακάμπτοντας την κείμενη Νομοθεσία δασική και μη, για επενδύσεις ακόμη και εντός προστατευόμενων περιβαλλοντικά περιοχών, όπως π.χ. το Πεντελικό Όρος. Με δεδομένο ότι από πλευράς Εκκλησίας της Ελλάδας επιδιώκεται η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 3.500 στρεμμάτων ισχύος 300 MW και μεγέθους ίσου με τον οικιστικό ιστό της Νέας Πεντέλης, σε μεγάλη δασική έκταση που βρίσκεται κοντά στην Ι.Μ. Πεντέλης και η οποία κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2009, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής θα όφειλε να υψώσει ασπίδα προστασίας στο Πεντελικό Όρος που είναι το φυσικό "air condition" για όλη την Αττική.

Αντί για αυτό ταυτίστηκε για άλλη μια φορά σε κοινό βηματισμό με τις πολιτικές επιλογές της μνημονιακής Κυβέρνησης.

πηγή: LEFT.gr

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η «Ελευθερία» που σφάζει αμάχους


Αναπαράσταση από τον Peter von Hess της σφαγής της Τριπολιτσάς
[ηλεκτρονικό βιβλίο Ιστορίας ΣΤ' Δημοτικού του Υπουργείου Παιδείας!!!]



Η «Ελευθερία» που σφάζει αμάχους
Θανάσης Τριαρίδης

1

    Εδώ και αρκετές εβδομάδες αφιέρωσα μια σειρά επιφυλλίδων για  να καταγράψω το πώς, κατά τη γνώμη μου, οι θρησκείες χρησιμοποιούν τους ανθρώπινους μύθους και τους μετατρέπουν σε φριχτές «Μεγάλες Αλήθειες» που σκλαβώνουν και αιματοκυλίζουν τους ανθρώπους. Ψάχνοντας μια αντιπρόταση στις θρησκείες, μοιραία κανείς αναλογίζεται την ελευθερία – εξάλλου με ετούτη τη λέξη ορίζουμε τον αντίποδα της σκλαβιάς. Μα η ελευθερία (: η δυνατότητα να υπάρχουμε δίχως αφέντες που προστατεύουν και προορίζουν τη ζωή μας) όσο προσπαθείς να την ζυγώσεις, μοιάζει με μαγική εικόνα - ή με τον ίσκιο της μυθικής Ευρυδίκης: για αιώνες η φιλοσοφία πασχίζει να την περιγράψει, να την καταστήσει κάτι χειροπιαστό, κάτι περισσότερο από ένα όνειρο, μια αυταπάτη, έναν θαμπό αντικατοπτρισμό που ωστόσο δίνει ένα νόημα στη ματαιότητά μας. Πιθανώς για αυτό να γοητεύει τόσο πολύ τους ανθρώπους – για τον ίδιο λόγο που τους τρομάζει: γιατί η ελευθερία είναι μια παρτίδα που πρέπει να ρισκάρουν αφήνοντας κατά μέρος βεβαιότητες, γιατί είναι ένα κομμάτι της τραγωδίας τους - δηλαδή είναι ένα κομμάτι της ζωής που έχουν να ζήσουν.

    Κι όμως: εδώ και διακόσια χρόνια, μια από τις χειρότερες στρεβλώσεις της ανθρώπινης ιστορίας, ο εθνικισμός, καπηλεύτηκε ετούτη τη μεταιχμιακή και διαρκώς αναζητούμενη ανθρώπινη ελευθερία και την έκανε πρόσχημα και σύνθημα σφαγών, μακελειού, μίσους και θανάτου. Συμβαίνει με όλες τις ωραίες λέξεις (και με όλους τους ωραίους μύθους): γίνονται εύκολα αφιόνι που μετατρέπει τους ανθρώπους σε δολοφόνους. Παρόμοια και η ελευθερία: ως λέξη διαστρεβλώθηκε, ως ιδέα βιάστηκε, έγινε πρόφαση για γενοκτονίες και ολοκαυτώματα, για ομαδικούς τάφους σφαγμένων, για μνημεία που δοξάζουν εγκλήματα και φονιάδες, για γιορτές και παρελάσεις μίσους. Κι αν οι θρησκείες αιματοκυλίζουν τους ανθρώπους για να τους κρατήσουν υποχείριά τους τα τελευταία χίλια εφτακόσια χρόνια, οι φονικοί εθνικισμοί ήρθαν στο ξεκίνημα του 19ου αιώνα για να συμπληρώσουν το παμπάλαιο έργο των θρησκειών: για να ρημάξουν το σώμα και να σκλαβώσουν τον νου. Κι εκεί που οι θρησκείες βάζουν τη «Σωτηρία», οι εθνικισμοί βάζουν, δυστυχώς, την «Ελευθερία», έτσι με κεφαλαίο Εψιλον...

