Σελίδες

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Ο κύριος σύμβουλος

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ (31/10/09)

Ποιος είναι ο καπιταλιστής-μελετητής, άτυπος σύμβουλος της Τ. Μπιρμπίλη; Πρόκειται για τον Νικόλαο Χλύκα, δασολόγο, τέως υπάλληλο του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο εγκατέλειψε προ πολλών ετών, προκειμένου να επιδοθεί στις μπίζνες του ιδιωτικού τομέα.
O N. Xλύκας είναι μεγαλομέτοχος της ανώνυμης εταιρίας «NERCO-N. XΛΥΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ», που εξειδικεύεται στους τομείς «Περιβάλλον, Πράσινο, Κτηματολόγιο, Δάση, Γεωργία, Εδαφος», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρίας (www.nerco.gr). Στην ίδια ιστοσελίδα διαβάζουμε ότι η εν λόγω ανώνυμη εταιρία «συνεργάζεται με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμους, Νομαρχίες κτλ) και παρέχει τεχνική υποστήριξη σε υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, Κ/Ξ μεγάλων έργων, αναπτυξιακές εταιρίες, επενδυτικούς φορείς και ιδιώτες».
Και που δεν έχει κάνει μπίζνες η εν λόγω εταιρία! Στο Ολυμπιακό Χωριό και διάφορα ολυμπιακά έργα, στην Αττική Οδό, στην Εγνατία, στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ κλπ. κλπ. Μεταξύ των άλλων, διαβάζουμε ότι έχει κάνει «Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μεγάλα επενδυτικά σχέδια όπως τουριστική ανάπτυξη Loyalward». Σας θυμίζει τίποτα; Πρόκειται για το μεγάλο περιβαλλοντικό (και όχι μόνο) σκάνδαλο του Κάβο Σίδερο στη Σητεία, στο οποίο πρωταγωνίστησε η Μονή Τοπλού. Ο κ. Χλύκας ήταν αυτός που ανέλαβε να πείσει τους Σητειακούς ότι δεν υπάρχει κανένας περιβαλλοντικός κίνδυνος!
Αυτός είναι ο σύμβουλος-σκιά της Τ. Μπιρμπίλη!!!…

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Τα κοπάδια πληγή για τα καμένα στο νομό Αττικής

Αδυναμία φύλαξης και ανασύστασης των δασών

Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Η φράση «όπου ήταν δάσος θα γίνει δάσος» μαρτυρά καλές προθέσεις, στην πράξη όμως αποδεικνύεται αδύνατον -όπως το παρελθόν δείχνει- να γίνει πραγματικότητα. Μια περιήγηση στις εκτάσεις της Βορειοανατολικής Αττικής, που κάηκαν τον περασμένο Αύγουστο, φέρνει στο φως την αδυναμία φύλαξης και ανασύστασης των δασών που καταστράφηκαν.
Παρά την ισχύουσα νομοθεσία, κοπάδια με κατσίκια βόσκουν στα καμένα και μικρές ελιές έχουν ήδη φυτευτεί ώστε να «στηριχθεί» ο αποχαρακτηρισμός των εκτάσεων, εκεί όπου συνολικά περισσότερα από 90.000 στρέμματα έχουν καεί για δεύτερη φορά, οπότε απαιτείται αναδάσωση με φυτά που δεν υπάρχουν...
Η βόσκηση των κατσικιών απαγορεύεται σε όλη την Αττική με νόμο του 1993. Μετά την πυρκαγιά του Αυγούστου απαγορεύεται η βόσκηση και άλλων ζώων (προβάτων, βοδιών) στα δάση και τις δασικές εκτάσεις που κηρύσσονται αναδασωτέες (τυπικά η συγκεκριμένη διοικητική πράξη δεν έχει ακόμα εκδοθεί).
Στην Ανατολική Αττική υπολογίζεται ότι υπάρχουν 80.000 - 82.000 αιγοπρόβατα και περίπου 500 εκτροφές. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις των δασαρχείων ότι γίνονται οι αναγκαίες «περιπολίες» από τους δασοφύλακες, σε μια περιήγηση στην περιοχή πέριξ της λίμνης του Μαραθώνα, σε Ροδόπολη, Σταμάτα, Διόνυσο, Γραμματικό, Βαρνάβα, εντοπίσαμε κοπάδια με κατσίκια που έβοσκαν μέσα στα καμένα, αλλά ούτε έναν δασοφύλακα. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σε όλη την Αττική υπηρετούν 49 δασοφύλακες και άρα σε κάθε έναν αναλογεί η φύλαξη περίπου 83.000 στρεμμάτων (η συνολική δασική έκταση αρμοδιότητας των δασαρχείων Αττικής είναι 3.500.000 στρέμματα). Πρακτικά, η επιτήρηση όλης αυτής της έκτασης είναι αδύνατη. Ηδη στις περιοχές που έχουν καεί και ανήκουν στην αρμοδιότητα του δασαρχείου Καπανδριτίου, εντοπίσαμε νεαρές ελιές, που μόλις είχαν φυτευτεί εκεί όπου πριν βρισκόταν δασική βλάστηση.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Ομιλία του Π. Μανίκη για τη μέθοδο Φυσικής Καλλιέργειας (σβώλοι)

