Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Συνεχίζει απτόητος ο καταστροφέας της Πεντέλης


Πατέρας και γιoς σε πλήρη δράση στο λατομείο Πολυχρονίου

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Κάτω από τη μύτη του Δήμου Πεντέλης, του Δασαρχείου Πεντέλης, του τοπικού αστυνομικού τμήματος και του φυλακίου του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) πραγματοποιείται παράνομη εξόρυξη μαρμάρου και παράνομη εκφόρτωση μπάζων στην Πεντέλη.

Πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες που στο παρελθόν έχουν αποτελέσει μάστιγα για το -κατά τα λοιπά- προστατευόμενο περιβάλλον της Πεντέλης, που όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά συνεχίζονται απρόσκοπτα.


Προς διερεύνηση του λατομείου, προκειμένου να εξακριβωθεί πού θα γίνει η αποκόλληση των μαρμάρινων όγκων

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την παράνομη εξόρυξη μαρμάρου, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε έξαρση στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού, λίγο μετά από τα τελευταία σπίτια της Παλαιάς και της Νέας Πεντέλης.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Ασκήσεις θάρρους για τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη

Ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας


Για άλλη μια χρονιά, η κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε οριζόμενη από μια Ρυθμιστική Απόφαση υπογεγραμμένη μεν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τσιρώνη, υπαγορευμένη δε από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Δυστυχώς, για δεύτερη φορά στη θητεία του Υπουργού, η Ρυθμιστική φαίνεται να ορίζεται από ισχυρές πολιτικές πιέσεις, χωρίς να διασφαλίζει την προστασία ούτε των ειδών που θηρεύονται ούτε, φυσικά, και όλων των υπολοίπων ειδών πουλιών.

Κατά παράβαση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, το κυνήγι των πουλιών συνεχίζει να μην έχει ενιαία λήξη, ενώ εξακολουθεί να ασκείται την περίοδο που ορισμένα είδη έχουν ήδη ξεκινήσει το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους.

Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Υπουργείο των κυνηγών και όχι του περιβάλλοντος!

Απαράδεκτη η νέα Ρυθμιστική του Τσιρώνη

Μία σημαντική οικολογική ήττα προστέθηκε στο ενεργητικό του Πράσινου αναπλ. Υπουργού περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, μετά την έκδοση της νέας ρυθμιστικής διάταξης θήρας για το κυνήγι.

Παραμερίζοντας όσα εργαλεία είχε στη διάθεσή του για να κάνει τις τομές που είχε εξαγγείλει για τον εξορθολογισμό και εκσυγχρονισμό της άσκησης του κυνηγιού στην Ελλάδα, ο υπουργός κατάφερε τελικά να ξεγελάσει την ελληνική κοινωνία που προσδοκούσε ουσιώδεις αλλαγές. Για δεύτερη χρονιά υπέκυψε σε ψηφοσυλλεκτικές και άλλες πιέσεις και κατέληξε να εφαρμόζει κατά γράμμα τις επιταγές του κυνηγετικού lobby και των συμμάχων του σε καίριες θέσεις του υπουργείου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του. Μόνο που φέτος η παρωδία ήταν καλύτερα οργανωμένη:

Με τακτικές “ψεκάστε–σκουπίστε–τελειώσατε”, οργάνωσε τον «Εθνικό διάλογο για το κυνήγι» και κατάφερε να παραδώσει ένα πόρισμα που είναι άχρωμο, άγευστο και άοσμο, καθώς δεν προσέθεσε τίποτα νέο ή ουσιαστικό. Έτσι επισφράγισε τον προσχηματικό του χαρακτήρα, καθώς παρέπεμψε στο απώτερο μέλλον όλες τις αποφάσεις που πραγματικά θα άλλαζαν την άσκηση της θήρας προς μια κατεύθυνση πραγματικού εκσυγχρονισμού.