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ρέμα Βαλανάρη

Αναδημοσιευουμε τις σπανιες φωτογραφιες του Βαλαναρη απο το νεο blog ενος απτοητου περιηγητη του Πεντελικου βουνου.



ΦΥΣΗ

Μια από τις πιο άγριες ρεματιές της Πεντέλης. Άφθονο νερό, αρκετές φυσικές πηγές που τροφοδοτούν το ρέμα, λιμνούλες, καταρράκτες και καταρρακτάκια, επιφάνειες βράχων με πλούσιο σταλαγμιτικό υλικό, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ένα ειδυλλιακό μέρος ακόμα και μετά τις φωτιές.
Τo ρέμα του Βαλανάρη ξεκινάει από τα υψώματα της Μαυρηνόρας (565μ.), διασχίζει τις περιοχές Καλλήσια, Ντράφι, Πικέρμι και Ραφήνα για να καταλήξει στη θάλασσα. Έχει νερό όλο το χρόνο, η κατεύθυνσή του είναι ανατολική και έχει μήκος περίπου 20 χλμ. Είναι επίσης γνωστό με τις ονομασίες Μεγάλο Ρέμα, Βαθύρεμα, Λυκόρεμα ή Ρέμα Ραφήνας. Οι επικρατέστερες όμως ονομασίες είναι Βαλανάρης και Μεγάλο Ρέμα.
Κάποιοι αποδίδουν την ονομασία Βαλανάρης στο απέραντο δάσος βελανιδιών με το οποίο ήταν καλυμμένο το ρέμα καθ’ όλο το μήκος του. Κι αυτό πρέπει να είναι σωστό, αν αναλογιστούμε και την αρχαία ονομασία της περιοχής Ντράφι που ήταν ΦΗΓΑΙΑ. Ο Αντώνης Καψής (“Θρακολογία”, Όργανο Εταιρίας Θρακολογικών Μελετών, 1978) εξηγεί πως η τοποθεσία αυτή (Ντράφι) λεγόταν Φηγαία, διότι ήταν γεμάτη βελανιδιές (αρχαίες φηγοί).
Στο Βαλανάρη έχουν καταγραφεί πάνω από 150 είδη φυτών. Ειδικά πριν από τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές υπήρχαν αιωνόβια πλατάνια και πεύκα, λυγαριές, συκιές, βατομουριές, αγριελιές, κουμαριές, αγράμπελη, φλόμοι, θυμάρι, πικροδάφνες, μυρτιές, σκίνα, πουρνάρια, γκορτσιές, καλαμιές και πληθώρα αγριολούλουδων.
Εκτός από τη χλωρίδα υπήρχε και πλούσια πανίδα. Πολλά τα είδη των πουλιών και των ερπετών, κυρίως των βατράχων. Παρ όλες τις καταστροφές που έχει υποστεί το ρέμα, επιβιώνουν ακόμα αλεπούδες, λαγοί, κουκουβάγιες, καρακάξες κ.α.
Ο Βαλανάρης έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ 281/Δ/23-3-1993)

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ

Το Μεγάλο Ρέμα Πεντέλης κατέχει την κορυφή της Παλαιοντολογίας, κι αυτό διότι στο χερσαίο Μειόκαινο του ελλαδικού χώρου (5,5-6 εκατ. χρόνια πριν) έζησαν πάρα πολλά είδη ζώων. Τα απολιθωμένα ζώα του Πικερμίου αποτελούν πλέον σταθμό για την Παλαιοντολογία. Πρόκειται για την γνωστή παγκοσμίως «Πικερμική βαθμίδα». Στο θέμα αυτό αναφέρομαι εκτενώς στο βιβλίο μου “ΠΕΝΤΕΛΗ – Από την ανάδυση της Αιγαίας Γης έως τους ρωμαϊκούς χρόνους” (παρατίθεται από www.iranon.gr)