πηγή: Δήμος Γαλατσίου (δελτίο τύπου, 23/10/09)

«Πράσινη ασπίδα στην Αττική - Μέθοδοι αποκατάστασης βλάστησης»
Φυσική Καλλιέργεια - "Παίζουμε με σβώλους, πρασινίζουμε τη γη"


Ο Δήμος Γαλατσίου, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων που έχει αναλάβει με σκοπό την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης των πολιτών και των δημοτών του, συμμετέχει στο πρόγραμμα: Φυσική Καλλιέργεια -“Παίζουμε με σβώλους, πρασινίζουμε τη γη”, διοργανώνοντας παράλληλα και ημερίδα για το ίδιο θέμα.

Η Ημερίδα («Πράσινη ασπίδα στην Αττική - Μέθοδοι αποκατάστασης βλάστησης») , θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου, από τις 17.30 έως τις 20.00, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, και ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κυριάκος Τσίρος.

Το κύριο μέρος της Ημερίδας θα ξεκινήσει με την εισήγηση-ομιλία της κας Μαρίας Αλιμπέρτη-Kατσάνη, Αντιδημάρχου Πρασίνου του Δήμου Γαλατσίου και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής με θέμα: «“Εθελοντής”, ο άνθρωπος του αιώνα».

Η ημερίδα θα συνεχιστεί με κατατοπιστικές εισηγήσεις του Δήμαρχου Πεντέλης και Πρόεδρου του ΣΠΑΠ κ. Στεργίου-Καψάλη για τις «Δράσεις Δενδροφυτεύσεων Σ.Π.Α.Π.». και των Βάλια Δασκαλάκου, Γιώργο Μάντακα, Ι.Δ.Ε. Αθηνών ΕΘΙΑΓΕ, “ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ” «Πιλοτικά προγράμματα σύγκρισης μεθόδων αποκατάστασης στην Πεντέλη και το Γαλάτσι», Μίλτο Τσόγκα, Γιώργο Καρέτσο, Ι.Δ.Ε. Αθηνών ΕΘΙΑΓΕ, «Εθνικό πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από πυρκαγιές – Δημιουργία μοντέλου προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες συνθήκες των περιοχών» και από τον κ. Παναγιώτη Μανίκη, Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας ενημέρωση για την «Φυσική Καλλιέργεια- «Παίζουμε με σβώλους πρασινίζουμε τη γη»

Το επόμενο διήμερο θα ακολουθήσουν:

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Merci les enfants!

