Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Winter Trees (Δέντρα του Χειμώνα)


"Winter Trees" by The Staves  (video by Karni and Saul)

White winter trees
Covered in snow
I don’t mind
I don’t mind
I think of you now
Here in the cold
You won’t mind
You won’t know

But I never meant to say
Any of those things
Oh I never meant to tell you how
To be or how to think
Oh I was wrong

Heavy of heart
Weary of soul
You won’t mind
You won’t mind
I think of him now
Fathoms below
You won’t mind
You won’t know

But I never meant to say
Any of those things
Words can sound so cruel
When you speak before you think
Oh I was wrong

But you didn’t understand
That my heart was in your hands
You were so blind
Blind

I promised you that I’d never let you down
Oh but I couldn’t love you any less than now
And I promised you that I’d never let you down
Oh but I couldn’t love you any less than I do now

And I lost myself on that November night
White winter trees
Covered in snow
I don’t mind

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

«Μαϊμού» το Κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες

Κατά των αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τις οποίες έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου δηλαδή χωρίς να έχουν πρώτα συνταχθεί οι δασικοί χάρτες και τα δασολόγια, στρέφεται η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ενδεικτικά, αναφέρεται στην προσφυγή, ότι η έκδοση των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες ξεκινά η διαδικασία κτηματογράφησης σε ορισμένες περιοχές της χώρας είναι αντίθετες με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος και του άρθρου 27 του νόμου 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Αναφέρεται, ότι τόσο το Σύνταγμα όσο και η νομοθεσία προβλέπει ρητά ότι για να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση θα πρέπει να προϋπάρχουν οι δασικοί χάρτες ή έστω η σύνταξή τους να προχωρά παράλληλα με την κτηματογράφηση.

Οι δασολόγοι επισημαίνουν επίσης, ότι η διαδικασία που ακολουθείται θα έχει ως αποτέλεσμα να μην καταγραφούν ή να καταγραφούν ελλιπώς τα δάση και οι δασικές εκτάσεις στις υπό κτηματογράφηση περιοχές εξαιτίας της απουσίας ορθής και ακριβούς αποτύπωσης των εκτάσεων στους δασικούς χάρτες.

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Καταστροφή δασών με πρόσχημα την ανάπτυξη

Εύη Κορακάκη*

Στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία, κατά την οποία η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου οικονομική και αναπτυξιακή κρίση, η πολιτική συνταγή που ακολουθείται δημιουργεί το πλαίσιο μιας βαθύτερης και πιο δυσεπανόρθωτης κρίσης με ανυπολόγιστη οικολογική, αλλά και οικονομική και κοινωνική διάσταση. Η νομοθεσία και οι πολιτικές που αφορούν την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος αποδυναμώνονται ραγδαία, με πρόσχημα την ανάγκη της χώρας για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Το σχέδιο νόμου, με τίτλο «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης», που έχει δώσει το ΥΠΕΚΑ από τα τέλη Σεπτεμβρίου στη δημοσιότητα, έρχεται να επισφραγίσει και να συμπληρώσει μία σειρά από διάσπαρτες νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί σε άσχετους με το περιβάλλον νόμους, όπως είναι ο πρόσφατος νόμος για τις τουριστικές επενδύσεις και το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης.

Με άξονα τον δασικό νόμο 998/79, έχουν προστεθεί στη νομοθεσία σωρεία επεμβάσεων που πλέον επιτρέπονται στα δάση και τις δασικές μας εκτάσεις, κάποιες από τις οποίες είναι ιδιαιτέρως βλαπτικές, καθώς σφραγίζουν για πάντα τα δασικά εδάφη. Τέτοιες επεμβάσεις αφορούν, για παράδειγμα, την εγκατάσταση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και γηπέδων γκολφ, βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων, επιχειρηματικών πάρκων κ.ά.

Παράλληλα με τον διαχρονικό «εμπλουτισμό» των επιτρεπτών επεμβάσεων, το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα εξαιρεί από καθεστώς ουσιαστικής προστασίας οικολογικά πολύτιμες φυσικές εκτάσεις που τώρα θωρακίζονται με βάση τη δασική νομοθεσία. Τέτοιες είναι οι εκτάσεις με τα οικολογικά πολύτιμα φρυγανικά οικοσυστήματα, τα οποία συναντάμε κυρίως στον νησιωτικό και παράκτιο χώρο, ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται η προστατευτική ασπίδα της εθνικής δασικής νομοθεσίας από τις περιοχές του κοινοτικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.

