Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ξεπέρασαν κάθε όριο στην αντιδασική πολιτική

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με το νομοσχέδιο που φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», ξεπέρασε κάθε όριο στην αντιδασική πολιτική της. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού:

Πρώτον, επιτρέπεται για πρώτη φορά η κατασκευή κατοικιών μέσα στο δάσος, για λογαριασμό των κακόφημων οικοδομικών συνεταιρισμών.

Δεύτερον, επιτρέπεται η κατασκευή πολυτελών κατοικιών διάσπαρτων σε όλα τα δάση της Ελλάδας, τα λεγόμενα «σύνθετα τουριστικά καταλύματα».

Τρίτον, δίνεται η δυνατότητα στον ιδιοκτήτη του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική Κ. Στέγγο να κατασκευάσει τις 585 πολυτελείς βίλες, νομιμοποιώντας έτσι το σκάνδαλο του Πόρτο Καρράς. Ενα σκάνδαλο που κρατάει από παλιά και που στις αρχές του 2004 ξεμπρόστιασε τον τότε υφυπουργό Χρήστο Πάχτα και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ.

Τέταρτον, νομιμοποιείται το σκάνδαλο του πρώην δήμου Αγίου Στεφάνου και νυν δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Διονύσου.

Πέμπτον, επιτρέπεται η ένταξη δημόσιων χορτολιβαδικών εκτάσεων σε οικιστικές περιοχές των σχεδίων πόλης σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια.

Εκτον, αποψιλώνεται ο επιστημονικός ορισμός του δάσους και μεθοδεύεται η πλήρης κατάργησή του.

Θεωρούμε ότι η αποψίλωση του επιστημονικού ορισμού του δάσους αποτελεί ζήτημα στρατηγικής σημασίας, γι’ αυτό και ξεκινάμε απ’ αυτό.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη που Αντιστέκεται

Η πρωτοβουλία πολιτών Δασαμάρι S.O.S. στηρίζει κάθε δράση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που επί 66 χρόνια αντιστέκεται με όλα τα μέσα ενάντια στη σιωνιστική κατοχή της Παλαιστίνης.


Συλλογή ιατροφαρμακευτικού υλικού

Η δημοτική κίνηση ΜΕΤΩΠΟ ΨΗΛΑ καλεί όλους τους δημότες, όπως και κάθε ενεργό και ευαίσθητο στην ανθρώπινη τραγωδία, πολίτη, να συνεισφέρουν ιατροφαρμακευτικό υλικό που θα σταλεί στη Λωρίδα της Γάζας μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η συγκέντρωση των φαρμάκων θα γίνεται στην πλατεία Ραφήνας, την Πέμπτη 31/7/2014, 19:00-22:00, καθώς και στα γραφεία της δημοτικής κίνησης (στην οδό Μάντικα 18, πίσω από τα Everest), την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.


Λίστα των φαρμάκων που συγκεντρώνονται για τη Λωρίδα της Γάζας
Παρακαλούμε να δοθεί μεγάλη προσοχή στην ημερομηνία λήξης των φαρμάκων (επιθυμητό είναι τα φάρμακα να έχουν περιθώρια λήξης από 6 μήνες και άνω).



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ
Πέμπτη 31 Ιουλίου, 7 μ.μ., πλ. Συντάγματος

Νομοσχέδιο για τα δάση: Παραδίδει δάση και δασικές εκτάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο

Με κεντρικό στοιχείο την πλήρη ανατροπή στις χρήσεις γης σε δάση και δασικά συστήματα, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα δάση, που κατέθεσε η κυβέρνηση και με το οποίο προωθεί αποφασιστικά την εμπορευματοποίηση των δασών προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, σχεδόν για κάθε χρήση και διευκολύνει την υλοποίηση μιας σειράς επενδυτικών σχεδίων μονοπωλιακών ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Το νομοσχέδιο, όπως εκτίμησε το ΚΚΕ, «υπηρετεί τον αστικό σχεδιασμό για την καπιταλιστική ανάπτυξη του επόμενου διαστήματος και τους κλάδους που η άρχουσα τάξη προκρίνει ως κλάδους προτεραιότητας».

