Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ποιοί δεν θέλουν τους δασικούς χάρτες;

(Αρθρο της δασολόγου Νατάσας Βαρουχάκη στο ιστολόγιο Δασαρχείο)

Ποιοί δεν θέλουν τους δασικούς χάρτες;

Από το 1998 που θεσμοθετήθηκαν οι δασικοί χάρτες ως εργαλεία τεκμηρίωσης και διασφάλισης της δημόσιας δασικής γης στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου, έχουν παρέλθει 17 χρόνια κατά τα οποία το νομικό πλαίσιο σχετικά με το τι είναι δάσος έχει αλλάξει και ξαναλλάξει πλείστες όσες φορές, αρχής γενομένης από τον ν. 3208/2003 ο οποίος κρίθηκε εν τέλει αντισυνταγματικός από το ΣτΕ το 2013, έχοντας ωστόσο εφαρμοστεί επί μία δεκαετία, με ανυπολόγιστες συνέπειες στις αλλαγές χρήσης της δασικής γης.

Η αναμονή άλλωστε της εκδίκασης της συνταγματικότητας του ορισμού του δάσους που εισήχθη με τον ν. 3208, ήταν ο λόγος που οι δασικοί χάρτες που καταρτίστηκαν πιλοτικά το 2001, δεν αναρτήθηκαν ποτέ, καθώς απέδιδαν τα δασικά μας οικοσυστήματα με βάση τον ορισμό του ν. 998/79 και θα έπρεπε να επανακαταρτιστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες διατάξεις. Η επανακατάρτισή τους πάγωσε από το ίδιο το ΣτΕ.

Μέχρι το 2010 ουδείς υπουργός προχώρησε στην ανάρτηση των παραπάνω δασικών χαρτών, όπως είχαν καταρτιστεί με βάση τις διατάξεις του ν. 998/79 και ουδείς τροποποίησε τον ευθέως αντισυνταγματικό ορισμό τους δάσους, πράγμα φανερό και σε πρωτοετή φοιτητή της νομικής ή της δασολογίας. Παράλληλα η τότε ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ (νυν ΕΚΧΑ ΑΕ) προέβαινε σε συμβάσεις κατάρτισης δασικών χαρτών (με ποιο ορισμό του δάσους άραγε;) για σημαντικές περιοχές κυρίως στην Αττική ενώ τα Τμήματα Δασικών Χαρτογραφήσεων των Δασικών Υπηρεσιών που στελεχώθηκαν το 2001, είχαν πλέον διαλυθεί και αποστελεχωθεί σε βαθμό που δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν ούτε στοιχειωδώς στην παρακολούθηση αυτού του τεράστιου έργου.

Το 2010 με νομοθετική πρωτοβουλία της τότε Υπ. Περιβάλλοντος, καταργήθηκαν οι προβληματικές διατάξεις του ν. 3208 ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το έργο. Παράλληλα τροποποιήθηκε ο νόμος που όριζε τη διαδικασία κατάρτισης και ανάρτησης των δασικών χαρτών με σκοπό δήθεν την επιτάχυνση των διαδικασιών, εκχωρώντας ουσιαστικά το έργο στην ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ και μέσω αυτής σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία, με μόνη διασφάλιση από πλευράς δημοσίου, τον έλεγχο και τη θεώρηση των δασικών χαρτών.

Παράλληλα εισήχθη διάταξη με την οποία οι δασικοί χάρτες θα ήταν σε αναστολή κατά το μέρος που επρόκειτο για οικοπεδοποιημένα δάση είτε με μη σύννομη οριοθέτηση οικισμών, είτε με σχέδια πόλης ακυρωτέα στο ΣτΕ είτε με σχέδια πόλης που ουδέποτε εγκρίθηκαν. Ουσιαστικά η «επιτάχυνση» της κατάρτισης των δασικών χαρτών προέβλεπε την εξαίρεση όλων των παρανομιών και την κύρωση μόνο των βουνοκορφών στην Αττική.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ευαίσθητη ισορροπία

(αναδημοσίευση από το ιστολόγιο του Αντώνη Λαζαρή)

Ρέμα 80
Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Η θέση του αμφιλεγόμενου έργου
από την Περιφέρεια Αττικής υποδεικνύεται με τα βέλη.