ΜΝΗΜΕΙΑ

Αρκετά είναι και τα μνημεία που υπάρχουν κατά μήκος του ρέματος από την αρχαιότητα μέχρι τη νεότερη εποχή.
Στη βόρεια όχθη του Μεγάλου Ρέματος σε εκείνο το σημείο υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο νεκροταφείο που φαίνεται πως ήταν σε χρήση κατά την Αρχαϊκή, την Κλασική και την Ελληνιστική εποχή (700 π .Χ.-146 μ.Χ).
Κοντά στο ρέμα υπήρχε Ιερό του Εκαλείου Διός, (περιοχή Καλλήσια, όπου ο αρχαίος δήμος ΕΚΑΛΗ)
Στις όχθες του Βαλανάρη και στο σημείο όπου το ρέμα εισέρχεται πλέον στην περιοχή της Ραφήνας βρέθηκαν οικοδομήματα της ρωμαϊκής εποχής, αγάλματα καθώς επίσης και βαλανείο.
Υπάρχει επίσης η μεσαιωνική μονή του Αγίου Νικολάου Καλησσίων, παλιές πέτρινες γέφυρες και ερείπια νερόμυλων. Σε ένα από αυτά τα γεφυράκια είχε γυριστεί μια σκηνή από την ταινία «Αστέρω» του Ορέστη Λάσκου με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το νεολληνικό στοιχείο, βέβαια, είναι πάντοτε πανταχού παρών. Στα χαμηλότερα υψώματα της Πεντέλης βλέπουμε στις όχθες του ρέματος αλλά και μέσα στο νερό σκουπίδια, μπάζα, παλέτες, ξύλινες κατασκευές κλπ. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Εκκλησία θέλει να εγκαταστήσει πάρκο φωτοβολταϊκών δίπλα ακριβώς στο Βαλανάρη.

Βλέπε επίσης:
www.erikeia.gr/mails/general/155-2011-12-21-19-15-56.html
lyk-pikerm.att.sch.gr/projects/1112p2/balanaris_all.pdf



Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Νέα απόπειρα εις βάρος του Πεντελικού

Σταυρογιάννη Λ.

Νέα επιδρομή στο Πεντελικό βουνό απεργάζεται η κυβέρνηση, με το ΥΠΕΚΑ να υπόσχεται λύση στο "χρόνιο πρόβλημα" των οικοδομικών συνεταιρισμών που επιχειρούν να χτίσουν, από το 1988, 6.000 στρέμματα με τη συνδρομή του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, εκ των οποίων 2.000 δασικά και 1.000 να ανήκουν στην Α' Ζώνη Προστασίας του βουνού. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φορές τα σχέδια Προεδρικού Διατάγματος υπό τον τίτλο "Έγκριση πολεοδομικής μελέτης αστικού αναδασμού της κοινότητας Πικερμίου και του Δήμου Ραφήνας" επεστράφησαν με την ένδειξη παράνομα και αντισυνταγματικά. Ουσιαστικά, στις υπώρειες του πολλαπλώς κακοποιημένου και καμένου Πεντελικού, επιμένουν να δημιουργήσουν μια νέα πολιτεία στο κενό που αφήνουν η Καλλιτεχνούπολη και οι οικισμοί των οικοδομικών συνεταιρισμών Αγίου Σπυρίδωνα και "Παν" στο Ντράφι, οι οποίοι απλώνονται στο σώμα του ορεινού όγκου.

Δάσος... παρανομιών


Η "επιδρομή" στο βουνό έχει ήδη αποκρουστεί τρεις φορές από το ΣτΕ
Στο πιο πρόσφατο πρακτικό επεξεργασίας 104/2006, το Ε' τμήμα του ΣτΕ καθιστούσε σαφές στους αρμόδιους του ΥΠΕΧΩΔΕ "ότι η ανάσχεση της οικιστικής εξαπλώσεως των Αθηνών αποτελεί γενική κατεύθυνση του ρυθμιστικού σχεδίου Αθηνών, η οποία επιβάλλει, κατ' αρχήν, μόνον την περιορισμένη και απολύτως αναγκαία επέκταση των νομίμως υφιστάμενων οικισμών. Δεν επιτρέπεται να θεσπίζονται με Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ή με άλλο, πολεοδομικού ή χωροταξικού χαρακτήρα, σχέδιο ρύθμισης, οι οποίες αντίκεινται στον ανωτέρω στόχο της ανάσχεσης της εξαπλώσεως της πόλεως και γενικότερα του ΡΣΑ, εφόσον δεν καλύπτονται από ειδική πρόβλεψη αυτού".

Ενδιαφερόμενος είναι ο αγαπημένος όλων των κυβερνήσεων και με αδυναμία στα δασικά οικοσυστήματα ΑΟΟΑ (Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών), ο οποίος έχει οριστεί ως φορέας για τη διενέργεια αναδασμού σε μια έκταση 6.012 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 2.000 είναι δάσος, δασικές εκτάσεις και κάποιες εξ αυτών αναδασωτέες. Άλλα περίπου 1.000 στρέμματα περιλαμβάνονται στην Α' Ζώνη Προστασίας του Πεντελικού (2.488 στρέμματα ανήκουν στον ΑΟΟΑ, 1.108 στους συνεταιρισμούς "Προσωπικού ΟΤΕ", 195 στο "Ελληνικός Φοίνιξ", 206 στην "Ολυμπιακή Στέγη" και τα υπόλοιπα σε ιδιώτες).

