Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Το έκτρωμα «Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας»
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

Με συμπαιγνία Τσιρώνη – καπιταλιστών μελετητών
Θέλουν να μετατρέψουν τον υπουργό σε υπερνομοθέτη της (αντι)δασικής νομοθεσίας!

O καπιταλιστής-δασολόγος Ν. Χλύκας παρέδωσε την περιβόητη Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας (ΚΔΝ) στην πρόεδρο της Επιτροπής Παραλαβής Δ. Χατζηλάκου, η οποία την προώθησε στο γενικό διευθυντή Κ. Δημόπουλο. Ο γενικός διευθυντής την έστειλε στους προϊστάμενους των τεσσάρων Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, προκειμένου τα τμήματά τους να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ο Ν. Χλύκας δεν περιορίστηκε μόνο στην περιβόητη κωδικοποίηση, για την οποία θα εισπράξει 880.000 ευρώ (συν ΦΠΑ), ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων θα δαπανήσει γύρω στις 80.000 ευρώ. Προχώρησε παραπέρα, παραδίδοντας και ένα νομοσχέδιο συνοδευόμενο από αιτιολογική έκθεση. Με το νομοσχέδιο αυτό αναγορεύεται ο εκάστοτε υπουργός σε νομοθέτη της δασικής νομοθεσίας! Αγνοώντας και παρακάμπτοντας το αστικό κοινοβούλιο, ο υπουργός θα μπορεί να αλλάζει την ισχύουσα δασική νομοθεσία, που είναι ήδη φορτωμένη με αντιδασικούς νόμους και διατάξεις, εισάγοντας νέες αντιδασικές διατάξεις.

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Τα ρέματα και η διασύνδεση του πολεοδομικού ιστού με το φυσικό περιβάλλον


Τα ρέματα (ή υδάτινα ρεύματα επί το ορθότερο) αποτελούν διεξόδους του επιφανειακού νερού της βροχής προς τη θάλασσα (φυσικό αντιπλημμυρικό σύστημα). Από γεωλογικής άποψης διαμορφώνουν το τοπίο μέσω της αποσαθρωτικής και της αποθετικής δράσης τους. Όμως τα ρέματα δεν αποτελούν απλά ένα γεωλογικό ή ένα υδραυλικό φαινόμενο μόνο. Αποτελούν υγροτόπους, στους οποίους η διατήρηση του πρασίνου στηρίζει και προσφέρει καταφύγιο σε αρκετά είδη μικροπανίδας. Επηρεάζουν το κλίμα των περιοχών που διασχίζουν (καθιστώντας το ηπιότερο ρυθμίζοντας την υγρασία και τη θερμοκρασία ενώ παράλληλα δρουν και ως αεραγωγοί). Παρουσιάζουν αντιρρυπαντική δράση στην ατμόσφαιρα (κατακρατώντας σκόνη και άλλους ρύπους, μειώνοντας το θόρυβο και εμπλουτίζοντάς την με οξυγόνο). Τέλος, από πολεοδομική σκοπιά, διαχωρίζουν τις χρήσεις γης, διασφαλίζοντας ελευθέρους χώρους και χώρους πρασίνου, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της αισθητικής του ευρύτερου τοπίου.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Το «εκλεκτό» στέλεχος του κυρίου δημάρχου


Ο Κ.Ν., επικεφαλής του κυκλώματος παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη,
διακρίνεται πίσω και αριστερά από τον κ. Στεργίου στην προεκλογική συγκέντρωση
του τελευταίου στη Νέα Πεντέλη, στις 11/12/2013

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Το βίντεο που αποδεικνύει τις στενές σχέσεις του δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου με τον Κ.Ν., επικεφαλής του κυκλώματος της παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στο βίντεο παρουσιάζεται ομιλία του κ. Στεργίου στη Νέα Πεντέλη στις 11/12/2013, όπου εγκαινίαζε την προεκλογική εκστρατεία του συνδυασμού του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου του 2014. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, και συγκεκριμένα στο 28:00, ο κ. Στεργίου λέει: «Θέλω να κάνω ένα ανοιχτό προσκλητήριο των στελεχών μου, για να τα γνωρίσετε και να ξέρετε ποιοι είναι οι άνθρωποι, τα 100 αυτά στελέχη τα οποία στηρίζουν καθημερινά τον αγώνα που κάνουμε και με τα οποία πάμε μπροστά».