Από τις αρχές Μαρτίου η Περιφέρεια Αττικής πραγματοποιεί αντιπλημμυρικά έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας.

Το πρώτο έργο έλαβε χώρα στην αρχή της οδού Ευβοϊκού, λίγο μετά το γεφυράκι για τους πεζούς δίπλα στο super-market Μαρινόπουλος.

Επάλληλα στρώματα από λιθοσωρούς τοποθετήθηκαν στη θέση όπου στην μεγάλη πλημμύρα του Φεβρουαρίου του 2013 η δύναμη του νερού είχε σπάσει το προηγούμενο τοιχίο.

Αυτά φαίνονται στις δύο παρακάτω φωτογραφίες.
Διαβάστε τη συνέχεια »

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η Περιφέρεια Αττικής αυτοσχεδιάζει στη Ραφήνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24/3/2015
Η Περιφέρεια Αττικής αυτοσχεδιάζει στη Ραφήνα


Η Περιφέρεια Αττικής προτιμά να προστατέψει την άκρη ενός τεράστιου πάρκινγκ που έχει καταλάβει την παραλία της Ραφήνας μέχρι την εκβολή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, αντί το ίδιο το οικοσύστημα του ρέματος. Με ποιό όφελος; Να μη χαθούν 5–10 θέσεις παρκαρίσματος σε ένα αχανές πάρκινγκ που εξυπηρετεί εκατοντάδες ΙΧ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης, με τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου, των εκπροσώπων της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νηρέας Ραφήνας και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Ενάντια στην κοινή λογική, η Περιφέρεια έχει προγραμματίσει να ξαναστενέψει την έξοδο του ρέματος στη θάλασσα. Επιχειρεί μια ακόμη εργολαβία στο στόμιο, στο σημείο που η δύναμη του εγκλωβισμένου νερού στην πλημμύρα του 2013 γκρέμισε το τσιμέντωμα της όχθης για να βρει επιτέλους δίοδο στη θάλασσα.

Είναι τόσο απλό, όσο και λογικό: όσο στενεύεις το στόμιο, τόσο ενισχύεις τις πλημμύρες στη διαδρομή του ρέματος που περνά μέσα από κατοικημένες περιοχές. Ιδιαίτερα όταν η παροχή του νερού που καταλήγει στο μεγάλο ρέμα έχει πλέον τριπλασιαστεί σε σχέση με είκοσι χρόνια πριν, λόγω της τσιμεντοποίησης της πεδιάδας των Μεσογείων, της αποψίλωσης του δασικού πλούτου της Πεντέλης και της εκτροπής πλημμυρικού όγκου από τη λεκάνη του Ποδονίφτη προς τη Ραφήνα, μέσω της Αττικής Οδού.

Θα υπερασπιστούμε τα αυτονόητα.

Δεν θα επιτρέψουμε εργολαβίες που επιβαρύνουν οικολογικά το μοναδικό οικοσύστημα του ρέματος, χωρίς να συμβάλουν στο ελάχιστο στην αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων και των παρακείμενων ιδιοκτησιών.

Να σταματήσουν τώρα οι εργολαβίες αποκατάστασης του γκρεμισμένου τοίχου με πέτρες ή τσιμέντα.

Ανάκτηση του φυσικού δέλτα της εκβολής με τεκμηριωμένη επιστημονικά περιβαλλοντική μελέτη ή με τη δύναμη της φύσης.