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Kτηματολόγιο καταπατητών

Σταυρογιάννη Λ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/03/2013

Τίτλους ιδιοκτησίας δωρεάν, χωρίς καμία προϋπόθεση και όρους, για ακίνητα εντός σχεδίου, καταπατημένα, κατά κανόνα, τα οποία στους χάρτες των δασαρχείων δεν έχουν χάσει τον δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα τους, χαρίζει το ΥΠΕΚΑ, μέσω νομοσχεδίου-σκούπα και πρόσχημα την επιτάχυνση των εργασιών εκπόνησης και σύνταξης του Κτηματολογίου. Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο εκπόνησης του Κτηματολογίου για τα ακίνητα που εμφανίζονται ως δασικά ή χορτολιβαδικά, οι δασικές υπηρεσίες υποχρεούνται να υποβάλουν τίτλους βάσει του μαχητού τεκμηρίου του Δημοσίου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις και οι κάτοχοί τους οφείλουν να αποδείξουν με τίτλους ότι τους ανήκουν.


* Αδιακρίτως το Δημόσιο παραιτείται των δικαιωμάτων αν ο ιδιώτης κατέχει το ακίνητο 10 ή 30 χρόνια. * Αποσπώνται βασικές αρμοδιότητες των δασικών υπηρεσιών και περιέρχονται στην Κτηματολόγιο Α.Ε.
Η νέα ρύθμιση (άρθρο 8) στο νομοσχέδιο υπό τον τίτλο "Συμπλήρωση τω διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες διατάξεις", που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ, καταργεί τις προϋποθέσεις που έθετε ο προεκλογικός νόμος 312/2003 της τότε ΥΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου για την παραίτηση του Δημοσίου υπέρ ιδιωτών. Αυτές προέβλεπαν ότι το Δημόσιο απεμπολεί τα δικαιώματά του εφόσον το ακίνητο είναι εμβαδού μέχρι 2.000 τ.μ. και για μεγαλύτερο αν υπήρχε μέχρι το τέλος του 2002 κτίσμα που καλύπτει ποσοστό τουλάχιστον 30% του ισχύοντος συντελεστή δόμησης στην περιοχή.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Νομοσχέδιο για Εθνικό Κτηματολόγιο

Φέρνει εκτεταμένους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων

Με νομοσχέδιο που ετοίμασε και έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΥΠΕΚΑ για την κατάρτηση του Εθνικού Κτηματολογίου, αίρεται το τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου, αποχαρακτηρίζονται από δασικές πολλές εκτάσεις που βρίσκονται εντός σχεδίων πόλης, ενώ παρακάμπτονται οι διευθύνσεις δασών και τα αρμόδια Δασαρχεία από την κύρωση των δασικών χαρτών. Με άλλα λόγια περιέχονται μια σειρά από διατάξεις που ξεμπλοκάρουν το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Ειδικότερα, ανάμεσα στις διατάξεις του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονται:
  • Η πλήρης άρση του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου, αφού πλέον και το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται να υποβάλλει δηλώσεις ιδιοκτησίας σε κάθε περιοχή που θα εντάσσεται στο μέλλον στο Κτηματολόγιο.
  • Με άλλη διάταξη ορίζεται ότι δεν υπάγονται στη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών οι περιοχές για τις οποίες υφίστανται εγκεκριμένα σχέδια πόλης ή καταλαμβάνονται από εγκεκριμένους οικισμούς, με αποτέλεσμα πολλές δασικές εκτάσεις που βρίσκονται μέσα στις περιοχές να χάνουν το δασικό τους χαρακτήρα, δηλαδή αποχαρακτηρίζονται και εμπορευματοποιούνται. Επιπρόσθετα με άλλη διάταξη το Ελληνικό Δημόσιο χάνει το δικαίωμά του να αξιώσει την κυριότητα ακινήτου άνω των 2 στρεμμάτων που βρίσκονται εντός σχεδίων πόλης που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δασικό!
  • Με άλλη διάταξη και με πρόσχημα τη γρήγορη σύνταξη των δασικών χαρτών, ανατίθεται η σύνταξή τους στην «Κτηματολόγιο ΑΕ» και μάλιστα ορίζεται ότι θα μπορούν στο εξής να αναρτώνται οι δασικοί χάρτες ακόμη και χωρίς θεώρησή τους από τις Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία, αν η θεώρηση αυτή δεν γίνει σε διάστημα πέντε μηνών! Επίσης τίθεται η ασφυκτική προθεσμία των τεσσάρων μηνών (με δίμηνη παράταση κατόπιν αιτιολογημένης γνώμης) για την εκδίκαση των αντιρρήσεων κατά τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών.
  • Με άλλες διατάξεις επιμηκύνεται (στα 12 χρόνια για τους κατοίκους εσωτερικού και στα 14 χρόνια για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο) η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματογραφικών εγγραφών.
  • Επιβάλλονται πρόστιμα από 50 ευρώ έως 1.500 ευρώ για μη έγκαιρη δήλωση ιδιοκτησίας, ειδικά τέλη για τη λήψη κτηματολογικών αποσπασμάτων, ενώ καθορίζονται τόκοι σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής του αναλογικού τέλους (χαράτσι) 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (20% για τις πρώτες 15 μέρες καθυστέρησης).
  • Παρακάμπτεται η ισχύουσα νομοθεσία για τις αναθέσεις μελετών κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, περιορίζονται οι χρόνοι των ενστάσεων και ορίζεται ως καθοριστικό κριτήριο η χαμηλότερη τιμή, παρά η ποιότητα και οι τεχνικές προδιαγραφές.
  • Με άλλη διάταξη παρέχεται το δικαίωμα απόκτησης άδειας δόμησης στα «τυφλά» οικόπεδα, δηλαδή σε αυτά που δεν έχουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο, η δόμηση των οποίων είχε σταματήσει πριν από 3 χρόνια με απόφαση του ΣτΕ.
  • Με στόχο την αύξηση αντίστοιχων τουριστικών επενδύσεων μειώνεται η έκταση των δασικών περιοχών που μπορούν να χαρακτηριστούν ως ελεγχόμενες κυνηγετικές εκτάσεις, ανεξάρτητα από το αν η ιδιοκτησία τους είναι δημόσια ή ιδιωτική, στα 2.500 στρέμματα, από 5.000 στρέμματα.

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Επαναλειτουργεί το τηλεσκόπιο στην Πεντέλη

Άρχισαν οι ξεναγήσεις


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
με μεγάλη χαρά σας ενημερώνω ότι μετά από αρκετά χρόνια το Ιστορικό Διοπτρικό Τηλεσκόπιο Newall, τέθηκε και πάλι σε λειτουργία και θα συμμετέχει δραστικά στις ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό.
Έτσι, οι εραστές του έναστρου νυκτερινού ουρανού θα έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν τα ουράνια αντικείμενα μέσα από αυτό το μεγάλο τηλεσκόπιο των 62cm. Σημειωτέον, πως το τηλεσκόπιο Newall, την εποχή που κατασκευάστηκε ήταν το μεγαλύτερο Διοπτρικό Τηλεσκόπιο σε ολόκληρο τον κόσμο!
Το τηλεσκόπιο Newall βρίσκεται στον Αστρονομικό σταθμό Πεντέλης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Στις βραδινές ξεναγήσεις (καιρού επιτρέποντος), εκτός από την παρατήρηση μέσα από το Μεγάλο Τηλεσκόπιο θα διεξάγεται ελεύθερη συζήτηση με το κοινό και θα πραγματοποιείται περιήγηση στους Αστερισμούς (ουρανογραφία) και προσανατολισμός με τον πολικό αστέρα. Επίσης, πριν την προβολή βίντεο («ταξίδι» στο Ηλιακό Σύστημα και πέρα από αυτό), πραγματοποιείται ομιλία από τον Αστρονόμο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Νίκο Ματσόπουλο.
Ο σχετικός σύνδεσμος του διαδικτύου, για τις ημερομηνίες του προγράμματος επισκέψεων (Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής) είναι ο παρακάτω:
http://www.astro.noa.gr/VisCentre/vis_centre_gr.htm
Εκεί μπορείτε να αντλήσετε επιπλέον πληροφορίες για πρωινές ξεναγήσεις μαθητών σχολείου, ή για βραδινές ξεναγήσεις σε γκρουπ άνω των 40 ατόμων.
Τέλος, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ώρα προσέλευσης κατά τις βραδινές ξεναγήσεις, μιας και αναμένεται μεγάλος όγκος κοινού, αφού ο εντυπωσιακός πλανήτης Κρόνος με τους δακτυλίους του θα είναι ορατός τους επόμενους μήνες!
Φιλικά
Άρης Μυλωνάς


πηγή: Αστρονομία-Astronomy

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Μεθοδεύσεις τύπου σκανδάλου Βατοπεδίου