Ο δήμαρχος Πεντέλης, αφού ξεκινάει την απαρίθμηση των ονομάτων των συνεργατών του, κάπου «κολλάει» και στο 34:49 λέει: «Ποιον ξέχασα;» «Τον Κ.Ν.», φωνάζουν μαζί με κάποια άλλα ονόματα μερικοί από τους συνεργάτες του που τον πλαισιώνουν. «Ποιον… τον Κ.Ν. και ποιον άλλον;» λέει ο κ. Στεργίου, συνεχίζοντας την απαρίθμηση.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Εσύ θα ζούσες έτσι; εκεί;

Ανακοίνωση-κάλεσμα της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες της Ραφήνας:

Καλούμε κάθε αλληλέγγυο/α στη συνάντηση της Πρωτοβουλίας με τους πρόσφυγες της περιοχής μας έξω από το στρατόπεδο προσφύγων στα Περιβολάκια Ραφήνας (πρώην κατασκήνωση δήμου Ζωγράφου) την Κυριακή 18/9/2016, στις 6 μ.μ., για να συζητήσουμε μαζί τους τη συνέχιση της αλληλεγγύης μας και την προώθηση των αιτημάτων τους.

ΕΣΥ ΘΑ ΖΟΥΣΕΣ ΕΤΣΙ; ΕΚΕΙ;


Και η προσφυγιά έγινε λοιπόν αδίκημα. Η ανάγκη τόσων ανθρώπων να φύγουν από τα πεδία των μαχών ή από την απόλυτη φτώχεια αντιμετωπίζεται ως έγκλημα και στρατόπεδα συγκέντρωσης δημιουργούνται για να τους φυλακίσουν. Απέναντι στην αναβάθμιση της ήδη βάρβαρης πολιτικής της Ευρώπης Φρούριο, ορθώνεται η ίδια η υπαρξιακή ανάγκη των προσφύγων και των μεταναστών για μετακίνηση και ζωή καθώς και ένα κίνημα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα.

Μακρυά από τον οικιστικό ιστό της Ραφήνας, στη δασική περιοχή Περιβολάκια, σε μια εγκαταλελειμμένη κατασκήνωση του δήμου Ζωγράφου που λειτουργεί πλέον ως στρατόπεδο προσφύγων, τοποθέτησαν κάτω από καθεστώς ημι-εγκλεισμού περί τους 80-100 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Συρία, κυρίως μητέρες με παιδιά και ασυνόδευτους ανήλικους. Τη διοίκηση και φύλαξη ανέλαβαν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις. Αποκλεισμένοι, έξω από την πόλη, τους επιτρέπεται να βγαίνουν μέχρι το βράδυ, ενώ τους απαγορεύεται να δεχτούν οποιαδήποτε επίσκεψη είτε από στενούς συγγενείς είτε από αλληλέγγυους. Αποκλεισμένοι από κάθε δυνατότητα επικοινωνίας, αφού στο στρατόπεδο δεν υπάρχει διερμηνέας, ως όφειλε, γεγονός που καθιστά άχρηστη ακόμη και την παρουσία στρατιωτικού γιατρού. Αποκλεισμένοι λόγω έλλειψης τοπικής συγκοινωνίας προς την πόλη, το κέντρο υγείας, τα σχολεία. Ήδη αναγκάζονται να περιμένουν 7 ώρες το ασθενοφόρο για να μεταφερθούν στα επείγοντα των νοσοκομείων της Αθήνας, για θέματα που το τοπικό κέντρο υγείας θα έδινε λύση. Επιπλέον τα χαμηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας γεύματα αποδεικνύουν ότι τα σχετικά κονδύλια του ΟΗΕ και της ΕΕ εξαντλούνται μεταξύ των διαχειριστών και των εταιριών κέτερινγκ.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Οι υψηλές επαφές του καταστροφέα της Πεντέλης


Ιούνιος 2016: Οι εργασίες της παράνομης εξόρυξης από πατέρα και γιο σε εξέλιξη

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Νέα στοιχεία, που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.» για το κύκλωμα παράνομης εξόρυξης μαρμάρου στην Πεντέλη που δρα ανενόχλητο, αποδεικνύουν ότι ο επικεφαλής του κυκλώματος που λυμαίνεται το βουνό είναι κάτι παραπάνω από γνωστός στον δήμαρχο Πεντέλης, Δημήτρη Στεργίου, αλλά και σε στελέχη του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ).