Σελίδες

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ τσαλαπατά την δική του νομολογία

Με στόχο να ολοκληρώσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
τους δασικούς χάρτες-καρικατούρα

Από το 2016 αναφερόμαστε στις αποφάσεις 805/2016 και 1203/2017 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, με τις οποίες γίνεται αβάντα στην κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων, προκειμένου αυτή να ολοκληρώσει τους δασικούς χάρτες-καρικατούρα με τους οποίους ξεπατώνεται ο δασικός πλούτος της χώρας. Αβάντα, επίσης, για να νομιμοποιηθεί όλη η κτηματογράφηση που προηγήθηκε της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών στην Ελλάδα.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, χρονικά έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η σύνταξη των δασικών χαρτών και μετά να αρχίσει η κτηματογράφηση της χώρας. Αυτό ήταν απόλυτα σωστό και εξυπηρετούσε την ανάγκη να προστατευθεί ο δασικός πλούτος της χώρας, τόσο από τον αποχαρακτηρισμό σημαντικών κομματιών του όσο και από τις παράνομες ιδιωτικοποιήσεις. Οι κυβερνήσεις, όμως, είχαν προχωρήσει στην κτηματογράφηση σε διάφορες περιοχές της χώρας, παραβιάζοντας τη νομοθεσία που προβλέπει ότι πρέπει να προηγηθεί η κύρωση των δασικών χαρτών.

Αυτή την παρανομία κατήγγειλε στο ΣτΕ ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, καταθέτοντας προσφυγή στις 29 Μάη του 2007. Το Ε’ Τμήμα συνεδρίασε στις 5 Μάρτη του 2014, η διάσκεψη έγινε στις 21 Μάη του 2015 και η απόφαση (805/2016) δημοσιεύτηκε στις 23 Μάρτη του 2016. Η απόφαση αυτή όμως, ακόμη και μέχρι σήμερα δεν είναι τελική —και άρα άμεσα εκτελεστή— αλλά προδικαστική. Γιατί ακολούθησε νέα προδικαστική απόφαση από το Ε’ Τμήμα, η 1203/2017, ενώ μεθοδεύτηκε η έκδοση και τρίτης προδικαστικής απόφασης!

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Ζητούν ξεπατώματα δασών!

Με πρόσχημα τις αντιπυρικές ζώνες
Ζητούν ξεπατώματα δασών!

Στο μπλογκ «Δασαμάρι S.O.S.» που διαχειρίζεται η ομώνυμη συλλογικότητα, με πολύχρονη περιβαλλοντική (και όχι μόνο) δράση στην Ανατολική Αττική, κόντρα σε καταπατητές, τοπικούς «άρχοντες» και αστικό κράτος, αναδημοσιεύτηκε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας μας [σ.σ. ΚΟΝΤΡΑ] με τίτλο «Ετοιμάζουν δασικό έγκλημα στο Μάτι». Κάτω από το άρθρο ακολούθησε το εξής σχόλιο, με υπογραφή Γιώργος Σ.:

Ο κατήφορος της ανευθυνότητας δεν έχει τέρμα:

"Έχω ζητήσει επισήμως να δημιουργηθεί μία αντιπυρική ζώνη 50 μέτρων, ένα σεληνιακό τοπίο, από τα σύνορα των περιοχών εντός σχεδίου με το δάσος."
[Μπουρνούς στον Realfm, ακούστε το ηχητικό εδώ από το 8:52]

...κι από κοντά οι συνταξιούχοι αντιστράτηγοι:

"Σεις κύριε Δήμαρχε, έχετε ζητήσει επισήμως να δημιουργηθεί μία αντιπυρική ζώνη 50 μέτρων από τα σύνορα των περιοχών εντός σχεδίου από το δάσος. Η Διώνη είναι περιοχή εντός σχεδίου (ΒΔ 1970) που περιβάλλεται από δάση και δασικές εκτάσεις."
[Ν. Τσαγκαράκης, σύλλογος «Διώνη», αρ.πρωτ. 16/10-9-2018]

Τι εστί Διώνη; Οικισμός αρχικά του οικοδομικού συνεταιρισμού «Ο Αγ. Σπυρίδων» ...παλαιών πολεμιστών και εφέδρων και ύστερα του Α.Ο.Ο.Α. που σχεδιάστηκε επί χούντας εντός της δασικής έκτασης Δασαμάρι και εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης με βασιλοχουντικά διατάγματα, με τα "απεφασίσαμεν και διατάσσομεν... εν ονόματι του βασιλέως" [ΦΕΚ 130/Δ/30-6-1970].