Οι νέοι μας συνεργάτες στις δράσεις συλλογής σπόρων είναι οι μικροί μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά και η διευθύντριά τους!  Συνέλεξαν σπόρους χαρουπιάς, τους οποίους παραλάβαμε και θα τους παραδώσουμε στη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, μαζί με τους σπόρους αγριόκεδρου κλπ. που είχαμε συλλέξει από τον Κιθαιρώνα (11/10/2009).
Η δράση οφείλεται στην πρωτοβουλία της Μαρίας Παυλάκη, κάτοικο Διώνης, η οποία έδωσε την ιδέα της συλλογής σπόρων από τα χαρουπόδενδρα του σχολείου!
Ευχαριστούμε τη διευθύντρια Mme Sylvie Juvenal και τους μικρούς μαθητές που ανταποκρίθηκαν με συγκινητικό και ενθαρρυντικό ενθουσιασμό!


Οι μικροί σποροσυλλέκτες...


...και η συγκομιδή τους

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Δράση αναδάσωσης στα καμένα

Το Σαββατοκυριακο 17-18 Οκτωβριου μερικοι κατοικοι της Διωνης πραγματοποιησαμε μικρης εμβελειας δενδροφυτευση σε καμενες δασικες εκτασεις του Πικερμιου. Φυτευτηκαν δενδρυλλια βελανιδιας και χαρουπιας που ειναι δυσφλεκτα και συνιστωνται απο τους δασολογους για τη δημιουργια μεικτων δασων.


Παραλληλα συμμετειχαμε και στη δενδροφυτευση που καλεσε η Εθελοντικη Ομαδα Πεντελη SOS στην τοποθεσια "Αϊ Γιαννης των Λατομειων" (βλ. εδώ).



Αυτες οι δρασεις θα συνεχιστουν! Ευχομαστε σταδιακα να γενικευτουν με πρωτοβουλιες ολων των κατοικων και να υποστηριχτουν απο τους θεσμικους φορεις του Πικερμιου οι οποιοι προς το παρον αδρανουν.

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Κάλεσμα για την αναδάσωση του Πικερμίου

Είμαστε κάτοικοι του Πικερμίου, που αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την αναδάσωση των χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων γύρω από τους οικισμούς της περιοχής μας.
Μετά την καταστροφική φωτιά, η Κοινότητα θα ασχοληθεί με δενδροφύτευση στους κοινόχρηστους χώρους: πεζοδρόμια, πλατείες, κάποια ρέματα.
Εμείς δίνουμε άμεση προτεραιότητα στις δασικές περιοχές – συμπεριλαμβάνοντας και αυτές που απειλούνται με τσιμεντοποίηση.
Ήδη δουλεύουμε, συλλέγοντας πληροφορίες από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, το Δασαρχείο, δασολόγους, γεωπόνους. Δεν μένει παρά να γίνουμε περισσότεροι για την τελική ευθεία της αναδάσωσης.

ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ
- Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στη φυσική αναδάσωση. Αυτό συνεπάγεται την προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων από τους βοσκούς και τους οικοπεδοφάγους/καταπατητές.
- Παρεμβάσεις τεχνητής αναδάσωσης γίνονται σε τμήματα τα οποία έχουν καεί επανειλημμένα ή δεν είχαν αναδασωθεί φυσικά στην προηγούμενη φάση ζωής του δάσους.
- Η τεχνητή αναδάσωση πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη του ΜΕΙΚΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ (μείξη με πλατύφυλλα δένδρα), ώστε να αποκτήσουμε λιγότερο εύφλεκτα δάση.
- Τα δύσφλεκτα δένδρα που ενδείκνυνται για την περιοχή μας είναι κυρίως οι ΒΕΛΑΝΙΔΙΕΣ (υπάρχουν φυλλοβόλες και αειθαλλείς -αριές- οι οποίες προτιμώνται) και οι ΧΑΡΟΥΠΙΕΣ.
- Το έδαφος είναι κατάλληλο για άμεση έναρξη ήπιας αναδάσωσης.

