Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Με έκπληξη διαβάσαμε μια δήθεν ανακοίνωση–απόφαση του Δ.Σ. της ΠΕΔΔΥ για τους Δασικούς Χάρτες (07/04/2021), για την οποία το ΔΣ ποτέ δεν αποφάσισε, αλλά ούτε καν ενημερωθήκαμε γι αυτήν. Για το θέμα αυτό άλλωστε θα γίνει ΔΣ την 12/04/2021.
Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη παρελκυστική τακτική του πρόεδρου του ΔΣ, αλλά και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού και υπονόμευσης κάθε μαζικής συλλογικής αντίδρασης, προκειμένου να επικρατήσει “σιγή νεκροταφείου”, που διευκολύνει την κυβέρνηση στην υλοποίηση της απαράδεκτης πολιτικής της, αλλά και να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι όλα έγιναν “δι΄ ενεργειών του”.
Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων καταθέτει την ολοκληρωμένη θέση της για τις εξελίξεις με αφορμή τη νέα ανάρτηση των Δασικών Χαρτών (ΔΧ).
1. Γενικά
Η χρήση των δασικών οικοσυστημάτων σε κάθε ιστορική περίοδο, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με το πλαίσιο των σχέσεων και του κινήτρου παραγωγής, είναι συνάρτηση των απαιτήσεων, των συμφερόντων και των επιλογών της, κάθε φορά, άρχουσας τάξης.
Η δασική γη προσφέρεται διαχρονικά, ως πεδίο επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρηματιών και των εμπόρων γης. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι αλλαγές που έγιναν τις τελευταίες 10ετιες, στο χαρακτήρα, τη χρήση των εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων κρατικών, κυρίως δασικού χαρακτήρα, εκτάσεων προς όφελος του τουριστικού βιομηχανικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου.
Η δασική νομοθεσία και ευρύτερα η πολιτική γης, διευκολύνει τη συγκέντρωση της γης, χωρίς να παραγνωρίζεται και η διατήρηση μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας στη γη, ενώ η πολιτική απέναντι στα δάση αξιοποιήθηκε διαχρονικά και ως “εργαλείο παροχών” και προς εργατικές, λαϊκές δυνάμεις.
Στις σημερινές συνθήκες, τα δάση αξιοποιούνται από τους επιχειρηματικούς ομίλους, για μεγάλες επενδύσεις, στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας, του “πράσινου new deal”. Βασικές κερδοφόρες επενδύσεις, είναι στις ΑΠΕ, τον κατασκευαστικό και επιχειρηματικό τομέα, στην κατασκευή επιχειρηματικών πάρκων, στον τουρισμό, πολυτελών κατοικιών, σε χώρους διαχείρισης απορριμμάτων, σε υποδομές που δεν “χωράνε” στην περιορισμένη και ακριβή εντός σχεδίου γη.
Η μεγάλη συγκέντρωση γης στο κράτος, δεν οδηγεί σε προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Τελικά οδηγεί σε φθηνότερη γη, για να καλυφθούν οι μεγάλες επενδυτικές ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, σε προνομιακές θέσεις. Κι όλα αυτά, έχοντας εξασφαλίσει φτηνή εργατική δύναμη με επιδείνωση των όρων αμοιβής, εργασίας και δικαιωμάτων για να διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα της επένδυσης.
Οι Δ.Χ. δεν είναι απλά μια αποτύπωση των εκτάσεων με κριτήριο το χαρακτήρα τους. Αποτυπώνουν ουσιαστικά κοινωνικές σχέσεις, αφού περιέχουν τις μεταβολές στην ιδιοκτησία, στον χαρακτήρα και τη χρήση των εκτάσεων. Το νομικό πλαίσιο των Δασικών χαρτών, το περιεχόμενο, οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις κατάρτισης, ακόμη και οι προθεσμίες άσκησης αντιρρήσεων, είναι στο πλαίσιο του σχεδιασμού της αστικής πολιτικής γης. Διευκολύνουν τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες για κερδοφόρες επενδύσεις. Όλα υποτάσσονται στα συμφέροντα των ομίλων, τα οποία είναι αντίθετα με την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος και τις λαϊκές ανάγκες.