Δασαμάρι-Διώνη: δάσος… που εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης επί χούντας… κάηκε… πολεοδομήθηκε την εποχή του κομπραδόρικου εκσυγχρονισμού… ξανακάηκε… και σήμερα —οικονομική κρίση γαρ— τα οικόπεδα ξανάγιναν δάσος.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Κυριακή 23/9: Απελευθέρωση πουλιών και πυρόπληκτων χελωνών με την ΑΝΙΜΑ

ΑΣΚΗΤΑΡΙΟ Ραφήνας, Κυριακή 23/9, ώρα 5 μ.μ.


Απελευθέρωση πουλιών και πυρόπληκτων χελωνών με την ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής).

Την Κυριακή 23/9/2018 και ώρα 5 μ.μ. θα συναντηθούμε στο χώρο του Ασκηταριού (τέρμα οδού Αμαρυλλίδος) για τις παρακάτω δράσεις:
  • Απελευθέρωση πουλιών στο χώρο του Ασκηταριού.
  • Ενημέρωση από τον Θεμιστοκλή Λαζαρή για την ιστορική σημασία του προϊστορικού οικισμού του Ασκηταριού.
  • Απελευθέρωση πυρόπληκτων χελωνών (μετάβαση σε άλλο χώρο).

Τα πουλιά και οι χελώνες που θα απελευθερωθούν έχουν λάβει την απαραίτητη περίθαλψη από την ΑΝΙΜΑ έτσι ώστε να είναι έτοιμα για επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον!

Η διάρκεια της δράσης θα είναι δύο-δυόμισι ώρες και καλό είναι να υπάρχουν μεταφορικά μέσα για τη μετάβασή μας σε άλλο χώρο όπου θα απελευθερωθούν οι χελώνες.

Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα προκλητική αναβολή της υπόθεσης για τις περιβόητες Οικιστικές Πυκνώσεις από το ΣτΕ!

Αναδημοσιεύουμε άρθρο από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ σχετικά με τη στάση που τηρεί πλέον το ΣτΕ στις υποθέσεις προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Ας το διαβάσουν προσεκτικά και ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους όσοι/ες προσδοκούν να περισώσουν τα οικοσυστήματα της περιοχής μας από τις πάσης φύσεως (θεσμικές ή μη) εργολαβίες-επενδύσεις της "ανάπτυξης", στηρίζοντας τις ελπίδες τους σε προσφυγές και άλλες νομικίστικες δαιδαλώδεις διαδικασίες. Αυτές έχουν αξία και μπορούν να λειτουργήσουν θετικά μόνον επικουρικά, όταν ήδη προϋπάρχουν και δρουν μαχητικά διεκδικητικά κινήματα που αγωνίζονται για τη γη και την ελευθερία, ενάντια στη λεηλασία της φύσης. Στην περιοχή μας τέτοια κινήματα είναι ακόμα εμβρυακά. Και βέβαια τέτοια κινήματα δεν έχουν καμμία σχέση με εμπόρους της οικολογίας...
Δασαμάρι S.O.S.
ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών


Νέα αναβολή στην υπόθεση των περιβόητων Οικιστικών Πυκνώσεων (την τόσο δραματικά επίκαιρη μετά τη φονική πυρκαγιά σε Μάτι-Νέο Βουτζά) αποφάσισε ο προεδρεύων του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος μαζί με τον εισηγητή στην υπόθεση σύμβουλο Χρήστο Ντουχάνη, διευκολύνοντας τον δασοκτόνο σχεδιασμό της κυβέρνησης. Ετσι, η υπόθεση που στις 4 Μάη του 2018 αναβλήθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ (με απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία!) για τις 21 Σεπτέμβρη, δε θα εξεταστεί και πάλι.

Το ΣτΕ εφαρμόζει πλέον «το δίκαιο του μονάρχη», όταν εξετάζει υποθέσεις που αφορούν καταπατήσεις και ξεπατώματα του δασικού πλούτου της χώρας. Κι αυτό φάνηκε καθαρά στις 4 του περασμένου Μάη, όταν η Ολομέλεια του ΣτΕ, αντί να επικυρώσει την απόφαση 1977/2017 του Ε’ Τμήματος, που είχε χαρακτηρίσει την Υπουργική Απόφαση για τις Οικιστικές Πυκνώσεις αντισυνταγματική, αποφάσισε να αναβάλει τη συνεδρίαση για τις 21 Σεπτέμβρη, προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση. Η ίδια η διαδικασία της αναβολής ήταν διάτρητη, όπως καταγγείλαμε τότε, στηριγμένοι σε αδιάψευστα ντοκουμέντα (δείτε εδώ).

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Επιτροπή υπό τον Γκόλνταμερ για το Μάτι: Με στόχο να βγει λάδι η κυβέρνηση

Οι πιο δύσκολες στιγμές του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν όταν προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου άρχισαν να τον ρωτούν για την τραγωδία στο Μάτι και ιδιαίτερα για εκείνη την περιβόητη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο, που μεταδιδόταν ζωντανά, εν είδει τηλεοπτικού σόου, την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες ήξεραν ότι στο Μάτι υπάρχουν νεκροί και ότι ο απολογισμός θα είναι σίγουρα μεγάλος. Δεν είναι τυχαίο ότι δόθηκε πολύ αργά ο λόγος σε εκπροσώπους Μέσων (π.χ. «Τα Νέα»), που το κυβερνητικό επιτελείο ήξερε ότι θα ήγειραν αυτό το ζήτημα.

«Το βράδυ εκείνο, που συμμετείχατε στη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο, είχατε πλήρη εικόνα αν υπάρχουν νεκροί; Και αν όχι πότε το πληροφορηθήκατε;» ρώτησε ο απεσταλμένος των «Νέων» και ο Τσίπρας δεν απάντησε. Αντίθετα, έβγαλε έναν φιλιππικό ενάντια στην «έντονη κριτική», που ξεπέρασε τα όρια και πήρε «το χαρακτήρα μιας στρατευμένης προπαγάνδας που αποκτά και τοξικά χαρακτηριστικά», η οποία -όπως είπε- «είναι επωφελής για αυτόν που τη δέχεται και δεν του κάνει ζημιά». Η ψυχούλα του το ξέρει, βέβαια, αν του κάνει ζημιά ή όχι. Και το γεγονός ότι δεν απάντησε συγκεκριμένα στο ερώτημα ήρθε να πείσει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα τον πονάει πολύ, γιατί αποκαλύπτει την κοινωνική αναλγησία και την εξουσιομανία του ίδιου του Τσίπρα, όπως και τον γκεμπελισμό που διέπει την κυβερνητική προπαγάνδα. Πονάει δε περισσότερο αυτή η αποκάλυψη όταν έρχεται από έντυπα και δημοσιογράφους του παλιού Συγκροτήματος Λαμπράκη, μετά Ψυχάρη και νυν Μαρινάκη.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ετοιμάζουν δασικό έγκλημα στο Μάτι

Μετά την επίσκεψή του στο Μάτι στις 4 Σεπτέμβρη, ο Σ. Φάμελλος επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η καμένη έκταση στο Μάτι θα κηρυχτεί αναδασωτέα, αλλά παράλληλα θα πολεοδομηθεί σε συνεργασία με το ΕΜΠ. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι την άνοιξη το Μάτι θα πρασινίσει και πάλι, είπε ο αναπληρωτής υπουργός με το γνωστό ύφος Μαυρογιαλούρου που έχουν όλοι οι συριζαίοι.