Κινηση για την Προστασια και Αναδειξη του Μεγαλου Ρεματος Ραφηνας

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Γιατί ο Γ. Τσιρώνης δεν εφαρμόζει την απόφαση για τον επιστημονικό ορισμό του δάσους;


Από τις 9 Φλεβάρη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνης έπρεπε να ενεργοποιήσει την απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Ν. Ταγαρά, που είχε ανέβει στη Διαύγεια στις 16 Μάη του 2014 και με την οποία αναγνωριζόταν η απόφαση 32/2013 του ΣτΕ και καλούνταν οι γενικοί γραμματείς Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να δώσουν εντολή στους προϊστάμενους των διευθύνσεων Δασών και των Δασαρχείων να την εφαρμόσουν άμεσα. Λέμε από τις 9 Φλεβάρη του 2015, γιατί με το δασοκτόνο νόμο 4280/2014 (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου) προβλεπόταν η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον ορισμό του δάσους μέχρι τις 8 Φλεβάρη. Η προθεσμία πέρασε, η διάταξη του άρθρου 32 του νόμου 4280/2014 για την έκδοση αυτού του ΠΔ δεν ισχύει και επομένως ο αναπληρωτής υπουργός Ι. Τσιρώνης, που το παίζει οικολόγος, είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την απόφαση 32/2013 του ΣτΕ. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και καμία νομική βάση που να του δίνει το δικαίωμα να μην προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της.

Τι πρέπει να κάνει; Αμεσα να δώσει εντολή στο γενικό διευθυντή Δασών και στο γενικό διευθυντή Χωρικού Σχεδιασμού (αναφερόμαστε σ’ αυτόν γιατί ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου αφαίρεσε από τη γενική διεύθυνση Δασών τη διεύθυνση Δασικών Χαρτών και τη συγχώνευσε με διεύθυνση της γενικής διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού) να εφαρμόσουν οι γενικοί διευθυντές Δασών των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων την απόφαση 32/2013 του ΣτΕ. Μια απόφαση για την οποία χρειάστηκαν 17 χρόνια παλινδρομήσεων από το ΣτΕ, προκειμένου να αναγνωριστεί η απόφαση 27/1999 του ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο), με την οποία αναγνωριζόταν ο επιστημονικός ορισμός του δάσους, για τον οποίο αγωνίστηκαν οι δασολόγοι. Είναι προσβολή ο ισχυρισμός εκείνων που λένε ότι η απόφαση είναι ανεπαρκής και δήθεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στους «δασολόγους της πράξης», που ασχολούνται με τις πράξεις χαρακτηρισμού, με τη σύνταξη των δασικών χαρτών και σ’ εκείνους που παίρνουν μέρος στις Επιτροπές Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΟΔΕΔΥ: Δελτίο τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ – Ο.Δ.Ε.Δ.Υ.

Αθήνα 18/3/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ


Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Campaign: Rafina River re-visited!


Friday 13th March 2014

Had a meeting with the locals at Rafina (30 km east of Athens) – the Mayor and regional government engineer present – about Rafina stream. Caring locals also gathered to discuss. The focus: on securing the stream-banks for flood control: most environmentalists are against this.

The engineer's studies frequently promote rip-rap and other hard structures on the river banks- these typical river-works are a problem at the Rafina stream-mouth, since the overwhelming demand here is actually restoring and expanding the river-bed to form a unique NATURE PARK. So after floods we get flood-control measures - not a thought about something alternative or a thorough study of how to help the river.

The meeting on-site, in the rain, was a success since locals expressed their feelings against the construction on the river mouth - a local engineer was present backing up support for a wider study and creation of a nature park. In fact the idea of a nature park was spelt-out in convincing detail and the Mayor agreed to support the NATURE PARK initiative.

