Σελίδες

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Βασικές σκέψεις για τη διαχείριση των μεσογειακών μας δασών και το πρόγραμμα AntiNero


Δρ Γεώργιος Καρέτσος
Δασολόγος, τ. ερευνητής ΙΜΔΟ


Εισήγηση στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Πρόγραμμα ANTINERO στα ελληνικά δάση: Νομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα από την εφαρμογή του», που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024 (ώρα 12:00-14:00), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).

Η μεσογειακή βλάστηση του θερμότερου μεσογειακού ορόφου, αποτελείται κυρίως από δάση χαλεπίου και τραχείας πεύκης, μεικτά δάση τραχείας και κυπαρισσιού, σημαντικά δάση φοινικικής αρκεύθου, δάση κουκουναριάς στην κεντροβορειοδυτική Πελοπόννησο κυρίως, δάση αειφύλλων πλατυφύλλων ειδών αποτελούμενα από αριές, πρίνους, σχίνα, κουμαριές, αγριελιές, χαρουπιές, ράμνους κ.λπ. συναφή είδη, με μικρότερη ή μεγαλύτερη κατά περίπτωση συμμετοχή, σε δενδρώδη ή θαμνώδη συνήθως μορφή, αμιγή ή μεικτά σε μια ποικιλία εδαφικών στρωμάτων και τοπογραφικού αναγλύφου. Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και όλες οι φρυγανικές μορφές των νησιωτικών περιοχών και των θαλασσόκεδρων, όσων ακόμη αντιστέκονται στην τουριστική πίεση. Οι διαπλάσεις αυτές προέκυψαν από την καταστροφή των αρχέγονων δασών παράλληλα με την εμφάνιση του ανθρώπου στην περιοχή της μεσογείου και με ενέργειες που σχετιζόταν με τη γεωργική καλλιέργεια, την παντός είδους ξύλευση, τις πυρκαγιές και τη βόσκηση.

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης η καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων

Λούλη Σταυρογιάννη

Πώς το πρόγραμμα Antinero και οι σαρωτικοί καθαρισμοί αφαιρούν κάθε βλάστηση από τα δάση - Ακόμη και βαριά ερπυστριοφόρα χρησιμοποιούνται σε περιοχές Natura.

Στην υποβάθμιση των δασικών οικοσυστημάτων οδηγούν κατά κανόνα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας άνω των 350 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούν το πολυδιαφημισμένο κυβερνητικό πρόγραμμα «Αντινέρο» 1, 2 και 3 από το 2021, καθώς οι σαρωτικοί καθαρισμοί αποψιλώνουν τον δασικό υπόροφο και αντιμετωπίζουν το δάσος ως σύνολο δέντρων αντί για βιοκοινότητα, ένα αλληλεξαρτώμενο σύνολο χλωρίδας και πανίδας.

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου

Ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου

ΣΚΗΝΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ

σε ποίηση παλαιστίνιων, αράβων και ελλήνων ποιητών
(στα Ελληνικά και τα Αραβικά, με υπότιτλους)

Ενημέρωση 6/10/2024:  Μια ακόμα παράσταση
την Κυριακή 20 Οκτώβρη, έναρξη 6:30 μμ