Ένα τέτοιο σχέδιο νόμου δεν συμβάλλει, όπως θα όφειλε, στη διατήρηση του φυσικού μας θησαυροφυλακίου. Αντίθετα, το αφήνει ξεκλείδωτο για επιδρομές κατασπατάλησης. Αφήνει πληγωμένη τη δασική νομοθεσία με φωτογραφικές και ασαφείς διατάξεις και νομιμοποιεί αυθαιρεσίες και παράνομες πράξεις. Οι νόμοι πρέπει να δίνουν ένα σαφές πλαίσιο, δίχως να καθίστανται διάτρητοι από ειδικές διατάξεις νομιμοποίησης παρανομιών, οι οποίες συν τοις άλλοις δίνουν την εικόνα κακής εφαρμογής των προηγούμενων νόμων και αποδυναμώνουν την πρόθεση και ειλικρίνεια του νομοθέτη για διαμόρφωση ενός ισχυρού νέου πλαισίου.

Οποιαδήποτε τροποποίηση της δασικής νομοθεσίας θα πρέπει καταρχήν να θωρακίζει τις οικολογικά σημαντικές εκτάσεις της χώρας μας και να προάγει με σαφείς κανόνες, διαφάνεια και καλή νομοθέτηση την αειφορική ανάπτυξη της υπαίθρου.

* Η Εύη Κορακάκη είναι υπεύθυνη δασικών προγραμμάτων WWF Ελλάς

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Δασοκτόνο νομοσχέδιο με πρόσχημα την κωδικοποίηση της νομοθεσίας

Μετά την ολοκλήρωση στις 2 Οκτώβρη της περιβόητης διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου «Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης», που υποτίθεται ότι έγινε για τη μερική κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας, το νομοσχέδιο δόθηκε σε μια επιτροπή συμβούλων του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σ. Καλαφάτη, στην οποία συμμετείχε και ο Ειδικός Γραμματέας Γ. Αμοργιανιώτης, προς περαιτέρω επεξεργασία. Από υψηλόβαθμους υπηρεσιακούς παράγοντες υποστηρίζεται ότι έχουν προστεθεί και άλλες ρουσφετολογικές και φωτογραφικές διατάξεις, με τις οποίες αποχαρακτηρίζονται δάση και δασικές εκτάσεις. Αυτές τις πληροφορίες δεν μπορέσαμε να τις διασταυρώσουμε και έτσι περιοριζόμαστε στην παρουσίαση των αντιδασικών διατάξεων του νομοσχεδίου.

Ο νόμος 998/1979, που είναι ο βασικός δασικός νόμος, με τη συνεχή διεύρυνση των λεγόμενων επιτρεπτών παρεμβάσεων του 6ου κεφαλαίου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, έγινε αγνώριστος. Σε επόμενα δημοσιεύματα θα παρουσιάσουμε αυτές τις αντιδασικές ανατροπές που έγιναν στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πέρα απ’ αυτή τη διεύρυνση, είχαμε ακόμη μεγάλες ανατροπές στην ασκηθείσα δασική πολιτική, τόσο στο επίπεδο της αλλαγής χρήσης όσο και στο επίπεδο κυριότητας επί των δασών. Με το νέο αντιδασικό νομοσχέδιο επιχειρείται μεγάλη ανατροπή στη διεκδίκηση της κυριότητας και των άλλων εμπράγματων δικαιωμάτων.

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Δράση σποροφύτευσης βελανιδιών

Το Σάββατο 9 Νοέμβρη, φίλοι της πρωτοβουλίας Δασαμάρι S.O.S. φύτευσαν σπόρους ήμερης βελανιδιάς (quercus aegilops) που είχαν συλλέξει πριν μερικές μέρες από την Πεντέλη. Η σποροφύτευση έγινε σε μια από τις καμένες (το 1995, το 1998, το 2009) δασικές πλαγιές στο Δασαμάρι. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή αυτή κανένας θεσμικός φορέας, π.χ. δήμος, περιφέρεια, σπαπ, δεν αναλαμβάνει να κάνει αναδάσωση. Αραγε τίνων τα συμφέροντα υπηρετούν;


Η μέρα ήταν κατάλληλη για φύτευση, αφού το χώμα ήταν υγρό από τη βροχή και μετά δύο μέρες ακολούθησαν νέες βροχές όπως προέβλεπε το μετεωρολογικό δελτίο. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν υπενθυμίζουμε με οδηγίες την απλή διαδικασία της σποροφύτευσης βελανιδιών. Ετσι οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μια εκδρομή-πεζοπορία στα καμένα και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην αναγέννηση των πολύπαθων δασών του Πεντελικού βουνού.

Τα βελανίδια μετά τη συλλογή τους ανακατεύονται με περλίτη και
καταβρέχονται ανά 2 μέρες ώστε να διατηρείται υγρό το περιβάλλον τους.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Να αποσυρθεί το δασοκτόνο νομοσχέδιο απαιτούν 10.000 πολίτες


Ολόκληρη την κοινωνία να ενώσει τη φωνή της με τους περίπου 10.000 πολίτες που έχουν ήδη υπογράψει την ηλεκτρονική έκκληση προς το ΥΠΕΚΑ, ζητώντας από τον υπουργό αναπληρωτή Στ. Καλαφάτη να αποσύρει το νομοσχέδιο που οι διατάξεις του καταστρέφουν τα δασικά οικοσυστήματα, καλεί το WWF Ελλάς.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η οργάνωση σε ανακοίνωσή της: "Εμβληματικές περιοχές της χώρας, π.χ. η Γαύδος, η Αμμουλιανή, η Ελαφόνησος, η Θηρασιά, το Κουφονήσι και η Θασοπούλα, βρίσκονται στη δίνη νομοθετικού κυκλώνα που σαρώνει την παράκτια και δασική γη της χώρας. Σε συνέχεια διάσπαρτων νομοθετικών ρυθμίσεων σε άσχετους με το περιβάλλον νόμους, του πρόσφατου νόμου για τις τουριστικές επενδύσεις και του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό που βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, το ΥΠΕΚΑ έχει δώσει στη δημοσιότητα, από τα τέλη Σεπτεμβρίου, Σχέδιο Νόμου που εξαιρεί από καθεστώς ουσιαστικής προστασίας οικολογικά πολύτιμες φυσικές εκτάσεις που τώρα θωρακίζονται με βάση τη δασική νομοθεσία".

Σε εννεασέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε το WWF Ελλάς στον υπουργό αναπληρωτή και στον ειδικό γραμματέα Δασών Γ. Αμοργιανιώτη, επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο πρωτίστως:
  • Παγιώνει μια κακής και αμφίβολης νομιμότητας κατάσταση εφαρμογής του άρθρου 24 του Συντάγματος και του Δασικού Κώδικα.
  • Εξαιρεί σαφώς, πλέον, από ουσιαστικό καθεστώς προστασίας υπό τη δασική νομοθεσία κατηγορία εκτάσεων οι οποίες καλύπτουν μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας, έχουν ανυπολόγιστη και επιστημονικά αναμφισβήτητη οικολογική αξία και δημιουργούν μοναδικής ομορφιάς τοπία.
  • Εισάγει σειρά από νέες επιτρεπτές επεμβάσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις.
  • Αφαιρεί από τις περιοχές του κοινοτικού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 την προστατευτική ασπίδα που τους παρέχει έως σήμερα η δασική νομοθεσία.
  • Νομιμοποιεί σειρά από παράνομες χρήσεις γης.

Στις πιο επικίνδυνες διατάξεις το WWF Ελλάς κατατάσσει, μεταξύ άλλων, τον αποχαρακτηρισμό των πολύτιμων φρυγανικών οικοσυστημάτων και τη διάθεσή τους σε διάφορες οχλούσες χρήσεις και άρα την εξαίρεσή τους "από την προστατευτική πρόνοια του άρθρου 24 του Συντάγματος και του Νόμου 998/1979", αλλά και τις επεμβάσεις σε αναδασωτέες εκτάσεις, "πρώτη φορά μετά το 1974"...

πηγή: Η ΑΥΓΗ