Why is it important to build a Nature Park at Rafina’s river mouth?
  • Its a prime site for a successful nature-society connect and interpretation site: clean water- birds-fish-butterflies-flowers-scenic beauty...all at one small urban site.
  • The site is one of the 10 top wetlands sites for birds and birding in Attika.
  • Biodiversity-wise the site is important for protected bird species (waders etc), plus some rare gastropods, frogs, toads, grass snakes, and eels (on the IUCN Red List as Critical); also remnants of some important habitat types exist at and on the site's fringe.
  • The river is flood-prone since waters were augmented by river works upstream; the open lower river bed would help against flooding.
  • The Rafina Nature Park would be an outstanding precedent that would be mimicked by other Greek cities: river-park with habitat enhancement are very rare.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Και πάλι από την πίσω πόρτα;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αθήνα, 8.3.2015
Την προγραμματισμένη της εξόρμηση, ενημέρωσης για περιβαλλοντικά ζητήματα στην περιοχή Πικερμίου, Ραφήνας και Αρτέμιδας, πραγματοποίησε το Σάββατο 7 Μαρτίου η Συντονιστική Γραμματεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής, συνοδεία μελών του κόμματος και των επιστημονικών συμβούλων του βουλευτή Γ. Δημαρά.
Η ομάδα των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε με συλλογικότητες της περιοχής - «Δασαμάρι SOS», «Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας» - επισκέφθηκε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας που απειλούνται από καταστρεπτικές παρεμβάσεις, συζήτησε τις σχετικές προβληματικές και παρέλαβε υλικό το οποίο θα προωθήσει στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Περισσότερα μπορεί κανείς να διαβάσει εδώ ή και εδώ.

Φαίνεται πως το όψιμο και ύποπτο ως εκ του πονηρού, ενδιαφέρον του δημοτικού συμβουλίου να προλάβει τις αναρτήσεις δασικών χαρτών δεν πρόκειται να ανασχεθεί, όσα κελεύσματα και αν εκδοθούν από πολιτικούς ή οικολογικούς φορείς. Απόδειξη η πρόσκληση για Δ.Σ στις 13/3 και στις 15:30 το μεσημέρι. Με ΠΡΩΤΟ ΠΡΩΤΟ ένα περίεργο θέμα:

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σας καλεί τη Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 και ώρα 15:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος σε συνεδρίαση για να συζητηθεί και να ληφθεί απόφαση για το κάτωθι θέμα:
1. Λήψη απόφασης σχετικά με έγκριση μελέτης «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΟΡΙΑ αρθ. 35 Ν.3937/2011».

κ.λπ.

δηλαδή, με τη λογική που θέτει τα θέματα το ΔΣ και ο δήμαρχος (οι οποίοι προσδιόριζαν στο τελευταίο ΔΣ το Δασαμάρι, φερ' ειπείν, ως "οικισμό στερούμενο νομιμοποίησης") μάλλον θα προσπαθήσουν να κυρώσουν ως κοινόχρηστους χώρους σε ΜΗ ΚΥΡΩΜΕΝΕΣ ως "οικισμούς" περιοχές, πάλι κάτι περιοχές σαν το Δασαμάρι.

Επειδή δεν προσδιορίζει τίποτα η πρόσκληση (είναι τυχαία η έλλειψη διαφάνειας;), πολύ φοβάμαι πως πρόκειται για ακόμα μία απόπειρα λαθροχειρίας.

Ελπίζω να έχει απομείνει ένα μικρό δείγμα ευαισθησίας στους απαρτίζοντες το ΔΣ.

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Από το Δασαμάρι στους βιότοπους της Ραφήνας και της Αρτέμιδας...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 8.3.2015

Την προγραμματισμένη της εξόρμηση, ενημέρωσης για περιβαλλοντικά ζητήματα στην περιοχή Πικερμίου, Ραφήνας και Αρτέμιδας, πραγματοποίησε το Σάββατο 7 Μαρτίου η Συντονιστική Γραμματεία της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής, συνοδεία μελών του κόμματος και των επιστημονικών συμβούλων του βουλευτή Γ. Δημαρά.

