Σελίδες

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Έγγραφο ΒΟΜΒΑ της ΕΥΔΑΠ «δείχνει» τη λύση στο αποχετευτικό πρόβλημα της περιοχής μας

Πρόσφατο ιστορικό

Στις 19 Οκτωβρίου 2011 στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Θεόδωρου Πάγκαλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής για το συντονισμό των δράσεων σχετικά με τη διάθεση των στερεών και υγρών αποβλήτων στην Αττική. Εκεί, αποφασίστηκε η άμεση, εντός της εβδομάδας, ένταξη στο Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για το περιβάλλον (ΕΠΠΕΡΑΑ) των δύο (2) εναπομείναντων έργων για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων της Αττικής και συγκεκριμένα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) των Βορείων Μεσογείων (στο Πλατύ Χωράφι) που θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ραφήνα, Πικέρμι, Αρτέμιδα, Παλλήνη, Ανθούσα, Γέρακα και Σπάτα, προϋπολογισμού 70 εκατ. Ευρώ περίπου και το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) του Σαρωνικού που θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Παλαιά Φώκαια και Λαγονήσι, προϋπολογισμού 60 εκατ. Ευρώ περίπου.

Ο δήμος Σαρωνίδας αντέδρασε και με το αριθ. πρωτ. 21564/21-10/11 έγγραφό τους με το οποίο ζητούσαν να αποχετευτούν στην Ψυτάλλεια (κατόπιν πολλών τεκμηριωμένων ενεργειών τους και αντιδράσεων της τοπικής τους κοινωνίας, μάλιστα σε ανακοίνωσή τους στις 20-10-11 έλεγαν ότι «ο Δήμος τους κατάφερε να σπάσει "οχυρά" και να ενημερωθεί για τα πραγματικά στοιχεία από την ΕΥΔΑΠ -που ακόμη και αν στη σημερινή συγκυρία αποσιωπούν-, αποτελούν παρακαταθήκη ενός αγώνα που θα τελειώσει με την σύνδεσή τους με την Ψυτάλλεια»).

Ο δικός μας Δήμαρχος αντίθετα επιδόθηκε σε άλλου τύπου... ενέργεια, αποφάσισε την δημιουργία μιας διαδημοτικής ημερίδας με τον Δήμαρχο Σπάτων-Αρτέμιδας για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, όπου μια αμερικάνικη εταιρεία παρουσίασε την τεχνολογία της....

Στις 29 Δεκεμβρίου 2011 έγινε πάλι σύγκλιση της Διυπουργικής Επιτροπής για το ίδιο θέμα, ο δήμος Σαρωνικού έστειλε έγγραφο να του επιτραπεί η συμμετοχή του μια και το θέμα τον αφορούσε άμεσα, ο δικός μας δήμαρχος ...πραγματοποιούσε Δημοτικό Συμβούλιο και Επιτροπή Διαβούλευσης για άλλα θέματα.

Σήμερα

Ο δήμος Σαρωνικού ανακοινώνει την ύπαρξη θετικής εξέλιξης στο θέμα της αποχέτευσης, υποβάλλοντας το ανάλογο τεχνικό δελτίο προς το ΕΠΠΕΡΑΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο της σύνδεσή τους με την Ψυτάλλεια.

Η δε ανακοίνωσή τους αναφέρει ότι : «ότι για πρώτη φορά τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων η λύση της Ψυτάλλειας και ότι αυτό οφείλεται στις συντονισμένες και διαρκείς προσπάθειες και ενέργειές τους, οι οποίες έφεραν στο φως έγκυρα τεχνικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη δυνατότητα σύνδεσής τους με την Ψυτάλλεια». Στοιχεία τα οποία προέκυπταν από την τεχνική έκθεση - ΕΓΓΡΑΦΟ (αρ.πρωτ. 1927/1-12-11) του Γενικού Δ/ντή Δ/νσης Λειτουργίας κ Εγκαταστάσεων ΕΥΔΑΠ στο οποίο αναφέρεται ότι: «υπάρχει η δυνατότητα υποδοχής των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια». Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο που ανέφεραν ήταν ότι η σύνδεσή τους με την Ψυτάλλεια είναι η πλέον οικονομικότερη λύση αφού ανέρχεται στο ποσό των 5 εκατομ. ευρώ.

