Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Αφημένα στην τύχη τους τα δάση

Προσευχές και ευχέλαια, για να μην αρχίσει κάποια μεγάλη πυρκαγιά σε δάσος. Αυτό, καταλήγει να 'ναι το πλέον αποτελεσματικό μέσο που διαθέτουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη νέα αντιπυρική περίοδο.

Γερασμένα αεροπλάνα, ακατάλληλα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, μειωμένος προϋπολογισμός, κενές οργανικές θέσεις, υπερεργασία με εξαντλητικά ωράρια και ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, ανεπαρκείς πιστώσεις για υπερωρίες, υποτυπώδης πρόληψη, αποτελούν τους παράγοντες που θα ενισχύσουν και τη φετινή αντιπυρική περίοδο την πολιτική που ευνοεί την καταπάτηση, τον αποχαρακτηρισμό και την τσιμεντοποίηση των δασών προς εξυπηρέτηση των διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών, εξακολουθεί να προέρχεται από οργανωμένα εμπρηστικά σχέδια.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

O Schiller στο δημαρχείο ή “όποιον βγει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος”

Οι ψήφοι πρέπει να ζυγίζονται και όχι να μετριούνται.
F. Schiller, Γερμανός συγγραφέας & ποιητής

-Λες έχω αμπέλια και χωράφια και σπίτια και γης. Κουράδες έχεις. Κανένας άνθρωπος δεν έχει γη. Η γης έχει εμάς και σπάει κέφι μαζί μας, άσε που την ενοχλάμε κάθε λίγο σαν κοτόψειρες.
Νίκος Τσιφόρος, Έλληνας συγγραφέας


Από την κινητοποίηση φορέων και κατοίκων στο δημαρχείο [Ραφήνας]

Κουραστήκαμε να παρακολουθούμε το ίδιο έργο σε διαρκείς, μονότονες επαναλήψεις. Επαναλήψεις προδιαγεγραμμένων και προκαθορισμένων ψηφοφοριών, σε τοπικά και δημοτικά συμβούλια στημένων, θεραπόντων μίας κατ’ επίφαση δημοκρατίας.

Όπως αναρωτήθηκε, κουρασμένος από την επανάληψη του ίδιου έργου στη Βουλή και ο -ποιητής και δημοσιογράφος- Κ. Καναβούρης, σε κείμενό του: Αν δεν είναι εξευτελισμός η ύπαρξη αυτού του συρφετού από χηνάρια που σηκώνει τα φτεράκια σε κάθε ψηφοφορία καταστροφής [τότε τι είναι;]

Μία δημοκρατία προϋποθέτει πολίτες και σύμφωνα με τον πανάρχαιο ορισμό και σε ελεύθερη απόδοση:

Ο πολίτης ταυτίζεται με την πόλη, με το σύνολο. Θεωρεί τον εαυτό του γέννημα και προέκταση της πόλης, της κοινότητας και την πόλη την αντανάκλαση του εαυτού του.

Συνέπεια του παραπάνω είναι το να θεωρεί πολίτη, αυτόν που σήμερα στην εποχή του Homo anaptyxiacus (sic) ή Homo exterminatore, αυτόν που η σύγχρονη φιλολογία των επιφυλλίδων ονομάζει “Ενεργό Πολίτη”.

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Να καταργηθεί άμεσα ο καταστροφικός διαγωνισμός για την Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ (23/5/2015)

Στις 9 Μάη δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο «Εδώ και τώρα να καταργηθούν όλες οι μνημονιακές αντιδασικές διατάξεις». Το άρθρο αναπαράχθηκε πλατιά στο Διαδίκτυο. Μεταξύ των ιστοσελίδων που το αναπαρήγαγαν ήταν και το «Δασαρχείο» (www.dasarxeio.com), ιστοσελίδα που είναι η μοναδική με πλήρη ειδησεογραφία και αρθρογραφία για τα δάση και τη δασική πολιτική. Στο άρθρο αναφέραμε ότι η Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΣΔΔΥ) είχε παραδώσει στα μέσα του Μάρτη στον αναπληρωτή υπουργό Ι. Τσιρώνη αναλυτικό κείμενο με όλες (εκτός από επτά) τις μνημονιακές αντιδασικές διατάξεις, ζητώντας του να βάλει μπροστά τη διαδικασία κατάργησής τους με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αναφέραμε, ακόμη, ότι ο αναπληρωτής υπουργός σιωπά, ενώ η ΑΔΣΔΔΥ σταμάτησε να τον πιέζει.

