Σελίδες

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Σκοτωμοί! Σκοτωμοί! Σκοτωμοί! Τέλος για φέτος!

Δελτίο Τύπου
(26 Φεβρουαρίου 2011)

Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η κυνηγετική περίοδος. Για άλλη μια φορά, με ετσιθελισμό και έτσι μας γουστάρει, οι τυφεκιοφόροι συμπολίτες μας έριξαν σκάγια και θέρισαν ζωές. Για άλλη μια φορά, για λίγα αργύρια, η πολιτεία μας, στο βωμό του κέρδους, θυσίασε τα τριχωτά και πτερωτά ζώα της πανίδας μας, παραδίνοντάς τα στους κυνηγούς, οι οποίοι σκοτώνουν την ώρα τους σκοτώνοντας τα ζώα. Κατ' ευφημισμόν τη φονική αυτή δραστηριότητά τους την αποκαλούν διαχείριση της φύσης και όχι σκοτωμό.

Οι τυφεκιοφόροι μας είναι δύο ειδών: οι κακοί που σκοτώνουν τα κόκκινα ελάφια της Ροδόπης, τα οποία θεωρούνται ακριβοί και εκλεκτοί μεζέδες και άμα λάχει πυροβολούν και καμιά αρκούδα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους και οι καλοί που σκοτώνουν ό,τι επιτρέπεται δια νόμου να σκοτωθεί. Με εκατόμβες προσπαθούν να «εξευμενίσουν» τη φύση ως σύγχρονοι Παγανιστές και όσα δεν σκοτώνονται τα στέλνουν στα κέντρα περίθαλψης για να έχουν πάντα να σκοτώνουν.

Με δεδομένο το άρθρο 24 παρ. 1 του Συντάγματος, περί υποχρέωσης του κράτους για την προστασία του Περιβάλλοντος που περιλαμβάνεται και η προστασία της άγριας πανίδας κατά την πλήρη ποικιλία της, ζητάμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να τολμήσει επιτέλους να σπάσει το λόμπι των κυνηγών και να δώσει ένα οριστικό τέλος στο κυνήγι, την δραστηριότητα αυτή που παραβιάζει κατάφωρα την Αρχή της Αβλάβειας και την Ηθική μας. Είναι σχήμα οξύμωρο από τη μια το αρμόδιο υπουργείο να ιδρύει πράσινο ταμείο για την προστασία της φύσης και από την άλλη να προσπορίζεται από το σκότωμα των ζωντανών πλασμάτων της.

Ο άνθρωπος του 21ου αιώνα πρέπει επιτέλους να αποφασίσει αν θα είναι άνθρωπος ή απάνθρωπος και σίγουρα το κυνήγι, το ψαροκυνήγι και η λοιπή συμπεριφορά του απέναντι στα ζώα δεν συνηγορούν υπέρ της ανθρωπιάς του.

Λέμε όχι στο κυνήγι και στο ψαροκυνήγι γιατί λέμε ναι στη ζωή, γιατί λέμε ναι στην ανθρωπιά μας!!

Για τον ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ.
Μηνακούλη Ρόζα

πηγή: ΠΟ.ΦΥ.ΖΩ.

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Θα ζήσουνε κοντά μας

αφιερώνεται σε αυτούς που έχτισαν
τη Διώνη, το Ντράφι, τον Αγ. Σπυρίδωνα, ...

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Όχι στον αναχρονισμό και την αστυνομοκρατία των χωματερών των μεγάλων εργολάβων

ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ

Η «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ» διοργανώνει σύσκεψη–ημερίδα την Τετάρτη 16/2, στις 16:30 στα γραφεία της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Συγγρού 15-17, 6ος όροφος) με θέμα:

«Όχι στον αναχρονισμό και την αστυνομοκρατία των χωματερών των μεγάλων εργολάβων – Για μια καινοτόμα, οικονομική, οικολογική λύση με την ενεργή συμμετοχή του πολίτη»

Θα συμμετέχουν οι:

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η ελεύθερη βόσκηση καταστρέφει την αναγέννηση των βουνών