ΠΩΣ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ
1ο Βήμα: Προμηθευόμαστε τα δενδρύλλια και οργανώνουμε την αναδάσωση.
Συγκροτούμε ομάδες εργασίας, προκειμένου να αναλάβουν:
- την έρευνα για την προμήθεια των δενδρυλλίων,
- την επαφή με όσο το δυνατό περισσότερους κατοίκους ώστε να συμβάλουν με δένδρα,
- την εξασφάλιση του ποτίσματος (εξεύρεση υδροφόρας κλπ).
2ο Βήμα: Φυτεύουμε και ποτίζουμε. Εδώ χρειάζεται κινητοποίηση όλων για συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων κατοίκων.
3ο Βήμα: Συντηρούμε τα νεαρά δένδρα τα οποία έχουν ανάγκη ποτίσματος και βοτανίσματος (άνοιξη–καλοκαίρι 2010). Φροντίζουμε για εγκατάσταση δεξαμενών, οι οποίες εξασφαλίζουν το πότισμα (για τα δύο πρώτα χρόνια) και την πυρόσβεση στη συνέχεια.

Ώρα λοιπόν για τα επόμενα βήματα!

Καλούμε όλους για να συμμετάσχουμε μαζί στην αναδάσωση της περιοχής μας.

Δασαμάρι S.O.S.
ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών
email: dasamari.sos@gmail.com

Αίτηση ΣΠΑΠ για πιλοτικό πρόγραμμα αναδάσωσης με διασπορά σβώλων

πηγή: ΣΠΑΠ

ΠΡΟΣ
-Την Περιφέρεια Αττικής, Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας κ. Χαράλαμπο Μανιάτη
-Την Διεύθυνση Αναδασώσεων, Διευθυντή κο Βασίλη Γεωμελά
-Την Διεύθυνση Δασών, Διευθυντή κο Γεράσιμο Παπαγεωργίου
-Την Διεύθυνση Δασών Ανατ. Αττικής, Διευθυντή κο Αναστάσιο Καζάση
-Το Δασαρχείο Πεντέλης, Δασάρχη κο Αναστάσιο Καλπαξίδη
-Ε.Θ.ΙΑ.Γ.Ε., Διευθυντή κο Μίλτο Τσόγκα, κο Γιώργο Καρέτσο - Ερευνητή, κο Γαβριήλ Ξανθόπουλο - Ερευνητή
-Εκπρόσωπο της Φυσικής Καλλιέργειας, κο Παναγιώτη Μανίκη

ΚΟΙΝ. : -Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπουργό κο Γιάννη Ραγκούση
-Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργό κα Τίνα Μπιρμπίλη
-Νομαρχία Αθηνών, Νομάρχη κο Ιωάννη Σγουρό
-Νομαρχία Ανατ. Αττικής, Νομάρχη κο Λεωνίδα Κουρή
-Δήμαρχοι & Πρόεδροι Κοινοτήτων Μελών Σ.Π.Α.Π.
-Μέλη Δ.Σ. & Ε.Ε. Σ.Π.ΑΠ.
-Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΙ

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΗ:
ΚΗΦΙΣΙΑ, Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ, ΜΑΡΟΥΣΙ, ΜΕΛΙΣΣΙΑ, ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ, ΠΕΝΤΕΛΗ, ΕΚΑΛΗ, ΔΡΟΣΙΑ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΑΝΟΙΞΗ, ΡΑΦΗΝΑ, ΣΤΑΜΑΤΑ, ΡΟΔΟΠΟΛΗ, ΑΝΘΟΥΣΑ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, ΠΙΚΕΡΜΙ, ΑΡΤΕΜΙΔΑ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΚΡΥΟΝΕΡΙ, ΠΕΥΚΗ.