Το δημοσίευμα ενόχλησε σφόδρα τον Ι. Τσιρώνη και τον υποχρέωσε, την Τρίτη 12 Μάη, να δώσει προφορική εντολή στον Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος να συντάξουν οι υπηρεσίες του κείμενο με όλες αυτές τις άμεσα καταργούμενες διατάξεις και να του το παραδώσει προκειμένου να καταθέσει νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή. Παρεμπιπτόντως, αναφέρουμε ότι στις καταργούμενες μνημονιακές αντιδασικές διατάξεις είναι και τα άρθρα 42 και 43 του νόμου 4277/2014, με τα οποία παραχωρούνται 6 στρέμματα του άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας και επιχειρήθηκε να γίνει «σουρωτήρι» όλο το άλσος (το άρθρο 43 έχει ήδη καταργηθεί με το νόμο 4280/2014).

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Πάνε για τσιμεντοποίηση αναδασωτέο βιότοπο!


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (εφημ. Η ΑΥΓΗ)

Σοβαρό οικολογικό κίνδυνο αντιμετωπίζει το ρέμα Βαλανάρη στο Πικέρμι, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και συλλογικότητες της ευρύτερης περιοχής, καθώς, όπως λένε, τα υδραυλικά έργα που δρομολογούνται βασίζονται σε ανεδαφική Περιβαλλοντική Μελέτη η οποία ζητούν να ανακληθεί και να επανεκδοθεί στη θέση της μια ολοκληρωμένη, σε οικολογική κατεύθυνση.

Το ρέμα Βαλανάρη είναι ένα από τα 55 που έχουν απομείνει στην Αττική, ένα από τα πιο σπάνια σε κάλος, με καταρράκτες, φαράγγια, σπάνια είδη φυτών και δέντρων, πολλά ζώα, ενώ είναι γεμάτο από μοναδικά παλαιοντολογικά ευρήματα.

Στο στόχαστρο ιδιωτικών συμφερόντων το ρέμα Βαλανάρη στην Αττική
Σύμφωνα με τους κατοίκους, το ρέμα, το οποίο ξεκινά από την Πεντέλη και καταλήγει στο μεγάλο ρέμα της Ραφήνας, έχει μπει στο στόχαστρο, καθώς βρίσκεται σε έκταση-"φιλέτο", το Δασαμάρι. Η περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο ιδιωτικών εταιρειών που θέλουν να χτίσουν στην πράσινη εναπομείνασα λωρίδα της οποίας το δάσος το οποίο βρισκόταν ανατολικά και δυτικά της έχει αντικατασταθεί από οικισμούς.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Εξοστρακίζουν ρέματα, δάση, δημότες

Στο τελευταίο τοπικό συμβούλιο του Πικερμίου (14/5/2015), με θέμα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων διευθέτησης στο Βαλανάρη, καταγράφηκε μια προσπάθεια να μαζευτούν τα κομμάτια και θρύψαλα που άφησε πίσω του το προηγούμενο επεισοδιακό συμβούλιο με το ίδιο θέμα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του τ.σ., για να μη γίνεται "μπάχαλο" δεσμεύτηκε να τηρήσει ο ίδιος τον κανονισμό και ζήτησε από όλους το ίδιο! Αυτονόητο θα πει κανείς. Κι όμως η ανακάλυψη του τροχού δεν είναι κάτι αμελητέο για την τοπική και κεντρική διοίκηση. Η αλήθεια είναι πως λειτούργησε ως ένα βαθμό προς τη σωστή κατεύθυνση, όσο αφορά τις σφιχτές διαδικασίες. Βέβαια, τοπικός σύμβουλος εξανίστατο και διέκοπτε κάθε τόσο, με τον πρόεδρο να σηκώνεται για να τον ανακόψει...


