Δελτίο τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας
H Ορνιθολογική εκφράζει την απορία και αγωνία της για τη μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αυτή διαφαίνεται από την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης με τίτλο «ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΑΙΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ (10.08.2012)».
Θεωρούμε τη διοικητική αποκοπή των δασών από το υπόλοιπο περιβάλλον πολιτικά λανθασμένη, ατεκμηρίωτη και ασύμβατη με την προσπάθεια της τελευταίας πενταετίας για την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό των μηχανισμών προστασίας της φύσης στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, η αποκοπή της Δασικής Υπηρεσίας από τον κύριο κορμό της κεντρικής περιβαλλοντικής διοίκησης:
• αποδυναμώνει τη δασική υπηρεσία συνολικά
• θέτει εμπόδιο στην πραγματικά βιώσιμη και ολοκληρωμένη διαχείριση της πρωτογενούς παραγωγής των δασών
• δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που συχνά χαρακτηρίζει τους περιβαλλοντικούς διοικητικούς μηχανισμούς
• υποσκάπτει την απολύτως απαραίτητη κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη
• περιπλέκει αδικαιολόγητα τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων η οποία αποτελεί ενιαία πολιτική με βάση το κοινοτικό δίκαιο και τώρα διαμοιράζεται σε δυο υπουργεία,
• περιπλέκει τη διαχείριση και διοίκηση του δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 το οποίο αποτελεί ενιαία πολιτική με βάση τις κοινοτικές οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΟΚ, αλλά τώρα διασπάται εκ νέου ανάμεσα σε δυο υπουργεία,
• δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων, πρακτική την οποία η παρούσα κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εξαγγείλει ότι δε θα ακολουθήσει.
Η Ορνιθολογική προτείνει τη βέλτιστη ενσωμάτωση της κεντρικής δασικής υπηρεσίας, ως διακριτής και ενισχυμένης δομής, στον οργανισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτή η προσέγγιση αναγνωρίζει τα δάση ως αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής φύσης, στηρίζει τη διοικητική και επιχειρησιακή δυνατότητα του ΥΠΕΚΑ για προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, ενισχύει τη δυνατότητα της δασικής υπηρεσίας και των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ να ολοκληρώσουν θεμελιώδους σημασίας εργαλεία, όπως η κύρωση των δασικών χαρτών, και αναδεικνύει την απαραίτητη σύνδεση μεταξύ προστασίας περιβάλλοντος και αειφόρου ανάπτυξης.
Γραφείο Τύπου
Δείτε εδώ τη σχετική επιστολή των 10 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Δήλωση Ηρώς Διώτη
ΑπάντησηΔιαγραφήβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας
Οι φωτιές που μαίνονται σε Χίο, Σαλαμίνα, Μάνη, Κρήτη και Άνδρο προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, θέτει με τον πιο τραγικό τρόπο ξανά στη συζήτηση την αναποτελεσματικότητα της Διοίκησης, την ελλιπή δασοπροστασία και την αδιαφορία για την ορθή διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Στις κυβερνήσεις του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων εξάλλου, τα θέματα τίθενται σε συζήτηση πάντα μετά την καταστροφή.
Τις μέρες αυτές ξαναμεταφέρθηκε η Ειδική (πρώην Γενική) Γραμματεία Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πέρα από τα διοικητικά ζητήματα που η μεταφορά αυτή δημιουργεί και τα προβλήματα στους υπαλλήλους -που έχουν γίνει μπαλάκι-, προδίδει και την παντελή έλλειψη οργάνωσης μα και κοινής λογικής. Το ΥΠΕΚΑ είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, άρα ο φυσικός χώρος των Δασικών Υπηρεσιών γιατί έτσι εξασφαλίζεται και ένα ενιαίο πλαίσιο σε ΕΝΑ αρμόδιο Υπουργείο. Τα δάση προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία και για την ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση τους ως προστατευόμενες περιοχές, αρμόδιο πρέπει να είναι ένα Υπουργείο και αυτό είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο ΥΠΕΚΑ, διότι το περιβαλλοντικό αντικείμενο είναι ενιαίο. Το αλαλούμ που υπήρχε στο παρελθόν, αλλού να κατατίθενται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) προστατευόμενων δασικών περιοχών και τα Ειδικά Διαχειριστικά Σχέδια (ΥΠΕΚΑ), και αλλού οι διαχειριστικές μελέτες δασών (ΥΠΑΑΤ), δεν είναι δυνατόν να επανέλθει. Τα δάση πρέπει να ανήκουν στο ΥΠΕΚΑ με σκοπό την προστασία, την ανάδειξη και την διαχείρισή τους προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Άλλωστε, το δάσος δεν είναι παραγωγική δραστηριότητα παρ’ όλο που φιλοξενούνται σε αυτό και τέτοιες δραστηριότητες.
