Σελίδες

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Δημήτρης Πικιώνης: Ομιλία για το τοπίο

Το άρθρο του αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968), γραμμένο το 1958, με τη σοφία και την ευαισθησία που χαρακτηρίζουν τα κείμενά του, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, καθώς, συσχετίζοντας εποχές που απέχουν 3000 χρόνια μεταξύ τους, αναδεικνύει ανάγλυφα το μέγα έγκλημα της καταστροφής του (αθηναϊκού) τοπίου.


κλικ για μεγέθυνση

Πηγή: Ουτοπία, επιθεώρηση θεωρίας και πολιτισμού, τεύχος 12, 1994, σελ. 7-9

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Δελτίο Τύπου της Κ.Π.Α.Μ.Ρ.Ρ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28/1/2018

Εκδήλωση για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας: Ο κόσμος της περιοχής έδειξε το ενδιαφέρον του για το μέλλον του ρέματος

Σε κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/1 η εκδήλωση-διεπιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Η προσέλευση ήταν πάνω από 170 άτομα, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον του κόσμου της περιοχής για το μέλλον του Μεγάλου Ρέματος και για αξιόπιστη επιστημονική ενημέρωση.

Οι ομιλητές κατέδειξαν ο καθένας από τη σκοπιά της επιστημονικής του ιδιότητας, την ακαταλληλότητα των έργων που σχεδιάζονται στο Μεγάλο Ρέμα ως προς την αντιπλημμυρική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης ανέδειξαν τις εναλλακτικές «πράσινες» λύσεις που πλέον εφαρμόζονται διεθνώς στα ρέματα και την ανάγκη «πραγματικής» οριοθέτησης του ρέματος προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων και η προστασία του οικοσυστήματος.

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Κ.Π.Α.Μ.Ρ.Ρ.: εκδήλωση με θέμα «Σώζουμε το ρέμα - Σώζουμε Ζωές» THE DAY AFTER


Ως ιδιαίτερα επιτυχημένη αξιολογείται η εκδήλωση της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας που έλαβε χώρα χθες, 25/1/2018, στο ξενοδοχείο ΑΥΡΑ της Ραφήνας.

Ένα εξαιρετικό πάνελ ομιλητών έθιξε όλες σχεδόν τις πλευρές του θέματος της κατάργησης του Μεγάλου Ρέματος, την οποία επιδιώκει Δήμος και Περιφέρεια, άμα και η κεντρική κυβέρνηση σε ένα cresendo αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής. Μίας πολιτικής που αποσκοπεί στο οικονομικό όφελος και τη δημιουργία ψευδών εντυπώσεων στο ανενημέρωτο εκλογικό κοινό, που θεωρεί την περίσσεια τσιμέντου και οικοδομικής δραστηριότητας ως σημάδι προόδου και παραγωγό ωφέλειας για την κοινωνία.

Αποδείχθηκε με ατράνταχτα επιχειρήματα αλλά και παραδείγματα από το εξωτερικό πως η συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον και ειδικά με τις φλέβες ζωής που καλούνται ρέματα, είναι εφικτή αλλά κυρίως αναγκαία.

Καταδείχθηκε με κάθε τρόπο πως πίσω από τον υπερβάλλοντα ζήλο για την "αντιπλημμυρική θωράκιση" βρίσκεται η επιδίωξη της προστασίας αυθαιρετούχων και καταπατητών, δαπάναις του συνειδητοποιημένου πολιτικά και διαρκώς επιβαρυνόμενου με φόρους, ελληνικού λαού.

Περιβαλλοντικές κινήσεις από γειτονικούς δήμους αλλά και κινήσεις από άλλες περιοχές της Αττικής, με χρόνια δράση για την προστασία των άλλων ρεμάτων του τόπου (Ποδονίφτης, Πικροδάφνη, ρέμα εντός ΧΥΤΑ Γραμματικού, Κερατέα κ.α.) έδωσαν το παρόν και μπήκαν οι βάσεις για κοινή και πιο εντατική δράση, προς πάσα κατεύθυνση.