Τροχός των Σουμερίων

Αλλά ο εκτροχιασμός προήλθε και πάλι από τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ραφήνας, Π. Καλφαντή. Εδώ ο πρόεδρος δεν κατέγραψε καμία απόπειρα να τον ανακόψει. Αφορμή στάθηκε το επικριτικό σχόλιο για τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, οι οποίες στο προηγούμενο τ.σ. εισηγήθηκαν να υπερψηφιστεί μια άλλη μελέτη για άλλο ρέμα ως μελέτη οριοθέτησης για το Βαλανάρη (τότε που διέλυσαν το τ.σ.). Αυτή τη φορά επανεισηγήθηκαν την έγκριση της μελέτης για το Βαλανάρη, παρά τα προβλήματά της που είχαν ήδη καταδειχθεί τεκμηριωμένα από διάφορους φορείς στην Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου. Το σχόλιο έγινε από εκπρόσωπο της πρωτοβουλίας Δασαμάρι S.O.S., για να λάβει την απίστευτη απάντηση του αντιδήμαρχου που υπερέβη κάθε όριο: "Αν δεν σας αρέσουν, κύριε, οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, αλλάξτε δήμο!!!" Το επανέλαβε δις, ανερυθρίαστα, με τους παριστάμενους να το αφήνουν να περνάει σαν απίστευτη τερατολογία ή γραφικότητα, αντί της διακοπής της διαδικασίας και της ανάκλησής του στην τάξη.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Τα υπομνήματα της δημοτικής κίνησης Μέτωπο Ψηλά για τη διαβούλευση της ΜΠΕ Βαλανάρη

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τα υπομνήματα που κατατέθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (ΑΠ Φ7231/2663/15-5-15) και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (ΑΠ 99563/15-5-15) σε PDF αρχεία:


Kαι στο τοπικό συμβούλιο Πικερμίου:

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Μια ΜΠΕ για τη Sardina ...Pentelicus!

Στα πλαίσια της διαβούλευσης που όρισε η Περιφέρεια Αττικής για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της οριόθετησης του ρέματος Βαλανάρη, καταγράφουμε αναλυτικά τις θέσεις της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών Δασαμάρι S.O.S. για την εν λόγω μελέτη. Οι θέσεις αυτές έχουν παρουσιαστεί σε συλλογικά όργανα του δήμου Ραφήνας μετά πολλών εμποδίων (τοπικά και δημοτικά συμβούλια που διακόπηκαν και αναβλήθηκαν, διαβουλεύσεις που δεν έλαβαν απόφαση) βρίσκοντας απέναντι δύο αντιδημάρχους του δήμου Ραφήνας που φανατικά υπερασπίζονται μια προχειρότατη μελέτη που βρίθει λαθών.
Σχετικό υπόμνημα έχει κατατεθεί στη Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής (αρ.πρωτ. 98726/14-5-2015), στη Γραμματεία του Περιφ. Συμβουλίου Αττικής (αρ.πρωτ. 98843/14-5-2015), στη Δ/νση ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (αρ.πρωτ. Φ5074/2707/18-5-1015) και στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου (αρ.πρωτ. 5575/25-5-2015).

Θέσεις για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου
“Οριστική οριοθέτηση τμημάτων ρέματος Βαλανάρης”

Α. Γενικές παρατηρήσεις

1. Πρόκειται για μελέτη που ονομάζεται μεν “οριοθέτησης” αλλά επί της ουσίας αφορά έργα “διευθέτησης” στο ρέμα Βαλανάρη, πράγμα που καταγράφεται συγκεκριμένα σε πολλά σημεία της μελέτης, ενδεικτικά βλ. σελ. 4(+6), 4(+8), 8(-6), 10(+3), 13(+3) *.

2. Η πραγματική περιβαλλοντική κατάσταση του οικοσυστήματος της περιοχής μάλλον αγνοείται από τους μελετητές. Ηδη από τη σελ. 18 όπου καταγράφονται οι χρήσεις γης στις περιοχές που διατρέχουν τα εξεταζόμενα τμήματα των ρεμάτων Βαλανάρη και Δασαμάρι, δεν αναφέρουν καθόλου και επομένως δεν λαμβάνουν υπ' όψη ότι τα ρέματα διέρχονται από καμένες δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις και συγκεκριμένα από την εναπομείνασα δασική-αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι, βόρεια του Πικερμίου [ΦΕΚ αναδάσωσης 35/Δ/3-2-2010, 749/Δ/2-10-1995]. Μια έκταση που μαζί με τα ρέματα είναι χαρακτηρισμένη ως βιότοπος CORINE [Οικοσκόπιο WWF]. Κι έτσι στη μελέτη με περισσή άνεση αναφέρουν π.χ. ότι θα γίνουν οι “αναγκαίες εκχερσώσεις της χλωρίδας που αναπτύσσεται εντός της κοίτης” [σελ. 11(+6)] ή ότι θα γίνει “αποψίλωση της υπάρχουσας βλάστησης” [σελ. 73(+14)]. Μια επιτόπια αυτοψία στα σημεία των προτεινόμενων έργων διευθέτησης πείθει άμεσα για την πλούσια και πυκνή βλάστηση από πλατάνια, πεύκα, μυρτιές, πικροδάφνες, κ.α. είδη που συμμετέχουν στο ζωντανό οικοσύστημα της περιοχής. Αυτή η παράλειψη των μελετητών οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα για την υφιστάμενη κατάσταση του περιβάλλοντος και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αν όχι αφορμή για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και τον περαιτέρω αφανισμό των δασικών εκτάσεών της.