ΘΕΜΑ: 3η Δενδροφύτευση Κοκκιναρά Πεντελικού
ΣΧΕΤ. : Η από Ιουνίου 2009 Μελέτη Συμπληρωματικής Αναδάσωσης Περιοχής Κοκκιναρά Πεντελικού Όρους της Δ/νσης Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής

1. Σας γνωρίζουμε ότι για την υλοποίηση του θέματος πραγματοποιήθηκε την 7-10-2009 σύσκεψη του Προέδρου του Συνδέσμου στην οποία συμμετείχαν από το Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε. ο Διευθυντής κος Μίλτος Τσόγκας και οι επιστήμονες Γιώργος Καρέτσος και Γαβριήλ Ξανθόπουλος και ο κος Παναγιώτης Μανίκης, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της ιαπωνικής μεθόδου δεντροφύτευσης διασποράς δια σβόλων (φυσική καλλιέργεια).

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Κάλεσμα για δράση συλλογής σπόρων

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, το Δίκτυο Εθελοντικής Δενδροφύτευσης Αττικής οργανώνει δράση συλλογής σπόρων στον Κιθαιρώνα. Κάτοικοι της Διώνης θα συμμετέχουν προκειμένου να συλλέξουν σπόρους που θα δοθούν στη ΔΑΑ. Μια ποσότητα σπόρων θα διατεθεί για τη δημιουργία σβώλων σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Πεντέλη SOS.
Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας γάντια, σακούλες και κλαδευτήρι/ψαλιδάκι. Αν έχετε φρουτοσυλλέκτες ακόμα καλύτερα διότι θα μπορείτε να συλλέξετε και κουκουνάρια ελάτης. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε με την Πηνελόπη στο τηλ. 6944324374 ή στο email pinelopi.ro@gmail.com.


Το πρωτο φυταριο απο τη συλλογη
σπορων κουκουναριας στις 13/09/09.

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Καθαριζουμε τα μπαζα σας και τα φυλαμε προσεκτικα...

Λιγες μερες μετα την καταστροφικη φωτια, την Τριτη 1 Σεπτεμβριου, ενας ιδιοκτητης οικοπεδου στην οδο Επτανησων (Διωνη) αποφασισε να καθαρισει τα μπαζα του και τα καμενα που ειχαν παραμεινει στο οικοπεδο του. Ποιος ξερει τι φοβηθηκε και αυτο που επρεπε να ειχε κανει πριν τη φωτια το υλοποιησε μια βδομαδα μετα; Εβαλε λοιπον εναν ταλαιπωρο εργατη Πακιστανο να κανει τη βρωμοδουλεια και τα μπαζα του βρεθηκαν απο την αλλη πλευρα του δρομου πεταμενα προς τη ρεματια Δασαμαρι. Ετυχε να περασω απο εκει οταν γινοταν ο "καθαρισμος" και καταφερα να παρω το τηλεφωνο του ιδιοκτητη απο τον εργατη. Τηλεφωνησα στην αρμοδια υπηρεσια της Κοινοτητας η οποια ηρθε, φωτογραφησε τις εργασιες "καθαρισμου" και εκτοτε τα μπαζα παραμενουν στην ακρη της ρεματιας για να αποτελεσουν το προσαναμμα για την επομενη φωτια.
Το τηλεφωνο του ιδιοκτητη εχει δοθει στην Κοινοτητα η οποια μεχρι σημερα αδρανει.

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

Αναδάσωση του Διωνιστάν

Λάβαμε απο τον κ. Μιχάλη Τρακάκη το ακόλουθο μήνυμα:

Σε συνέχεια του προηγούμενου mail μου και σχετικά με την "αναδάσωση" στον οικισμό μας, έχω ακόμη μερικά τεκμήρια:
Εδώ φαίνεται ένα ακόμη "αλσύλλιο χαμηλότερης βλάστησης" ειδικά φυτεμένο σε στρατηγικό σημείο, επί της οδού Δεξαμενής.

