Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Π.Ε.Δ.Δ.Υ.: Ανακοίνωση για οργανογράμματα και δασική πολιτική

Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη ΥΠΕΚΑ στην οποία συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες και με βάση τα όσα περιγράφονται στο σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το ΥΠΕΚΑ, το ΔΣ της ΠΕΔΔΥ εκτιμά ότι:
  • Η κυβερνητική πολιτική στο δασικό τομέα, συμβαδίζει απόλυτα με τις γενικότερες καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης στο δημόσιο και παρά την συνταγματική και κοινωνική απαίτηση για την προστασία της δημόσιας περιουσίας, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών, ουσιαστικά καταλήγει στην εξυπηρέτηση μόνο της κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.
  • Δεν είναι τυχαία εξάλλου η χρονική συγκυρία μέσα στην οποία προωθείται για ψήφιση στη βουλή ένα ακόμη δασοκτόνο δασικό νομοσχέδιο, για το οποίο όλοι ανεξαιρέτως οι επιστημονικοί, περιβαλλοντικοί και συνδικαλιστικοί φορείς εξέφρασαν την αντίθεσή τους.
  • Την ίδια χρονική συγκυρία, «εντελώς συμπτωματικά», αρχίζει η συζήτηση για την «αναδιοργάνωση του τομέα». Επομένως μόνο εντύπωση δεν μας προκαλούν οι φωνές για συρρίκνωση των δομών της Δασικής υπηρεσίας και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των αντικειμένων που μέχρι σήμερα ασκούσε.
  • Προηγήθηκαν βέβαια τα γνωστά «φιάσκα» των δασικών χαρτών και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων των δασικών χαρτών στην ΕΚΧΑ Α.Ε. (με το μηδαμινό έργο μέχρι σήμερα), οι αποσπασματικές ρυθμίσεις σε διάφορα νομοσχέδια που εξαφάνισαν τις αρμοδιότητες της Δασικής Υπηρεσίας, καθώς και το πρόσφατο ΠΔ 157/2013 με το οποίο συστάθηκε Δασικό Τμήμα στο Υπουργείο Ανάπτυξης για την επιτάχυνση των στρατηγικών επενδύσεων.
  • Η Ένωσή μας δεν θεωρεί τη χρονική συγκυρία και τη διαδοχή των γεγονότων αυτών τυχαία. Ιδιαίτερα όταν με το νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή, το μόνο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι η εμπορευματοποίηση των δασών και του δημόσιου πλούτου. Η προσπάθεια αυτή που συντελέστηκε «εν κρυπτώ» από ομάδα συμβούλων του ΥΠΕΚΑ αποτελεί συνέχεια των δασοκτόνων νόμων που είδαμε να ψηφίζονται στη Βουλή τα τελευταία χρόνια αλλά κατέπεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την πρώτη προσφυγή.
  • Σήμερα στο όνομα της «δήθεν βιώσιμης ανάπτυξης» επιδιώκεται η παράδοση των δασικών οικοσυστημάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους (τουριστικό, βιομηχανικό, κατασκευαστικό κεφάλαιο), καταδικάζεται στην αφάνεια η δασολογική επιστήμη (διότι πλέον δεν είναι απαραίτητη σε κανένα), ενισχύονται οι γνωστές συντεχνίες, νομιμοποιούνται και αναγνωρίζονται ανυπόστατα δικαιώματα ιδιοκτησίας, καταπατήσεων, εκχερσώσεων, επεκτάσεων σε χιλιάδες στρέμματα δημοσίων δασικών οικοσυστημάτων, δικαιώνοντας τελικά τον εμπρηστή και τον καταπατητή.
  • Για να υλοποιηθεί βέβαια αυτή η «σύγχρονη δασοκτόνος πολιτική», προηγήθηκε η στοχοποίηση του Τομέα και των εργαζομένων σε αυτόν, η σταδιακή διοικητική του περιθωριοποίηση και η ελλιπής χρηματοδότηση και λειτουργία του, ώστε να καταλήξουμε στην «εύκολη και επικοινωνιακή» διασύνδεση του με τις καθυστερήσεις των μεγάλων επενδύσεων και να οδηγηθούμε έτσι στο «πολιτικά αυτονόητο», δηλαδή τη συζήτηση για την κατάργηση ή τη συγχώνευση δασικών υπηρεσιών.
Για την Ένωσή μας ένα είναι το ζητούμενο: Η μόνη αναδιάρθρωση της Δασικής Υπηρεσίας, που αποτελεί στόχο όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο δασικό τομέα, όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αφορά:
* Στην κάθετη διάρθρωση της δασικής υπηρεσίας αντί του σημερινού κατακερματισμού της ανάμεσα σε Υπουργεία και άλλες διοικητικές δομές (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις).
* Στην ουσιαστική αναγωγή της Δασικής υπηρεσίας σε κύριο φορέα προστασίας, διοίκησης και διαχείρισης των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων.
* Στην απόσυρση όλων των αποσπασματικών και πρόχειρων νόμων που αφαιρούν αρμοδιότητες από τη Δασική Υπηρεσία (Δασικοί Χάρτες στην ΕΚΧΑ ΑΕ, Τμήμα Δασών στον Υπ. Ανάπτυξης, Φορείς Διαχείρισης στους Εθνικούς Δρυμούς, Δασοτεχνικά Έργα σε Δήμους κλπ) και των διατάξεων που εκχωρούν δημόσια εξουσία σε ιδιωτικούς φορείς (ιδιωτική θηροφυλακή) καθώς και στην κατάργηση όλων των αντιδασικών και αντιπεριβαλλοντικών νόμων και διατάξεων.
* Στην στελέχωση των υπηρεσιών με προσωπικό όλων των αναγκαίων κλάδων και ειδικοτήτων.
* Τη δημιουργία Αυτόνομου Ταμείου Δασών, στο οποίο θα εισρέουν οι πόροι από τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και θα αξιοποιούνται για τη δασική ανάπτυξη και προστασία και την αποκλειστική χρηματοδότηση του τομέα καθώς και την αυτοτελή και αδιάλειπτη χρηματοδότηση του τομέα από τον κρατικό προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν δημόσιο αγαθό και περιουσία. Για την Ένωσή μας αλλά και για κάθε εργαζόμενο στα δάση, είναι αναγκαία μια σύγχρονη δασική πολιτική που θα εξασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση τους, τη δασική ανάπτυξη ως βασικό τομέα της πρωτογενούς παραγωγής, και την εξασφάλιση της οικολογικής σταθερότητας των δασών, αφού τα δάση μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του φυσικού περιβάλλοντος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣΓΕΩΡ. ΠΑΠΑΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: Π.Ε.Δ.Δ.Υ. (29/1/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***