Σε πολλές περιοχές σε βουνά της Αττικής δεν προχωρά η φυσική αναγέννηση μετά τις πυρκαγιές, εξαιτίας της βόσκησης των αιγοπροβάτων, επισημαίνουν στο ΣΚΑΪ δασοφύλακες σε Πεντέλη και Υμηττό.
Όπως ανέφερε στο σταθμό μας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων, Θανάσης Μπουζινέκης, τα δασαρχεία έχουν την ευθύνη για τη φύλαξη των δασών, να επιβάλουν πρόστιμα στους κτηνοτρόφους που παρανομούν και να κάνουν κατάσχεση στα ζώα. Όμως, προσθέτει, τίποτα από αυτά δεν γίνεται και αρκούνται σε απλές συστάσεις.
Ο κ. Μπουζινέκης τονίζει ότι «τα δασαρχεία δεν κάνουν κατάσχεση στα αιγοπρόβατα γιατί δεν έχουν που να τα πάνε και έτσι η δράση των κτηνοτρόφων συνεχίζεται».

Την απαγόρευση της βόσκησης ορίζουν:
  • Ο νόμος 2045 του 1999 από το υπουργείο Γεωργίας για την προστασία της βιοποικιλότητας
  • Ο κώδικας ορθής γεωργικής πρακτικής του 2004 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Ο νόμος που ψηφίστηκε το 2010 από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την προστασία των δασικών εκτάσεων και το πράσινο ταμείο.
  • Ειδικά για τον Υμηττό υπάρχει και το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού που απαγορεύει ρητά τη βόσκηση στις ζώνες προστασίας.
  • Επίσης η βόσκηση απαγορεύεται στον κεντρικό πυρήνα των περιοχών Νατούρα και στους εθνικούς δρυμούς.
  • Την ευθύνη για την εφαρμογή της νομοθεσίας έχουν τα δασαρχεία που οφείλουν να προχωρούν στην απαγόρευση της βόσκησης σε αναδασωτέες περιοχές και η αστυνομία που οφείλει να συλλαμβάνει τους παραβάτες.
πηγή: ΣΚΑΪ.gr

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Τα βουνά της Αττικής στο έλεος αιγοπροβάτων

Καταστρέφουν περιοχές που αναδασώνονται
και σταματούν την ανάπτυξη του δάσους
Του Γιάννη Ελαφρού

Δεν έφταναν οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές στην Αττική τα τελευταία έτη, δεν αρκούσε η επιδρομή αυθαίρετης δόμησης μέσα σε δασικές εκτάσεις, το συρρικνούμενο πράσινο της Αττικής έχει να αντιμετωπίσει και τα... αιγοπρόβατα, τα οποία «λεηλατούν» τα νεαρά βλαστάρια των δενδροφυτεύσεων ή της φυσικής αναδάσωσης. Και όλα αυτά, ενώ η ελεύθερη βόσκηση αιγών στην Αττική απαγορεύεται ρητά. Για μία ακόμα φορά, όμως, οι αρχές αδυνατούν να εφαρμόσουν ένα νόμο, αναγκαίο για την προάσπιση του περιβάλλοντος...

Πριν από ένα χρόνο περίπου, πολύς κόσμος είχε λάβει μέρος σε δενδροφύτευση του ραδιοσταθμού ΣKAΪ στο Ποικίλον Oρος, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Ο ενθουσιασμός και η χαρά δεν κράτησαν πολύ. «Τις επόμενες μέρες, ένα κοπάδι από κατσίκια έφαγε τα δενδρύλλια! Παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται κάθε είδους βόσκηση σε όλο το Ποικίλον Oρος, καθώς έχει κηρυχθεί αναδασωτέα περιοχή, υπάρχουν στην περιοχή δύο στάνες οι οποίες μένουν αλώβητες», λέει στην «Κ» ο κ. Γιάννης Μιχαλόπουλος, μέλος του ομίλου για το περιβάλλον «Ποικίλον Oρος». Δυστυχώς, δεν αποτελεί τη μόνη περίπτωση.