Μέχρι σήμερα, δεν ήταν “καθαρός” ο χαρακτήρας, η ιδιοκτησιακή κατάσταση και η χρήση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικού χαρακτήρα εκτάσεων. Η κατάσταση αυτή, εμπόδιζε την υλοποίηση τεράστιων επενδύσεων από μονοπωλιακούς ομίλους.
Έτσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή της ΝΔ, με την κύρωση των Δ.Χ., “φιλοδοξούν”, ακριβώς, να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων προς όφελος του κεφαλαίου, ώστε να αποτελέσουν εργαλείο επιτάχυνσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με την εξασφάλιση “καθαρού τοπίου” στη γη.
Θυμίζουμε ότι η υλοποίηση των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου, ήταν τόσο επιτακτική, που αποτελούσε προαπαιτούμενο του 3ου μνημονίου, αποτυπώθηκε επίσης, στη μελέτη της εταιρείας «McKinsey & Company», για λογαριασμό του ΣΕΒ {“Η Ελλάδα 10 χρόνια μπροστά”, 2010}, στην κλαδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας: «Χρήσεις γης και τουρισμός 2014», στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (Δεκέμβρης 2016), στις προτάσεις του ΣΕΒ (Μάρτης 2017).
Οι Δασικοί χάρτες συνδέονται με το ιδιοκτησιακό των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αποσύνδεσή τους, αφού είναι γνωστό ότι για τις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, στις οποίες ισχύει το τεκμήριο κυριότητας, το κράτος αμφισβητεί υπό προϋποθέσεις την κυριότητα από τον φερόμενου ιδιοκτήτη.
2. Η νέα ανάρτηση
Η νέα ανάρτηση αποκάλυψε, για άλλη μια φορά, τις πολιτικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της σημερινής της Ν.Δ. και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που διαμόρφωσαν το νομικό πλαίσιο των Δ.Χ., την κοινή στρατηγική επέκτασης της εμπορευματοποίησης σε δασικού χαρακτήρα και άλλες κρατικές εκτάσεις γης.
Επιδιώκουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας των Δ.Χ. εντός 2021 αλλά και του κτηματολογίου, όχι όπως ισχυρίζονται, για την προστασία της κρατικής δασικής περιουσίας και του περιβάλλοντος αλλά για την “απελευθέρωση” των επενδύσεων και τη νομιμοποίηση καταπατήσεων, εκχερσώσεων, παράνομων αλλαγών στο χαρακτήρα και τη χρήση, που έγιναν σε βάρος της κρατικής δασικής γης.
Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα τοποθετείται με κριτήριο την υπεράσπιση των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων και του Περιβάλλοντος. Σ αυτή τη βάση, εκφράζει την αντίθεση της στη νομιμοποίηση καταπατήσεων, εκχερσώσεων κλπ που έχουν μετατραπεί σε βιομηχανικές, εμπορικές εγκαταστάσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, βίλες, εκτός σχεδίου πολυτελείς κατοικίες, μεγάλες αγροτικές εκτάσεις κλπ. Εκτιμά, ότι διαφορετική αντιμετώπιση πρέπει να έχουν, όσοι εκχέρσωσαν για βιοποριστικούς λόγους και πρώτη κατοικία.
Τέλος, πρέπει να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως οι ασφυκτικές προθεσμίες το κόστος των αντιρρήσεων, που σε συνδυασμό με τις άλλες απαιτήσεις και το κτηματολόγιο, οδηγούν σε νέα χαράτσια που μπορεί να φτάσουν σε χιλιάδες ευρώ, για κείνους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά χρέη που δεν μπορούν να αποπληρώσουν και μάλιστα στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας. Επίσης να παραταθεί το δικαίωμα αντιρρήσεων, ή της αίτησης διόρθωσης προδήλου σφάλματος, και για τις παλιές αναρτήσεις αφού είναι γνωστό το πρόβλημα που προέκυψε και χάθηκαν οι προθεσμίες άσκησης αντιρρήσεων.
