Σελίδες

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Δασική γη και μπίζνες

Το παρακατω σημερινο δημοσιευμα της "Ελευθεροτυπιας" αποκαλυπτει τα αισχη εταιριας-κολοσσου που "τακτοποιει" και εμπορευεται τεραστιες εκτασεις χιλιαδων στρεμματων ανα την ελληνικη επικρατεια. Ειναι οι ιδιοι που διεκδικουν και τις καμενες δασικες εκτασεις στην περιοχη μας, στο Δασαμαρι. Ανατρεχοντας στην ιστοσελιδα τους (Apollo Capital Group) βλεπουμε να περηφανευονται διοτι ειναι "o 3ος μεγαλυτερος ιδιοκτητης γης μετα το δημοσιο και την εκκλησια".
Γι αυτην την απειλη που αφορα τις βορειες εκτασεις του Πικερμιου, μολονοτι γνωστη εδω και χρονια (βλ. αναρτησεις στο ιστολογιο μας), καμμια δημοτικη κινηση, κανενας και καμμια υποψηφια συμβουλος δεν αναφερθηκε προεκλογικα. Προκειται μηπως για συγκαλυψη;


Η Μητρόπολη δίνει γη και Υδρα για μπίζνες
Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ   [ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 6/11/2010]

Για αναλγησία και προσπάθεια να τους μετατρέψει σε κολίγους, που θυμίζει την εποχή του Μαρίνου Αντύπα, καταγγέλλουν τη Μητρόπολη Υδρας 154 οικογένειες ακτήμονων αγροτών που ζουν στο Μετόχι Ερμιονίδας και απειλούν να κάνουν την περιοχή νέο Κιλελέρ.
Ο «πατριάρχης» των αγροτών Βασίλης Δημαράκης
Ο «πατριάρχης» των αγροτών Βασίλης Δημαράκης
Πρόκειται για 34 οικογένειες αγροτών-ενοικιαστών γης, 60 μόνιμων αγροτοεργατών με κανονικές ασφαλιστικές κρατήσεις και 60 εποχικών που «αξιοποιούνται» στη σπορά και συγκομιδή και εκβιάζονται με εξώδικα-τελεσίγραφα να φύγουν από τη γη τους, γιατί η μητρόπολη αποφάσισε να φέρει επενδυτές και να κάνει μπίζνες, στα πρότυπα του Βατοπεδίου.
Ως υπεύθυνους για την κατάσταση που επικρατεί δείχνουν όλοι τον πρωτοσύγκελο Ακίνδυνο Δάρδανο και τη μητρόπολη, η οποία από το 2007 συνήψε συμφωνία με την Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων - Διαχείρισης και Ανάπτυξης «Hydra Mare-D Α.Ε.» του Ομίλου «Apollo Capital Group», επενδυτή και συνέταιρό της.
Ενδεικτικές για την οργή και την αποφασιστικότητα των αγροτών είναι η δήλωση των Βασίλη, Βαγγέλη, Αριστείδη και Αντώνη Δημαράκη και των Τάσου, Δημήτρη και Γιώργου Πλατανίτη από τους 34 ενοικιαστές - καλλιεργητές, παραλήπτες εξωδίκων.
«Τούτη τη γη, την έχουμε ποτίσει με ιδρώτα και αίμα. Κάποιοι από μας τη δουλεύουν από μικρά παιδιά, όταν ήρθαμε εδώ, με τους βοσκούς-γεωργούς πατεράδες μας. Ηταν ενοικιαστές των εκτάσεων στο Μετόχι Ερμιονίδας, από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου της Ιεράς Μητρόπολης Υδρας. Είμαι 54 ετών. Με διώχνουν. Πού να πάω; Τι να κάνω; Αυτοί στη μητρόπολη νομίζουν ότι η γη, που "ημερέψαμε", αξίζει χρυσάφι και μας αντιμετωπίζουν σαν κουνούπια!
Ε, λοιπόν, αυτό τον πλούτο που νοίκιασαν παίρνοντας από την μπίζνα 4 εκατ. ευρώ, δεν τους τον χαρίζουμε. Θα παλέψουμε. Θα γίνει Κιλελέρ».

