Σελίδες

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Καθαρισμός Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Άμα έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

Αναδημοσιεύουμε, από το ιστολόγιο Attica Voice, ανακοίνωση της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος για κάτι "οικολόγους" ... της πόζας.

Καθαρισμός Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Άμα έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;


Εθελοντικός καθαρισμός της εκβολής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας πραγματοποιήθηκε σήμερα από τη δημοτική επιχείρηση ΔΟΠΑΠ Ραφήνας-Πικερμίου, σε συνεργασία με την “Επιτροπή για τη βιώσιμη ανάπτυξη και προστασία του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος” (με την ευκαιρία δεν πρέπει η «επιτροπή» να μας εξηγήσει κάποια στιγμή με ποιο τρόπο η ανάπτυξη του αστικού περιβάλλοντος βοηθάει τη φύση;;;)

Ο καθαρισμός διαφημίστηκε ως «οικολογική-περιβαλλοντική δράση ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ». Στην πραγματικότητα πρόκειται για δράση υποκρισίας και εξωραϊσμού του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ενός δήμου που διεκδικεί την πρώτη θέση στους υπερασπιστές της καταστροφής και εξαφάνισης του Μεγάλου Ρέματος, πλάϊ στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Περιφέρεια Αττικής.

Ενός Δήμου που:

α/ Έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ του εγκιβωτισμού του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας με γνωμοδότηση υπέρ του έργου που θα αφανίσει το πλούσιο οικοσύστημα ενός προστατευόμενου ρέματος, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα και να ανοίξει το δρόμο στην πολεοδόμηση όλων των πεδινών και ορεινών περιοχών του Δήμου.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Οδός Επτανήσων: case study της πυραμέλειας του Δήμου Ραφήνας στο Πικέρμι

Γράφοντας αυτό το κείμενο αναγκαζόμαστε να επαναλάβουμε αυτολεξεί όσα γράφαμε πέρσι το καλοκαίρι [23 Ιουλίου 2019: εγκληματική ολιγωρία ανευθυνο-υπεύθυνων]. Το σκηνικό είναι ολόϊδιο, εκτός από μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Οπως φαίνεται και στον χάρτη, η οδός Επτανήσων —με πράσινο χρώμα— είναι το δυτικό σύνορο του δασικού οικισμού της Διώνης (μαζί με ένα μικρό τμήμα του συνόρου στα βόρεια που ονομάζεται οδός Κλεάνδρου) και εκτείνεται παράλληλα και εφαπτόμενα με το ρέμα Δασαμάρι, διαχωρίζοντας την δασική έκταση Δασαμάρι, στα δυτικά, από τον δασικό οικισμό της Διώνης, στα ανατολικά. Και ακριβώς επειδή η οδός Επτανήσων "γειτνιάζει με το δάσος, ήταν και παραμένει μια από τις εισόδους δασικής πυρκαγιάς προς τον οικισμό. Οι πυρκαγιές του 1995, του 1998 και του 2009, που έχουν αφήσει το τραγικό αποτύπωμά τους στην περιοχή, μας έχουν κάνει πιο έμπειρους ώστε να γνωρίζουμε τις πιθανές εισόδους της πυρκαγιάς στον οικισμό." [23 Ιουλίου 2019]

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ο Ασκός του Αιόλου

Το ντοκιμαντέρ του Νασίμ Αλάτρας για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα είναι πλέον ελεύθερο στο διαδίκτυο.


Το ντοκιμαντέρ, που είναι το αποτέλεσμα 2 χρόνων γυρισμάτων σε 16 περιοχές της Ελλάδας και άλλων δύο χρόνων επισταμένης δημοσιογραφικής έρευνας, αποκαλύπτει μια πραγματικότητα που παρέμενε επιμελέστατα κρυμμένη κάτω από τη σκόνη της αδιαφάνειας και της προπαγάνδας της πράσινης ανάπτυξης.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Οι συνένοχοι για την καταστροφή δασών και περιβάλλοντος

Οι συνένοχοι για την καταστροφή δασών και περιβάλλοντος

Για μια ακόμα χρονιά, τα εργατικά-λαϊκά στρώματα τη Μέρα Περιβάλλοντος βλέπουν την κατάσταση των δασών να επιδεινώνεται. Κάθε χρόνο καταστρέφονται δάση, βουνά και παραλίες, ρυπαίνονται επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, διαλύονται ολόκληρα οικοσυστήματα.

Την ίδια στιγμή, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστούν σε μια διελκυστίνδα για το ποιος είναι ο προστάτης και ποιος ο καταστροφέας των δασών, ενώ και οι δύο είναι απολύτως συνυπεύθυνοι για την καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων.

Στο στόχαστρο τα δάση της Ελλάδας

Φαινομενικά, τα δάση καταστρέφονται από πυρκαγιές, πλημμύρες, ασθένειες, καταπατήσεις, οικοπεδοποιήσεις και από εγκατάλειψη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για διάφορες όψεις εφαρμογής της αστικής δασικής πολιτικής.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Τι δεν είπε ο κ. Πατούλης στο νέο του μονόλογο

Την παραμονή της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος επέλεξε ο κ. Πατούλης —ασυναγώνιστος, όπως πάντα, στην επικοινωνιακή τακτική—, για τον «απολογισμό» των πανηγυρικών εξαγγελιών, που έκανε ο ίδιος τον περασμένο Γενάρη στο Ζάππειο, μπροστά σε επιλεγμένο κοινό και με τους πολίτες της Δυτικής Αττικής - Δυτικής Αθήνας σε απόσταση ασφαλείας, με τη συνδρομή των ΜΑΤ. Αυτήν τη φορά, το ακροατήριο —χωρίς δυνατότητα παρέμβασης— ήταν οι δημοτικές αρχές της Αττικής.

Το γραπτό αίτημα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ να του δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσει τις θέσεις του δεν πήρε καν απάντηση. Γιατί, άλλωστε, να διαταραχθεί η επικυριαρχία του μονολόγου του κ. Πατούλη, που είχε στον πλευρό του τον υπουργό (καταστροφής του) περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη και (τηλε)ακροατές απρόθυμους να ψελλίσουν την παραμικρή ένσταση;

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα ... "Περιβάντολου" ;

Σε πρόσφατη ανάρτηση του ιστολογίου έγινε αναφορά στον αδόκιμο όρο "περιβάντολο" που χρησιμοποιεί η διοίκηση του Δήμου Ραφήνας. Η σημερινή ημέρα, νομίζουμε ότι είναι κατάλληλη για να γίνει η αναγκαία διευκρίνηση και διασάφηση της χρήσης του όρου, μέσω μιας φωτογραφικής περιήγησης στο Πικέρμι.

Το "περιβάντολο" του Πικερμίου ...
(προσφορά του Δήμου Ραφήνας)


Οδός Επτανήσων & Πίνδου: δεξαμενή που εδώ και πολλά χρόνια είναι παρατημένη δίπλα από το ρέμα Δασαμάρι.

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Νόμος 4685/2020: Αντιδασικό τερατούργημα

Νόμος 4685/2020: Αντιδασικό τερατούργημα
Ο Χατζηδάκης θα πάθει ό,τι έπαθαν Σταθάκης και Φάμελλος

Στις 15 Μάη, αρχίσαμε να αναφερόμαστε στην παράγραφο 13 του άρθρου 48 του αντιδασικού πολυνόμου 4685/2020 του Χατζηδάκη, με την οποία επιχειρείται πάλι η νομιμοποίηση παράνομα ξεχερσωθέντων δασών, παρά το γεγονός ότι δύο φορές το ΣτΕ έκρινε ότι οι υπουργικές αποφάσεις των Σταθάκη και Φάμελλου, με τις οποίες επιχειρήθηκε αυτή η νομιμοποίηση, είναι αντισυνταγματικές.

Θα ξεκινήσουμε με αποσπάσματα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ, που είναι η 645 του Ε’ τμήματος και δημοσιεύτηκε στις 3 Απρίλη του 2019:

«Υπό τα δεδομένα αυτά, κατά την άποψη που επικράτησε στο Τμήμα, η εξαγορά δασών/δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν προ του 1975 αυτογνωμόνως, προκειμένου να καλλιεργηθούν, και η μεταβίβαση κυριότητας, έναντι τιμήματος, στους κατόχους αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι η αγροτική χρήση συνεχίζεται έως την έκδοση της πράξης εξαγοράς και θα συνεχιστεί στο μέλλον (άρθρο 47 παρ. 5 επ. του νόμου 998/1979) αντίκεινται προς τα άρθρα 24 παρ. 1 και 117 παρ. 3 του Συντάγματος, όπως βασίμως προβάλλεται.