Σελίδες

Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Επενδύουν σε καμένα φιλέτα και διαφημίζουν την καταπάτηση

Το Πεντελικό όρος μετράει διαρκώς τις πληγές του. Ενας από τους λίγους πνεύμονες της Αττικής απειλείται τόσο από πυρκαγιές όσο και από επίδοξους καταπατητές, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία ή αδιαφορία του κράτους να προστατέψει ουσιαστικά τις απανθρακωμένες δασικές περιοχές, επιχειρούν είτε να κατοικήσουν εκεί, είτε, ακόμα χειρότερα, να επενδύσουν στο χρηματιστήριο της γής, προκειμένου, πουλώντας οικόπεδα-φιλέτα, να πλουτίσουν. Κάπως έτσι οι καμένες δασικές εκτάσεις του Δασαμαρίου, στους πρόποδες του Πεντελικού όρους, απειλούνται εκ νέου, πέντε χρόνια μετά την τελευταία πυρκαγιά, αυτή τη φορά από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν την οικοπεδοποίησή τους. [...]

Διαβάστε τη συνέχεια στο περιοδικό HOTDOC, τ. 51, 24/4/2014, σελ. 38-45


Πηγή: HOTDOC (τ.51, 24/4/2014)

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

ALMA the film

Η γενεσιουργός αιτία της καταστροφής του τροπικού δάσους του Αμαζονίου είναι η επέκταση των βοσκοτόπων για τα βοοειδή. Η εκτροφή βοοειδών είναι υπεύθυνη για το 80% της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου της Βραζιλίας. ενώ η γεωργία, τα ορυχεία και οι υποδομές είναι υπεύθυνα για το υπόλοιπο 20%. Η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας βοείου κρέατος από το 2003 και είναι επίσης ο μεγαλύτερος παγκοσμίως παραγωγός και εξαγωγέας δερμάτων.
Η κατανάλωση βοδινού κρέατος και δερμάτινων προϊόντων μετατρέπουν τον Αμαζόνιο σε ένα θλιβερό και θανατερό τόπο. Το δάσος και η ψυχή του καταστρέφονται για να αντικατασταθούν από καθημερινές οδύνες και σφαγές.
ALMA, η ψυχή, είναι μια ταινία για το πνεύμα του Αμαζονίου, τον πόνο που υπομένει και το βασανισμό όλων των θυμάτων. ALMA είναι μια κραυγή από τα βάθη της καρδιάς, μια έκκληση για να σταματήσει ο ξέφρενος καταναλωτισμός μας.

Πηγή: Green Docs

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Απόφαση δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου για Δασαμάρι

Απόφαση 52/2014 του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου που συνεδρίασε την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014 με θέμα Λήψη απόφασης επί αιτήματος 114 κατοίκων σχετικά με την προστασία των δασικών εκτάσεων στο Δασαμάρι [Διαύγεια, ΑΔΑ ΒΙΗΜΩ16-7Β6]

Απόφαση
για την  προστασία του δασικού χαρακτήρα 
των καμένων δασικών εκτάσεων στο Δασαμάρι του Πεντελικού βουνού

Με δεδομένα ότι το Δασαμάρι, το οποίο εκτείνεται βόρεια του Πικερμίου, μεταξύ Ντραφίου και Διώνης-Αιολίδας
1. έχει χαρακτηριστεί δάσος και δασική έκταση [πράξη 2532/1980 Δασαρχείου Πεντέλης, χάρτες 115986, 115987, 115996 Διευθ. Δασών Ανατ. Αττικής]
2. έχει κηρυχθεί αναδασωτέα περιοχή μετά τις πυρκαγιές του 1995 [ΦΕΚ 749Δ/2-10-1995] και του 2009 [ΦΕΚ 35Δ/3-2-2010]
3. περιβάλλεται από τα ρέματα Δασαμάρι και Βαλανάρη που χαρακτηρίζονται ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος [ΦΕΚ 281Δ/23-3-1993]
4. περιλαμβάνεται στις περιοχές προστασίας του ορεινού όγκου Πεντέλης [ΦΕΚ 755Δ/21-10-1988, ΦΕΚ 199Δ/6-3-2003]

το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα δηλώνει αποφασισμένο
(α) να προστατέψει τις εν λόγω δασικές εκτάσεις και να μην επιτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα αλλοίωσης του δασικού χαρακτήρα τους είτε αποσκοπεί σε οικοπεδοποίηση είτε σε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα,
(β) να προβεί σε όλες τις νομικές διαδικασίες για να ακυρωθεί κάθε επίβουλη ενέργεια και συμφωνία,
(γ) να συμβάλει στην αναδάσωση (φυσική ή/και τεχνητή) των καμένων εκτάσεων και την συνεπακόλουθη προστασία τους από την παράνομη βόσκηση.

Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου θα υπερασπίσει στην πράξη το δασικό αυτό τμήμα του Πεντελικού όρους που αποτελεί πνεύμονα ζωής για όλους. Επίσης θα κοινοποιήσει το ζήτημα σε όλους τους ενδιαφερομένους φορείς (ΣΠΑΠ, ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ κ.α.) καθώς και στις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων για να γίνει συγκεκριμένη ερώτηση στη βουλή και ν' ακουστούν οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης.


English translation by Emily Christaki:

Resolution 52/2014
of the city council of Rafina-Pikermi municipality for the
protection of the burnt forestland at Dasamari in Mount Penteli

Taking into account that Dasamari which is located north of Pikermi, between Drafi and Dioni-Aeolis
1. has been officially designated as forest and forestland
2. has been declared under reforestation as a burnt forestland after the forest fires in 1995 and 1998
3. is surrounded by the streams Dasamari and Valanari which have been officially characterized as streams of utmost environmental interest
4. is included in the protected areas of Mount Penteli

the city council unanimously express their commitment to
(a) protect the above mentioned forestland and prevent any attempt for the alteration of its status as forest, whether it aims at transforming the forest into a residential area or at implementing any other business activity on it,
(b) to undertake all the legal procedures that are necessary in order to repeal any malicious act and agreement,
(c) to contribute to the reforestation (natural or artificial) of the burnt forest and its subsequent protection against illegal grazing.

The Municipality of Rafina-Pikermi is determined to really defend this forestland of Penteli Mountain which constitutes a source of life for all of us. In addition to this, the municipality will notify all the related institutional bodies as well as the parliamentary groups of all political parties so that a clear question on the matter is posed in the parliament, in order to get an answer from the ministers relative on the issue.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Στη Βουλή η υπόθεση των καμένων δασικών εκτάσεων στο Δασαμάρι

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και Γιώργος Πάντζας κατέθεσαν ερώτηση* προς τους Υπουργούς ΠΕΚΑ και Εσωτερικών σχετικά με τις απειλές οικοπεδοποίησης και άλλων επιχειρηματικών σχεδιασμών στις καμένες δασικές εκτάσεις στο Δασαμάρι.


* Βουλή των Ελλήνων, Δ/νση Κοινοβ. Ελέγχου, αρ. πρωτ. ερώτησης 7572/7-4-2014

Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ο ρόλος του αστικού πρασίνου

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο Δασαρχείο

Με αφορμή το σ/ν του ΥΠΕΚΑ για τα Ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου γίνεται λόγος για πρόγραμμα οργάνωσης υπερτοπικών πόλων αναψυχής και περιαστικών Μητροπολιτικών Πάρκων, δημοσιεύουμε απόσπασμα από το βιβλίο Αθήνα, ζεις; του Αντώνιου Β. Καπετάνιου (εκδόσεις Φιλιππότη, Αθήνα 2006). Στο κεφάλαιο με τίτλο Ο ρόλος του αστικού πρασίνου ο συγγραφέας επισημαίνει, σχεδόν προφητικά, ότι όροι σαν τους προαναφερόμενους, είναι άγνωστοι στη δασική νομοθεσία με την οποία κατά βάσιν προστατεύονται οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου.

Ο ρόλος του αστικού πρασίνου

Του Αντώνιου Β. Καπετάνιου
Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου

  Το αστικό και το περιαστικό πράσινο απαιτείται να υπάρχει στη σύγχρονη πόλη. Η λειτουργική, περιβαλλοντική, αισθητική κ.λπ. αξία του είναι αδιαμφισβήτητη και η δημιουργία κι ανάδειξή του πρέπει ν’ αποτελεί πράξη αυτονόητη, με την πρόταξή της ως ανάγκη ζωής. Τούτο συναρτάται μ’ ένα πλέγμα σχέσεων υγιούς κοινωνικής συμπεριφοράς, που δηλοποιεί μια στάση ζωής ανώτερη, στάση ζωής που τη χαρακτηρίζει η σωστή παιδεία και η ποιότητα στις σχέσεις και στις πράξεις των σύγχρονων αστών. Το εν λόγω πράσινο απαιτείται να υπάρχει ορθά, ικανοποιώντας συγκεκριμένες ανάγκες, προϋποθέσεις και κανόνες.