«Στην Αττική, η βόσκηση κατσικιών απαγορεύεται από το 1992, λόγω των αυξημένων περιβαλλοντικών αναγκών. Επιπλέον, σε κάθε περιοχή που κηρύσσεται αναδασωτέα, ύστερα από μια πυρκαγιά, δεν επιτρέπεται κανενός είδους βόσκηση για 5-10 χρόνια μετά τη φωτιά, ανάλογα με το είδος της βλάστησης», τονίζει στην «Κ» ο κ. Νίκος Mπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Eνωσης Δασολόγων Δημοσίων Yπαλλήλων. «Η βόσκηση δεν αντίκειται γενικά στην ανάπτυξη του δάσους, χρειάζεται όμως έλεγχο. Η βόσκηση σε δάσος που αναγεννάται ή αναδασώνεται είναι καταστροφική, γιατί τα ζώα τρώνε τα δεντράκια που βγαίνουν». Κι όμως, στης Αττικής τις ολόμαυρες ράχες, συχνά οι πρώτοι επισκέπτες είναι τα... κατσίκια.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Ουσιαστικό γ΄ κλίσης, φωνηεντόληκτο καταληκτικό μονόθεμο

ενικός πληθυντικός
ονομαστική η δρυ οι δρύ-ες
γενική της δρυ-ός των δρυ-ών
αιτιατική την δρυ τις δρυ
κλητική ω δρυ ω δρύ-ες

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Of Forests and Men


Yann Arthus-Bertrand was appointed by the United Nations to produce the official film for the International Year of Forests.
Following the success of Home which was seen by 400 million people, the photographer began producing a short 7-minute film on forests made up of aerial images from Home and the Vu du Ciel television programmes.
This film [will be] was shown during a plenary session of the Ninth Session of United Nations Forum on Forests (24 January - 4 February 2011) in New York. It [will be] is available to all from February 2 –for free– so that it can be shown worldwide.

πηγή: GoodPlanet.org

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Απολογισμός δράσεων σποροφύτευσης

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για τη φυτευτική περίοδο Οκτωβρίου 2010 - Φεβρουαρίου 2011.
Διανύσαμε μια περίοδο πολλαπλών δράσεων:
  • 10-10-2010: συλλογή σπόρων κουκουναριάς [1, 2],
  • 17-10-2010: φύτεμα βελανιδιών και σπόρων κουκουναριάς [3],
  • 29-10-2010: συλλογή σπόρων βελανιδιάς [4, 5],
  • 31-10-2010: σποροφύτευση βελανιδιών [6],
  • 14,21-11-2010: συλλογή σπόρων βελανιδιάς [7],
  • 9,16,30-1-2011: σποροφυτεύσεις βελανιδιών [8, 9, 10, 11].
Συνολικά φυτεύτηκαν περίπου 2000 σπόροι. Στις νέες εμπειρίες της περιόδου συμπεριλαμβάνεται η διαδικασία της συντήρησης και προβλάστησης των σπόρων βελανιδιάς μέσα σε άμμο περλίτη. Όμως το σημαντικότερο όλων είναι το ενδιαφέρον που έδειξαν νέοι εθελοντές που αποφάσισαν να συμβάλουν και οι ίδιοι στον εμπλουτισμό των καμένων δασικών εκτάσεων της περιοχής μας για τη διατήρηση του δασικού τους χαρακτήρα! Μια απόδειξη της δυναμικής αυτών των δράσεων, που μετατρέπεται σε δύναμη για συνέχεια!

η σποροφύτευση της Κυριακής 30/1
Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί άλλη μία σποροφύτευση και θα ακολουθήσουν δράσεις υποστήριξης των νεαρών δενδρυλλίων και της λοιπής νεαρής αυτοφυούς βλάστησης (βοτάνισμα).
Προτεραιότητά μας, επίσης, είναι η προστασία από την ανεξέλεγκτη βόσκηση των κοπαδιών. Το ζητούμενο είναι να τηρηθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δασαρχείο, δήμος, επιθεώρηση περιβάλλοντος κ.λπ.) ο νόμος που προβλέπει την 10ετη απαγόρευση βόσκησης στις καμένες δασικές εκτάσεις.
Στις αρχές του καλοκαιριού θα επαναληφθούν τα ποτίσματα των νεαρών δέντρων (βελανιδιές, χαρουπιές, κυπαρίσσια) που φυτέψαμε πέρυσι.

Θα χαρούμε να βρεθούμε μαζί σε κάποια δράση για να πρασινίσουν πάλι οι δασικοί λόφοι της περιοχής μας.