Σελίδες

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Μνήμη ενάντια στη λήθη


23 Αυγούστου 2009: το δάσος στο λόφο Δασαμάρι αφέθηκε να ξανακαεί



2004: το δάσος στο λόφο Δασαμάρι ξαναγεννιέται

6 σχόλια:

  1. Η καταστροφή των δασών βασίσθηκε και στην εγκληματική αμέλεια των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 ετών. Οι οποίες δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τις δασικές περιοχές ακέραιες.
    Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει δασολόγιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πηνελόπη27/8/09, 1:20 π.μ.

    Ο συντονισμός της πιο πρόσφατης οικολογικής καταστροφής

    Με απόλυτο συντονισμό (όπως διατείνεται η κορυφή του κρατικού μηχανισμού) καταστρέφουν το περιβάλλον:

    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
    - με την εγκληματική συνεργασία κράτους και εργολάβων (τούς εξασφαλίζει τη μη χαρτογράφηση των δασικών περιοχών διευκολύνοντας τη συνεχή αρπαγή γης με ιδιοτελή ανταλλάγματα...)
    - με την εξοργιστική ανικανότητα των επιτελών της πυροσβεστικής υπηρεσίας για σχεδιασμό της πυρόσβεσης, συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεών της, καθώς και συντονισμό με την πυροσβεστική δύναμη δήμων και νομαρχιών
    - με την εγκληματική αμέλεια στην εκπαίδευση (τον όρο "δασοκομάντος" τον ακούμε μόνο κάθε φορά που φτάνουν για βοήθεια δασοκομάντος από Γαλλία ή Κύπρο)
    - με την απαράδεκτη έλλειψη στοιχειωδών υποδομών: ανύπαρκτες αντιπυρικές ζώνες, ανύπαρκτες δεξαμενές (από τις τελευταίες χώρες στον κόσμο στη διαχείρηση του νερού)...
    - με την εγκληματική αμέλεια/ανικανότητα του πολιτικού προσωπικού να εγγυηθεί τη σωστή λειτουργία του συνολικού γραφειοκρατικού μηχανισμού (όλων των δρώντων σε όλους τους ρόλους).

    Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
    - με την παντελή ανικανότητα των δομών τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο νομαρχίας και ΤΕΔΚΝΑ να συντονίσουν τις πυροσβεστικές τους δυνάμεις για τις οποίες απορροφούν δημόσια κονδύλια (ανάλογα με τους κολλητούς του ένας δήμαρχος μπορεί να έχει και καμιά υδροφόρα παραπάνω -από άλλο φίλο δήμαρχο- και όχι απαραίτητα ανάλογα με την κρισιμότητα της κατάστασης...)
    - με την παραδειγματική άγνοια (λογικό) δημάρχων και κοινοταρχών να διαχειριστούν τη μικρή πυροσβεστική δύναμη που διαθέτουν -χάρη επίσης σε δημόσια κονδύλια (είναι εξωτική σκέψη για έναν δήμαρχο/κοινοτάρχη/νομάρχη να πληρώσει τις υπηρεσίες ενός ειδικού για το σχεδιασμό πυρόσβεσης)
    - με την κοντόφθαλμη διοχέτευση των όποιων κονδυλίων για τη δασοπροστασία σε άλλες κατευθύνσεις (σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνε φυλακή γι' αυτό), βολευόμενοι πίσω από την προσφορά των εθελοντών
    - με την ανεγκέφαλη κατασπατάληση της δυναμικής των εθελοντικών ομάδων (πάμπολλοι ανεκπαίδευτοι εθελοντές), αλλά και την αχρήστευση στην πράξη των όποιων υποδομών (πυροσβεστικοί κρουνοί χωρίς μάνικες, που δεν φροντίζει να λειτουργούν και δεν κάνει τον κόπο να ενημερώσει τους πολίτες πώς να τους λειτουργήσουν...)
    - με την εγκληματική λογοδιάρροια κάθε δήμαρχου/κοινοτάρχη σε όλα τα ΜΜΕ εκ περιτροπής εν ώρα πυρκαγιάς, όταν υποτίθεται ότι συντονίζει την πυρόσβεση στα πλαίσια του δήμου του!! Η ανευθυνότητά τους ταυτίζεται με την κομπίνα, όταν κάποιοι συνειδητά τραγικοποιούν περισσότερο την κρισιμότητα της κατάστασης στο δήμο τους, προκειμένου να αποσπάσουν κατά προτεραιότητα πυροσβεστικά μέσα! ('συνομιλούν' με τους προϊσταμένους τους μέσω ΜΜΕ!).

    ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ αυτού του απόλυτου συντονισμού (για την καταστροφή και του περιβάλλοντος) είναι βεβαίως ο καταλληλότερος πρωθυπουργός (με τις καταπληκτικές ικανότητες μη διοίκησης).

    Ειδική μνεία οφείλεται στην ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΧΟΡΗΓΙΑ της εκκλησίας, η οποία έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση της πολιτείας για την κατάσβεση της φωτιάς (...στα πλαίσια του γενικού συντονισμού). Προφανώς δήλωση κενή περιεχομένου... εκτός αν ο top manager της χώρας (που a priori είναι ο κάθε πρωθυπουργός) καταδεχτεί να νοηματοδοτήσει την προσφορά για πυροσβεστικά οχήματα και αεροπλάνα και ειδική εκπαίδευση και αναδάσωση... ή απλά φορολογήσει τη διαβόητη εκκλησιαστική περιουσία.