Με το νέο δασικό νομοσχέδιο επιτρέπονται πρακτικά όλες οι επεμβάσεις που ενδιαφέρουν τους μονοπωλιακούς ομίλους στα δασικά οικοσυστήματα, εθνικούς δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και παράκτιων, εξασφαλίζεται η «ελευθερία» της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τουριστικών, βιομηχανικών, κατασκευαστικών και μεταλλευτικών ομίλων. Επιτρέπει τη χωροθέτηση, μέσα σε δάση, μιας μεγάλης κατηγορίας χρήσεων, από δεξαμενές καυσίμων και εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, μέχρι μεγάλες τουριστικές μονάδες σε παράκτιες περιοχές της χώρας. Δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα και βιομηχανικών μονάδων και επιχειρηματικών πάρκων μέσα στα δάση.

Πρακτικά, διευκολύνει τους μονοπωλιακούς ομίλους να προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα τα επενδυτικά τους σχέδια για το επόμενο διάστημα, εξασφαλίζοντας φτηνή γη, χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες, που συχνά βασίζονται στα δάση, τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, την ανάγκη λαϊκής αναψυχής.

Συγχρόνως, το νομοσχέδιο νομιμοποιεί παράνομες εκχερσώσεις, αγοραπωλησίες, κατατμήσεις, καταπατήσεις, αλλαγές χρήσης και αναγνωρίζει ανύπαρκτα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Το δασικό νομοσχέδιο αποτελεί την οργανική συνέχεια των προηγούμενων νόμων και της γενικότερης αστικής πολιτικής, που αντιμετωπίζει τα δασικά οικοσυστήματα, τη γη γενικότερα, αποκλειστικά ως πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Ο αποχαρακτηρισμός μεγάλων εκτάσεων, η υποβάθμιση των επιπέδων προστασίας του δάσους, οι εξαιρέσεις για την προώθηση έργων μέσα στα δάση συνθέτουν την εξέλιξη της δασικής πολιτικής το τελευταίο διάστημα. Στη βάση αυτής της μέχρι σήμερα πολιτικής, δεκάδες επενδυτικά σχέδια των ομίλων σε ολόκληρη τη χώρα εγκαθίστανται σε δάση και προχωράνε στον αποχαρακτηρισμό τους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, από τα μεταλλεία Χαλκιδικής και τα σκουπίδια της Κερατέας, μέχρι τις ΑΠΕ στη Χίο που χωροθετούνται στα πρόσφατα καμένα δάση της Χίου.

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο εντάσσεται στη γενικότερη αστική πολιτική θωράκισης της ανταγωνιστικότητας. Η άρση των περιορισμών χρήσης γης και οι ιδιωτικοποιήσεις αυξάνουν την κερδοφορία των επενδύσεων και δημιουργούν νέα πεδία τοποθέτησης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των ομίλων.

Η πολιτική αυτή για τα δάση και τη γη, κρίκος της οποίας είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι πολιτική απαραίτητη για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων. Για το λόγο αυτό συμπυκνώνεται σε κατευθύνσεις, σε οδηγίες, γενικότερα στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τα δάση, για τη γη και τις χρήσεις της, που εφαρμόζεται σε ολόκληρη την ΕΕ.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Απεταξάμην την προστασία δασών και δασικών εκτάσεων

Ευάγγελος Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ): Δεν συμφωνούμε –εγώ λέω ποια είναι η πραγματικότητα– ότι δασικού χαρακτήρα εδάφη είναι αυτά τα οποία στην αρχαιότερη βλαστική απεικόνιση, που στην προκειμένη περίπτωση σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας, του 1937, 1946, 1960. Εγώ λέω ότι, επειδή σε αυτή την πορεία κάπου όλοι πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις και όλοι πρέπει να το συζητήσουμε, να αφήσουμε όλα αυτά και να έρθουμε στο 1975. Είναι 30 χρόνια, βήμα μπροστά, αφήνουμε όλα πίσω και ερχόμαστε στο 1975. Να έρθουμε στο 1975–1976, όπου υπάρχει η αντίστοιχη βλαστική απεικόνιση μέσα από αεροφωτογραφίες; Αρα, δηλαδή, ό,τι έχει γίνει μετά το 1975-1976 δεν αλλάζει χαρακτήρα ή μορφή (…) Τέλος, θέλω να βάλω και μια άλλη παράμετρο που είναι πάρα πολύ σοβαρή, για να ξεφύγουμε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχει νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αφήνει ένα παράθυρο πολεοδόμησης αυτών των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα χρησιμοποιώντας την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι και περιβαλλοντικό και οικονομικό. Αρα, λοιπόν, αν επεξηγήσουμε περισσότερο τι σημαίνει αυτό, θα πρέπει να δούμε την Τράπεζα Γης.