Επενδύσεις

Για να πάρουμε το νήμα από την αρχή, το 2006 η Εταιρεία «Hydra Mare-D Α.Ε.» του Σπ. Ρασόλυμου -μία εκ των 5 θυγατρικών του Ομίλου «Apollo Capital Group» (ασχολείται με Real Estate, επενδύσεις γης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε Ελλάδα και εξωτερικό με υπεύθυνο τον κ. Κ. Ευσταθίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του), σχεδίασε να επενδύσει στο Μετόχι Ερμιονίδας και να συνεταιριστεί με τη μητρόπολη.
Το θέμα έφεραν στη Βουλή με τρεις διαδοχικές ερωτήσεις τους (από 18/3/2009 μέχρι σήμερα) οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, Αντ. Σκυλλάκος, Δ. Μανωλάκου, Ν. Καραθανασόπουλος και Γ. Πρωτούλης, συνδυάζοντας τις «μπίζνες της Ι.Μ.Υδρας» με την υπόθεση Βατοπεδίου και τον ηγούμενο Εφραίμ.
Κατά σύμπτωση, και ο μητροπολίτης Υδρας ονομάζεται Εφραίμ και για την ιδιοκτησία της έκτασης, στο Μετόχι Ερμιονίδας, γίνονται επικλήσεις αυτοκρατορικών εγγράφων, χρυσόβουλων σουλτάνων και τίτλων του 1743. (σ.σ. Η Ι.Μ. Υδρας για να έχει τα νώτα της καλυμμένα «περί των τίτλων κυριότητας» έχει πάρει γνωμοδότηση και από τη Νομική Υπηρεσία της Συνόδου). Βάσει του Συμφωνητικού Διακήρυξης, η μητρόπολη προτίθεται και να πουλήσει και να εκμισθώσει γη 32.148 στρεμ. στην «Hydra Mare-D Α.Ε.» για 30 χρόνια! (ΙΙ, παράγ. 4).
(Σ.σ. Βάσει της κανονιστικής διάταξης 4/1969 αρ.3 «Περί εκμίσθωσης κτημάτων Εκκλησιαστικής περιουσίας», ο χρόνος μίσθωσης ορίζεται αρχικά 5 χρόνια και πέραν αυτής απαιτείται απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας [ΟΔΕΠ], που σήμερα έχει καταργηθεί και αντικατασταθεί από την ΕΚΚΟ. Αν αυτή η έγκριση δεν έχει ζητηθεί, η υπόθεση προκαλεί πολλές και διαφορετικές νομικές ερμηνείες).
Στο συμφωνητικό μίσθωσης, τα όρια της έκτασης προσδιορίζονται από «κορυφογραμμές, οροπέδια μέχρι τη θάλασσα». Αναφέρεται επίσης ότι το «μετόχι διασχίζεται από ποτάμια και ρέματα, περιλαμβάνει καλλιεργούμενες εκτάσεις, περιβόλια, φρεάτια άρδευσης, γεωτρήσεις, ελαιώνες, βουνά και δάση, δασώδεις εκτάσεις, δημόσιους δρόμους (επαρχιακή οδός Ερμιονίδας-Γαλατά), αποβάθρες, αιγιαλό, έλη.
Περιλαμβάνει τρεις ναούς (Αγίων Νικολάου, Χαραλάμπους και Βλασίου), κτίσματα παλιάς Μονής και οικία φύλακα». Οι δασικές εκτάσεις, αναφέρεται στη σύμβαση, «καταχωρήθηκαν νόμιμα στα βιβλία του δασονομείου Σπετσών - Ερμιονίδας (7.2.1892) περιερχόμενα στη Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Υδρας με τακτική και έκτακτο χρησικτησία, αφού σε αυτές ασκείται νομή συνεχώς και καλόπιστα από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα».
Η «Hydra Mare-D Α.Ε.» πλειοδότησε μεταξύ τριών επενδυτικών κατασκευαστικών εταιρειών και ενός ιδιώτη από την περιοχή, κατέθεσε δε στη μητρόπολη 2.999.839,80 ευρώ και εγγύηση άλλα 999.946,60 ευρώ. Δηλαδή συνολικά περίπου 4 εκατ. ευρώ. Θα κατασκευάσει ξενοδοχειακά συγκροτήματα, αιολικά πάρκα και άλλες εγκαταστάσεις για τουριστικές δραστηριότητες, εκτός από χρήσεις ρυπαίνουσες το περιβάλλον και τη θάλασσα και κέντρα γυμνιστών (άρθρο 9§& 9.1).
Στη σύμβαση, η μητρόπολη εκχωρεί τα δικαιώματα τον ενοικιαστών-αγροτών στην εταιρεία και ζητεί αναδρομικά από το 2007 με εξώδικα.