Ήταν μία πολύ καλή συνάντηση που γέννησε ελπίδα και γέμισε τα πνεύματα με πάθος για την προστασία των τελευταίων βιοτόπων της πολύπαθης Αττικής, απέναντι σε πολιτικά δρώντα υποκείμενα, που όταν βλέπουν δάσος, ποτάμι, ρέμα, παραλία, καταρράκτη, λίμνη σκέφτονται μόνο την "αξιοποίηση" με κάθε τρόπο. Αξιοποιώντας τα, καταναλώνοντάς τα και καταστρέφοντας κάθε δυνατότητα να κληροδοτηθούν και στις επόμενες γενιές και κυρίως κάθε δυνατότητα επιβίωσης οικοσυστήματος σε μία χώρα που καταρρέει ηθικά, οικονομικά, οικολογικά.

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Στη Ραφήνα για τη σωτηρία των ρεμάτων


Στον απόηχο της πρόσφατης τραγωδίας στη Μάνδρα η «Κίνηση για την προστασία και ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» προσκαλεί σε εκδήλωση/ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Σώζουμε το ρέμα, σώζουμε ζωές» την Πέμπτη (25/1) και ώρα 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Αύρα». Τα αίτια των πλημμυρών, η περιβαλλοντική αξία των ρεμάτων και το πώς οι σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης των ρεμάτων μπορούν να σώσουν ανθρώπινες ζωές είναι κάποια από τα θέματα που θα αναδειχτούν από τους προσκεκλημένους ομιλητές.

Στο πάνελ συμμετέχουν οι Κώστας Κασσιός, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ Τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, Αντώνης Λαζαρής, βιολόγος, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Ραφήνα και Πικέρμι, Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός ΕΜΠ — μελετητής ιστορικού δικτύου ρεμάτων Αττικής — εκπρόσωπος Συλλόγου «ΡΟΗ — Πολίτες Υπέρ των Ρεμάτων», Ροδούλα Κωνσταντινίδου, περιβαλλοντολόγος-εκπρόσωπος «Κίνησης για τη Διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης», και Εμμανουέλα Τερζοπούλου, χημικός-εκπρόσωπος της «Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας».

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Εκδήλωση - ανοιχτή συζήτηση, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου: "Σώζουμε το ρέμα, σώζουμε ζωές"

Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Τα δάση στους πειθήνιους

Ως μεγάλος εκσυγχρονισμός παρουσιάζεται από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ «η σύσταση ενός νέου δημόσιου και αυτοχρηματοδοτούμενου φορέα με την επωνυμία Ελληνικό Κτηματολόγιο, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» (ΝΠΔΔ). Πολλοί είδαν το τυρί, δεν είδαν όμως τη φάκα. Δηλαδή, ένα ακόμα πλήγμα στον δασικό πλούτο της χώρας, με την περιθωριοποίηση των Διευθύνσεων Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και τη μεταφορά της αρμοδιότητας κατάρτισης, θεώρησης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών στη «Διεύθυνση Δασικών Χαρτών και Χαρτογράφησης Φυσικού Περιβάλλοντος» της νέας εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

Με τον αντιδασικό νόμο 3208/2003 άρχισε να εμπλουτίζεται με πληθώρα αντιδασικών διατάξεων ο βασικός δασικός νόμος 998/1979. Η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις (και τη σημερινή). Με την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου η αρμοδιότητα για τα δάση άλλαξε υπουργικά χέρια. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πέρασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Σε όλες τις αλλαγές υπουργών, ο νέος υπουργός που αναλάμβανε, ακόμα και της ίδιας κυβέρνησης, ξεκινούσε από εκεί που σταμάτησε ο προηγούμενος και έτρεχε με πιο γρήγορο ρυθμό, με αποτέλεσμα ο Γ. Σουφλιάς να φαντάζει σαν αγγελούδι μπροστά στους επόμενους. Ετσι, ο βασικός δασικός νόμος έχει αλλάξει τη φυσιογνωμία του και έχει μετατραπεί σε οπλοστάσιο στα χέρια των κυβερνήσεων και των καταπατητών, προκειμένου να ξεπατώσουν το δασικό πλούτο της χώρας προς όφελος των πλιατσικολόγων καπιταλιστών.