Γεώργιος Βλάχος (ΝΔ): Εγώ είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι, μετά τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου, δίνονται λύσεις σε πραγματικά προβλήματα και πήρα αφορμή από την τοποθέτηση του κ. Αποστόλου, ο οποίος, πράγματι, συνεδρίαση με συνεδρίαση γίνεται και πιο ρεαλιστής. Θα πρέπει λοιπόν σε αυτό κάπου, δεν εννοώ να γίνετε κοινωνικά φιλελεύθερος που είμαι εγώ αλλά, εν πάση περιπτώσει κι εγώ θα κάνω βήματα προς τα αριστερά, αν θέλετε και εσείς θα έρθετε προς τον φιλελευθερισμό. Δηλαδή, χρειάζεται να διαφωνούμε τόσα χρόνια για τις περίφημες αεροφωτογραφίες; Ηρθατε σήμερα επιτέλους, και μιλάτε για το 1975. Εάν αυτό το είχαμε αξιοποιήσει πόσα χρόνια πριν, πόσο δασικό οικοσύστημα θα είχε σωθεί;

Ευάγγελος Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ): Κύριε Πρόεδρε, δεν αντιληφθήκατε ότι αυτή την ώρα οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε οριζόντιας προσέγγισης αυτών των προβλημάτων, αντιλαμβάνεστε ότι η νομολογία του ΣτΕ που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει καμία μεταβολή στη χρήση αυτών των εδαφών, αν δεν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατάρτισης των δασικών χαρτών, και του δασολογίου. Είναι ένα θέμα που θα το βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας, γι’ αυτό σας λέμε ότι κατά περιοχές, ολοκληρώστε την διαδικασία, κυρώστε, θα ξεσηκωθεί ο κόσμος. Το ξέρουν όλοι, ότι ο ένας ήταν δασικού χαρακτήρα εκεί που έκτισε, άλλος τον κορόιδεψαν και αγόρασε. Γιατί, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση να μην πάμε μετά να πολεοδομήσουμε με βάση τις διάφορες κοινωνικές ανάγκες, τα προβλήματα που υπάρχουν, με το χάρτη που σας λέω του 1975 δεν έχουμε πρόβλημα. Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το σκόπελο, να σας φέρουμε πόσες αποφάσεις υπάρχουν στο Συμβούλιο Επικρατείας;


Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, Τετάρτη 23 Ιούλη του 2014, συζήτηση επί του δασοκτόνου νομοσχέδιου (αναλυτικά γι’ αυτό γράφουμε στη σελίδα 13). Διάλογος αποκαλυπτικός, με πρωτοψάλτη τον… ανανήψαντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Αποστόλου, που αυτή τη φορά κατέβαζε την επίσημη κομματική γραμμή, επιστρατευθείς για να παίξει το ρόλο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχέδιου, και ισοκράτη τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο, που έπιασε αμέσως αυτό που εννοούσε ο συριζαίος συνάδελφός του, καθότι καίγεται για νομιμοποιήσεις καταπατημένων δασικών εκτάσεων, χάριν της εκλογικής του πελατείας στο υπόλοιπο Αττικής (πριν λίγο καιρό πρωταγωνίστησε στη νομιμοποίηση του παράνομου οικισμού «Νέα Ζωή» στη Μάνδρα).

Σημειώστε την ημερομηνία. Ακριβώς σαράντα χρόνια μετά την κατάρρευση της χούντας, το πάλαι ποτέ ευρω-αναθεωρητικό ρεύμα εγκαταλείπει οριστικά μια πλευρά της πολιτικής του, με την οποία κερδοσκόπησε πολιτικά όλ’ αυτά τα χρόνια: την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά των δασών.

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Το άχρονο μίας αναμενόμενης απάντησης και μίας πιο αναμενόμενης έκκλησης


Είναι κοινότοπο το να λέμε πως το περιμέναμε.

Μετά τη σχετική καταγγελία, προς τον 12ο πυροσβεστικό σταθμό, για την αδράνεια του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, απέναντι στα συσσωρευμένα προσανάμματα, μέσα στο πευκοδάσος της Διώνης αλλά και παντού, όπου υπάρχουν δασικές εκτάσεις στα όρια του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που έγινε στις 2/7/2014, ανακοινώθηκε πως "από Δευτέρα - το πολύ Τρίτη" θα έπαιρναν τις πινακίδες κυκλοφορίες του φορτωτή (παντοφορτωτή τον ονομάζουν με αδόκιμο τρόπο) και θα φόρτωναν τα εύφλεκτα απορρίμματα.

