Σελίδες

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Κωδικοποίηση Δασικής Νομοθεσίας:
Εβαλαν τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα

Le Loup devenu Berger

Στις 20 Ιούνη του 2012 ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ Α. Ανδρεαδάκης δημοσιοποίησε ανοικτό διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου του έργου «Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας». Καταρχάς, οφείλουμε να επισημάνουμε, ότι ο διαγωνισμός αυτός είναι πολυδάπανος, ενώ με την προκήρυξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έδωσε την ευκαιρία να πάρουν μέρος οι εταιρίες που λυμαίνονται τα δασοπονικά έργα και διάφοροι καθηγητάδες που, ανάμεσα στ’ άλλα, βοηθούν τις εταιρίες που προσφεύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να διευρύνουν τα επιτρεπόμενα έργα στα δάση. Αν ο διαγωνισμός αυτός δεν ματαιωθεί, θα αποβεί καταστροφικός για το δασικό πλούτο και το περιβάλλον της χώρας.

Μέρος στο διαγωνισμό αυτό παίρνουν τελικά έξι γκρουπ εταιριών που απαρτίζονται από καθηγητάδες και καπιταλιστικές εταιρίες που λυμαίνονται τις μελέτες για τους δασικούς χάρτες και άλλα δασοπονικά έργα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μας, φιγουράρουν τα ονόματα της «κοινωφελούς εταιρίας» Θ. και Δ. Τσάτσου (μέλη της οποίας είναι τρανταχτά ονόματα υπουργών και καθηγητών), καθηγητών ΑΕΙ που χρημάτισαν και σύμβουλοι πρωθυπουργών, όπως η Β. Σιούτη που ήταν σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου στο Μαξίμου, ονόματα μελετητών-καπιταλιστών, όπως του μυστικοσύμβουλου της πρώην υπουργού Τ. Μπιρμπίλη, Ν. Χλύκα, καθώς και ονόματα πρώην Γενικών Διευθυντών Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, και μάλιστα ενός απ’ αυτούς που λανσάρονταν ως υπερασπιστές των δασών.

Η δαπάνη του διαγωνισμού κοστολογήθηκε σκόπιμα στα 1,545 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αμειφθούν πλουσιοπάροχα οι συνέταιροι και τα στελέχη των εταιριών που δήλωσαν συμμετοχή. Είναι ίσως η πρώτη φορά που για ανάλογο διαγωνισμό δαπανάται τόσο μεγάλο ποσό. Κατά την άποψή μας, ο διαγωνισμός αυτός δεν χρειάζονταν να γίνει. Γίνεται μόνο και μόνο για να συρρικνωθεί κι άλλο η δασική νομοθεσία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ξεπατώματος των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Στις αρχές Νοέμβρη του 2010, η τότε υπουργός Τ. Μπιρμπίλη με απόφασή της είχε συγκροτήσει επιτροπή από εν ενεργεία δασολόγους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους για την Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας. Η επιτροπή αυτή είχε κάνει πολλή και καλή δουλιά και θα μπορούσε κάλλιστα να την ολοκληρώσει. Ομως, είχε το «μειονέκτημα» να μην είναι ενδοτική στις πιέσεις και τις απαιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας για να συρρικνώσει κι άλλο τις διατάξεις που προστατεύουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Το γεγονός αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να προκηρύξει πλουσιοπάροχο διαγωνισμό, προκειμένου να προσελκύσει τους κατάλληλους γι’ αυτή την δουλειά παράγοντες της πιάτσας, πράγμα που πέτυχε.

Η δαπάνη του διαγωνισμού ορίστηκε μεν στα 1,545 εκατ. ευρώ, όμως στην προκήρυξη του διαγωνισμού (σελίδα 24) μπήκε διάταξη σύμφωνα με την οποία η δαπάνη αυτή μπορεί να αυξηθεί κατά 50%, δηλαδή κατά 772.500 ευρώ!

Σύμφωνα με διάταξη της προκήρυξης του διαγωνισμού, η δουλειά που έκανε η επιτροπή των δημοσίων υπαλλήλων (εν ενεργεία και συνταξιούχων) θα παραδοθεί δωρεάν στον ανάδοχο του έργου της Κωδικοποίησης της Δασικής Νομοθεσίας. Στη σελίδα 10 της προκήρυξης του διαγωνισμού αναφέρεται ρητά, ότι το αποτέλεσμα των εργασιών των τριών ομάδων εργασίας, στις οποίες χωρίστηκε η επιτροπή αυτή, θα διατεθούν στον ανάδοχο.

Στην ίδια σελίδα της προκήρυξης γράφεται ένα μεγάλο ψέμα. Οτι η επιτροπή αυτή λειτούργησε μόνο για τρεις μήνες. Η επιτροπή αυτή δουλεύει ακόμη και τώρα και μάλιστα πολύ εντατικά. Η δουλειά της, όπως προαναφέραμε, είναι πολλή και καλή, αλλά αυτή που θα παραδοθεί στον ανάδοχο θα είναι σε πολλά σημεία διαφορετική. Ο Ειδικός Γραμματέας Δασών να μη διανοηθεί να μας διαψεύσει γι’ αυτόν τον ισχυρισμό μας. Εμείς θα επιμένουμε να δοθεί στη δημοσιότητα η πρωτότυπη δουλειά της επιτροπής των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο πλουσιοπάροχα αμειβόμενος ανάδοχος δε θα περιοριστεί στη συγκέντρωση των ψηφισμένων νόμων και της νομολογίας. Με τον διαγωνισμό του δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσει στην τροποποίηση διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, με πρόσχημα «την επίλυση χρόνιων ζητημάτων, την απλούστευση και άρση των αντιφάσεων, καθώς και τις ανάγκες του εκσυγχρονισμού, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις και το κοινοτικό κεκτημένο». Αυτή η γενικόλογα διατυπωμένη δυνατότητα του Αναδόχου δεν είναι η μοναδική και αναφέρεται ρητά στην ΕΝΟΤΗΤΑ 4 της προκήρυξης του διαγωνισμού (σελίδα 17 της προκήρυξης).

Από τη στιγμή λοιπόν που ο ανάδοχος θα είναι μία από τις έξι εταιρίες, που θα έχει στις γραμμές της κάποια από τα στελέχη που αναφέραμε στην αρχή, με την Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας θα γίνει «το έλα να δεις». Ο ΥΠΕΚΑ έβαλε τους λύκους να φυλάξουν τα πρόβατα.

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***