  Το πράσινο της πόλης αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο βιοποικιλότητας στ’ αστικά κέντρα. Με το πράσινο (αστικό ή περιαστικό) που δημιουργούμε ή προάγουμε, εισάγουμε στοιχεία της φύσης στην πόλη. Και τούτο είναι ουσιαστικό. Κατά το σχεδιασμό τέτοιων χώρων, θα λέγαμε ότι -κατά μια έννοια- φέρνουμε την ύπαιθρο στην πόλη (με τη δημιουργία, π.χ., άλσους εν αυτής). Ότι προσομοιώνουμε ένα φυσικό οικοσύστημα και μιμούμαστε τη φύση και τους μηχανισμούς της. Έτσι ώστε ο αστός, να δύναται να εξοικιωθεί και ν’ απολαύσει τα «μακρινά» και «πρωτόγνωρα» αγαθά της.


  Ο Μανώλης Γλέζος, έχοντας εντρυφήσει στα ζητήματα σχέσεων του ανθρώπου με το χώρο, αναφέρεται ως εξής σε σχέση με τα παραπάνω: «Είναι φανερό. Για όποιους μελετάνε τα θέματα. Τα χελιδόνια πηγαίνουν γύρω στις περιοχές, στις συνοικίες και χτίζουν τις φωλιές τους. Στο κέντρο ποτέ. Εάν είναι δακτυλιοειδής, είναι δηλαδή εσοχή, εξοχή, δάσος, πολεοδομικός οικισμός, τότε μπορεί το χελιδόνι να μπει μέσα. Και το λέω το χελιδόνι, γιατί εάν έχετε μελετήσει ειδικά την Αθήνα, στην Κυψέλη πάνε χελιδόνια, γιατί υπάρχουν τα Τουρκοβούνια κοντά και είναι το Πεδίο του Άρεως. Σε άλλους οικισμούς δεν πάνε εύκολα τα χελιδόνια. Όχι πως δεν έχουμε μύγες για να φάνε. Μύγες έχουμε πολλές. Ιδίως στα σουβλατζίδικα εδώ στο κέντρο της Αθήνας, έχουμε μπόλικη μύγα…» (παρέμβαση στην ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Γεωργίας στην Αθήνα στις 20-3-1998 με θέμα «Τα πράσινα “τείχη” των ελληνικών πόλεων. Προστασία και ανάδειξη των περιαστικών δασών»).

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Τσουνάμι παρεκκλίσεων εις βάρος φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος


Tην κακοποίηση των ρεμάτων, πολύτιμων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, έως την πλήρη εξαφάνισή τους, θεσμοθετεί σχέδιο νόμου του υπουργείου ΠΕΚΑ, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος ρουσφετολογικών φωτογραφικών διατάξεων, άσχετων μεταξύ τους.

Το νομοσχέδιο-σκούπα, υπό τον τίτλο "Διαδικασία οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα - Ρυθμίσεις πολεοδομικής νομοθεσίας", που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή, απαρτίζεται από δύο μίνι νομοσχέδια για τα ρέματα που είχαν δοθεί για διαβούλευση πέρυσι την άνοιξη και για τη γιγάντωση των ποδοσφαιρικών γηπέδων όπως επιθυμούν οι ΠΑΕ, εντός οικιστικού ιστού, κατά παρέκκλιση και καθ' υπέρβαση των πολεοδομικών κανόνων τον Ιανουάριο φέτος, διανθισμένο με αμέτρητο αριθμό αποσπασματικών ρυθμίσεων.

Για τα ρέματα, αντί της οριοθέτησής τους με Προεδρικό Διάταγμα, όπως επιτάσσει η νομολογία του ΣτΕ, εισάγεται, ουσιαστικά, καθεστώς ασυδοσίας. Επιτρέπει την τμηματική οριοθέτηση, με απόφαση του διορισμένου γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή του υπουργού ΠΕΚΑ και Υποδομών, ακόμη και την προσωρινή οριοθέτηση για να εκδοθεί οικοδομική άδεια με αίτημα φορέα η ιδιώτη.

Το ρέμα Δασαμάρι ... πρo νομοσχεδίου
(φωτογραφία Γιώργος Σ.)
Στα έργα διευθέτησης περιλαμβάνεται και η εκτροπή τους, όπως και η μετατροπή τους σε κλειστό η ανοιχτό τεχνικό έργο στην ίδια ή διαφορετική θέση. Καταργεί την οριοθέτηση για την κατασκευή φραγμάτων, υδροληψιών, υδροηλεκτρικών σταθμών με το τρυκ "εφόσον αυτά βρίσκονται πάνω στο σώμα του φράγματος", όπως και για την κατασκευή υπόγειων αγωγών, αγωγών υδροληψίας και διάθεσης αποβλήτων.