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ο Βαλανάρης εκπέμπει SOS!

Ο Βαλανάρης, το ωραιότερο ρέμα της Αττικής με δίδυμους καταρράκτες (στο ύψος του Ντραφιού), φαράγγια, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με βυζαντινά, ρωμαϊκά και μοναδικά παλαιοντολογικά ευρήματα στις όχθες του, έχει υποστεί διαχρονικά βίαιες αλλοιώσεις στην οριογραμμή του. Αυτή την πορεία υποβάθμισής του ήρθε να ανακόψει ο νόμος, χαρακτηρίζοντάς τον ως ρέμα “ιδιαίτερου φυσικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος” [ΦΕΚ 281Δ/1993] και θωρακίζοντάς τον με καθεστώς υψηλής προστασίας από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Όμως αυτή τη φορά ο Βαλανάρης απειλείται με οριστική εξαφάνιση. Με αφορμή μια μελέτη οριοθέτησης τμημάτων των ρεμάτων Βαλανάρη και Δασαμάρι (που αποτελούν τα φυσικά όρια των οικισμών μας με τη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι), γίνεται απόπειρα να εξαλείψουν την ονομασία Βαλανάρη από το πανέμορφο ρέμα και να την παραχωρήσουν σε ένα μικρό παραπόταμό του, του οποίου η ονομασία (ρέμα Δασαμάρι) δεν καταγράφεται καν στους χάρτες. Με την εξάλειψη του ονόματος Βαλανάρη από τον Βαλανάρη, εξαλείφεται το καθεστώς υψηλής προστασίας που εμποδίζει την καταστροφή του μοναδικού οικοσυστήματος.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Βαλανάρης, του Κώστα Τσιβελέκα

Τα ποτάμια εξακολουθούν να ρέουν στο Αττικό τοπίο
Κείμενο - φωτό: Κώστας Τσιβελέκας


Πηγή: Κορφές, το περιοδικό του βουνού, Απρίλιος-Ιούνιος 2015

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Εδώ και τώρα να καταργηθούν

Ολες οι μνημονιακές αντιδασικές διατάξεις

Στελέχη της παράταξης «Αυτόνομη Δημοκρατική Συνεργασία Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων» (ΑΔΣΔΔΥ), που πρόσκειται πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσαν σε ένα αναλυτικό κείμενο όλες σχεδόν (εκτός από επτά) τις αντιδασικές διατάξεις που εισήχθησαν από τους υπουργούς Περιβάλλοντος των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου, Λ. Παπαδήμου και Α. Σαμαρά. Στέλεχος της παράταξης κατέθεσε το κείμενο στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Ι. Τσιρώνη στα μέσα του Μάρτη, προφανώς για να συγκροτήσει αυτός Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία θα επεργαζόταν κείμενα ή αναλυτικό κείμενο για την κατάργησή τους. Μέχρι τώρα ο Ι. Τσιρώνης δεν προχώρησε ούτε καν στη συγκρότηση Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και στη σύνταξη εγκυκλίου διαταγής, προκειμένου να σταματήσει η εφαρμογή όλων αυτών των αντιδασικών διατάξεων, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το πεδίο στους «πονηρούς» δασικούς υπάλληλους των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών όλων των τύπων (Δασαρχείο, Διεύθυνση Δασών, Γενική Διεύθυνση Δασών), να εφαρμόζουν όλες αυτές τις αντιδασικές διατάξεις, πλήττοντας το δασικό πλούτο της χώρας.