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Δεκαετής απαγόρευση κυνηγιού σε περιοχές της Αττικής


Tην απαγόρευση για 10 έτη του κυνηγίου όλων των θηραμάτων σε έκταση συνολικού εμβαδού 151.344 στρ. (δασικές, αγροτικές και οικιστικές) που περιλαμβάνεται στις κτηματικές περιφέρειες των Δήμων Διονύσου, Μαραθώνα, Κηφισιάς, Πεντέλης, Ραφήνας–Πικερμίου, Παλλήνης προβλέπει απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που εκδόθηκε μετά από εισήγηση του Δασαρχείου Πεντέλης.

Πρόκειται, με ορισμένες τροποποιήσεις των ορίων, για δεκαετή παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης του κυνηγιού στις εν λόγω περιοχές που έληξε την 31η Μαΐου 2016. Στις εκτάσεις αυτές η απαγόρευση του κυνηγιού ξεκίνησε το 2009 (αρ. 6038/13-10-2009 απόφαση) λόγω των εκτεταμένων καταστροφών του φυσικού βιότοπου που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά της 21−24/8/2009 με την πρόβλεψη της επανεξέτασης της αναγκαιότητας παράτασης την 31-1-2013. Με νεότερη απόφαση (αριθμ. 2035/28-6-2013) παρατάθηκε η ισχύς της απαγόρευσης του 2009 μέχρι την 31-5-2016 και πρόβλεψη για επανεξέταση της αναγκαιότητας περαιτέρω παράτασης το 2016.

Πέραν της διαχρονικής υποβάθμισης του δασικού οικοσυστήματος του Πεντελικού Όρους από τις επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του 2009, για την δεκαετή απαγόρευση του κυνηγιού λήφθηκε υπόψη και το γεγονός ότι το Πεντελικό Όρος περιβάλλεται από οικιστικό ιστό, αποτελεί διέξοδο περιβαλλοντικής αγωγής, εκπαίδευσης, αναψυχής και εθελοντικών δραστηριοτήτων προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος, καθώς και εκτέλεσης εργασιών τεχνητής αναδάσωσης.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Για δεύτερη συνεχή χρονιά επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Εχουν αφήσει τα δάση στην τύχη τους

Καίγονται και φέτος τα δάση και όσο ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες γίνεται όλο και μεγαλύτερη η απειλή για το δασικό πλούτο της χώρας. Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, όταν είναι πολύ ψηλές οι θερμοκρασίες και οι περισσότερες περιοχές στεγνώνουν. Και έχει συγκεκριμένες αιτίες.

Οι χωματερές είναι διάσπαρτες στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Στις ηλεκτροφόρες γραμμές της ΔΕΗ που διασχίζουν τα δάση και στους πυλώνες τους δεν παίρνονται τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας. Το κυριότερο: η κρατική χρηματοδότηση για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων είναι πενιχρότατη εδώ και αρκετά χρόνια και αρχίζει να καταβάλλεται με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα σε σημαντικό βαθμό να καθίσταται άχρηστη.

Τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, όμως, και υπηρεσιακοί παράγοντες από τις δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (και όχι μόνο) προσπαθούν να μετατοπίσουν τις βαριές ευθύνες των κυβερνήσεων (διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, και της κυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων) κατασκευάζοντας εμπρηστές. Οσοι παλιά χρησιμοποιούσαν τα ξυλοκάρβουνα για να ζεσταθούν το χειμώνα γνωρίζουν τη μεγάλη ταλαιπωρία για να καταφέρουν να τ’ ανάψουν. Κι αυτοί που έχουν τζάκι «φτύνουν αίμα» μέχρι ν’ ανάψουν τα ξύλα, αν αυτά δεν είναι απαλλαγμένα από την υγρασία και αν δεν χρησιμοποιήσουν διάφορα υποβοηθητικά υλικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αν, λοιπόν, γίνει μια αναλυτική συζήτηση για το ποιοι ευθύνονται για τις μεγάλες πυρκαγιές στα δάση, δύσκολα ο κόσμος θα χάψει το παραμύθι ότι οι φωτιές μπαίνουν από εμπρηστές.

