Σελίδες

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Γιατί ο Γ. Τσιρώνης δεν εφαρμόζει την απόφαση για τον επιστημονικό ορισμό του δάσους;


Από τις 9 Φλεβάρη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ι. Τσιρώνης έπρεπε να ενεργοποιήσει την απόφαση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Ν. Ταγαρά, που είχε ανέβει στη Διαύγεια στις 16 Μάη του 2014 και με την οποία αναγνωριζόταν η απόφαση 32/2013 του ΣτΕ και καλούνταν οι γενικοί γραμματείς Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να δώσουν εντολή στους προϊστάμενους των διευθύνσεων Δασών και των Δασαρχείων να την εφαρμόσουν άμεσα. Λέμε από τις 9 Φλεβάρη του 2015, γιατί με το δασοκτόνο νόμο 4280/2014 (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 8 Αυγούστου) προβλεπόταν η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον ορισμό του δάσους μέχρι τις 8 Φλεβάρη. Η προθεσμία πέρασε, η διάταξη του άρθρου 32 του νόμου 4280/2014 για την έκδοση αυτού του ΠΔ δεν ισχύει και επομένως ο αναπληρωτής υπουργός Ι. Τσιρώνης, που το παίζει οικολόγος, είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την απόφαση 32/2013 του ΣτΕ. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και καμία νομική βάση που να του δίνει το δικαίωμα να μην προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της.

Τι πρέπει να κάνει; Αμεσα να δώσει εντολή στο γενικό διευθυντή Δασών και στο γενικό διευθυντή Χωρικού Σχεδιασμού (αναφερόμαστε σ’ αυτόν γιατί ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ Ι. Μανιάτης με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου αφαίρεσε από τη γενική διεύθυνση Δασών τη διεύθυνση Δασικών Χαρτών και τη συγχώνευσε με διεύθυνση της γενικής διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού) να εφαρμόσουν οι γενικοί διευθυντές Δασών των επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων την απόφαση 32/2013 του ΣτΕ. Μια απόφαση για την οποία χρειάστηκαν 17 χρόνια παλινδρομήσεων από το ΣτΕ, προκειμένου να αναγνωριστεί η απόφαση 27/1999 του ΑΕΔ (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο), με την οποία αναγνωριζόταν ο επιστημονικός ορισμός του δάσους, για τον οποίο αγωνίστηκαν οι δασολόγοι. Είναι προσβολή ο ισχυρισμός εκείνων που λένε ότι η απόφαση είναι ανεπαρκής και δήθεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στους «δασολόγους της πράξης», που ασχολούνται με τις πράξεις χαρακτηρισμού, με τη σύνταξη των δασικών χαρτών και σ’ εκείνους που παίρνουν μέρος στις Επιτροπές Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων.

Πέρα από την προσβολή υπάρχει και κάτι ακόμη γι’ αυτούς που θεωρούν ανεπαρκή την απόφαση 32/2013 του ΣτΕ. Οσοι προβάλλουν αυτόν τον ισχυρισμό μάλλον πρέπει να είναι οι ίδιοι ανεπαρκείς στη δασολογική επιστήμη και να μην έχουν διαβάσει την απόφαση 32 ή να μην την δέχονται. Το λέμε αυτό γιατί, ενώ οι συντάξαντες και συμφωνήσαντες σύμβουλοι του ΣτΕ έχουν υπόψη τους τις φράσεις «αναγκαία επιφάνεια» και «αραιά», που υπάρχουν στην Ερμηνευτική Δήλωση του άρθρου 24 του συντάγματος του 2001, θεώρησαν ότι δεν χρειάζεται να εισαχθούν αριθμητικά δεδομένα στον επιστημονικό ορισμό του δάσους. Κατά τη γνώμη μας, ο επιστημονικός ορισμός του δάσους σε συνδυασμό με την απόφαση 32/2013 (αρκεί να μελετηθεί αυτή προσεκτικά) είναι υπεραρκετά εργαλεία στους «δασολόγους της πράξης» προκειμένου να βγάζουν ορθές και μη συγκρουόμενες αποφάσεις (ταυτόσημες αποφάσεις δεν μπορούν να βγάζουν, γιατί υπάρχει ποικιλομορφία στο δασικό πλούτο της χώρας). Αυτό άλλωστε επισημαίνεται, και μάλιστα πολύ εμπεριστατωμένα, στην απόφαση 32 του ΣτΕ.

Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος τις περικοκλάδες περί ανεπάρκειας οι οπαδοί της εισαγωγής αριθμητικών δεδομένων στον επιστημονικό ορισμό του δάσους και ας τολμήσουν να εκθέσουν τους πραγματικούς λόγους γι’ αυτή τους την άποψη. Θα τους θυμίσουμε ότι τη φράση «αναγκαία επιφάνεια» στην Ερμηνευτική Δήλωση του άρθρου 24 του Συντάγματος την είχε εισαγάγει ο πρώην γενικός διευθυντής Δασών και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Β. Γιωτάκης, που ήταν γνωστή η αντιδασική του θέση και πράξη και που συμμετείχε ενεργά στη σύνταξη του δασοκτόνου νόμου 3208/2003. Τέλος, θα θέλαμε να μας απαντήσουν γιατί ο Σπ. Ντάφης, που όλοι οι δασολόγοι πίνουν νερό στο όνομά του, δεν ήταν οπαδός της εισαγωγής αριθμητικών δεδομένων στον επιστημονικό ορισμό του δάσους;

Εδώ και τώρα, λοιπόν, πρέπει όλοι οι δασικοί χάρτες να συνταχθούν πάλι βασιζόμενοι στην απόφαση 32/2013 του ΣτΕ. Εννοείται ότι δεν αρκεί μόνο η εφαρμογή αυτής της απόφασης. Πρέπει ταυτόχρονα να καταργηθούν, τουλάχιστον, όλοι οι αντιδασικοί νόμοι της περιόδου 2009-2014, που αναγόρευσαν σε κύριο οργανωτή της σύνταξης των δασικών χαρτών την εταιρία Κτηματολόγιο ΑΕ, που έχει αναπτύξει πλούσια αντιδασική δράση.

Εδώ και τώρα, επίσης, πρέπει να κριθούν οι πράξεις χαρακτηρισμού που βασίστηκαν στους αντιδασικούς νόμους 3208/2003 και 3818/2010 και αποχαρακτήρισαν δάση και δασικές εκτάσεις (την ακριβή έκτασή τους δεν την γνωρίζουμε).

Τέλος, εδώ και τώρα πρέπει να εξεταστούν όλες οι αποφάσεις των Επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων, με τις οποίες αποχαρακτηρίστηκαν δάση και δασικές εκτάσεις.


Με την απόφαση 32/2013 του ΣτΕ προστατεύονται πλέον ως δασικές εκτάσεις τουλάχιστον τα φρύγανα και γι’ αυτό η προσφορά της στην προστασία του δασικού πλούτου και του περιβάλλοντος στη χώρα μας είναι ανεκτίμητη. Η απόφαση για τα φρύγανα, όμως, δεν εφαρμόστηκε στη χώρα μας από το Γενάρη του 2013 μέχρι σήμερα, γιατί αυτό ήθελαν ο πρώην ειδικός γραμματέας Δασών Γ. Αμοργιανιώτης, οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ και οι καπιταλιστές που θέλουν να κατασκευάσουν πολυτελείς βίλες για εκμετάλλευση ή για ίδια χρήση σε φρυγανικές εκτάσεις της Μυκόνου, των Κυκλάδων, της Κρήτης και αλλού, όπου δεν ισχύει και το τεκμήριο του δημοσίου. Ετσι, οι Γ. Αμοργιανιώτης και Ν. Ταγαράς φρόντισαν να εισάγουν διάταξη στο δασοκτόνο νόμο 4280/2014, με την οποία δε θεωρούνται πια τα φρύγανα δασικές εκτάσεις, υπονομεύοντας έτσι την απόφαση 32 του ΣτΕ που η εφαρμογή της είναι υποχρεωτική για τη δημόσια διοίκηση. Ο Ι. Τσιρώνης, λοιπόν, είναι υποχρεωμένος μαζί με την άμεση εφαρμογή της απόφασης 32 του ΣτΕ να προχωρήσει και στην άμεση κατάργηση της διάταξης του νόμου 4280/2014 με την οποία αποχαρακτηρίζονται τα φρύγανα από δασική έκταση.

Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων που ψήφισαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2009 μέχρι το Δεκέμβρη του 2014. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, δασολόγοι, μέλη και συμπαθούντες του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν συντάξει κείμενα με τα οποία ζητούν να καταργηθούν οι αντιδασικοί νόμοι και εντός των ημερών θα τα παραδώσουν στον Π. Λαφαζάνη και στον Ι. Τσιρώνη. Ο Ι. Τσιρώνης, σε συνάντηση που είχε πριν μερικές ημέρες με υψηλόβαθμο υπηρεσιακό παράγοντα της γενικής διεύθυνσης Δασών, του ανακοίνωσε ότι θα συγκροτήσει επιτροπή που θα μελετήσει τη δασική νομοθεσία.

Απευθυνόμενοι στον υπουργό που προέρχεται από το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων, απαιτούμε απ’ αυτόν να προχωρήσει άμεσα σε έργα. Εμείς θα επιμένουμε μέχρις ότου καταργηθεί όλο το αντιδασικό οπλοστάσιο των καταπατητών του δασικού πλούτου της χώρας.

1 σχόλιο:

  1. "...Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, δασολόγοι, μέλη και συμπαθούντες του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν συντάξει κείμενα με τα οποία ζητούν να καταργηθούν οι αντιδασικοί νόμοι και εντός των ημερών θα τα παραδώσουν στον Π. Λαφαζάνη και στον Ι. Τσιρώνη."
    π.χ. οι προτάσεις της Α.Δ.ΣΥΝ. Δασολόγων: http://dasamarisos.blogspot.gr/2015/03/blog-post_20.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***