Είναι απαράδεκτη η προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών σε “καθυστερήσεις”, αφού είναι σε όλους γνωστή η τεράστια υποστελέχωση της Δασικής υπηρεσίας (κενό το 60% των αναγκαίων οργανικών θέσεων επιστημονικού προσωπικού), που δημιουργούν εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες.
Έτσι, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στο πλαίσιο της ΟΣΕΑΔΕ και στις συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς, στις οποίες συμμετείχε εκπρόσωπός μας, ενώ ήταν αποκλεισμένος από τις συναντήσεις της ΠΕΔΔΥ, τόσο η σημερινή κυβέρνηση που υποτίθεται ότι συμφώνησε για 300 προσλήψεις, όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται ότι θα προχωρούσε σε 500 προσλήψεις, δεν έχουν κάνει τίποτε. Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να αντιμετωπίσει την κατάσταση και με άμεσες προσλήψεις, προσπαθεί μέσω στελεχών της σε επαγγελματικούς συλλόγους και την Τοπική Διοίκηση, να ρίξει την ευθύνη για την κατάσταση στους δασικούς υπάλληλους, οι οποίοι εφαρμόζουν τους νόμους που έχουν ψηφίσει τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων εκφράζει την αντιθεσή της:
– Στους δασικούς χάρτες που, διευκολύνουν την καταστροφή των δασών, εντείνουν το εμπόριο της γης, οδηγούν στην καταστροφή της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, επιταχύνοντας τα κερδοφόρα επενδυτικά σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων.
– Στο ξεζούμισμα των συνάδελφων δασικών υπαλλήλων, στην ένταση της εκμετάλλευσης μέσω της απίστευτης εντατικοποίησης της δουλειάς που τους μετατρέπουν σε δούλους των κυβερνήσεων και των ομίλων.
Στηρίζει τους αγώνες που αναπτύσσουν τα λαϊκά στρωματά.
Απαιτούμε:
- Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό και κάθε άλλο αναγκαίο προσωπικό.
- Να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα μέσα και πόροι στις κρατικές Δασικές υπηρεσίες, για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
- Να μην χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική και η πολιτική γης, ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων.
– Να νομοθετηθεί η δωρεάν παραχώρηση με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, για γεωργική ή κτηνοτροφική χρήση, κρατικών εκτάσεων, που εκχερσώθηκαν (μέχρι σήμερα τις κατέχουν και χρησιμοποιούν βιοπαλαιστές αγρότες ή κτηνοτρόφοι). Ανάλογες ρυθμίσεις και για την πρώτη κατοικία των λαϊκών στρωμάτων.
- Να μην αναγνωρισθούν οι καταπατήσεις που έκαναν μεγαλοκατασκευαστές μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλοαγροτοκτηνοτρόφοι.
– Να είναι δωρεάν και χωρίς κανένα παράβολο οι αντιρρήσεις.
- Να παραταθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων, για τουλάχιστον για ένα χρόνο και να υπάρχει η δυνατότητα παράτασης, σε όλες τις περιοχές που αναρτήθηκαν οι ΔΧ. Να δοθεί ανάλογο δικαίωμα και για τις παλιές αναρτήσεις.
- Να μην επιστραφούν ενισχύσεις που έλαβαν βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, για κανένα λόγο που προκύπτει από τους δασικούς χάρτες, να εξασφαλιστεί η συνέχιση καταβολής τους και η συνέχεια της αγροτοκτηνοτροφικής τους δραστηριότητας.
Η οργανωμένη παρέμβαση του εργατικού-λαϊκού κινήματος ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, την κρατική πολιτική, στους αντιλαϊκούς νόμους που εμπορευματοποιούν τη γη.
Ο αγώνας, για την ολόπλευρη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και της προστασίας του περιβάλλοντος, με την αξιοποίηση όλων των υποδομών, των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνικής, μπορεί να συμβάλει στην ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, στο πλαίσιο μιας διαφορετικής οργάνωσης της οικονομίας και κοινωνίας.
Κ Α Λ Ο Υ Μ Ε
- ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΕΔΔΥ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ
- ΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΚΑΘΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΜΑΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Δασολόγων
09 Απρίλη 2021
Πηγή: dasarxeio.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***