Σε μικρή δε απόσταση και σοφά μελετημένα ακριβώς στην μέση του δρόμου, υπάρχει υποδομή για την φύτευση ενός ακόμη αλσυλλίου πλατύφυλλων φυλλοβόλων δένδρων!!!!


Είναι δε τέτοια η οικολογική συνείδηση που μας διέπει, που δεν θα πρέπει να παραλείψω την αναφορά και σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήπιας παρέμβασης με έργα οικολογικής δόμησης, μικρής κλίμακας τα οποία υπάρχουν εν αφθονία στην περιοχή μας και που εξασφαλίζουν ένα πραγματικά οικολογικό μοντέλο ανάπτυξης.

Δεν είναι απολύτως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον;;;
και δεν είναι υπέροχη η αντίθεση που κάνουν με τα καμένα από τις πρόσφατες πυρκαγιές;;;
Και έχουμε την τύχη να τα έχουμε δίπλα μας, ακριβώς στην δεύτερη είσοδο της Διώνης!!!

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Η αναδάσωση, η δενδροφύτευση, η κοινότητα, οι πολίτες

Τι αποκομίσαμε από το κοινοτικό συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου, που παρακολουθήσαμε κάποιοι από εμάς.

1. Η κοινότητα θα ασχοληθεί με τον καθαρισμό των καμένων και την δενδροφύτευση σε δημόσιους κοινοτικούς χώρους: πεζοδρόμια, πλατείες και κάποια ρέματα (ζητήσαμε να πάρουμε ένα χάρτη που να σηματοδοτεί ποια συγκεκριμένα ρέματα).
Χρειάζεται οι πολίτες να έχουν το νου τους για να αποτρέψουν:
- βίαιες παρεμβάσεις στα ρέματα - χωρίς άδεια δασαρχείου,
- καταχρηστική κοπή δένδρων τα οποία θα μπορούσαν να επιβιώσουν (οι εργολάβοι πληρώνονται με τον αριθμό των δένδρων που κόβουν).

2. Η κοινότητα δεν θα ασχοληθεί με τις χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις, καθώς εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δασαρχείου. Προφανώς δεν θα περιμένουμε πότε και αν το δασαρχείο θα ασχοληθεί και ως ποιό βαθμό με την αναδάσωση των δασικών περιοχών, που είναι μεταξύ των οικισμών του Πικερμίου ή γύρω από αυτούς (ή αν θα παγιώσει την καμένη εικόνα, μέχρι να παρουσιαστεί μια καλή ευκαιρία αποχαρακτηρισμού και μίζας).

3. Επομένως εμείς οι κάτοικοι που ζούμε εδώ, είμαστε αυτοί που δεν θα αφήσουμε ούτε μια σπιθαμή δασικής έκτασης να οικοπεδοποιηθεί. Που δεν θα επιτρέψουμε άλλο τσιμέντο στο βουνό. Εμείς οι ίδιοι θα φροντίσουμε να ξαναγίνει δάσος κάθε δασική έκταση είτε δημόσια είτε ιδιωτική (ιδιωτικά δάση υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ας ρυθμίσει τα δέοντα το κράτος με τους διεκδικητές αφήνοντας το δάσος έξω από τη συναλλαγή). Ευελπιστούμε ότι και η κοινότητα θα στηρίξει τους κατοίκους.

4. Τι κάνουμε:
Δουλεύουμε ήδη προς την κατεύθυνση της αναδάσωσης. Ερχόμαστε σε επαφή με ειδικούς: Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, Δασαρχείο, γεωπόνους... Ανταλλάσσουμε πληροφορίες, γνώσεις και πρακτικές με πιο έμπειρες ομάδες: Δίκτυο Εθελοντικής Δενδροφύτευσης... Συνεχώς ανακαλύπτουμε ή μας ανακαλύπτουν ειδικοί που μας προσφέρουν γνώση και εθελοντές... Αλληλοενημερωνόμαστε και συνειδητοποιούμε ότι αποτελεί προτεραιότητα των περισσότερων συμπολιτών μας...
Ο Οκτώβριος είναι μήνας συστηματικής και οργανωμένης δουλειάς, ώστε μέσα στο Νοέμβριο να ΑΝΑΔΑΣΩΣΟΥΜΕ!

