Σελίδες

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Η προστασία των ρεμάτων ως στοιχείων του ζωτικού χώρου

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 12.12.2016

Η προστασία των ρεμάτων ως στοιχείων του ζωτικού χώρου[1]

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ,
Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής Αθηνών

https://dasarxeio.files.wordpress.com/2016/12/kalamas_thesprotias_potamos.jpg

Οι διατάξεις των άρθρων 1 § 2 και 4 του ν. 4258/2014 εισάγουν ανεπίτρεπτη διάκριση των ρεμάτων σε «μεγάλα» και «μικρά» με αντίστοιχη, επί το χείρον, διαβάθμιση της νομικής τους προστασίας. Η ανωτέρω διάκριση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ είναι επιβεβλημένη η άμεση νομοθετική κατάργησή της καθώς επίσης και της εξαιρέσεως από την υποχρέωση οριοθετήσεως των ρεμάτων, υπό το φως της προστασίας του περιβάλλοντος διά του Συντάγματος και του ενωσιακού δικαίου. Μέχρι την προτεινόμενη νομοθετική παρέμβαση, ο αστικός δικαστής οφείλει, μη εφαρμόζων το άρθρο 4 του ν. 4258/2014, να παρέχει την κατά την ΑΚ 57 προστασία σε άπαντα τα ρέματα, ήτοι ποταμούς, χειμάρρους και εφήμερα ρέματα, γιατί επιτελούν, ασχέτως της εκτάσεώς τους, σημαντική περιβαλλοντική λειτουργία, συνιστώντας αδιακρίτως αναπόσπαστα στοιχεία του ζωτικού χώρου, η απόλαυση του οποίου αποτελεί ειδικότερη έκφανση της προσωπικότητας κατ΄ ΑΚ 57 και δη ασχέτως του νομικού καθεστώτος εκάστης κατηγορίας ρεμάτων κατά τις ΑΚ 966, 967 και 968.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Η σημερινή ημέρα είναι ακόμα μια απαίσια ημέρα για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας


Η σημερινή ημέρα είναι ακόμα μια απαίσια ημέρα για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας.
Η μπουλντόζα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αττικής έχει ξεπατώσει κυριολεκτικά την κοίτη του Ρέματος στο κομμάτι που βρίσκεται πάνω από τη γέφυρα των αυτοκινήτων λίγο πριν την κοίτη του Ρέματος.
Με το γνωστό πρόσχημα του φόβου της πλημμύρας παίζοντας πάντα με την άγνοια του κόσμου.
Με την ανοχή του τοπικού Δήμου, ο οποίος φυσικά και είναι ενήμερος για όσα γίνονται επί της κοίτης.
Ο τοπικός Δήμος εμφανίζεται σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος που νίπτει τας χείρας του αποδίδοντας όλη την ευθύνη της καταστροφής στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Την ίδια ώρα που στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία της μικρής μας πόλης, την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι αποψιλώνουν κάθε φυσικό στοιχείο του Ρέματος.
Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα.
Και, δυστυχώς, μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα.
Σε μια ευνομούμενη Πολιτεία η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα.
Εδώ, προτεραιότητα αποτελεί διαχρονικά η καταστροφή του.
Η μπουλντόζα προχωρά προς τα πάνω ....
Και οι φωλιές των πουλιών, το Ρέμα, οι οργανισμοί του οδεύουν σταθερά προς τον Κάτω Κόσμο ....
Κρίμα .....

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Ποταμός Βαλανάρης Πεντέλης. Η τοπογραφία, οι πηγές, η πορεία και οι καταρράκτες του ποταμού της «Ακρόπολης της Παλαιοντολογίας».


ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhO-C-HQJAb0YDvl18pQId7CC4_sP2WVwVakTuM3g2lR02wF1BOSE_Z_reoEmxRcqQWuYkwEYoYwMdE4ylSWMpF8SVl47hd_AaKxoroWDnon7d9EmhCx5LyCBFfAwgYAYgjW1BQIf3nG6fD/s1600/VALANARIS_PENTELI_6.jpg

Εξερευνητικό ταξίδι στον ποταμό Βαλανάρη στην Πεντέλη. Με 14 χιλιόμετρα μήκος οργιάζουσας φύσης και τουλάχιστον επτά εκατομμύρια (7.000.000) χρόνια ασφυκτιούσας ζωής στην κοίτη του, γνωρίζουμε το πιο διάσημο ελληνικό ρέμα της παλαιοντολογίας και παράλληλα έναν ζωντανό, υδάτινο δρόμο που οφείλουμε να προστατέψουμε. Μέσα από 8 επιλεγμένα σημεία - στάσεις, ανακαλύπτουμε τον ποταμό και τους κλάδους του, τις ομορφιές και τα μυστικά του, την τοπογραφία και ιστορία του.