Η ομάδα των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε με συλλογικότητες της περιοχής - «Δασαμάρι SOS», «Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας» - επισκέφθηκε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας που απειλούνται από καταστρεπτικές παρεμβάσεις, συζήτησε τις σχετικές προβληματικές και παρέλαβε υλικό το οποίο θα προωθήσει στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Συγκεκριμένα:

α. Εξόρμηση στο «Δασαμάρι»: Το «Δασαμάρι» είναι καμένη δασική έκταση, κοντά στο Ντράφι Πεντέλης, που τέθηκε προς πώληση σε ξένους επενδυτές μέσω διαδικτύου. Στην περιοχή έχουν ήδη χτιστεί 14 αυθαίρετα. Σε επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι αρμόδιες αρχές καθησύχασαν όσους αγωνίζονται για το σταμάτημα της ξέφρενης οικοδόμησης δασικών εκτάσεων, διαβεβαιώνοντας για τον σεβασμό του δασικού τους χαρακτήρα. Αντίθετα το δασαρχείο αρνείται συστηματικά να απαντήσει στην επερώτηση των βουλευτών προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για εκείνους που αγωνίζονται να προστατεύσουν τη φύση από τους καταπατητές. Ανησυχητική είναι επίσης και η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πικερμίου-Ραφήνας (Φεβρουάριος 2015) για έγκριση μελέτης οριοθέτησης οικισμών Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, που στερούνται νόμιμης έγκρισης, έτσι ώστε να υπαχθούν στις διατάξεις του καταστρεπτικού Ν. 3889/2010 παράλληλα με την άρση της αναδάσωσης στην περιοχή.

Η Σ.Γ. της Περιφερειακής Οργάνωσης Αττικής Οικολόγων Πράσινων προσκαλεί τις δημοτικές αρχές να μην ενδώσουν στα σχέδια των καταπατητών και καλεί το δασαρχείο να ανταποκριθεί στην επερώτηση των βουλευτών. Παράλληλα, προγραμματίζει δενδροφύτευση στην περιοχή για την προστασία από την υπερβόσκηση, το κυνήγι και τους αυτοσχέδιους αγώνες με μηχανές που αποτελούν και τις βασικές αιτίες της δραματικής καθυστέρησης επανάκαμψης στην φυσική της κατάσταση.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Αγώνας για την ανάκτηση του δέλτα του ρέματος Ραφήνας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Καταστροφή των καλαμιώνων στο ρέμα Ραφήνας (φωτο Γ.Σ.)

Στις 10/3 κάτοικοι του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι δράση για να σταματήσουν επιτέλους τον περαιτέρω βιασμό που προγραμματίζεται στο πολύπαθο ρέμα της Ραφήνας. Μετά από εβδομάδες όπου εργολάβοι και μπουλντόζες έχουν μετατρέψει την κοίτη κυριολεκτικά σε εργοτάξιο, οι κάτοικοι διαπίστωσαν ότι απειλείται πλέον και η ίδια η εκβολή του ρέματος στη θάλασσα. Ήδη μεταφέρθηκαν υλικά στο σημείο όπου, στην τελευταία πλημμύρα του 2013, ο τεράστιος όγκος του νερού για να βρει δίοδο στη θάλασσα γκρέμισε ένα κομμάτι του τσιμεντένιου τοιχίου που έχτισε η ανθρώπινη στενοκεφαλιά. Είναι προφανές ότι η αυθαίρετη μετατροπή του παλιού δέλτα σε στενή τσιμεντένια όχθη ενισχύει τις πλημμύρες στη διαδρομή του ρέματος και ιδιαίτερα στα σημεία που διασχίζει κατοικημένες περιοχές. Η φύση δείχνει τη λογική, ο άνθρωπος εθελοτυφλεί...


Το στένεμα της εκβολής του ρέματος Ραφήνας (φωτο Γ.Σ.)

