Σελίδες

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Να μη γίνει το Μεγάλο Ρέμα η νέα Μάνδρα


Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Ενώνοντας και συντονίζοντας τις δυνάμεις τους για τη σωτηρία του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, 14 περιβαλλοντικοί-τοπικοί φορείς/κινήσεις ζητούν από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να απορριφθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την οριοθέτηση-διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος.

Σε σχετικό υπόμνημα που κατέθεσαν προτείνουν την απόρριψη της ΜΠΕ, καθώς η τσιμεντοποίηση/σαρζανετοποίηση του ρέματος που επιχειρείται αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο και διαπράττει ένα οικολογικό έγκλημα, όχι μόνο εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της ποιότητας ζωής των πολιτών, επισημαίνουν.

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Υπόμνημα της ΚΠΑΜΡ προς ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ για ΜΠΕ διευθέτησης Μεγάλου Ρέματος


Υπόμνημα της ΚΠΑΜΡ προς ΔΙΠΑ για ΜΠΕ διευθέτησης Μεγάλου Ρέματος
(συνυπογράφουν 13 φορείς)

Το υπόμνημα κατατέθηκε στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (αρ.πρωτ. 51170/14-12-2017).

Υπόμνημα της πρωτοβουλίας "Δασαμάρι S.O.S." προς ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ για τη διαβούλευση επί της ΜΠΕ διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος


Υπόμνημα για τη ΜΠΕ διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος
Το υπόμνημα κατατέθηκε στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (αρ.πρωτ. 50880/12-12-2017).

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Συναυλία για τα ποτάμια και τους πλημμυροπαθείς


Ο σύλλογος "ΡΟΗ - Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων" διοργανώνει συναυλία για τα ποτάμια και τους πλημμυροπαθείς, το Σάββατο 16/12/17, 20:00, στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον στην Ομόνοια (πλατεία Ομονοίας 19).

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Αντιπλημμυρική προστασία που κάνει «νερά»


ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Πρέπει να αλλάξουμε φιλοσοφία στα αντιπλημμυρικά έργα», γιατί πολλά απ’ αυτά που γίνονται ή προγραμματίζονται τελικά είναι... πλημμυρικά. «Κατ’ αρχάς, πρέπει να ξεκινάμε τα αντιπλημμυρικά έργα από τα υψηλά σημεία, από τα βουνά και τα υψώματα και όχι από τα κατάντη, δίπλα στις πόλεις. «Κι ύστερα δεν μπορούμε να έχουμε τόσο βραχεία μνήμη. Σχεδιάζουμε με βάση στοιχεία δεκαετιών, ενώ το νερό έχει μνήμη απέραντη», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο Ηλίας Μαριολάκος, ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ.

«Εάν περάσετε από την είσοδο της Ελευσίνας θα δείτε δίπλα δίπλα μια ρωμαϊκή γέφυρα και μια σύγχρονη. Η ρωμαϊκή είναι πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων από τη δική μας, γιατί τότε έδιναν πολύ μεγαλύτερη σημασία στη μακρά περίοδο επανάληψης των υδρομετεωρολογικών φαινομένων. Οι γέφυρες —όπως και τα άλλα δομικά έργα— πρέπει να λαμβάνουν υπόψη το μέγιστο της διατομής των ρεμάτων και όχι —όπως κάνουμε σήμερα— να τα περιορίζουμε», τονίζει ο κ. Μαριολάκος.

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Η καταστροφή της Μάνδρας, η απόφαση για το ρέμα Ραφήνας & η δεοντολογία των μηχανικών


«Η άναρχη και χωρίς σχεδιασμό οικιστική εξέλιξη των οικισμών, που δεν λαμβάνει υπόψη της το φυσικό ανάγλυφο, τα ρέματα και τη φυσική απορροή των υδάτων από τα βουνά, σε συνδυασμό με την αυθαίρετη δόμηση, οδηγεί σε πλημμυρικά φαινόμενα κατά την έντονη βροχόπτωση», τονίζει ο ερευνητής του ΕΜΠ κ. Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως μεγάλο μέρος των θυμάτων και των καταστροφών εντοπίστηκαν στα σημεία που τα δύο ρέματα, το ρέμα Σούρες βορειότερα και της Αγίας Αικατερίνης νοτιότερα, διατρέχουν τον οικιστικό ιστό της Μάνδρας.

της Αμαλίας Τόκα
Δημοτικής Συμβούλου
Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου


Δεν είναι τυχαίο γιατί και οι πλημμύρες τα έτη 1977, 1988, ήταν καταστροφικές για τον οικιστικό ιστό της Ραφήνας με θύματα. Αυτό μάλιστα συνέβη πριν την εκτροπή του Ποδονίφτη! Πολλές μελέτες εκπονήθηκαν από τα ίδια γραφεία μελετών για την οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας, η πρώτη το 1984, ακολούθησαν 1996, 1998, 1999, 2009, 2010 (για την τμηματική οριοθέτησή του προκειμένου να κατασκευαστεί το ΚΕΛ).

Ας θυμηθούμε, ότι το 2008 με απόφαση το ΣτΕ ακύρωσε την χωροθέτηση του ΚΕΛ διότι δεν υπήρχε η συνολική οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (ΦΕΚ 281/Δ/23-3-1993) και υδατόρεμα Α΄ προτεραιότητας με τον νέο νόμο 4277/2014 (ΦΕΚ Α΄156) του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής.

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Μεγάλο ρέμα Ραφήνας: Χρειάζονται λύσεις σε μη εργολαβική λογική

Μια χαρακτηριστική περίπτωση για να καταλάβουμε τη «λογική» με την οποία κυβερνήσεις και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν διαχρονικά τα ρέματα, τις πλημμύρες και τα αντιπλημμυρικά έργα είναι το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Στην Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε η Εμμανουέλα Τερζοπούλου από την «Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας»:

Για τα πλημμυρικά φαινόμενα που έχουν σημειωθεί στο ρέμα μεγάλο μέρος ευθύνης φέρει η εκτροπή του Ποδονίφτη και των νερών της Αττικής Οδού το 2002 (προ-Ολυμπιακά έργα που έγιναν με συνθήκες fast-track και ήταν έργο συμπληρωματικό της υπογειοποίησης του Κηφισού). Ενώ αυτά τα έργα γίνονται με προοπτική 50ετιας (ο Κηφισός μάλλον ήταν 100ετίας) μέσα σε 11 χρόνια οδήγησαν τη Ραφήνα στην πλημμύρα του 2013. Ένα «αντιπλημμυρικό» έργο θα έπρεπε να λύνει προβλήματα και όχι να τα μεταφέρει αλλού, δημιουργώντας την ανάγκη για ένα επόμενο έργο.

Επίσης φταίει η στένωση της κοίτης. Στην περιοχή Ραφήνας (αλλά και Σπάτων) κατά μήκος της κοίτης αλλά και μέσα σε αυτή (μπαζώματα) υπάρχουν αυθαίρετα και νόμιμα-εντός σχεδίου (!) κτίσματα. Αυτά κατά κύριο λόγο πλημμυρίζουν, αλλά στενεύοντας την κοίτη και η υπόλοιπη πόλη κινδυνεύει από πλημμύρα. Το 2013 η πλημμύρα δημιουργήθηκε από 4ωρη συνεχόμενη βροχή όχι τεράστιας έντασης ενώ οι μελέτες υποτίθεται γίνονται για πρόβλεψη 12ωρης ακραίας βροχής. Σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύει όλη η πόλη της Ραφήνας. Απαράδεκτη επίσης είναι η στένωση της εκβολής με τσιμέντα που από τη μια πλευρά στόχο έχουν τη συγκράτηση του μπαζωμένου Πάρκου Καραμανλή και από την άλλη το Parking του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας που κυριολεκτικά μπαίνει μέσα στο φυσικό δέλτα.