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Στρατόπεδο κράτησης προσφύγων στη Ραφήνα: μια φιλανθρωπική μπίζνα made by ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (2)

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ για τις μπίζνες και τα παζάρια που στήνονται γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού, η εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ επανέρχεται με νέο άρθρο για τα εν δήμῳ τεκταινόμενα ζητώντας στοιχεία για το «ποιος βάζει, ποιος παίρνει λεφτά και πόσα;» Το άρθρο που ακολουθεί αναδημοσιεύεται από το φύλλο του Σαββάτου 30 Ιούλη.

Και οι κυρίες των βορείων προαστίων στη διαχείριση του προσφυγικού! (2)

Το blog «Δασαμάρι SOS», που αναδημοσίευσε το ρεπορτάζ μας για τις συζύγους των εφοπλιστών που κάνουν -με το αζημίωτο- «φιλανθρωπικό» έργο με πρόσφυγες, έψαξε καλύτερα από εμάς την ιστοσελίδα των κυριών της «Καλλιπάτειρας» και βρήκε ότι η ιστορία αυτή κρατάει από τον περασμένο Μάρτη και έγινε με όλους τους τύπους (το δημοσίευμα μπορείτε να το διαβάσετε στο https://dasamarisos.blogspot.gr/2016/07/made-by.html).

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας στις 8 Μάρτη του 2016 δημοσιεύτηκε η εξής είδηση: «Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας συναντήθηκαν με την Πρόεδρο του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα“ και Εθνική Πρέσβη της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι Κατερίνα Παναγοπούλου. Συμφωνήθηκε, σήμερα Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του ΠΑΣΓ “Καλλιπάτειρα“ για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας οικογενειών που αποτελούνται αποκλειστικά από πρόσφυγες μητέρες και παιδιά. Το πρώτο κέντρο θα δημιουργηθεί στην Αττική και θα ακολουθήσει η περιφέρεια, με την ενεργό συμμετοχή των μελών της “Καλλιπάτειρας“. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Συντονιστής του Κεντρικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστευτικού Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος».

Το Δελτίο Τύπου συνοδευόταν και από τρεις… καλλιτεχνικές φωτογραφίες του Καμμένου με τη σύζυγο του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Ο Βίτσας την έκανε, φαίνεται, με ελαφρά πηδηματάκια την ώρα της φωτογράφισης (για ευνόητους λόγους).

Στις 23 Μάρτη ο σύλλογος των κυριών των βορείων προαστίων έκανε τη γενική του συνέλευση στον «Ομιλο Αντισφαιρίσεως Αθηνών» (λογικό: πού θέλατε να πάει, σε καμιά ταβέρνα στο Μπύθουλα;), και επί τη ευκαιρία έκοψε την πίτα του και «ανακοίνωσε σημαντικές πρωτοβουλίες, δράσεις και δραστηριότητες». Οπως ανακοίνωσε η σύζυγος του εφοπλιστή Παναγόπουλου, ο σύλλογος των κυριών αποφάσισε «σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τις Αρχές της τοπικής Αυτοδιοίκησης να φιλοξενήσει, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, παιδιά προσφύγων έως 12 χρονών και γυναίκες πρόσφυγες, θύματα του πολέμου. Το πρώτο κέντρο θα δημιουργηθεί στην Αττική και θα ακολουθήσει η περιφέρεια, με την ενεργό συμμετοχή των μελών της “Καλλιπάτειρας“. Για το συγκεκριμένο θέμα, έγιναν εκτενείς παρουσιάσεις από το Συνταγματάρχη Μιχάλη Κλούβα και την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κα Κατερίνα Τσατσαρώνη. Επίσης, μίλησαν η Δήμαρχος Ζωγράφου, κα Τίνα Καφατσάκη και ο Δήμαρχος Ραφήνας και Πικερμίου, κος Βασίλης Πιστικίδης, καθότι ο πρώτος χώρος φιλοξενίας που έχει επιλεχθεί είναι οι κατασκηνώσεις του Δήμου Ζωγράφου που βρίσκονται στην περιοχή της Ραφήνας».