Θέση Μητρόπολης

Η «Ε» ζήτησε, δυο φορές προφορικά και με φαξ (17.9.2010), από τον νομικό σύμβουλο της «Hydra Mare-D Α.Ε.» Κων. Βλάχο τη νομική θέση της εταιρείας για τη σύμβαση και το μέλλον των καλλιεργητών. Μάλλον το φαξ... χάθηκε, γιατί μέχρι σήμερα απάντηση δεν λάβαμε.
Φυσικά ζητήσαμε, τη θέση της μητρόπολης. Μας δέχθηκε ο πρωτοσύγκελος Ακίνδυνος Δάρδανος.
«Ναι, έχουμε εκχωρήσει τα δικαιώματα των αγροτών στην "Hydra Mare-D Α.Ε." για να μπει μια τάξη. Η εταιρεία προπλήρωσε σε μας τα μισθώματά τους και τώρα "τρέχει" για να εισπράξει από τους αγρότες όσα μας κατέβαλλε» Και συνέχισε:
«Το 2001 άρχισαν τις καταπατήσεις. Ετσι, ο σεβασμιότατος σκέφθηκε την αξιοποίηση του κτήματος. Οι αγρότες πιστεύουν ότι η γη είναι δική τους. Δεν έχουν την αίσθηση ότι είναι ενοικιαστές. Υπολογίζουμε ότι έχουν γίνει 5.000 καταπατήσεις. Δεν σκοπεύουμε να τους εκδιώξουμε, αλλά και εμείς, ως εκκλησία, πληρώνουμε 20% εφορία.
Εκεί, θα γίνουν εγκαταστάσεις αγρο-τουρισμού και αιολικά πάρκα. Η φορολογική μας ενημέρωση είναι άριστη. Εγώ, κοιμάμαι ήσυχος.
Επιπλέον, δημοπρατήσαμε και νοικιάσαμε στον ιδιώτη Δημ. Παγάνη χώρο για πάρκινγκ και λιμενικές εγκαταστάσεις στο μετόχι, αντί 46.000 ευρώ.
Από τα συνολικά χρήματα που πήραμε, περισσότερα από 600.000 ευρώ διατέθηκαν σε κοινωφελή έργα (γηροκομείο, κατασκηνώσεις, νοσοκομείο, έργα αναστηλώσεων,κ.λπ.). Στο τέλος του 2010 θα εκδοθεί λεπτομερής κατάλογος των έργων».
Η άποψη του δήμαρχου Υδρας Κωνστ. Αναστόπουλου είναι: «Ναι, η μητρόπολη προσπάθησε να πουλήσει το μετόχι, έγινε κινητοποίηση και η μητρόπολη αναδιπλώθηκε και προχώρησε στην εκμίσθωση. Δεν ξέρω τι θέλει να κάνει στην περιοχή. Τα λεφτά που πήρε είναι πάρα πολλά. Θα 'θελα να δρομολογήσει ένα "Σκάφος Πρώτων Βοηθειών για μεταφορά ασθενών". Και στις περασμένες εκλογές και τώρα, ο π. Ακίνδυνος κατέβασε υποψήφιο δήμαρχο - αντίπαλό μου, τον αρχιτέκτονα των έργων τους. Την απάντηση... έδωσαν οι Υδραίοι, ελπίζω και τώρα. Ο δεσπότης υποσχέθηκε ότι το 2007 θα συγκροτήσει τριμελή διαχειριστική επιτροπή. Περιμένω να τη δω. Συμπάσχω με τους αγρότες».