Στόχος η παράνομη δόμηση
14,5 εκατ. στρεμμάτων χορτολιβαδικών εκτάσεων

Mε μεθοδεύσεις που θυμίζουν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου εξελίσσεται αυτή την περίοδο ένα σκάνδαλο ευρύτερων διαστάσεων. Ενα σκάνδαλο που έχει ιστορία. Αυτή την περίοδο αφορά την Κρήτη, όμως πρόκειται για διαχρονικό σκάνδαλο, με τις κυβερνήσεις του παρελθόντος –πράσινες και γαλάζιες– και τώρα την τρικομματική να έχουν βάλει ως στόχο να «καταπιούν» 14,27 εκατ. στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα, μέσω παράνομης οικοπεδοποποίησης για την κατασκευή βιλών, ακόμη και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Λέμε ότι οι μεθοδεύσεις θυμίζουν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, γιατί και εν προκειμένω χρησιμοποίησαν πολλές φορές το ΝΣΚ (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους), για να γνωματεύσει για δασικά θέματα, που είναι έξω από τις αρμοδιότητές του. Και βέβαια, οι γνωμοδοτήσεις παρακάμπτουν την ισχύουσα δασική νομοθεσία για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, που τις διοικεί και διαχειρίζεται η δασική υπηρεσία.

Με την υπ’ αριθμό 331/2011 γνωμοδότηση το ΝΣΚ (Β’ Τμήμα) άνοιξε το δρόμο, με αντιφατική ερμηνεία, να παρακαμφθεί η δασική υπηρεσία. Τη γνωμοδότηση αυτή αποδέχτηκε ο διαβόητος Γ. Παπακωνσταντίνου, όταν είχε μετακινηθεί στο ΥΠΕΚΑ, και έτσι έδωσε τη δυνατότητα σε μεγαλοκαπιταλιστικό συγκρότημα να παρεμβαίνει συνέχεια, με απώτερο στόχο να εκδοθεί οικοδομική άδεια για λογαριασμό του, όπως θα δούμε παρακάτω.

Θυμίζουμε, ότι και στην περίπτωση του σκανδάλου του Βατοπεδίου ήταν το ΝΣΚ (Ε’ Τμήμα, με εισηγητή τον περιβόητο Νομικό Σύμβουλο Χαρ. Μπότσιο) που είχε γνωμοδοτήσει για το δάσος της Ουρανούπολης, έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων. Το είχε αποχαρακτηρίσει, όπως απαιτούσαν οι καλόγεροι-μπίζνεσμεν και οι πολιτικοί συνεταίροι τους, παρά την επισήμανση του αντιπροέδρου του ΝΣΚ Θ. Θεοφανόπουλου, ότι «το ΝΣΚ δεν έχει αρμοδιότητα να γνωμοδοτήσει εάν η αναφερόμενη στο άνω ερώτημα έκταση είναι δασική ή δάσος».

Στη γνωμοδότηση 331/2011 δεν τέθηκε το ίδιο ερώτημα, αλλά το ερώτημα εάν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που τις διαχειρίζεται η δασική υπηρεσία, με την παράκαμψη όλων των διαδικασιών που προβλέπονται από την ισχύουσα δασική νομοθεσία. Και πάλι, όπως θα δούμε στη συνέχεια, διατυπώθηκε ένσταση από την εισηγητή, η οποία όμως δεν είχε δικαίωμα ψήφου, γιατί είναι πάρεδρος του ΝΣΚ. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Για τις χορτολιβαδικές αυτές εκτάσεις δεν ανέλαβαν τη διοίκηση και διαχείρισή τους οι δασικές υπηρεσίες με το ζόρι. Τις διοικούν και τις διαχειρίζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ακόμη και ο δασοκτόνος νόμος 3208/2003, στην παράγραφο 2 του άρθρου 1 προβλέπει:

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Το Μεγάλο Πατριωτικό φαγοπότι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

«Οι δημοτικοί άρχοντες, αντιδρούν σφόδρα στην αυστηρή εποπτεία των οικονομικών των δήμων μέσω του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» (Σύντομο ανέκδοτο)

Μερική άποψη δύο τίμιων, διακεκριμένων Ελληνορθόδοξων Πατριωτών

Στις 27.12.12 και υπό τον τίτλο «Γιατί όχι οικονομικός έλεγχος στους Δήμους;» είχα γράψει:

