Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Πνιγμένοι στο Χρήμα

Η κρυφή ιστορία του παράλογου ξοδέματος δημοσίου χρήματος που κάνει τις πλημμύρες αναπόφευκτες
του George Monbiot / Guardian (13/1/2014)


Τεράστια ποσά δημόσιου χρήματος δαπανώνται κάθε χρόνο για τις πολιτικές που κάνουν τις καταστροφικές πλημμύρες αναπόφευκτες [Εικονογράφηση του Daniel Pudles / Guardian]

Κάθε χρόνο στην Βρετανία και στην Ευρώπη ξοδεύονται δισεκατομμύρια σε πολιτικές αντιπλημμυρικής προστασίας που καταστρέφουν κτήρια και ζωές.

Όλοι γνωρίζουμε τι έχει πάει στραβά ή τουλάχιστον πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε: δεν επενδύονται αρκετά χρήματα στην αντιπλημμυρική προστασία. Είναι αλήθεια ότι οι περικοπές της κυβέρνησης έχουν εκθέσει χιλιάδες νοικοκυριά σε μεγαλύτερο κίνδυνο και ότι οι περικοπές αυτές θα αποδειχτούν ακόμα επικινδυνότερες όσο ενσκύπτει η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η μειωμένη δημόσια δαπάνη είναι μόνο ένα μικρό μέρος του προβλήματος. Υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που επικρατεί, ο οποίος μάλιστα δεν τονίζεται αρκετά σε συζητήσεις στα Μέσα Ενημέρωσης και στις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις: η υπερβολική δημόσια δαπάνη.

Τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος, που ανέρχονται σε δις, δαπανώνται ετήσια στα πλαίσια πολιτικών που καθιστούν τις πλημμύρες αναπόφευκτες. Αυτή είναι η ιστορία που δεν έχει ειπωθεί από τις εφημερίδες και τα κανάλια, μια ιστορία τέτοιας καταστροφικής ανωμαλίας ώστε ο Γκάρντιαν να μου διαθέτει πλέον τον διπλό χώρο απ΄ ότι συνήθως για να την εξιστορήσω.

Η αντιπλημμυρική προστασία, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, αφορά στο πόσο τσιμέντο μπορείς να στρώσεις. Αφορά στην ανόητη επιλογή δόμησης σε πλημμυρικές πεδιάδες και στην έξυπνη επιλογή της χρήσης νέων τεχνικών για να προστατευθεί το ήδη δομημένο περιβάλλον. Μόνο που αυτό είναι ένα μόνο μικρό κομμάτι της ιστορίας. Ακούγοντας τις λυπηρές συζητήσεις των τελευταίων ημερών, ίσως και να πιστέψετε δικαιολογημένα ότι τελικά οι ποταμοί ξεπετάγονται στις πεδιάδες, ότι δεν υπάρχει αναστροφή ροής, ότι τα βουνά, οι λόφοι, οι λεκάνες απορροής και οι κοιλάδες μεταξύ των ποταμών είναι πράγματα άσχετα με το ζήτημα του εάν τελικά θα πνιγούν κτήρια και υποδομές.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Eμείς οι σπόροι, τα βουνά, τα ποτάμια


του Πάνου Τότσικα
Εμείς το χώμα, εμείς τα χωράφια, εμείς οι αγροί
εμείς τα αμπέλια, εμείς, τα λιόδεντρα, εμείς οι σπόροι
δεν διαπραγματευόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε
δεν υποκύπτουμε, δεν υποτασσόμαστε.
Εμείς, η ζωή, επιμένουμε να υπάρχουμε.

Εμείς οι λόφοι, εμείς τα βράχια, εμείς οι σπηλιές, εμείς τα βουνά
εμείς τα δέντρα, εμείς τα δάση, εμείς τα βοσκοτόπια.
Εμείς τα καραούλια, εμείς τα μονοπάτια, εμείς οι πηγές.
Εμείς τ’ αγριολούλουδα, εμείς τ’ αγριοπούλια
δηλώνουμε παρόντες, είμαστε ακόμη εδώ.
Δεν καταφέρατε να μας βγάλετε απ’ τη μέση.

Ο καθένας από μας είναι ένα μικρό ρυάκι.
Μερικά ρυάκια σχηματίζουν ένα ρέμα.
Πολλά ρέματα διαμορφώνουν ένα ποτάμι.
Πολλοί από μας σχηματίζουν ένα ποτάμι.
Τα ποτάμια είμαστε εμείς, τα ποτάμια είναι η ζωή.

Στα ρυάκια, στα ρέματα, στα ποτάμια
μαζεύονται τα νερά της βροχής κι από εκεί καταλήγουν στη θάλασσα.
Τα νερά της βροχής ενώνονται με τα νερά της θάλασσας και γίνονται κύματα.
Κάποτε τα κύματα γίνονται τσουνάμι που παρασέρνει τα πάντα.
Κάποτε, εμείς τα ποτάμια, εμείς τα κύματα, εμείς το τσουνάμι
ανατρέπουμε και αναδημιουργούμε τα πάντα.

Ας μην σπαταλάμε το νερό της βροχής.
Ας συγκεντρώσουμε το νερό της βροχής σε δεξαμενές
ατομικές και συλλογικές, υπόγειες και υπέργειες.
Το νερό είναι ζωή.
Ας διοχετεύσουμε το νερό της βροχής, τα ποτάμια, τη θάλασσα,

στην ίδια την ζωή.


Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ο… οικολόγος Ιωάννης Τσιρώνης

Εφαρμόζει το δασοκτόνο νόμο 4280/2014!

Ο δασοκτόνος νόμος 4280 ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με υπουργό Περιβάλλοντος τον Ι. Μανιάτη και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8.8.2014. Επί υπουργίας Μανιάτη και με τη συγκατάθεση του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, εκδόθηκαν αρκετές εφαρμοστικές εγκύκλιοι πολύ σοβαρών αντιδασικών διατάξεων. Η έκδοσή τους είχε προκαλέσει τη δυσφορία όχι μόνο συνδικαλιστών δασολόγων, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων. Η φάμπρικα με τις αντιδασικές εγκυκλίους συνεχίστηκε μέχρι την ανάληψη της διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος από τη συγκυβέρνηση Τσίπρα–Καμμένου. Γι’ αυτό και για κάποιο διάστημα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνης υποσχόταν στα στελέχη της Αυτόνομης Δημοκρατικής Συνεργασίας Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΣΔΔΥ), που ήταν τότε παράταξη που στήριζε πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς να είναι όλα τα μέλη της και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ), ότι θα καταργήσει όλους τους μνημονιακούς αντιδασικούς νόμους.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν όλα τα μέλη της ΑΔΣΔΔΥ πίστεψαν σ’ αυτές τις υποσχέσεις Τσιρώνη, όμως ως παράταξη η ΑΔΣΔΔΥ απέστειλε στον Τσιρώνη ένα αναλυτικό κείμενο, στο οποίο είχε συγκεντρώσει όλους τους μνημονιακούς αντιδασικούς νόμους των οποίων ζητούσε την κατάργηση. Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο μπλογκ «Δασαρχείο» και η πρωτοβουλία της παράταξης έγινε ευρέως γνωστή στο δασολογικό κόσμο.

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Διαμεσολάβηση σχετικά με τους καθαρισμούς ρεμάτων

Μετά την καταγγελία των 14 φορέων/συλλογικοτήτων σχετικά με τις διακηρύξεις καθαρισμού των ρεμάτων, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη διαμεσολάβησε στις Δ/νσεις Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Αττικής οι οποίες στην απάντησή τους θέτουν κάποιους περιορισμούς στις αρχικές προδιαγραφές των καθαρισμών. Ακολουθούν οι παρατηρήσεις μας επί αυτών των απαντήσεων.