Σε αυτό λοιπόν το εμπιστευτικό έγγραφο καταγράφονται επίσης και στοιχεία τα οποία αφορούν την περιοχή μας όπως:

«Η Ψυτάλλεια καθημερινά διαχειρίζεται με απόλυτη επιτυχία 700.000 m3/ ημέρα λυμάτων και έχει δυνατότητα 1.200.000 m3/ ημέρα (εκτιμούμενη παροχή Δήμου Σαρωνικού 15.000 m3/ ημέρα). Είναι προφανές ότι, όπως πολλά έργα στην Ελλάδα, έτσι και αυτό (δηλ.του Σαρωνικού), παρουσιάζει ένα μεγάλο βαθμό «ασφαλείας» σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες παροχετευτικότητας του λεκανοπεδίου. Έτσι η περαιτέρω αξιοποίησή του (δηλ. του Σαρωνικού) είναι όχι μόνο εφικτή αλλά και επιβεβλημένη, ώστε να επιτευχθεί ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης της επένδυσης. Η Ψυτάλλεια μελλοντικά, ούτως ή άλλως, μετά και την κατασκευή του νέου ΚΕΛ Θριασίου, δεν προβλέπεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω πλην ίσως της περιπτώσεως ένταξης στο χώρο ευθύνης της νέων περιοχών, αυτών της Ανατολικής Αττικής».

Αυτά, όπως και άλλα ενδιαφέροντα τεχνικά στοιχεία καταγράφονται στο παραπάνω έγγραφο. Έχοντας ως δεδομένο την παραπάνω επίσημη πραγματική-τεχνική έκθεση σε συνδυασμό με την πρόσφατη πληθυσμιακή απογραφή, (ο δικός μας δήμος -έναντι του Σαρωνικού- έχει πολύ μικρότερη ημερήσια παροχή λυμάτων), προκύπτει ότι υπάρχει άμεση λύση για τις περιοχές μας.

Υπάρχουν όμως πολιτικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, αυτοί είναι και οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τους βόθρους και για όσα χρόνια ακόμη θα τους έχουμε, διότι αποφασίζουν ερήμην και αντίθετα με την θέληση του κόσμου, για την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων.

Υπάρχουν όμως και οι ενεργοί πολίτες, η συντονιστική επιτροπή πολλών συλλόγων, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει ένα δίκτυο σωστής ενημέρωσης, πληροφόρησης και αγώνα σε συνεργασία με εξαίρετους επιστήμονες, κόντρα σε αυτές τις σκοπιμότητες και λογικές.

Η διαφορά της διοίκησης του Δήμου μας, με αυτή του Δήμου Σαρωνίδας στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της αποχέτευσης είναι, ότι ο μεν Δήμαρχος της Σαρωνίδας έγινε μια γροθιά με την συντονιστική επιτροπή και τους πολίτες του, ο δε Δήμαρχος του Δήμου μας δυστυχώς όχι, -για δικούς του λόγους- τους αντιμετωπίζει σαν μειοψηφία, φωνασκούντες και αντιδρώντες.

Αλήθεια! τώρα, όπου έχει αναδειχθεί επίσημα πλέον μια τεκμηριωμένη τεχνικά πρόταση, τι έχει να απαντήσει ο Δήμαρχός μας; μήπως έχει και άλλες εναλλακτικές προτάσεις με νέες τεχνολογίες να προτείνει «ντε και καλά» στο Πλατύ Χωράφι και μάλιστα ερήμην του Δημοτικού μας Συμβουλίου το οποίο έχει λάβει άλλες ομόφωνες αποφάσεις; αλήθεια γιατί δεν σκέφτηκε να είναι σε επαφή με τον δήμαρχο Σαρωνικού όταν τα έργα των περιοχών τους μαζί εμφανίζονταν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο; Θα συνεχίζει άραγε να προβάλλει και την πρότασή του για δημοψήφισμα;... υπάρχουν και άλλα πολλά γιατί.

Τώρα όμως, οι «μάσκες έπεσαν», χρειάζεται άμεση συντεταγμένη δράση μαζί με τους πολίτες, οι οποίοι έτσι και αλλιώς συνεχίζουν τον αγώνα τους για την σωστή επίλυση του προβλήματος σε συνδυασμό με την προστασία της υγείας τους, του περιβάλλοντος, του μέλλοντος των παιδιών τους.

Η δημοτική σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου
Αμαλία Τόκα
πηγή: ΠΙΚΕΡΜΙ αύριο.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***