Σε όλους πλην των «ενδιαφερομένων». Των δημοτικών αρχόντων, φυσικά, που αντιδρούν σφόδρα στην «στην αυστηρή εποπτεία των οικονομικών των δήμων μέσω του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» (μία απλή ή σκέτη εποπτεία,  ένας απλός, νέτος-σκέτος οικονομικό έλεγχος θα γινόταν αποδεκτός;) -Όχι μόνον αυτό. «Αποφάσισαν» λέει, να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια κατά της συνταγματικότητας του μέτρου, επιδιώκοντας την ακύρωσή του.
Χοντρικά, χωρίς αστεία τώρα: Δηλαδή οι δημοτικές αρχές. Οι δήμαρχοι επιθυμούν. Δηλαδή οι δήμαρχοι Απαιτούν. Να είναι ελεύθεροι να διαχειρίζονται όπως αυτοί νομίζουν το δικό μας χρήμα, τους δικούς μας φόρους, αυτούς που καταβάλλουμε εμείς, ο ελληνικός λαός. Χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς τη στοιχειώδη εποπτεία, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.
Όταν διάβασα την είδηση (και την αντίδραση των δημάρχων), δεν πίστευα στα μάτια μου. Δηλαδή δεν γίνεται –δεν γινόταν ποτέ– δεν έγινε ποτέ έλεγχος στην οικονομική διαχείριση των Δήμων; Οι Δήμοι δεν δημοσιεύουν ισολογιμούς; Δεν ξέρω αν θα πρέπει να κλάψει ή να γελάσει κανείς. Σε τι χώρα ζούμε όπου για τις δαπάνες δημοσίου χρήματος «θέλουμε και διεκδικούμε την αυτοτέλεια» μη δίνοντας λογαριασμό ούτε στο κράτος το οποίο σε χρηματοδοτεί διαχειριζόμενο τα χρήματα των φορολογούμενων.

Και έθεσα το «ερώτημα»: Έχουν κάτι να κρύψουν οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Απάντηση: Ναι. Πάμπολλα. Τα πάντα. Όλα όσα κουβαλά το πατριωτικό ασκέρι του πελατειακού κράτους και τα παρακλάδια του στις πλάτες μας, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

«Το Ταξίδι του Σπόρου»


Στο πλαίσιο του Έργου LIFE+ PINUS (LIFE07 NAT/GR/00286) «Αποκατάσταση των δασών Pinus nigra στον Πάρνωνα (GR2520006) μέσω μιας δομημένης προσέγγισης» δημιουργήθηκε μια ενημερωτική ταινία με τίτλο «Το Ταξίδι του Σπόρου».

Η ταινία αφορά στη γνωριμία με τα δάση μαύρης πεύκης και τις αξίες τους, την παρουσίαση της δομημένης προσέγγισης αποκατάστασής τους μετά από πυρκαγιά που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον Πάρνωνα και το πώς φτάνουμε από τη συλλογή των σπόρων στη φύτευση των νεαρών φυτών, ή αλλιώς, το ταξίδι του σπόρου. Μπορείτε να μεταφορτώσετε και να αποθηκεύσετε την ταινία του έργου πατώντας εδώ: http://db.tt/Ux76UdJh.

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Τουρισμός που δεν πληγώνει


Ημερίδα για τον αειφόρο τουρισμό που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον


Οι Φίλοι της Φύσης (ΦτΦ) διοργανώνουν ημερίδα για τον τουρισμό, σε συνδυασμό με την έκθεση των βραβευμένων φωτογραφιών του διαγωνισμού που προκύρηξαν οι Naturefriends (NFI) με τίτλο "Fair tourism".

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΓΩΝΕΙ
Ημερίδα, 9 Μαρτίου 2013
Έκθεση Φωτογραφίας, 6-8 Μαρτίου 2013, 10:30-14:00 και 17:30-20:30

Στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων / ΣΕΑ, Ερμού 134-136
(πλησίον Αρχαιολογικού χώρου Κεραμεικού)

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Οι ηθικοί αυτουργοί για τις καταστροφές των δασών εμφανίζονται σαν υπερασπιστές τους

Μας ξεκούφαναν τα παπαγαλάκια την περασμένη Πέμπτη: «αυστηρές ποινές για λαθροϋλοτόμους», «κακούργημα η λαθροϋλοτόμηση», «μέτρα προστασίας των ελληνικών δασών» και άλλα παρόμοια. Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο, από την απροκατάληπτη και χωρίς γκεμπελικά γυαλιά ανάγνωση του οποίου προκύπτει το αντίθετο συμπέρασμα. Ας δούμε γιατί.