Έτσι μόνο θα μπορέσει να οργανωθεί, εφόσον υπάρξει βούληση, και η αποτελεσματική φύλαξή τους ενάντια στις φωτιές και σε κάθε είδους παράνομες επεμβάσεις. Όπως επίσης, πρέπει να συνεχιστούν οι διαδικασίες σύνταξης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών, που είναι εργαλείο καταγραφής και προστασίας και να θωρακιστούν τα δάση, αντί να αποτελούν πεδίο συναλλαγών και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που εκτυλίσσεται μπροστά μας από τη στιγμή που υπογράφηκαν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις.
Απαιτούμε να σταματήσει αυτή η προσπάθεια υποβάθμισης και εκμετάλλευσης, για άλλους σκοπούς, των δασικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να παραμείνουν στο ΥΠΕΚΑ και να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό - που όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν να μην υπάρχει-, ώστε να σταματήσει η απίστευτη καταστροφή που συντελείται στα δάση της χώρας μας.
Πλήρης αποδιοργάνωση των δασικών υπηρεσιών
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν το φθινόπωρο του 2009 η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου μετέφερε τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΓΔΑΠΔΦΠ), είχαμε προειδοποιήσει τους υπαλλήλους της υπηρεσίας να μη δεχτούν τη μεταφορά τους από το υπουργείο Γεωργίας στο ΥΠΕΚΑ, γιατί αυτή θα είναι καταστροφική τόσο στο επίπεδο της δασικής νομοθεσίας όσο και στο πρακτικό επίπεδο. Δυστυχώς, κυριάρχησε τότε στους δασολόγους η άποψη ότι είναι συμφέρουσα γι’ αυτούς η μεταφορά στο ΥΠΕΚΑ και έτσι δεν προβλήθηκε καμία αντίσταση στη μεταφορά. Το διάστημα που πέρασε από τον Οκτώβρη του 2009, που η κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε τη διαχείριση της καπιταλιστικής εξουσίας, μέχρι σήμερα, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο, που σημάδεψαν αυτή την υπηρεσία, που την έκαναν αγνώριστη, ενώ η προοπτική της είναι να μετατραπεί και τυπικά σε υπηρεσία θηροφυλάκων και αγροφυλάκων.
Στις αρχές Μάρτη του 2012 (συγκυβέρνηση Παπαδήμου), με απόφαση των Ντ. Ρόβλια και Γ. Παπακωνσταντίνου συγκροτήθηκε 11μελής επιτροπή αξιολόγησης των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στην επιτροπή αυτή συμμετείχε και ένας δασολόγος. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΓΔΑΠΔΦΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η επιτροπή αυτή παρέδωσε την έκθεσή της στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Προσπαθήσαμε να βρούμε αυτή την έκθεση, αλλά μέχρι τώρα δεν κατέστη δυνατό, γιατί ο ΓΔΑΠΔΦΠ την έκανε επτασφράγιστο μυστικό, ενώ κατά κάποιο τρόπο δέσμευσε και τους συνδικαλιστές των δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων να βγουν να καταγγείλουν την κατακρεούργηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΓΔΑΠΔΦΠ), που συντελείται μ’ αυτή την έκθεση, όπως θα δούμε παρακάτω.