Προσωπικά -και μη με πείτε προκατειλημμένο- αμφέβαλλα για την αποτελεσματικότητα των σχετικών προθέσεων του δήμου αφού, ακόμα και να κυκλοφορούσε ο φορτωτής, δεν θα είχε που να τα φορτώσει αφού δεν υπήρχε ούτε φορτηγό (που θα μπορούσε εδώ και καιρό να είχε μεταφέρει τον άνευ πινακίδων φορτωτή) ή ακόμα, μπορεί και να μην είχε ...πετρέλαιο για να κινηθεί.

Παρατηρούσαμε την αναποτελεσματικότητα που ως συνήθως οφείλεται στην πληθώρα "αγαθών προθέσεων" αλλά σε συνδυασμό με το μεγάλο έλλειμμα, ενεργειών προς την πραγματοποίηση τους.

Τελικά, η μόνη ενέργεια στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων για την αντιπυρική προστασία, την πρόληψη του ορατού πλέον, κινδύνου ανάφλεξης, ήταν η [ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ] επιστολή του δήμου, προς την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής και την περιφέρεια, με την οποία ζητάει τη συνδρομή τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Λεηλατούν τα οικοσυστήματα, φυτεύουν οικισμούς στο πουθενά

Σταυρογιάννη Λούλη | 19.07.2014


Τη λεηλασία των δασικών οικοσυστημάτων, τα οποία μετατρέπονται σε υποδοχείς βαριών χρήσεων, από τουριστικά χωριά έως δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, αλλά και του εξωαστικού χώρου, με τη χωροθέτηση στο πουθενά οικισμών, προωθεί το υπουργείο ΠΕΚΑ σε ρόλο κτηματομεσίτη με νομοσχέδιο - σκούπα. Ταυτόχρονα, με άλλες απίθανες φωτογραφικές διατάξεις διευκολύνει την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας, καθώς για τα "αστικά ακινητα" που προορίζονται προς "οικιστική ανάπτυξη" τα σχέδια για τη χωροθέτησή τους (ΕΣΧΑΔΑ) θα εγκρίνονται μαζί με τις μελέτες πολεοδόμησής τους.

Το νομοσχέδιο εξυπηρετήσεων με τον... σχιζοφρενικό τίτλο "Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας" παρουσιάστηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Ν. Ταγαρά, με σκοπό να κατατεθεί στη Βουλή "τις επόμενες μέρες", με τις εργασίες του Β' θερινού τμήματος να ξεκινούν στις 22 Ιουλίου.

Με το τρίτο κομμάτι του, πρώτη φορά σε αναδασωτέες εκτάσεις επιχειρείται η αντισυνταγματική αλλαγή του προορισμού των δασών για κατασκευή δρόμων, σχολείων, μοναστηριών και λειτουργία λατομείων με άδεια, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κατασκευών για υποδοχή κεραιών, πομπών κ.λπ. Ο κατάλογος των "επιτρεπτών επεμβάσεων" ανοίγει επικίνδυνα. Τα ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις υποδέχονται ολόκληρα τουριστικά χωριά μαζί και τις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Η "επέμβαση προς τουριστική αξιοποίηση" θα καταλαμβάνει το 10% της έκτασης με συντελεστή δόμησης 0,5% στα 5.000 στρέμματα, ο οποίος μειώνεται κλιμακωτά έως και τα 8.000 στρέμματα. Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να χτιστεί το 20% για έκταση μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων.

Στα δάση, μεταξύ άλλων, επιτρέπεται: η κατασκευή διαφόρων βιομηχανικών εγκαταστάσεων (μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, οινοποιείων, μονάδων επεξεργασίας γάλακτος, σφαγείων, ελαιοτριβείων κ.ά.), δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών μετά των αναγκαίων αγωγών, μεγάλων έργων υποδομής (φράγματα, υδροηλεκτρικοί σταθμοί εγκαταστάσεις άντλησης για την αποθήκευση ενέργειας), δικτύων τηλεπικοινωνιών, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης θα μπορούν να κατασκευάζονται ορειβατικά καταφύγια, που όμως αποτελούν ξενοδοχεία, καθώς θα διαθέτουν 80 κλίνες, ενώ για τις λατομικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες δεν είναι υποχρεωτική η αποκατάσταση εφόσον αναδασώσουν πενταπλάσια έκταση από αυτήν που εκμεταλλεύονται.