Η ήμερη βελανιδιά ενάντια στις πυρκαγιές στη λειψυδρία και στην ερημοποίηση

πηγή: Εναλλακτική κοινότητα "Πελίτι"

Ήμερη βελανιδιά ή Βαλανιδιά ή Δρυς η μακρολέπιος

Η ήμερη βελανιδιά (Quercus ithaburensis Decaisne subsp. macrolepis syn. Quercus aegilops) είναι δέντρο φυλλοβόλο ή ημιαειθαλές, ολιγαρκές, θερμοξηρόβιο και φωτόφιλο, που ξεχωρίζει από τις άλλες βελανιδιές λόγω των τεράστιων διακοσμητικών κυπέλλων, τα οποία μπορεί να έχουν βάθος 4 εκ. με όμορφα χνουδωτά, μακριά λέπια που γυρίζουν προς τα έξω. Τα βελανίδια της είναι πολύ καλή και εύπεπτη τροφή για τα άγρια και οικόσιτα ζώα (κυρίως χοίρους, πρόβατα και κατσίκες) περιέχουν άμυλο σε ποσοστό 80 – 90%, λίγες πρωτεΐνες και πολλές τανίνες, ενώ τα κύπελλα και ιδίως τα λέπια του, παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν είτε υπό μορφή σκόνης ή υγρή μορφή για τη βυρσοδεψία. Παρόλο που μερικοί δρυμώνες ακόμη παραμένουν στη νότια Αλβανία, Ελλάδα(ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία και τα νησιά), Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία, Ισραήλ και Συρία, η έκταση της Ήμερης Βελανιδιάς έχει σημαντικά μειωθεί ανά τους αιώνες.

Ο δρυμώνας της Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος που υπάρχει στα Βαλκάνια. Οι λόγοι για την ιστορική της παρακμή είναι πολλοί: η αξία της βελανιδιάς μειώθηκε καθώς η ζήτηση για τη βυρσοδεψία έπεσε, κάνοντάς την έτσι εξαιρετικά ευάλωτη στη συστηματική υλοτόμηση για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Όμως, είναι ένα δέντρο μεγάλης αξίας και όπως πολλές βελανιδιές, έχει μεγαλοπρεπή εμφάνιση όταν είναι ώριμη. Τα κλαδιά της απλώνονται κατά πλάτος και τα φύλλα της είναι λαμπερά σκουροπράσινα από πάνω και βελούδινα γκριζοπράσινα από κάτω. Εδώ και χρόνια οι βελανιδιές έχουν εμπνεύσει συγγραφείς και ποιητές. Το δέντρο είναι επίσης γνωστό ως καταφύγιο βιοποικιλότητας, παρέχοντας ανάμεσα στα κλαδιά του και γύρω από τη βάση του κατοικία σε αναρίθμητoυς οργανισμούς. Επειδή οι ρίζες της προχωρούν βαθιά στο έδαφος (μπορεί να φτάσουν τα 10 μέτρα βάθος) και δεν περιέχει εύφλεκτο ρετσίνι, η Ήμερη Βελανιδιά έχει εξαιρετική αντίσταση τόσο στους ανέμους, όσο και στη φωτιά. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι αντέχει την ξηρασία και απαιτεί λίγο νερό για την εγκατάστασή της. Με τόσα πολλά λοιπόν υπέρ της είναι εκπληκτικό το πώς αυτό το δέντρο δεν προτιμάται για αναδάσωση.