Μια αντιπροσωπεία περίπου 10 κατοίκων μετέβησαν επί τόπου προκειμένου να ζητήσουν την παύση των εργασιών στην εκβολή. Ο κατά τα φαινόμενα επικεφαλής του εργοταξίου επιβεβαίωσε ότι το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν τα έργα σε εκείνο το σημείο. Με δεδομένο ότι ο υπεύθυνος μηχανικός της περιφέρειας απουσίαζε του εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να γίνει νέο στένεμα της εκβολής και εκείνος δέχτηκε ευχαρίστως να μην προχωρήσει εφόσον πάρει την ανάλογη εντολή. Ενόσω ο επικεφαλής διαβεβαίωνε ότι αφού υπάρχει πρόβλημα θα σταματήσουν το έργο στην εκβολή, φορτηγό μετέφερε υλικά στο σημείο... Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Α. Παλπατζής, αλλά δεν κατέστη δυνατό να πάρει σαφή θέση στο πλευρό των κατοίκων, παραπέμποντας τελικά στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Οι κάτοικοι επισκέφτηκαν το δημαρχείο, όπου είχαν σύντομη συνομιλία με τον αντιδήμαρχο Ε. Μπουρνού, ο οποίος με τη σειρά του είπε ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι και παρέπεμψε τους δημότες στην Περιφέρεια στην οποία ανήκει το έργο. Καμία διάθεση να πάρουν καθαρή θέση επί της ουσίας, μαζί με τους κατοίκους, για να αποσοβηθεί το εκ νέου στένεμα της εκβολής.

Αφού έγινε κατανοητή η αναποτελεσματικότητα της εκεί παρέμβασης, οι κάτοικοι μετέβησαν στην Περιφέρεια Αττικής, όπου συνομίλησαν αμέσως με τον διευθυντή τεχνικών έργων κ. Ι. Ασπρουλάκη, ο οποίος κατανόησε ότι το τμήμα του έργου στην εκβολή του ρέματος έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη ροή-εκβολή των νερών, όσο και στη βιοκοινότητα των πουλιών. Η παρέμβαση στο σημείο δεν εξυπηρετεί τίποτε άλλο παρά μια ακόμη ατυχή προσπάθεια για να προστατευθεί το πάρκινγκ του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας Α.Ε. (ΟΛΡΑΕ) που κατέλαβε το πρώην δέλτα, ενισχύοντας τον πλημμυρικό κίνδυνο. Ο κ. Ασπρουλάκης αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει λόγος προστασίας ανθρώπων στο σημείο της εκβολής και διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι δεν θα υλοποιηθεί η εκεί παρέμβαση.

Οι κάτοικοι δείχνουν το δρόμο. Καιρός ο δήμος μαζί με τους κατοίκους να περιορίσει το πάρκινγκ του ΟΛΡΑΕ και να αποδοθεί το δέλτα εκεί που ανήκει: στα νερά και τα πουλιά της φύσης. Ήδη η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει παρατηρήσει 90 είδη πουλιών, 8 είδη εκ των οποίων απειλούνται με εξαφάνιση. Και φυσικά η ανάκτηση του ρέματος είναι προς όφελος του ανθρώπινου είδους.

Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
(email: megalorema@gmail.com)

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Το Ρέμα που πληγώναμε

Στον υπέροχο σουρεαλιστικό κόσμο του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας η αλκυόνη κατέχει, αναμφίβολα, τα σκήπτρα του ομορφότερου πουλιού του Ρέματος.
Πολύχρωμη, μικρόσωμη, νευρική, σκεπτική, αεικίνητη.
Η αλκυόνη ομορφαίνει με την παρουσία της την καθημερινότητά μας.


Δυστυχώς, όμως, οι αρμόδιες αρχές των Ρεμάτων της Αττικής ποτέ δεν ησυχάζουν.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι μπουλντόζες και τα φορτηγά κινούνται συνεχώς επί του τμήματος της κοίτης του Ρέματος μεταξύ του super-market που βρίσκεται στη θέση “Πεύκο” και της γέφυρας των αυτοκινήτων δίπλα στο 1ο Νηπιαγωγείο Ραφήνας.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Dum spiro sper(n)o*


Την Τρίτη 10 Μαρτίου στις 19:30 στον Ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Οι σπόροι ως κοινό αγαθό", που θα αποτελείται από ομιλία πάνω στο θέμα, από προβολή του ντοκυμαντέρ "Εν αρχή ην ο Σπόρος" και διανομή σπόρων!