    Εν ολίγοις αυτό το τοξικό σύστημα δε θα ξεβολευτεί ποτέ, όσο ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του το επιτρέπουν. Να θυμόμαστε ότι τους πληρώνουμε και δεν κάνουν σωστά τη δουλειά. Σ' αυτή την περίπτωση τους ελέγχουμε, τους απολύουμε και τους καταδικάζουμε με τις περιουσίες που αποκόμισαν για τη ζημιά που μας προκάλεσαν (τα λεφτά μας πίσω). Με συνειδητή δράση παίρνουμε τα δάση, τη ζωή στα χέρια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συμφωνήσω με τον Panos πέρι δασολογίου και ακεραιότητας των δασικών περιοχών της χώρας. Και για να μην κοροϊδευουμε τους εαυτούς μας η Διώνη τι ηταν πριν......25 χρόνια ας πούμε? Στη γη που σήμερα είναι τα οικόπεδα, οι δρόμοι και τα σπίτια τι υπήρχε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 80?

    'Αρα το post της Πηνελόπης πρέπει να συμπεριλάβει και την κοινωνία μας σαν παράγοντα καταστροφής του περιβάλλοντος, είτε με την συμπεριφορά της είτε, ακόμα χειρότερα, με τις αξίες της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχουν και κάποια ερωτήματα που χρειάζεται να συζητηθούν kai να γίνει λεπτομερής περιγραφή των λόγων αδυναμίας αντιμετώπισης και τελικά να οργανωθούν σχέδια για παρόμοιες περιπτώσεις, από τους αρμοδίους πυρόσβεσης, π. προστασίας κλπ:
    1. Γιατί δεν μπόρεσε να αντιμετωπισθεί η φωτιά από Πεντέλη προς το Ντράφη (23/8/09).
    2. Γιατί δεν μπόρεσε να αντιμετωπισθεί η φωτιά από Νταού Πεντέλης προς Διώνη (24/8/09).
    Δεν υπήρχαν τα μέσα; Δεν υπήρχαν τα κατάλληλα εκπαιδευμένα στελέχη; Δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ζώνες πυροπροστασίας; κλπ.
    Ομοίως χρειάζεται να περιγραφούν οι λόγοι που οδήγησαν σε διακοπή παροχής νερού στη Διώνη και να παρουσιασθεί λεπτομερές σχέδιο για αποφυγή παρόμοιας καταστάσεως στο μέλλον.
    Πιστεύω πριν μας ανακοινώσουν οτιδήποτε οι αρμόδιοι, καλό θα είναι να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα. Μετά μπορούν να συζητηθούν και θέματα όπως:
    Τί γίνεται με την εθελοντική πυροπροστασία και γενικά με τον εθελοντισμό στο Πικέρμι;
    Ποιά η συμμετοχή και η δράση των τοπικών φορέων (αιρετών και μη); Και απολογισμός (πχ στης ιστοσελίδες που διατηρούν).
    Υπάρχει διάθεση για τη δημιουργία σχεδίου π. προστασίας, οργάνωσης & εκπαίδευσης εθελοντών αλλά και των κατοίκων στο Πικέρμι;
    Αυτά είναι θέματα μείζωνος ενδιαφέροντος για την περιοχή και σαφώς μας ενδιαφέρουν περισσότερο από το που θα περάσει πχ η μελλοντική επέκταση της Α. οδού.
    Ελπίζω να γίνουν κάποιες συγκεντρώσεις, ώστε όλοι οι Πικερμιώτες να καταθέσουν τις απόψεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πηνελόπη1/9/09, 1:34 μ.μ.

    Συμφωνώ για μια συνέλευση κατοίκων (και μάλιστα να λειτουργεί σε περιοδική βάση) προκειμένου να διαχειριζόμαστε τα θέματα που αφορούν τη ζωή μας - τα οποία φαίνεται ότι κινούνται σε 2 άξονες:
    1. Εμείς, οι κάτοικοι, πώς αντιλαμβανόμαστε την προστασία της (ποιότητας της)ζωής μας και του τόπου που ζούμε. Ιεράρχηση όλων των ζητημάτων και οργανωμένη δουλειά είτε από όλους (πχ για αναδάσωση) είτε από ομάδες εργασίας (πχ για δημόσιους χώρους, αυτοκινητόδρομο vs επέκτασης προαστιακού κλπ)
    2. Τι οφείλει να κάνει η κοινότητα και πώς την πιέζουμε στην κατεύθυνση της υλοποίησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τί οφείλουν να κάνουν οι διάφοροι φορείς και οι εθελοντές είναι θέμα προς διερεύνηση.
    Πιστεύω όμως ότι, όποιος επίσημος φορέας αναλάβει κάποια πρωτοβουλία/αναδάσωση/χάραξη π. προστασίας/κλπ. θα πρέπει η πρωτοβουλία να είναι καταγεγραμμένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη, με εξασφαλισμένα τα κονδύλια (προεκλογική περίοδος γαρ) και με απόλυτο χρονοδιάγραμμα. Έτσι οι επικεφαλείς θα έχουν ένα μέτρο σύγκρισης των δυνατοτήτων τους. Τυχόν αποτυχία θα σημαίνει ότι η ενασχόληση με τα κοινά δεν είναι το φόρτε τους.
    Οποιοσδήποτε φορέας δεν θέλει να δεσμευτεί ως προς την επιτυχία των ενεργειών του καλύτερα ας μην ασχοληθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***