Σελίδες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνών

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ - Friends of Nature Greece

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10/12/2012
«Βουνών εγκώμιον»

11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Βουνών
11 December: International Mountain Day

Όταν ᾖρθα στόν κόσμο κ᾿ εἶδα
τὸν ἥλιο, εἶπα: Θὰ πρέπει κάτι
ν᾿ ἀφήσω πίσω μου φεύγοντας.
Καὶ τὸ βρῆκα ἀρκετό. Ν᾿ ἀνεβῶ
στὴν κορφή σου, νὰ πετάξω
στὴ γῆς ἕνα λουλοῦδι.
[Νικηφόρος Βρεττάκος: «Ποιήματα για το ίδιο βουνό»]

Δέκα χρόνια μετά την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνών από τον ΟΗΕ, η Ελλάδα «γιορτάζει» τα γεννητούρια με:
  1. Tην καταστροφή του αρχέγονου δάσους στη Χαλκιδική από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»,
  2. Την εντατικοποίηση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Γκιώνα, την Οίτη, στον Παρνασσό,
  3. Τις δασικές υπηρεσίες αποδυναμωμένες,
  4. Τις πυρκαγιές που θα μπορούσαν να αποφευχθούν,
  5. Τη λαθροϋλοτομία να παίρνει τεράστιες διαστάσεις,
  6. Τις βιομηχανικές ΑΠΕ να βεβηλώνουν το ελληνικό τοπίο και να δημιουργούν προβλήματα στον τουρισμό, στη βιοποικιλότητα κ.λπ.,
  7. Τις ανοικτές χωματερές στα περιαστικά δάση και αλλού,
  8. Την Περιβαλλοντική νομοθεσία να δέχεται μεγάλες επιθέσεις για να ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικές του μνημονίου αλλά και για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.
Εκτός από τα ανωτέρω προβλήματα, καταγράφουμε την ανεξέλεγκτη και διαρκώς αυξανόμενη κυκλοφορία μηχανών τύπου «εντούρο» και άλλων μηχανοκίνητων μέσων (τζιπ 4x4, «γουρούνες» κ.λπ.) στα βουνά, ακόμα και σε δύσβατες και παρθένες περιοχές, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ηχορύπανση και να αναστατώνουν το οικοσύστημα, να καταστρέφουν το ανάγλυφο του εδάφους και κατά συνέπεια τη χλωρίδα που σε πολλές περιπτώσεις είναι σπάνια και απειλούμενη.

Στη χώρα μας το 70% του εδάφους της είναι ορεινό, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, με ιστορία και αγώνες, με εξαιρετική θέα και πολύχρωμα τοπία. Ωστόσο τα χιλιάδες ορεινά χωριά που «φιλοξενούνται» ερημώνονται από τους κατοίκους τους. Οι κυβερνήσεις ακολουθώντας την πολιτική των μεγάλων τουριστικών γραφείων και των κατασκευαστικών εταιρειών έχουν επιλέξει ένα λαθεμένο τρόπο «ανάπτυξης» των ορεινών περιοχών, τύπου «Αράχωβας – Καϊμακτσαλάν» (Χειμωνιάτικης Μυκόνου) που δεν οδηγεί πουθενά.

Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ / Friends of Nature (Greece) εκτιμούν ότι χρειαζόμαστε μια μακροχρόνια πολιτική για τα βουνά και τους κατοίκους των. Μια πολιτική που να βασίζεται στην αειφόρο ανάπτυξη, δηλαδή στον εναλλακτικό ορεινό τουρισμό, στην ανάδειξη των οικοσυστημάτων, στην αγροτική παραγωγή (όπου είναι δυνατόν), στην προβολή της ιστορίας, στη νόμιμη υλοτομία και στην οικολογική διαχείριση των δασών, στα ντόπια προϊόντα, έτσι ώστε να συγκρατήσει τους υπάρχοντες πληθυσμούς στα ορεινά χωριά και να δημιουργήσει κίνητρα για να ζήσουν νέοι κάτοικοι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στα βουνά. Φέτος, το 2012, το θέμα της «γιορτής» του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Βουνών είναι «Βουνών εγκώμιον».

Στην Ελλάδα ας εργαστούμε για να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τα βουνά μας, τη φυσική και την πολιτιστική κληρονομιά, να διατηρήσουμε τους κατοίκους τών ορεινών χωριών και να προσελκύσουμε νέους.

Τα βουνά διαχρονικά προστάτευσαν την Ελλάδα από τους εχθρούς, τη πείνα και τις καταστροφές. Ας τα σεβαστούμε και ας ζήσουμε σε αυτά με «λογισμό και όνειρο».

πηγή: Φίλοι της Φύσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***