Θα μιλήσουν:
- Για τη σημασία των Κοινών: Αντώνης Μπρούμας (απὀ την οργανωτική επιτροπή του CommonsFest και το Περιοδικό Βαβυλωνία)
- Για τους σπόρους ως κοινό αγαθό και τις δικές μας δυνατότητες δράσης: Μιχάλης Γκολιομύτης (από την ομάδα αστικής καλλιέργειας του Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης) και
- Βάσω Κανελλοπούλου (εκπρόσωπος από το Πελίτι)

Θα προηγηθεί η προβολή:
"Εν αρχή ην ο Σπόρος" (La semence dans tous ses états) του Christophe Guyon.
Διάρκεια: 23min. / με ελληνικούς υπότιτλους.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τον κίνδυνο εξαφάνισης των παραδοσιακών σπόρων και τις δραματικές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα από την παγκόσμια κυριαρχία των μεταλλαγμένων σπόρων που κατασκευάζουν οι πολυεθνικοί αγροβιομηχανικοί κολοσσοί. Προβλήθηκε για 1η φορά στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα", που οργάνωσε το Πελίτι και υποτιτλίστηκε από ομάδα εθελοντών του Πελίτι.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει ελεύθερη διανομή σπόρων!

*Dum spiro spero : Παλιό λατινικό γνωμικό, «όσο αναπνέω ελπίζω»

Πηγή: oikologein

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Τζιπάκηδες εντουράδες mountain-άδες: η επέλαση των ούγκανων

Αρθρο από το blog ενός ορεσίβιου του Πεντελικού βουνού.
Αναδημοσιεύουμε και προσυπογράφουμε!



Η Πεντέλη, όπως και κάθε βουνό, ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης μιας ιδιαίτερης κατηγορίας υπερευαισθητοποιημένων «φυσιολατρών», στην οποία συγκαταλέγονται οι τζιπάκηδες, οι εντουράδες και οι mountain-άδες. «Φυσιολάτρες» σου λέω παιδί μου, ξέρεις από ΠΟΣΕΣ φωτιές γλίτωσε το Βουνό επειδή ήταν αυτά τα παιδιά (η ΜΠαναγιά να τα’χει καλά!), τα οποία, παράλληλα με το «χόμπυ» τους περιφρουρούσαν την Πεντέλη από εμπρηστές αλλά και από εκείνους που ανεβαίνουν για να αδειάσουν σκουπίδια και μπάζα. Αυτό δεν το λέω εγώ, οι ίδιοι το ισχυρίζονται. Αυτό είναι το ακαταμάχητο επιχείρημά τους όταν τους κράξεις. Γι’ αυτό κάηκε όλη η Πεντέλη απ’ άκρη σ’ άκρη, και οι λογής λογής παράνομοι κάνουν «παρέλαση» στο Βουνό. Το δε «χόμπυ» τους, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να συμβάλλει καθημερινά στο περαιτέρω ξέσκισμα του πεντελικού ορεινού όγκου.

Μετά τις φωτιές του 2009, η δραστηριότητα εντουράδων και mountain-άδων σημείωσε τρομακτική άνοδο. Ξαφνικά, από το πουθενά, άρχισαν να ξεφυτρώνουν παντού νέα «μονοπάτια» και πίστες, ενώ τα ήδη υπάρχοντα σημεία άσκησης των «αξιόλογων» αυτών σπορ ολοένα μεγαλώνουν καταστρέφοντας ο,τιδήποτε έχει το «θράσος» να φυτρώσει. Κοκκιναράς, λατομεία, περιοχή Αγ. Ασώματων, Μαυρηνόρα, Διόνυσος, βρίσκονται ΠΑΝΤΟΥ κυριολεκτικά, και, φυσικά, εντός ΚΑΜΕΝΗΣ ΓΗΣ. Μια καμένη γη, ένα χιλιοταλαιπωρημένο οικοσύστημα, που ενώ δεν πρόλαβε καλά καλά να συνέλθει από την κόλαση της φωτιάς, μετατράπηκε σε μια απέραντη παιδική χαρά ανεγκέφαλων ούγκανων που ηδονίζονται με το μαρσάρισμα, το θόρυβο και τη μπόχα. Τα δε σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι «καβαλάρηδες», ΠΛΗΘΟΣ.