Σελίδες

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Επιτέλους, μπαίνει φραγμός στην καταπάτηση των χορτολιβαδικών εκτάσεων

Επιτέλους, ύστερα από μια μακρά περίοδο καθυστερήσεων και παλινωδιών, με εγκύκλιο των αρμόδιων υπηρεσιών μπαίνει φραγμός στις καταπατήσεις των 14,5 εκατ. στρεμμάτων χορτολιβαδικών εκτάσεων. Η εγκύκλιος της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, με αριθμό πρωτοκόλλου 133340/3030/5-7-2013, που υπογράφεται από τον Ειδικό Γραμματέα Δασών Γ. Αμοργιανιώτη, βάζει φρένο στις επιδιώξεις καταπατητών χορτολιβαδικών εκτάσεων, που επιδιώκουν να χτίσουν σε τέτοιες εκτάσεις πολυτελείς βίλες, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κτλ.

Πώς βάζει φρένο στους καταπατητές η εγκύκλιος;

Πρώτο, υπενθυμίζοντας και τονίζοντας στις δασικές υπηρεσίες ότι τις χορτολιβαδικές εκτάσεις διοικεί και διαχειρίζεται η δασική υπηρεσία σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 3 του νόμου 998/1979.

Δεύτερο, υπενθυμίζοντας για μια ακόμη φορά στις δασικές υπηρεσίες, ότι όσοι ιδιώτες διεκδικούν εμπράγματο δικαίωμα επί χορτολιβαδικών εκτάσεων οφείλουν, σύμφωνα με το άρθρο 10 του δασοκτόνου νόμου 3208/2003, να προσκομίζουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Τρίτο, υπενθυμίζοντας στις δασικές υπηρεσίες, ότι στις τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού που θα εκδίδουν σε χορτολιβαδικές εκτάσεις θα αναφέρουν, ότι τις εκτάσεις αυτές διαχειρίζονται οι δασικές υπηρεσίες ως δημόσιες, αφού δεν προκύπτει η κυριότητά τους με έναν από τους τρόπους που ορίζει ο νόμος 3208/2003. Την πράξη χαρακτηρισμού, μάλιστα, ο ενδιαφερόμενος είναι υποχρεωμένος να την προσκομίζει στην Πολεοδομία, στην οποία απευθύνεται για να εκδώσει οικοδομική άδεια.

Τέλος, υπενθυμίζοντας στις δασικές υπηρεσίες ότι το ΣτΕ, με δύο αποφάσεις του (2741/2012 και 3186/2012), δέχτηκε ότι καλώς οι δασάρχες στις πράξεις χαρακτηρισμού ανέγραψαν ότι οι εκτάσεις είναι δημόσιες χορτολιβαδικές. Η μία από τις δύο αποφάσεις αφορά περιοχή της χώρας όπου δεν ισχύει το τεκμήριο του δημοσίου.

Τι πρέπει να γίνει ακόμη προκειμένου η εγκύκλιος αυτή να έχει διάρκεια;

Πρέπει να καταργηθεί η κατάπτυστη γνωμοδότηση 331/2011 του ΝΣΚ, την οποία είχε αποδεχτεί ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου. Γιατί δεν υπάρχει καμιά ασάφεια στην ισχύουσα δασική νομοθεσία ως προς το ποιος διοικεί και διαχειρίζεται τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και ως προς τη διαδικασία με την οποία κάποιος ιδιώτης μπορεί να διεκδικήσει εμπράγματο δικαίωμα επί χορτολιβαδικών εκτάσεων (μπορεί να καταφύγει στο Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών και στα πολιτικά δικαστήρια). Θυμίζουμε ότι από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε αυτή τη γνωμοδότηση ως κατάπτυστη, καταγγέλλοντας ότι θυμίζει Βατοπέδι. Γιατί η ισχύουσα δασική νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται ερμηνεία από τους «σοφούς» Νομικούς Συμβούλους.

Πρέπει επίσης να καταργηθεί το έγγραφο 35805/12-6-2013 της Διεύθυνσης Νομοθετικού Εργου του ΥΠΕΚΑ, γιατί συντάχθηκε μόνο και μόνο για να διατηρήσει σε ισχύ την κατάπτυστη γνωμοδότηση 331/2011 του ΝΣΚ και υπονομεύει την ισχύουσα δασική νομοθεσία.

Η πρόσφατη εγκύκλιος 133340/3030/5-7-2013 κινείται στο πλαίσιο της νομιμότητας, είναι σαφής και πλήρης στις απαντήσεις που δίνει στις δασικές υπηρεσίες για τους χειρισμούς που πρέπει να κάνουν στις χορτολιβαδικές εκτάσεις που είναι δημόσιες, είτε ισχύει είτε δεν ισχύει το τεκμήριο του δημοσίου. Ως τέτοια, η εγκύκλιος αυτή δεν χρειάζεται τη στήριξη των «σοφών» του ΝΣΚ.

Οπως έχουμε κατ’ επανάληψη αναφέρει, οι χορτολοβαδικές εκτάσεις καλύπτουν 14,5 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα, «φιλέτα» των οποίων εποφθαλμιούν καταπατητές διάφορων «αποχρώσεων». Μάλιστα, από τις 8 Γενάρη του 2013, που εκδόθηκε η απόφαση 32 του ΣτΕ, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις ανήκουν πλέον στα δάση και τις δασικές εκτάσεις και επομένως χρήζουν ακόμη μεγαλύτερης προστασίας.

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***