Άλλη διάταξη νομιμοποιεί "κατά παρέκκλιση" κάθε παράνομη κατασκευή η οποία εξαιρείται της κατεδάφισης σε πάρκα και άλση, ενώ επιτρέπει σε αυτά έργα μετρό και τραμ, αλλά και συνοδά έργα, όπως τα γραφεία. Νομιμοποιούνται εντός των δασικών οικοσυστημάτων από κατασκηνώσεις, κτηνοτροφικές μονάδες έως χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά καταφύγια και νεκροταφεία, ενώ καταργούνται οι προστατευτικές πράξεις της διοίκησης κατ' εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας (π.χ. πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής).

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Νομοσχέδιο για χωροταξικό σχεδιασμό και δάση

Αντιλαϊκός μπούσουλας οι ανάγκες του κεφαλαίου
Λύνει τα χέρια στα μονοπώλια για κερδοφόρες «μπίζνες»
σε δάση και δασικές εκτάσεις

Στη δημοσιότητα δόθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», το οποίο θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή. Το νέο νομοσχέδιο είναι απόλυτα ενταγμένο στους στόχους που προσδιορίζονται στο πλαίσιο της στρατηγικής «ΕΕ-2020» και στις εξειδικεύσεις της που αφορούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, συνδέεται και με την αξιοποίηση των κονδυλίων του «Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης» (ΕΣΠΑ) 2014-2020 και ειδικότερα με την «ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη χωρική ανάπτυξη».
Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου είναι η διαμόρφωση προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, η «μόχλευση κεφαλαίων» μέσω πολλαπλών παρεμβάσεων στο χωροταξικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται και οι στόχοι για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού. Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται η δυνατότητα ανταλλαγής ανεκμετάλλευτων μεγάλων τεμαχίων ιδιωτικής γης που διακατέχονται από οικοδομικούς συνεταιρισμούς με δημόσιες εκτάσεις που βρίσκονται σε ειδικές «ζώνες υποδοχής» και συγκέντρωσης.
Παράλληλα, ανοίγονται διάπλατα και νέες δυνατότητες σε επιχειρηματίες, οι οποίοι παίρνουν το δικαίωμα να προχωρούν σε διάφορες κερδοφόρες επενδύσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις.
Το νέο αντιλαϊκό νομοθέτημα συγκαταλέγεται στα λεγόμενα «προαπαιτούμενα μέτρα», αλλά είναι φανερό ότι συνδέεται με τη γενικότερη στρατηγική του κεφαλαίου, ειδικά για τη φάση διεξόδου από την καπιταλιστική κρίση.

Σύμφωνα με διατάξεις του νομοσχεδίου:

Το Κύμα' (Die Welle, 2008)
Σινέ Σχολείο: Παρασκευή 18/7/2014, 9:30 μ.μ.


Ο Ράινερ Βένγκερ, αντισυμβατικός καθηγητής σε ένα λύκειο της Γερμανίας, με αφορμή το σχόλιο ενός μαθητή του στο μάθημα της ιστορίας πως δεν μπορεί σήμερα να ξαναυπάρξει φασισμός, αποφασίζει να διδάξει τον αυταρχισμό, με ενδιαφέροντα τρόπο, μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων.
Αναλαμβάνει ο ίδιος το ρόλο του ηγέτη και οι μαθητές καλούνται να τον ακολουθήσουν και να πειθαρχήσουν σε κανόνες συμπεριφοράς και δράσεις.
Η ομάδα τους αποκτά όνομα Το κύμα, σήμα, κοινό χαιρετισμό. Πού οδηγεί το πείραμα; Τελικά, θα μπορούσε να υπάρξει ξανά φασισμός;

Παραγωγή: Rat Pack Filmproduktion, Christian Becker, Constantin Film
Διακρίσεις: Χάλκινο βραβείο καλύτερης ταινίας & Χρυσό βραβείο Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου (για τον Frederick Lau) στα German Film Awards. Υποψηφιότητα για το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για την Καλύτερη Διεθνή Ταινία στο Φεστιβάλ του Sundance για το 2008. Στις 10 επικρατέστερες, για καλύτερη ταινία στα European Film Awards 2008.
trailer: https://www.youtube.com/watch?v=d9ayL1uwWnE

Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.

Πηγή: Σινέ Σχολείο

Λεηλασία και στα δάση με το νομοσχέδιο που εξυπηρετεί καταπατητές και κερδοσκόπους

Στη Βουλή θα κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο του υπουργείου ΠΕΚΑ «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» που εξυπηρετεί τις πελατειακές σχέσεις, τους καταπατητές και τους κερδοσκόπους.