Προς: 1. Δ/νση Τεχν. Εργων Περιφ. Αττικής - Τμ. Υδραυλικών Έργων/Λιμενικών Έργων/Εγγείων Βελτιώσεων
         2. Δ/νση Τεχν. Εργων Περιφ. Ενότητας Ανατ. Αττικής
         3. Δ/νση Τεχν. Εργων Περιφ. Ενότητας Δυτ. Αττικής
Κοιν.: 4. Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη
         5. Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφ. Αττικής

Θέμα: Παρατηρήσεις στις απαντήσεις των Τεχν. Υπηρ. της Περιφέρειας Αττικής στη διαμεσολάβηση 21/2015 σχετικά με τους καθαρισμούς των ρεμάτων

Στις απαντήσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής [1] στις ενστάσεις 14 φορέων και συλλογικοτήτων για τις διακηρύξεις καθαρισμού των ρεμάτων της Αττικής παρατηρούμε αφενός σε κάποια ζητήματα μια πρόοδο και αφ’ ετέρου σε άλλα βασικά καμία πρόοδο.

Α. Θεωρούμε θετικές ορισμένες νεότερες, ειδικές δεσμεύσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στις προκηρύξεις:

Α1. Στην απάντησή τους οι Τ.Υ. διευκρινίζουν ότι ο καθαρισμός περιορίζεται αποκλειστικά στην απομάκρυνση των φερτών υλικών, όπως σκουπίδια, έπιπλα κ.λπ. Όσο αφορά δε τη βλάστηση διευκρινίζουν ότι οι εργασίες περιλαμβάνουν μόνο την απομάκρυνση της προϋπάρχουσας “εκριζωμένης φυτικής βλάστησης από ροή υδάτων και συνεπώς αποκλείονται οι εργασίες κοπής και εκρίζωσης θάμνων ή δέντρων. Επιπλέον αναφέρουν ότι Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται η διαπλάτυνση, διεύρυνση ή οποιαδήποτε αλλαγή των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης κοίτης, καθώς και κοπή φυτικής βλάστησης από τα πρανή των ρεμάτων καθώς και ότι οι εργασίες θα γίνουν χωρίς αλλαγή της διατομής των υδατορεμάτων.
Διορθώνουν έτσι την προηγούμενη διατύπωση των προκηρύξεων όπου στην Τεχνική Περιγραφή των καθαρισμών είχαν περιλάβει “Κοπή και απομάκρυνση των μη υγιών δέντρων ...στα πρανή και την κοίτη των ρεμάτων” καθώς και “Εκθάμνωση εδάφους ή εκρίζωση δενδρυλλίων”.

Α2. Οι Τ.Υ. αποδέχονται να μη γίνει καμία παρέμβαση σε ορεινές κοίτες ρεμάτων, κάτι που πρέπει πλέον να τηρηθεί και στα ορεινά τμήματα ρεμάτων όπως ο Βαλανάρης και το Δασαμάρι.

Α3. Οι Τ.Υ. δεσμεύονται ότι ο προσδιορισμός των σημείων καθαρισμού θα γίνεται κατόπιν αυτοψίας Μηχανικών της Διεύθυνσης. Όμως για τη διασφάλιση της διαύγειας της διαδικασίας, είναι απαραίτητο η αυτοψία να ανακοινώνεται δημόσια τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα (στον ιστότοπο της Περιφέρειας και με Δελτίο Τύπου στα ΜΜΕ) ώστε να παρευρίσκονται οι ενδιαφερόμενοι φορείς και να ασκείται ο δημόσιος έλεγχος.