Θέση Τσακίρη

Υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής του μετοχίου, εφόσον δεν θίγει αναντικατάστατα στοιχεία του οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής τάσσεται ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικολόγων Υδρας - υποψήφιος δήμαρχος, Μανόλης Τσακίρης.
«Ανεξαρτήτως της έκβασης της επένδυσης», διευκρινίζει, «είμαστε υπέρ του να γίνει το ασφαλές λιμάνι στο μετόχι. Θα επιδιώξουμε δωρεάν πάρκινγκ για τους δημότες της Υδρας, όπως και δεξαμενή πετρελαιοειδών στα 1.000 μ. από τον αιγιαλό, γιατί ο αιγιαλός είναι δημόσια ιδιοκτησία».
«Με το λιμάνι, το νησί θα εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές, τουρισμό για ολόκληρο το χρόνο. Η κοινοπραξία των Υδραίων ναυτικών για τις θαλάσσιες μεταφορές από το μετόχι στην Υδρα θα εξασφαλίσουν χαμηλό εισιτήριο και σταθερό αριθμό διαδρομών.
Επιδιώκουμε τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αγροτών, διότι είναι εκεί πάνω από έναν αιώνα.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 32.000, στρεμμάτων στο μετόχι είναι αρμοδιότητα άλλων. Αν έγιναν λάθη, επιζήμιες υπαναχωρήσεις των ενοικιαστών, ή από όπου αλλού, είναι θέμα των αρμοδίων ελεγκτικών αρχών».

Τι λένε οι αγρότες;

«Ο πατέρας μου -αφηγείται ο Τάσος Πλατανίτης- ήρθε εδώ το 1952. Εγώ γεννήθηκα το 1956. Ηταν βοσκός και καλλιεργητής. Τότε, οι αγρότες δούλευαν με "μεσιακά". Υπήρχαν 10ετή συμβόλαια με τη μητρόπολη, με όρους, να φυτεύουμε ελιές για εξημέρωση του τόπου κ.λπ. Ετσι συνέχισαν μέχρι το 1982, εποχή που ο Ανδ. Παπανδρέου και ο Αν. Τρίτσης προσπάθησαν να ελέγξουν τη μοναστηριακή περιουσία. Ετσι η μητρόπολη αναγκαστικά νοίκιασε εκτάσεις στους ακτήμονες, με κανονικά συμβόλαια (1984).
»Με τα συμβόλαια, πήραμε επιδοτήσεις από την ΕΟΚ, κάναμε εγγειοβελτιωτικά έργα. Είμαστε εντάξει με τις συμβατικές υποχρεώσεις, αλλά το 1992 τα συμβόλαια έληξαν. Ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης (ο σημερινός μητροπολίτης Υδρας Εφραίμ) έκανε τότε μια θεαματική κίνηση. Μηδένισε τα χρέη όσων δεν πλήρωναν και σύναψε νέα συμβόλαια. Ισως να ξύπνησε μέσα του το αριστερό παρελθόν του. Λένε εδώ ότι είχε πρωτοστατήσει στα γεγονότα της Νομικής. Η κίνησή του έδωσε ανάσα ζωής στους μικρο-καλλιεργητές που αδυνατούσαν να πληρώσουν».
- Ηταν πολλοί αυτοί;
«Είναι το 1/3. Συνταξιούχοι-αγρότες που φυτοζωούν. Παράγουν λίγο λάδι και καλλιεργούν κάνα στρέμμα με κηπευτικά για το χαρτζιλίκι τους», απαντά ο Βασ. Δημαράκης, ο «καπετάνιος» όπως τον αποκαλούν, 70άρης αγρότης-επιχειρηματίας, όπως και τα παιδιά και τα εγγόνια του, μετά τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Διαθέτουν ψυγεία, συσκευαστήριο συμφώνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. και τριαξονικά για τη μεταφορά των εμπορευμάτων στη Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών.
«Εδώ εμείς στην αγροτο-επιχείρηση και πάλι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Μεσάζοντες και αγροτικές πολιτικές καταδικάζουν σήμερα τον αγρότη», λέει χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Πλατανίτης έχει μείνει στην κουβέντα για να προσθέσει: «Ολα πήγαιναν μια χαρά μέχρι το 2007. Μετά, έπεσε πολύ χρήμα, 4 εκατ. ευρώ. Ανοιξε η όρεξη στους παπάδες με την εμπλοκή της "Hydra Mare-D Α.Ε." Παλαιότερα έρχονταν εδώ, τους δίναμε το ενοίκιο και προϊόντα από τη γη, πίναμε το κρασάκι μας και χωρίζαμε σαν φίλοι και συνεργάτες. Από τότε που έπεσε η "χαρτούρα" δεν θέλουν να μας ξέρουν. Μας αντιμετωπίζουν σαν πολυεθνική».

1 σχόλιο:

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***