Σελίδες

Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Κυβερνητική στρατηγική για τα δάση: Σπρώχνει και τον δασικό πλούτο στους επιχειρηματικούς ομίλους


Οι αλλαγές στις χρήσεις γης προωθούν την εμπορευματοποίηση των δασών

Εχοντας ως κύριο στόχο την εξασφάλιση ολοένα και νέων πεδίων κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί με αποφασιστικότητα, πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, την εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων και την ιδιωτικοποίησή τους με τη μέθοδο της παραχώρησης χρήσεων γης.

Αυτός είναι ο κύριος άξονας της «Εθνικής στρατηγικής για τα δάση», που παρουσίασε την περασμένη βδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος.

Οπως είπε, «βασικό στοιχείο της δασικής στρατηγικής είναι η αύξηση της συνεισφοράς των δασικών οικοσυστημάτων στην οικονομία της χώρας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση, μέσω της αειφορίας, της πολυλειτουργικότητας των δασών, της προσαρμοστικότητας, αλλά και της ενίσχυσης του κοινωνικό οικονομικού ρόλου». Σημείωσε ότι η στρατηγική αυτή οργανώνεται σε τρεις οριζόντιους άξονες, που είναι «η διακυβέρνηση, η απογραφή και παρακολούθηση, η έρευνα και καινοτομία», επισημαίνοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι «η παραγωγή του 1% του ΑΕΠ, από τον δασικό χώρο». Η «εθνική στρατηγική» και τι ακριβώς συνιστά αυτή θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση, η οποία θα δημοσιευτεί το Σεπτέμβρη.

Προδιαγράφοντας την εφαρμογή «fast track» διαδικασιών για την παράδοση δασικών οικοσυστημάτων στην επιχειρηματική δράση, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες ξεκινά η λειτουργία «Περιβαλλοντικού Μητρώου». Οπως είπε, «αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα ψηφιακό εργαλείο που υποβάλλονται όλες οι αδειοδοτήσεις και οι μελέτες περιβάλλοντος και ο επιχειρηματίας δεν χρειάζεται να ταλαιπωρείται σε πολλές υπηρεσίες ή να καθυστερεί».

Ανέφερε ότι στο τέλος Ιούλη προχωράει και η ψηφιοποίηση των Δασικών Χαρτών, των οποίων η σύνταξη είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής Κ. Σκρέκας μιλώντας στην Επιτροπή δήλωσε προς τον αναπληρωτή υπουργό ότι «εμείς να ξέρετε ότι θα είμαστε συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια να καθίσουμε να δούμε ρεαλιστικές λύσεις και δράσεις».

Θυσία στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και τα δάση

Παίρνοντας το λόγο, η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σχολίασε ότι «δεν μας κάνει εντύπωση που ο εκπρόσωπος της ΝΔ είναι δίπλα σας», αφού «η δασική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης συνεχίζει στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, όπως έκαναν και οι προηγούμενες». Σημείωσε ότι βασικοί άξονες της δασικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι «η εμπορευματοποίηση της γης και των δασικών οικοσυστημάτων», «οι ιδιωτικοποιήσεις μέσω παραχώρησης της χρήσης των κρατικών δασικών οικοσυστημάτων ως μέθοδος κρατικής χρηματοδότησής τους, αφού οι σχετικές επενδύσεις θα απαιτούν πλέον μικρές δαπάνες για τη γη».

Υπενθύμισε ότι «η ενίσχυση και διεύρυνση της δράσης των επιχειρηματιών στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα έχει ξεκινήσει στην πιο εντατική της μορφή με το νόμο 4280/2014, δηλαδή με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» και αυτό το θεσμικό πλαίσιο έχει διατηρήσει και επεκτείνει η σημερινή κυβέρνηση, ιδιωτικοποιώντας ήδη όλη τη διαδικασία που αφορά τη σύνταξη των δασικών χαρτών απαξιώνοντας τη Δασική Υπηρεσία.

Ανέφερε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση με τους δασικούς χάρτες είναι η διαμόρφωση καθαρού τοπίου για τα επενδυτικά σχέδια των συσσωρευμένων κεφαλαίων που περιμένουν. Γι' αυτό, άλλωστε, ΣΕΒ, ΟΟΣΑ, τράπεζες επιμένουν στην άμεση διαμόρφωσή του, ενώ αναμένεται και η «αναθέρμανση της δραστηριότητας του κατασκευαστικού κεφαλαίου».

Εκανε σαφές πως «για να υπάρξει ολοκληρωμένη προστασία, διαχείριση και οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων, που είναι λαϊκή περιουσία, απαιτείται ανατροπή αυτού του καπιταλιστικού δρόμου παραγωγής και ανάπτυξης και η διαμόρφωση ενός άλλου ριζικά διαφορετικού δρόμου, οργάνωσης της παραγωγής υπέρ του λαού και, φυσικά, με άλλη δασική πολιτική, που κίνητρο θα είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και του περιβάλλοντος και όχι η θωράκιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και της εξουσίας του. Θα έχει επίκεντρο την επιστημονικά σχεδιασμένη οικονομία και αξιοποίηση της επιστήμης».

Σε αυτό το πλαίσιο «θα εξασφαλίζεται η ολοκληρωμένη προστασία, διαχείριση και οικολογική ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων, με δουλειά, με αξιοπρέπεια, με πλήρη δικαιώματα, με σεβασμό στο περιβάλλον. Θα προωθείται η άσκηση της δασολογικής επιστήμης στη δασική πράξη, η έρευνα, η παραπέρα ανάπτυξη της γνώσης και της τεχνολογίας. Μόνο έτσι θεωρούμε ότι η δασική ανάπτυξη θα είναι υπέρ του λαού και των αναγκών του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***