Οι ανωτέρω ειδικές προδιαγραφές θα πρέπει να ενσωματωθούν-προσαρτηθούν στο σώμα της προκήρυξης που υπογράφει ο Πάροχος.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Επιταχύνουν τη διαδικασία αποχαρακτηρισμού και ιδιωτικοποίησης δασών και δασικών εκτάσεων

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Με το colpo grosso των βοσκοτόπων
Επιταχύνουν τη διαδικασία αποχαρακτηρισμού και ιδιωτικοποίησης δασών και δασικών εκτάσεων

Πολύ πριν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις «βοσκήσιμες γαίες», οι σύμβουλοί του ήδη είχαν συντάξει τις «Προδιαγραφές Σύνταξης Οριστικών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης». Επίσης, δόθηκε εντολή στους συμβούλους και σε μεγαλοστελέχη του υπουργείου να φροντίσουν να μη διαρρεύσει, γιατί οι διατάξεις τους ξεπερνούν κατά πολύ το νομοσχέδιο. Οταν ζητιέται αυτό το έγγραφο, απαντούν ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο! Σ’ εμάς απάντησαν ότι αυτό το έγγραφο δεν υπάρχει.

Η προσπάθειά τους, εκτός από εξοργιστική, είναι και γελοία. Νόμισαν ότι μπορούν να μας πουλήσουν τέτοιο παραμύθι, όταν οι πηγές μας ήταν σίγουρες ότι το έγγραφο αυτό, με τις προδιαγραφές σύνταξης οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, υπάρχει. Το βρήκαμε και στη συνέχεια θα καταδείξουμε εν συντομία εκείνες τις διατάξεις του που ξεπερνούν και αυτό ακόμη το δασοκτόνο νομοσχέδιο (πλέον είναι ο Νόμος 4351/2015). Με αυτό το νόμο, ο Β. Αποστόλου και η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου έχουν βάλει στο στόχαστρο του αποχαρακτηρισμού και της ιδιωτικοποίησης 50 εκατ. στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.

Είναι ίσως η πρώτη ή μία από τις ελάχιστες φορές που μια κυβέρνηση εισάγει στη Βουλή νομοσχέδιο και παράλληλα έχει κρυφό έγγραφο που εισάγει άλλες διατάξεις, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ το νομοσχέδιο. Ο Β. Αποστόλου επέλεξε σκόπιμα αυτή την τακτική, γιατί αν έβαζε στο νόμο όλες τις διατάξεις των «προδιαγραφών», θα φαινόταν καθαρά ότι στόχος είναι ο αποχαρακτηρισμός και η ιδιωτικοποίηση των 50 εκατ. στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων και όχι η εξασφάλιση των κοινοτικών ενισχύσεων για τους έλληνες κτηνοτρόφους.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Διάσκεψη υποκρισίας

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς από μία διάσκεψη που σπονσοράρουν εταιρίες που μολύνουν το περιβάλλον; Ο λόγος για την 21η διάσκεψη για το κλίμα (COP21) που έχει πλέον γίνει «θεσμός». Μία φορά το χρόνο μαζεύονται οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη (συν μερικές δεκάδες ηγετών από τις υπόλοιπες χώρες) για να συμφωνήσουν ότι θα πρέπει να «δράσουν» για να αποτρέψουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Στην 21η διάσκεψη, που γίνεται αυτές τις μέρες στο Παρίσι και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Δεκέμβρη, οι σπόνσορες που φιγουράρουν είναι γνωστά ονόματα στη διεθνή καπιταλιστική πιάτσα. Ρενώ, BNP Paribas, Μισελέν, Λορεάλ, Καρφούρ κ.ά. μοστράρουν μεταξύ των δωρητών. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (http://multinationales.org/IMG/pdf/abstract_uk.pdf), μόνο οι τέσσερις στους δέκα μεγαλύτερους σπόνσορες δημοσιεύουν στοιχεία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Καμία από αυτές τις εταιρίες δεν έχει παρουσιάσει δείγματα αξιόλογων μειώσεων των εκπομπών αυτών.