Αυτό που σκοπίμως συσκοτίζει ο λαλίστατος Φάμελλος είναι ότι δε συμβιβάζεται η κήρυξη μιας καμένης δασικής έκτασης (με πευκόδασος) με την παράλληλη πολεοδόμησή της. Οταν μια έκταση κηρυχτεί αναδασωτέα, αυτή δεν μπορεί να πολεοδομηθεί, γιατί απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε επέμβαση στις αναδασωτέες εκτάσεις. Καλά θα κάνουν οι δασολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ να πουν στους άσχετους της πολιτικής ηγεσίας ότι η περιοχή δεν μπορεί να πρασινίσει την άνοιξη, γιατί ήταν πευκοδάσος και σ’ αυτές τις περιπτώσεις μια καμένη περιοχή πρασινίζει μόνο με φυσική αναγέννηση που θέλει χρόνια και όχι μερικούς μήνες. Και βέβαια, η φυσική αναγέννηση μπορεί να γίνει μόνο αν σταματήσει οποιαδήποτε επέμβαση στην περιοχή.

Η δήλωση Φάμελλου ότι η καμένη έκταση θα κηρυχτεί αναδασωτέα δεν έχει καμία βάση, γιατί σύμφωνα με το νόμο 4280/2014 (άρθρο 28 παρ. 4) των Σαμαροβενιζέλων, στις περιοχές που έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες (οι περιοχές αυτές είναι πολλές, δεν είναι μόνο το Μάτι) τα δάση παύουν να είναι δάση και οι περιοχές που καλύπτουν οι παράνομες βίλες, σπίτια, τροχόσπιτα δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Εθνική Στρατηγική για το Δάσος: Σχέδιο πλήρους εγκατάλειψης και παράδοσης του δασικού πλούτου στις ορέξεις του κεφαλαίου

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ

Με βαρύγδουπες εκφράσεις ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος έδωσε στις 10 Αυγούστου στη δημοσιότητα (και στην περιβόητη διαβούλευση με την κοινωνία) σχέδιο υπουργικής απόφασης για τη λεγόμενη Εθνική Στρατηγική για το Δάσος. Η «διαβούλευση» έχει υποτίθεται ως στόχο να εμπλουτιστεί η Στρατηγική με περισσότερες ιδέες.

Μέχρι τις 30 Αυγούστου η συμμετοχή στην κοινωνική διαβούλευση ήταν πενιχρότατη και οι ιδέες που εκφράστηκαν πολύ φτωχές. Η 10η Αυγούστου επιλέχτηκε από τον Φάμελλο για τη δημοσιοποίηση αυτού του σχεδίου υπουργικής απόφασης προκειμένου να διασκεδάσει τις εξαιρετικά άσχημες εντυπώσεις  που κυριαρχούσαν για την κυβέρνηση στον ελληνικό λαό μετά την τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς. Ακολουθώντας την πάγια τακτική των συριζαίων, ο Φάμελλος έκρινε ότι μιλώντας με ψεύτικα λόγια για προστασία του δασικού πλούτου της χώρας από τις φυσικές καταστροφές και παρουσιάζοντας την Εθνική Στρατηγική για το Δάσος ως προϊόν μιας ευρείας συμμετοχής επιστημόνων και κοινωνικών φορέων, θα εκτόνωνε την οργή και θα ξεθύμαινε τις άγριες διαθέσεις του κόσμου.

Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της προληπτικής πολιτικής είναι:

♦ Η παράδοση του δασικού πλούτου της χώρας στη λεγόμενη δασική βιομηχανία, που σύμφωνα με τον Φάμελλο πήρε και αυτή ενεργό μέρος στη σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για το Δάσος (ΕΣΔ).
♦ Η πενιχρή κρατική χρηματοδότηση για την προστασία και ανάπτυξη του δάσους.
♦ Η νομιμοποίηση όλων των οικισμών με βίλες και φτηνές κατασκευές στο δάσος και η δημιουργία ενός μοντέλου συνύπαρξης των οικισμών με το δάσος.