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τον πρόλογο της πρότασης που κατέθεσε στον Ι. Τσιρώνη η ΑΔΣΔΔΥ:

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Αφημένη στην ... τύχη η προστασία των δασών

Ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών»

Ακατάλληλα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, μειωμένος προϋπολογισμός, κενές οργανικές θέσεις, υπερεργασία με εξαντλητικά ωράρια και ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό, είναι τα «όπλα» με τα οποία και τη φετινή αντιπυρική περίοδο θα δώσει τη μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.).
Για ακόμη μια χρονιά η προστασία του δασικού πλούτου θα αφεθεί στην ...τύχη μιας πολιτικής που ευνοεί την καταπάτηση, τον αποχαρακτηρισμό και την τσιμεντοποίηση των δασών προς εξυπηρέτηση των διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οπως επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ), «και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει δείξει καμιά πρόθεση να επιλύσει όχι μόνο τα σημαντικά και σοβαρά προβλήματα των πυροσβεστών και της πυρασφάλειας της χώρας, αλλά ούτε ακόμα και τρέχοντα βασικά ζητήματα που απαιτούν ελάχιστη ή και μηδενική κρατική χρηματοδότηση». Η μεγάλη υποχρηματοδότηση και η έλλειψη ενιαίου και αποτελεσματικού σχεδιασμού για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας παραμένουν, ενώ και φέτος οι πιστώσεις για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών είναι μειωμένες και δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Το μπάχαλο του Τοπικού Συμβούλιου Πικερμίου

The Alchemist’s Experiment Takes Fire 1687 CHF fa 2000.001.276
The Alchemist’s Experiment Takes Fire
Hendrick Heerschop (1627-1690)

Γιατί διακόπηκε το Τ.Σ. Πικερμίου στις 27/4, μία ώρα μετά την έναρξή του;

Τόση ώρα πήρε στους εκπροσώπους του δήμου Ραφήνας να καταλάβουν ότι έκαναν λάθος εισήγηση (εισηγήθηκαν για άλλη μελέτη από εκείνη που ήταν το θέμα συνεδρίασης του ΤΣ), ότι έδειχναν λάθος χάρτη, και ότι το ρέμα για το οποίο μιλούσαν έχει άλλη ονομασία.

Γιατί χρειάστηκε πάνω από μία ώρα να καταλάβουν αυτά τα χονδροειδή λάθη; Όχι γιατί τους λείπει η στοιχειώδης ευφυία που χρειάζεται για να αντιληφθούν αυτά τα εξώφθαλμα λάθη, ενόσω διάβαζαν τη μελέτη για την οποία επρόκειτο να εισηγηθούν, ή έστω για να τα αντιληφθούν σε δεύτερο στάδιο, εκ των υστέρων, όταν τους επισημαίνονταν από κατοίκους και φορείς της περιοχής που είχαν μελετήσει το αντικείμενο.

Τότε γιατί; Για το στάδιο της προετοιμασίας δεν μπορούμε παρά να εικάσουμε, καθώς γίνεται κατά μόνας... Μπορούμε όμως να διερευνήσουμε τι εμπόδισε τη συνεννόηση στο δεύτερο στάδιο, με την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί νέα ιλαροτραγωδία. Φως, λοιπόν, στα λιγοστά γεγονότα, στις συνθήκες κυρίως μέσα στις οποίες αυτά εξελίχθηκαν και στο ρόλο των συμμετεχόντων.

Το θέμα της ιλαροτραγωδίας: Η έγκριση από το ΤΣ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την Οριστική Οριοθέτηση Τμημάτων του Ρέματος Βαλανάρη. Η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης στην Περιφέρεια Αττικής, όμως το ΤΣ έκρινε ότι έπρεπε να συνεδριάσει για την έγκρισή της χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση τοπικά.

Τα πρόσωπα της ιλαροτραγωδίας: Οι αδιάβαστοι, οι διαβασμένοι, άλλοι μικρότεροι και σιωπηλοί ρόλοι.

Οι αδιάβαστοι: Δύο αντιδήμαρχοι, κομίζοντες λάθη, ένταση, φωνασκίες, μαλλωμένοι με τον ίδιο τον πολιτισμένο διάλογο, νομίζοντας ότι κατέχουν το αλάθητο και την ...εξουσία να επιβάλουν τα λάθη τους σε ανθρώπους που έχουν διαβάσει και δουλέψει ουσιαστικά για ένα περιβαλλοντικό θέμα τόσο μεγάλης σημασίας. Καταπατώντας τους αποδεκτούς κώδικες συμπεριφοράς και επικοινωνίας δημιούργησαν ένα εκρηκτικό πλαίσιο που τίποτε καλό δεν προμηνούσε.