Τις πελατειακές σχέσεις, τους καταπατητές και τους κερδοσκόπους εξυπηρετεί το νομοσχέδιο για τα δάση. Προβλέπει διαδικασίες fast track άρσης είτε ανάκλησης της αναδάσωσης εντός τριμήνου, με εισήγηση δασάρχη και απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεγάλα έργα υποδομής και πλήθος επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων μέσα στα δάση.

Με πρόσχημα την απλοποίηση των διαδικασιών, ανοίγει παράθυρο για την τακτοποίηση των οικοδομικών συνεταιρισμών που βρίσκονται σε δάση ή δασικές εκτάσεις, νομιμοποιούνται οικισμοί που χτίστηκαν σε δάση, ενώ επιτρέπεται η κατασκευή και η λειτουργία τουριστικών δραστηριοτήτων, μονάδων μεταποίησης, δεξαμενών πετρελαιοειδών, ακόμη και μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Μετά τα κυβερνητικά σχέδια για τις παραλίες, ανοίγει ο δρόμος στους κερδοσκόπους και στις δασικές εκτάσεις. Με το νομοσχέδιο, που θα έρθει στο Β' θερινό τμήμα της Βουλής, επιβραβεύονται οι καταπατητές, ενώ με φωτογραφικές διατάξεις εξυπηρετούνται ημέτεροι.

Πηγή: LEFT.gr

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

«Κάψτε, καταπατήστε, χτίστε! Εμείς είμαστε εδώ…»


Νίκος Πέρπερας • 14 Ιουλίου 2014

Θα κινδυνεύσουμε ασφαλώς να χαρακτηριστούμε αφελείς, αν πούμε πως είναι «κεραυνός εν αιθρία» αυτό που ζούμε κάθε καλοκαίρι, με τις εκατοντάδες πυρκαγιές να μετατρέπουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας σε στάχτη και κάρβουνο. Ούτε, ασφαλώς, ξενίζει πλέον κανέναν η καταγγελία του δημάρχου Λαυρεωτικής που δήλωσε πως η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Κερατέα οφείλεται σε εμπρησμό, αφού ξεκίνησε ταυτόχρονα από τρία σημεία. Είναι κι αυτό συνηθισμένο φαινόμενο…

Είναι, όμως, παράλληλα και ένα φαινόμενο με προφανή αιτία: Τη δασοκτόνα πολιτική που εφάρμοσαν τις τελευταίες δεκαετίες οι διαδοχικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την οποία συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση η σημερινή συγκυβέρνηση των δύο αυτών κομμάτων. Μια πολιτική που με μια σειρά νομοθετημάτων και διοικητικών πράξεων κατακερματίζει και αποχαρακτηρίζει δάση, που τσιμεντοποιεί καμένες εκτάσεις. Μια πολιτική που έχει διαλύσει τους μηχανισμούς πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών. Μια πολιτική που επιτρέπει να αναπτύσσονται όλο και περισσότερες και όλο και πιο ασύδοτες επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσα στα δάση, στο όνομα των «επενδύσεων» και της «ανάπτυξης». Μια πολιτική, με λίγα λόγια, που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά το γεγονός ότι μια από τις βασικότερες προβλέψεις του άρθρου 24 του Συντάγματος του 1975 είναι η σύνταξη Εθνικού Δασολογίου, 40 περίπου χρόνια μετά, δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν έχει καν κυρωθεί ούτε ένας δασικός χάρτης!

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Προβολή ταινίας στο Πικέρμι: Ελεύθεροι Χαρταετοί

Το Σάββατο 12 Ιουλίου θα προβληθεί η ταινία ντοκυμαντέρ Ελεύθεροι Χαρταετοί του Διαμαντή Παπαδόπουλου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με συντελεστές της ταινίας.

Η ταινία βασίζεται σε μέρος του υλικού που κινηματογραφήθηκε στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής της Fair Planet στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούλιο του 2010.

Στο ντοκυμαντερ επιχειρείται η καταγραφή των συνθηκών της καθημερινής ζωής στην πολιορκούμενη περιοχή, της βίωσης των βομβαρδισμών και του αποκλεισμού.
Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις της σκληρής πραγματικότητας στη ζωή των παιδιών αλλά και στο σθένος των κατοίκων στη διεκδίκηση μιας ειρηνικής και ελεύθερης πατρίδας.
Οι Ελεύθεροι Χαρταετοί κέρδισαν το 3ο βραβείο ταινίας ντοκυμαντέρ στο 6ο φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκυμαντέρ-Docfest Χαλκίδα 2012.