Ο νόμος 4052/2012 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 51Α/2.3.2012 και άρχισε να εφαρμόζεται από τις 2 Απρίλη του 2012, έφερε δε τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής». Στις 28 Απρίλη του 2012, δημοσιεύσαμε στην «Κ» ανάλυση με τίτλο «Καταστρέφουν τα δάση για καυσόξυλα». Παραθέτουμε την εισαγωγή και την κατακλείδα του:

«Τέσσερις υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Μ. Παπαϊωάννου, Ε. Βενιζέλος, Σ. Ξενίδης), δύο υπουργοί της ΝΔ (Κ. Αρβανιτόπουλος και Μ. Βορίδης) και ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, με το νόμο 4055 (παρ. 2 του άρθρου 38), άναψαν το πράσινο φως στους ξυλέμπορους και στους συνεργάτες τους να καταστρέψουν τα δάση. Ονοματίζουμε αυτούς τους έξι υπουργούς, γιατί υπογράφουν το νόμο. Φυσικά, συλλογικά υπεύθυνοι είναι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, μιας και το νομοσχέδιο συζητήθηκε και εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο. Και βέβαια, υπεύθυνοι είναι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ψήφισαν όλο το νόμο καταρχήν, κατ’ άρθρο και στο σύνολό του, κι ακόμη οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, του ΛΑΟΣ και της Μπακογιάννη που ψήφισαν αυτή τη διάταξη (και όχι μόνο) στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο νόμος αυτός συζητήθηκε στη Βουλή και κανένας από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές (ακόμη και των λεγόμενων αριστερών κομμάτων) δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στην καταστροφική διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 38. (…) «Μ’ αυτή τη δασοκτόνα διάταξη, θα μετατραπούν τα δάση και οι δασικές εκτάσεις σε εργοτάξιο παραγωγής καυσοξύλων, λόγω της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της στροφής στα καυσόξυλα. Οι ξυλέμποροι και οι συνεργάτες τους θα βγάλουν τεράστια κέρδη αφορολόγητα. Γι’ αυτό και πρέπει, εδώ και τώρα, ν’ αναπτυχθεί ένα ισχυρό και πραγματικό κίνημα απ’ όλους τους εργαζόμενους προκειμένου να καταργηθεί άμεσα αυτή η δασοκτόνα διάταξη».

Στο θέμα επανήλθαμε, καθώς βλέπαμε ότι συνέβαινε αυτό που είχαμε προβλέψει. Τα δάση ξεπατώνονταν από την παράνομη υλοτόμηση των ξυλέμπορων και των συνεργατών τους, ενώ επιπρόσθετα επιβαρύνθηκε περισσότερο το περιβάλλον από την καύση του ξύλου (και όχι μόνο).

Τότε και τώρα, βασικός κορμός των κυβερνήσεων (Παπαδήμου και Σαμαρά) ήταν τα δύο αστικά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ενώ, λοιπόν, τα δύο αυτά κόμματα, μαζί με τη ΔΗΜΑΡ (που είχε ψηφίσει την παρ. 2 του άρθρου 38 του νόμου 4055, αν και δεν συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου), ήταν οι ηθικοί αυτουργοί αυτής της δασοκτόνας διάταξης, εμφανίζονται τώρα ως τιμητές και ως προστάτες του περιβάλλοντος, με την εισαγωγή τροπολογιών, που τις παρουσιάζουν μάλιστα σαν αυστηρότερες. Φυσικά, έπαθαν καθολική αμνησία και δεν κάνουν την παραμικρή αναφορά στην εισαγωγή αυτής της δασοκτόνου διάταξης στο νόμο 4055/2012, μόλις πριν από ένα χρόνο. Ιδού αποκαλυπτικό απόσπασμα από την αιτιολογική έκθεση του νομοσχέδιου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Τρίτη και φέρει τον τίτλο «Επείγουσες Ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις»: «Η ως άνω αυστηροποίηση είναι αναγκαία δεδομένου ότι η λαθροϋλοτομία, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από τις ισχύουσες ρυθμίσεις, έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις προκαλώντας πολλαπλή ζημία, η οποία συνίσταται στην πρόκληση εκτεταμένων καταστροφών στο δασικό οικοσύστημα, το οποίο είναι δημόσιο αγαθό».

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Το δέντρο που συγκράτησε το δρόμο

Η νεροποντή της Παρασκευής 22/2, συνεπικουρούμενη από τις κακοτεχνίες των εργολάβων, προκάλεσε κατολισθήσεις σε πολλά σημεία της λεωφόρου Αχαιών (Ντράφι) και κατακρήμνισε τμήμα του δρόμου. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δείχνουν ότι στα σημεία που συγκρατήθηκε ο δρόμος υπήρχαν δέντρα, το ριζικό σύστημα των οποίων συγκράτησε τα χώματα!
Πλέον τα πολλά λόγια περιττεύουν...


ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ!