Σελίδες

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επιχείρησης "λακκούβες"


Αποκατάσταση οδοστρώματος στην οδό Φιλικής Εταιρείας

Πριν ένα μήνα διαβάσαμε σε τοπικό σάιτ μια είδηση με τίτλο "επιχείρηση λακκούβες", που ανέφερε ότι ο δήμος Ραφήνας ανέθεσε σε εργολάβο το κλείσιμο των λακκουβών και την αποκατάσταση των οδοστρωμάτων του Πικερμίου. Οπως φαίνεται και στην εργολαβική σύμβαση που έχει αναρτηθεί στο πρόγραμμα Δι@ύγεια, το κόστος του έργου «Αποκατάσταση οδικού δικτύου ΔΕ Πικερμίου» ανέρχεται σε 73.800€.

Την εργολαβία φρόντισαν αμέσως να διαφημίσουν με φωτογραφίες στις facebook σελίδες τους, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι που άδραξαν την ευκαιρία της αυτοπροβολής, θεωρώντας ότι η στοιχειώδης συντήρηση του οδικού δικτύου από το δήμο είναι προσωπικό τους κατόρθωμα.

Πράγματι, πολλά τμήματα δρόμων του Πικερμίου, έχουν υποστεί φθορές (ρωγμές, τοπικές καθιζήσεις, λακκούβες κ.λπ.) σε τέτοιο βαθμό ώστε η οδήγηση να έχει γίνει επικίνδυνη, ειδικά δε για τους ποδηλάτες και τους μοτοσυκλετιστές. Ενα τέτοιο τμήμα που χρειαζόταν επισκευή ήταν στην αρχή της οδού Φιλικής Εταιρείας, σε ανηφόρα όπου υπάρχει επικίνδυνη στροφή χωρίς ορατότητα. Οπως βλέπουμε στην προηγούμενη φωτογραφία, στο σημείο έγινε η αποκατάσταση του οδοστρώματος με νέα άσφαλτο σε μήκος 25 μ. περίπου.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Γίδια καταστρέφουν τις αναδασώσεις


Τις τελευταίες εβδομάδες κάτοικοι των οικισμών του Πικερμίου μας ενημέρωσαν ότι επανεμφανίστηκαν γίδια να βόσκουν εντός καμένων δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων στη Μικρή Μαυρηνόρα και στο Δασαμάρι. Τα γίδια προέρχονται από στάνη της Νταού Πεντέλης και ροβολάνε στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Πεντελικού βουνού. Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που μας στάλθηκαν, στην περιοχή υπάρχουν τεράστιες πινακίδες της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής -καθώς και άλλων ιδιωτικών πρωτοβουλιών- που διαφημίζουν τις αναδασώσεις και τα χρήματα που κόστισαν στους φορολογούμενους πολίτες.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Neoellinopithecus Skupidius

Την Κυριακή 9 Οκτώβρη οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα οργάνωσαν ξενάγηση στην «Ακρόπολη της Παλαιοντολογίας», στο Πικέρμι. Η ξενάγηση περιλάμβανε επίσκεψη στο χώρο των ανασκαφών που έγιναν από τον καθηγητή Παλαιοντολογίας, Νικόλαο Συμεωνίδη, το 1971 στη θέση Κισδάρι, καθώς και στην έκθεση απολιθωμάτων που βρίσκεται σε αίθουσα της πρώην Κοινότητας Πικερμίου. Οντας παρόντες στην ξενάγηση καταγράφουμε κάποιες αλγεινές εντυπώσεις από όσα αντιληφθήκαμε να συμβαίνουν στην περιοχή.

Οι τοπικοί παράγοντες του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου βαυκαλίζονται να αποκαλούν μουσείο την έκθεση δειγμάτων απολιθωμένων οστών. Δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό από ανθρώπους που, ενώ κατέχουν διοικητικά πόστα, αγνοούν το όνομα και την τοποθεσία Κισδάρι, όπως παραδέχτηκε παριστάμενος τοπικός σύμβουλος. Στη θέση αυτή όπου έχουν ανακαλυφθεί ανυπολόγιστης αξίας παλαιοντολογικά ευρήματα, που περιλαμβάνουν απολιθώματα περισσότερων από 40 διαφορετικά είδη ζώων τα οποία έζησαν στην περιοχή πριν από 5,5-9 εκατομμύρια χρόνια, σήμερα είναι εμφανή τα ίχνη του Neoellinopithecus Skupidius. Ο νεοελληνικός βλαχορεαλισμός της τοπικής κοινωνίας επί τω έργω. Στο τοπίο βασιλεύει η εγκατάλειψη, η βρωμιά και η καταστροφή.

  
Αυθαίρετες εγκαταστάσεις κτηνοτροφικών(;) και μελισσοκομικών(;) δραστηριοτήτων στο χώρο ανασκαφών της «Ακρόπολης της Παλαιοντολογίας».