Μπορέσαμε όμως να συγκεντρώσουμε διασταυρωμένες πληροφορίες για την προτεινόμενη νέα συγκρότηση της ΓΔΑΠΔΦΠ.
Εισαγωγικά θυμίζουμε μερικά πράγματα για την ισχύουσα συγκρότησή της και την πραγματική λειτουργία της. Το κάνουμε γιατί θα βρεθούν καλοθελητές να μας αντικρούσουν λέγοντάς μας, ότι καταργούνται μεν η Διεύθυνση Αναδασώσεων και Ορεινής Υδρονομίας και η Διεύθυνση Αισθητικών Δασών-Δρυμών και Θήρας, αλλά δημιουργούνται τμήματα των Διευθύνσεων αυτών σε δύο από τις νέες Διευθύνσεις, που είναι ικανά να κάνουν το έργο των καταργούμενων Διευθύνσεων. Οπως θα δούμε στη συνέχεια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλουν να τα παρουσιάσουν όλοι όσοι βγήκαν να υπερασπίσουν την παραμονή της ΓΔΑΠΔΦΠ στο ΥΠΕΚΑ, αποσιωπώντας ταυτόχρονα την κατάσταση που υπάρχει σ’ αυτή.
Σύμφωνα με το ισχύον οργανόγραμμα, στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος υπάγονται έξι Διευθύνσεις με 17 ολιγομελή Τμήματα, Διευθύνσεις που υπολειτουργούν, Διευθύνσεις στις οποίες γίνονται μεγάλες παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, Διευθύνσεις από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί οι ουσιαστικές αρμοδιότητες απ’ άλλες Διευθύνσεις του ΥΠΕΚΑ, που κύριο μέλημά τους είναι η ενίσχυση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων σε βάρος του δασών και του περιβάλλοντος. Εχουμε και λέμε:
Διεύθυνση Δασικών Χαρτών. Είναι μια Διεύθυνση με λίγα άτομα, από την οποία έχουν αφαιρεθεί, με νομοθετικές κυβερνητικές παρεμβάσεις, όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες και έχουν δοθεί στην αμαρτωλή εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ.
Διαβάστε τη συνέχεια »
Αναδημοσίευση από ΤΟ ΒΗΜΑ (2/10/12):
ΑπάντησηΔιαγραφήΦεύγει ή μένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος η Ειδική Γραμματεία Δασών;
Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Στ. Καλαφάτης δεν έλυσε το γρίφο
Ήξεις, αφήξεις οι απαντήσεις στη Βουλή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτη σχετικά με την επιστροφή της Ειδικής Γραμματείας Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Καλαφάτης ανέλυσε τη σημασία του έργου της γραμματείας, επεσήμανε την ανάγκη ενδυνάμωσης του έργου της, αναφέρθηκε στα όσα έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια που οι δασικές υπηρεσίες βρίσκονται υπό τη σκέπη του ΥΠΕΚΑ αλλά για την… ταμπακιέρα ούτε κουβέντα.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι δεν κατάφερε να βρει καμία αναλυτική τεκμηρίωση η οποία να δικαιολογεί αυτή τη νέα διοικητική αλλαγή.
Να θυμίσουμε ότι ήδη δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφραστεί θετικά ως προς την παραμονή της Εδικής Γραμματείας στο ΥΠΕΚΑ.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και σημερινή ανακοίνωσης της Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ): «Αντί να συζητάμε για τη διοικητική οργάνωση του Τομέα και συνεπώς για τη δασική ανάπτυξη και προστασία, βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από το ενδεχόμενο πλήρους διάλυσης των Υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Δασών» επισημαίνουν.
Τονίζουν μάλιστα ότι η πρόταση που κατατέθηκε για το νέο οργανισμό του ΥΠΕΚΑ οδηγεί στη διάλυση του τομέα των δασών. Και καταλήγουν: «Ουσιαστικά καταργεί τις υπηρεσιακές και θεσμικές δομές της κεντρικής υπηρεσίας και πατάει στο καλάθι των αχρήστων κάθε προσδοκία αλλαγή της νοοτροπίας και των συντεχνιακών αντιλήψεων που επιδιώκουν τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος».