Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Τοπικής Διοίκησης της ΚΕ του ΚΚΕ για τον τρόπο συνεδρίασης των Δημοτικών Συμβουλίων σημειώνει:
«Στο άρθρο 11 του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Εσωτερικών δίνεται η δυνατότητα μία φορά το μήνα τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη ή με μεικτό τρόπο (δια ζώσης και τηλεδιάσκεψη), χωρίς μάλιστα να συντρέχει και να αναφέρεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος.
Επιπλέον, διατηρείται η δυνατότητα με απόφαση των 3/5 του δημοτικού συμβουλίου, της πλειοψηφίας δηλαδή που δίνει στη δημοτική αρχή ο νέος καλπονοθευτικός νόμος, να γίνονται οι συνεδριάσεις ακόμη και “κεκλεισμένων των θυρών”.
Ποια η σκοπιμότητα αυτών των διατάξεων, εάν όχι ο φόβος για τη λαϊκή ενημέρωση και παρέμβαση;
Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τις υπό ψήφιση διατάξεις. Θα τις καταψηφίσει. Στόχο έχουν να αποστειρώσουν ακόμα περισσότερο τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια από τις εργατικές-λαϊκές διεκδικήσεις.
Είναι συνέχεια προηγούμενων διατάξεων, όπως αυτή που ψήφισε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση με την οποία έμπαιναν εμπόδια στις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης να θέτουν ζητήματα εκτός ημερήσιας διάταξης.
Απαιτούμε οι συνεδριάσεις δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων να γίνονται δια ζώσης σε κατάλληλους χώρους και σε ώρες που να επιτρέπουν την ενημέρωση και συμμετοχή του λαού, την παρέμβαση σωματείων, φορέων και συλλόγων».
Μ. Κομνηνάκα: Το άρθρο 11 εκφράζει το φόβο σας για τη λαϊκή παρέμβαση
Την αντίθεση του ΚΚΕ με το άρθρο 11 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα έρθει αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Μαρία Κομνηνάκα.
Με το συγκεκριμένο άρθρο δίνεται η δυνατότητα, μία φορά το μήνα, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη ή με μεικτό τρόπο (δια ζώσης και τηλεδιάσκεψη), χωρίς μάλιστα να συντρέχει και να αναφέρεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος.
Επιπλέον, διατηρείται η δυνατότητα με απόφαση των 3/5 του δημοτικού συμβουλίου, της πλειοψηφίας δηλαδή που δίνει στη δημοτική αρχή ο νέος καλπονοθευτικός νόμος, να γίνονται οι συνεδριάσεις ακόμη και «κεκλεισμένων των θυρών».
Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η Μαρία Κομνηνάκα υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα προβληματικό αυτό το άρθρο. «Θεωρούμε ότι εκφράζει το φόβο σας για τη λαϊκή παρέμβαση, για την έκφραση των φορέων μέσα στα δημοτικά συμβούλια», είπε.
Επίσης, στηλίτευσε την άρνηση του υπουργού Εσωτερικών να αποδεχθεί το αίτημα για μονιμοποίηση των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Η βουλευτής του ΚΚΕ ανέπτυξε τις τροπολογίες του Κόμματος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ανάμεσα τους αυτή που προβλέπει έκτακτο οικονομικό επίδομα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και αυτή που διευκολύνει τους εποχικούς εργαζόμενους να ψηφίζουν στον τόπο που εργάζονται.
Στο σχέδιο νόμου έχει κατατεθεί η νέα κυβερνητική τροπολογία που υποτίθεται ότι βάζει «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη. «Η ναζιστική ιδεολογία και δράση δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, αλλά αντιμετωπίζεται από το λαό και τη νεολαία μέσα από την οργανωμένη πάλη σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, σε σχολεία και σχολές», τόνισε η Μαρία Κομνηνάκα (διαβάστε εδώ αναλυτικά την παρέμβαση της).
Πηγή: 902.gr (10/4/2023)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***