Σελίδες

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Το μπάχαλο του Τοπικού Συμβούλιου Πικερμίου

The Alchemist’s Experiment Takes Fire 1687 CHF fa 2000.001.276
The Alchemist’s Experiment Takes Fire
Hendrick Heerschop (1627-1690)

Γιατί διακόπηκε το Τ.Σ. Πικερμίου στις 27/4, μία ώρα μετά την έναρξή του;

Τόση ώρα πήρε στους εκπροσώπους του δήμου Ραφήνας να καταλάβουν ότι έκαναν λάθος εισήγηση (εισηγήθηκαν για άλλη μελέτη από εκείνη που ήταν το θέμα συνεδρίασης του ΤΣ), ότι έδειχναν λάθος χάρτη, και ότι το ρέμα για το οποίο μιλούσαν έχει άλλη ονομασία.

Γιατί χρειάστηκε πάνω από μία ώρα να καταλάβουν αυτά τα χονδροειδή λάθη; Όχι γιατί τους λείπει η στοιχειώδης ευφυία που χρειάζεται για να αντιληφθούν αυτά τα εξώφθαλμα λάθη, ενόσω διάβαζαν τη μελέτη για την οποία επρόκειτο να εισηγηθούν, ή έστω για να τα αντιληφθούν σε δεύτερο στάδιο, εκ των υστέρων, όταν τους επισημαίνονταν από κατοίκους και φορείς της περιοχής που είχαν μελετήσει το αντικείμενο.

Τότε γιατί; Για το στάδιο της προετοιμασίας δεν μπορούμε παρά να εικάσουμε, καθώς γίνεται κατά μόνας... Μπορούμε όμως να διερευνήσουμε τι εμπόδισε τη συνεννόηση στο δεύτερο στάδιο, με την ελπίδα ότι αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί νέα ιλαροτραγωδία. Φως, λοιπόν, στα λιγοστά γεγονότα, στις συνθήκες κυρίως μέσα στις οποίες αυτά εξελίχθηκαν και στο ρόλο των συμμετεχόντων.

Το θέμα της ιλαροτραγωδίας: Η έγκριση από το ΤΣ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την Οριστική Οριοθέτηση Τμημάτων του Ρέματος Βαλανάρη. Η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης στην Περιφέρεια Αττικής, όμως το ΤΣ έκρινε ότι έπρεπε να συνεδριάσει για την έγκρισή της χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση τοπικά.

Τα πρόσωπα της ιλαροτραγωδίας: Οι αδιάβαστοι, οι διαβασμένοι, άλλοι μικρότεροι και σιωπηλοί ρόλοι.

Οι αδιάβαστοι: Δύο αντιδήμαρχοι, κομίζοντες λάθη, ένταση, φωνασκίες, μαλλωμένοι με τον ίδιο τον πολιτισμένο διάλογο, νομίζοντας ότι κατέχουν το αλάθητο και την ...εξουσία να επιβάλουν τα λάθη τους σε ανθρώπους που έχουν διαβάσει και δουλέψει ουσιαστικά για ένα περιβαλλοντικό θέμα τόσο μεγάλης σημασίας. Καταπατώντας τους αποδεκτούς κώδικες συμπεριφοράς και επικοινωνίας δημιούργησαν ένα εκρηκτικό πλαίσιο που τίποτε καλό δεν προμηνούσε.
➽ Ο Π. Καλφαντής, εισηγητής της θέσης του δήμου Ραφήνας για το θέμα της συνεδρίασης, τη ΜΠΕ της οριοθέτησης του ρέματος Βαλανάρη. Εισηγήθηκε με πάσα σοβαρότητα για άλλη μελέτη, την ΜΠΕ για το ρέμα Δασαμάρι. Επέμεινε επί μακρόν σε όλα τα λάθη, επιμένοντας να μην ακούει τις τοποθετήσεις των άλλων, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
➽ Ο Β. Μπουρνούς, υπερθεματίζων στην ένταση και στα λάθη, διέκοπτε συνεχώς τους πάντες, δυσκολεύοντας τον εαυτό του και τον συνάδελφό του να κατανοήσουν. Στο τέλος διέκοψε (ο ίδιος και όχι ο πρόεδρος του ΤΣ) το τοπικό συμβούλιο για την επόμενη μέρα, προκειμένου να αναζητήσουν και να μελετήσουν τη σωστή μελέτη. Στον προβληματισμό παρισταμένων αν είναι εφικτό για το δήμο να ετοιμαστεί εν μια νυκτί, διαβεβαίωσε πως βεβαίως και είναι!
Την επόμενη μέρα ακυρώθηκε και αυτό το εξ αναβολής ΤΣ. Αναβλήθηκε επίσης η προγραμματισμένη συζήτηση του ίδιου θέματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου. Και αναβλήθηκε η συζήτηση του θέματος και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λογικό!

Οι διαβασμένοι:
➽ Η δημοτική σύμβουλος Α. Τόκα και μέλη της δημοτικής κίνησης Μέτωπο Ψηλά. Η Α. Τόκα (Πικερμιώτισα) πρότεινε να γίνει ουσιαστική διαβούλευση, χωρίς να καταλήξει η συνεδρίαση σε έγκριση της ΜΠΕ. Στις επισημάνσεις της για τα προβλήματα της εισήγησης, της υπέδειξαν με εκκωφαντικές φωνές ότι αναφέρεται σε λάθος μελέτη (ενώ ίσχυε ακριβώς το αντίστροφο) και τη συμβούλευσαν να μάθει να διαβάζει!!!
Ευτυχώς στo δημοτικό συμβούλιο της 29/4 ανακοινώθηκε ότι θα συνεδριάσει η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου στις 12/5, πριν τις αποφάσεις των συμβουλίων. Ποτέ δεν είναι αργά.
➽ Κάτοικοι από την ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών Δασαμάρι S.O.S.. Μετά από πολλή προσπάθεια κατάφεραν να εξηγήσουν ότι πρόκειται για 2 διαφορετικές μελέτες που διανύουν διαφορετικά στάδια. Η διαβούλευση σχετικά με τη ΜΠΕ για το ρέμα Δασαμάρι που εισηγήθηκε ο δήμος έχει λήξει από το Φεβρουάριο και η τρέχουσα διαβούλευση αφορά τη ΜΠΕ για το Βαλανάρη.
Κάπου εκεί πλέον, σε μια στιγμή που οι εκπρόσωποι του δήμου Ραφήνας κώπασαν τις φωνές και τις διακοπές και άρχισαν να υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά, συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και ανακοίνωσαν τη διακοπή του ΤΣ.

Σε μικρότερους ρόλους, παρότι τοπικοί σύμβουλοι:
Α. Ξηντάρα: προσπάθησε να μιλήσει για το θέμα της διαδικασίας (ζήτησε να λαμβάνει έγκαιρα την εισήγηση και όχι εκείνη την ώρα, ώστε να έχει το χρόνο για να προετοιμάζεται) αλλά και για τα ρέματα του Πικερμίου. Εις μάτην και τα δύο.
Α. Μπουράνης, πρόεδρος του ΤΣ: δήλωσε αδυναμία να διαβάσει τη μελέτη, την εμπιστοσύνη του στην άλλη αντί άλλης εισήγηση του δήμου και έτοιμος να ψηφίσει.
Α. Χοβαρδάς: δήλωσε αδυναμία να διαβάσει τη μελέτη, αλλά κάτι ψυλλιάστηκε από τις θέσεις των διαβασμένων.

Σε σιωπηλό ρόλο, ο αντιδήμαρχος Πικερμίου Γ. Κοκκόλης, ο οποίος έδειχνε να ακούει προσεκτικά τις νέες πληροφορίες και επέλεξε να μη συμμετάσχει στο μπάχαλο που δημιούργησαν οι συνάδελφοί του.

Η αυλαία της ιλαροτραγωδίας πέφτει...
...με τη δυσαρέσκεια όλων για την αδιανόητη προχειρότητα, επιπολαιότητα και έλλειμμα ευθύνης με τις οποίες κάποιοι μελετητές και κάποιοι από τη διοίκηση του δήμου αντιμετωπίζουν το κεφάλαιο Φύση, δηλαδή το κοινό περιουσιακό αγαθό που συναρτάται με την ποιότητα της ζωής μας,
...με τους κατοίκους να αναρωτιούνται για το επίπεδο των εκπροσώπων του δήμου, που έφτασε τον λεκτικό «τραμπουκισμό» όπως χαρακτηριστικά το απέδωσε μία κάτοικος,
...με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στους ανθρώπους του δήμου που έφυγαν μετά τον ορυμαγδό που δημιούργησαν, χωρίς να ζητήσουν καν συγγνώμη ούτε για το έλλειμμα της δουλειάς τους ούτε για το έλλειμμα της κοινωνικής συμπεριφοράς τους. Δεν ζήτησαν συγγνώμη ούτε από τις κυρίες, απέναντι στις οποίες ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί, ούτε από το σύνολο του τοπικού συμβουλίου που το έκαναν μπάχαλο.

Δύο επισημάνσεις με αφορμή το έργο:
1. Για το «πίστευε και μη ερεύνα»: Δεν ισχύει ούτε στο πεδίο των μελετών! Οφείλουμε να διαβάζουμε τις μελέτες, εφόσον αυτές καθορίζουν τις ζωές μας και εφόσον είναι δουλειά μας να αποφανθούμε επ' αυτών. Ακόμη και αν δεν μπορούμε όλες/οι να αξιολογήσουμε τα καθαρά τεχνικά σημεία εφόσον δεν είναι της ειδικότητάς μας, μπορούμε να αποκτήσουμε γνώση και άποψη για το συνολικό περιεχόμενο, τη συλλογιστική και τα συμπεράσματα της μελέτης. Μια δοκιμή θα μας πείσει. Συχνά η μελετοφοβία έχει την τάση να φαντάζεται τη μελέτη σαν βουνό, π.χ. λέγανε τις προάλλες στο ΤΣ: "πώς να τη διαβάσεις, τι λέτε τώρα, είναι 400 σελίδες" (η συγκεκριμένη είναι 100 σελίδες + 10 χάρτες). Προφανώς αν το background κάποιας/ου δε βοηθά καθόλου, μπορεί να μελετήσει μαζί με άλλες/ους που διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία.
2. Για την εξουσία της διοίκησης: Παρανόηση ορισμένων! Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται γιατί προσφέρονται αυτοβούλως, με προθυμία ή με ζήλο να υπηρετήσουν το κοινό συμφέρον των δημοτών. Αν εκλεγούν, αναγορεύονται σε δημόσιους υπηρέτες. Δεν τους εκχωρείται εξουσία, τους ανατίθεται δουλειά, για την οποία πρέπει να ελέγχονται διαρκώς αν την κάνουν καλά (το έχουμε γράψει επανειλημμένως στις αναρτήσεις αυτού του ιστολογίου).

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος3/5/15, 5:48 μ.μ.

    Σαν πολύ να τα στρογγυλεύετε μου φαινεται γιατί ήμουνα παρόν και ξέρω πέστε τα πράματα με το όνομα τους
    Φιλικά το λέω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***