Παραγωγή: Fair Planet
Ανθρωπιστική οργάνωση για ένα δίκαιο κόσμο

Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.
Ολυμπιονικών 3, Πικέρμι (πίσω από το παλιό κοινοτικό κατάστημα)

Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη Πικερμίου

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Το νομοσχέδιο υπονομεύει τα δασικά οικοσυστήματα

Σε επιφυλακή καλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τους πολίτες και τις οικολογικές-περιβαλλοντικές οργανώσεις ενόψει της ψήφισης μέσα στον Ιούλιο από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τα δάση.

Το σχέδιο νόμου για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις είναι άλλη μια μνημονιακή υποχρέωση της κυβέρνησης για να ψηφιστεί άμεσα, παρόλο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα περίπου ένα χρόνο, λόγω των εύλογων αντιδράσεων που δημιούργησε.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν πείθονται από τις όποιες «βελτιώσεις» σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες, προκειμένου να γίνουν πιο εύπεπτες οι δασοκτόνες χρήσεις και η «αναπτυξιακή» λογική του νομοσχεδίου. Τα δημόσια δάση έφτασαν να αποτελούν μόνο το 65% των δασών της χώρας επειδή το επέτρεψε το νεοελληνικό κράτος που διαδέχτηκε το οθωμανικό, όπου όλα ανήκαν στο Δημόσιο. Δε θα επιτρέψουμε να μειωθούν κι άλλο ούτε να γίνει διάτρητη η προστασία των δασών. Το νομοσχέδιο υπονομεύει τα δασικά οικοσυστήματα, διευρύνει τις χρήσεις και επιτρέπει πολλές επεμβάσεις, δόμηση, τελεφερίκ, σύνθετα τουριστικά καταλύματα κτλ, υπακούοντας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Όπως αποδείξαμε και σε παλιότερες απόπειρες αλλαγής του άρθρου 24 του Συντάγματος, θα μας βρουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Γαϊδουρόδενε (αλλά δεν αρκεί)

Αλλη μια αναδημοσίευση άρθρου από το φιλικό ιστολόγιο Καμένη Γη που διακρίνεται για τις ουσιαστικές αναλύσεις του.


Για να αποτραπεί η -καλά προετοιμασμένη από την αμέλεια και την αδιαφορία- καταστροφή, δεν αρκεί η τήρηση της γραφειοκρατικής τάξης και διαδικασίας.

Σε μία πράξη, στη σωστή κατεύθυνση, η απαράδεκτη ολιγωρία και κατάπτυστη αδιαφορία του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, του δημάρχου και ενδεχομένως, των "αρμοδίων" υπηρεσιών του, καταγγέλθηκε από τους ενεργούς δημότες. Οι ενεργοί δημότες άλλωστε, πρωτίστως είναι ενεργοί πολίτες αφού, η ιδιότητα του πολίτη είναι θέμα συνειδησιακής συγκρότησης και αυτό είναι που ωθεί κάποιον, στο να είναι ενεργός, παρά η εγγραφή του σε κάποιο δημοτολόγιο.

Έτσι λοιπόν, οι ενεργοί πολίτες του δήμου, κατήγγειλαν τον δήμαρχο της πυρκαγιάς. Όχι μόνο για την ανάπτυξη συνθηκών ανάφλεξης του τόπου αλλά και για το χείριστο παράδειγμα που δίνει ο δήμος προς τους δημότες του (αυτούς που αρκούνται στη δημοτολογική εγγραφή και αρνούνται τη συνειδησιακή εμπειρία). Αυτούς που ρίχνουν τα μπάζα τους δίπλα σε εκείνα του δημάρχου, που είναι οι ίδιοι που ρίχνουν τα σκουπίδια τους στον δρόμο, οι ίδιοι που συνδέουν υπογείως τις αποχετεύσεις τους με ρέματα. Οι ίδιοι που αρκούνται σε μία "προφορική άδεια" τοπικού παραγοντίσκου, για να μπαζώσουν ρέματα (λες και το έγκλημα με προφορική άδεια έχει ηθική νομιμοποίηση), οι ίδιοι που ζητάνε "ανάπτυξη με κάθε τίμημα", οι ίδιοι που επιδιώκουν "αποχετευτικές λύσεις" αδιαφορώντας για την βέβαιη ζημιά, σε αρχαιολογικούς τόπους, σε βιότοπους και σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Οι ίδιοι που ιεραρχούν πρώτα τα "αυτοδιοικητικά κριτήρια" -ακόμα και αν αυτά είναι ο βαθμός συγγένειας και το ρουσφετάκι- όταν πάνε να ψηφίσουν, γιατί δεν έχουν συνείδηση της πολιτικής τους ασυνειδησίας. Οι ίδιοι που γεννούν την αποπνικτική ατμόσφαιρα των περί τα δημοτικά.

Η καταγγελία εις βάρος του δημάρχου της πυρκαγιάς, είναι μια αρχή. Πρέπει όμως να γίνει ευκαιρία για περαιτέρω εξελίξεις. Εξελίξεις που αφορούν τόσο τα διαδικαστικά και τα τεχνικά θέματα (το να μαζευτούν επιτέλους τα προσανάμματα από το δάσος) αλλά -και αυτό είναι ευχή- και τα πολιτικά.

Την εμπέδωση επιτέλους της συνείδησης, πως, αν στο σπίτι μας ζούμε το παρόν μας, στο περιβάλλον μας ετοιμάζουμε το μέλλον μας. Και αν τα σκουπίδια τα βγάζουμε από το σπίτι και τα απορρίπτουμε στο περιβάλλον, απλά τα κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές.

Η καταγγελία εις βάρος του δημάρχου της πυρκαγιάς, ας γίνει ευκαιρία για την αφύπνιση της πολιτικής συνείδησης. Δύσκολο; Μπορεί, αλλά τουλάχιστον έγινε μια αρχή που δεν πρέπει να να πάει χαμένη.

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Επιστημονικός ορισμός του δάσους

Ο Ειδικός Γραμματέας Δασών συνεχίζει το υπονομευτικό του έργο

Στις 16 Μάη του 2014 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ν. Ταγαρά με την οποία γίνεται αποδεκτή η απόφαση 32/8.1.13 του ΣτΕ και καταργείται η απόφαση του πρώην υφυπουργού ΠΕΚΑ Αθ. Μωραΐτη, με την οποία υπονομευόταν ο επιστημονικός ορισμός του δάσους με αριθμητικά δεδομένα. Η απόφαση 32/8.1.13 δημοσιεύτηκε στις 8 Γενάρη του 2013 και ενώ η εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ είναι υποχρεωτική, χρειάστηκε να διεξαχθεί σκληρός αγώνας (που κράτησε 17 μήνες) προκειμένου να καμφθεί η αντίσταση του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ και του Ειδικού Γραμματέα Δασών. Συμβολή σ’ αυτόν τον αγώνα είχε και η εφημερίδα μας. Για την ιστορία, πρέπει να σημειώσουμε ότι σε υπουργικό επίπεδο το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης φέρει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Σ. Καλαφάτης και όχι ο νυν Ν. Ταγαράς, που ανέλαβε καθήκοντα στις 31 Μάρτη του 2014. Εννοείται ότι και αυτός στην άσκηση της πολιτικής για το δασικό θα κινηθεί στη γραμμή των προκατόχων του.

Η υπουργική απόφαση του Ν. Ταγαρά ανέβηκε μεν στην ιστοσελίδα της Διαύγειας στις 16 Μάη, όμως δεν κοινοποιήθηκε ακόμη σ’ όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δασών. Η απόφαση αυτή έφυγε από το κεντρικό πρωτόκολλο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΚΑ στις 28 Μάη και όχι την ημέρα που ανέβηκε στον ιστότοπο της Διαύγειας. Αν δεν ενοχλούσαμε, δε θα είχε ακόμη κοινοποιηθεί. Η απόφαση έπρεπε να κοινοποιηθεί πρώτα στις Γενικές Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διευθύνσεων και στη συνέχεια αυτές να την κοινοποιήσουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δασών. Την περασμένη Πέμπτη επικοινωνήσαμε με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δυτικής Αττικής και τη ρωτήσαμε αν της κοινοποιήθηκε η απόφαση. Μας απάντησε ότι η απόφαση δεν της κοινοποιήθηκε και σε ερώτησή μας τι ενέργειες έκανε προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση απάντησε αρνητικά και μας δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Γενικό Διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Σε μια Περιφερειακή Διεύθυνση Δασών η απόφαση πήγε πριν από τέσσερις μέρες!