Αναδημοσίευση από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ
Aποκαλύφθηκαν οι αλητήριοι, αλλά…
δεν συνελήφθησαν
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δυστυχώς την αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όλες οι χώρες της Μεσογείου, με ακραίες καιρικές συνθήκες» [Κικίλιας, 1.8.2023]
«Αυτή είναι μία πρωτοφανής κατάσταση και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου ούτε υπερβολή. Το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα» [Κικίλιας, 23.8.2023]
«Στον Εβρο είχαμε ανέμους εξαιρετικά ασυνήθιστους» [Μητσοτάκης, 31.8.2023]
Επειδή η «κλιματική κρίση» είναι κάπως αόριστος όρος και έχει εισαχθεί πρόσφατα στην κρατική προπαγάνδα, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσο αποτελεσματικός στην παραγωγή αποπροσανατολισμού, έριξαν παράλληλα στη μιντιακή πιάτσα και τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», καραμέλα που πιπιλάνε χρόνια τώρα σε κάθε σχετική περίσταση (δασική πυρκαγιά, πλημμύρα, αποκλεισμός από χιονόπτωση). Τους ανέμους, εν προκειμένω, που ήταν «πρωτοφανείς», οι «χειρότεροι» όλων των εποχών ή «εξαιρετικά ασυνήθιστοι», όπως είπε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο Μητσοτάκης.
Λιγότερες μέρες με μελτέμια φέτος
Στις 17 Ιούλη, όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στα Καλύβια και έκαψε τη μισή Λαυρεωτική, απαντήσαμε σ’ αυτό το παραμύθι γράφοντας:
Να τελειώνει, λοιπόν, το παραμύθι του… κακού μας του καιρού. Σε μεσογειακή χώρα ζούμε, το καλοκαίρι έχουμε ζέστη και ξηρασία. Και κάθε χρόνο τέτοια εποχή έχουμε μελτέμια, δηλαδή ισχυρούς βόρειους ανέμους. Είναι φαινόμενο γνωστό από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων που ονόμαζαν «ετησίες» τα μελτέμια, σημειώνοντας την επανάληψή τους κάθε χρόνο. Δεν συμβαίνει, λοιπόν, κάτι παράξενο από πλευράς καιρού κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Μόνο που στη συνεπή περιοδικότητα των φυσικών φαινομένων έχει προστεθεί και η συνεπής περιοδικότητα της εγκληματικής πολιτικής διαχείρισης των δασών μας.
Ερχεται σήμερα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΕΑ) και τινάζει στον αέρα το παραμύθι περί «ακραίων καιρικών φαινομένων» και «εξαιρετικά ασυνήθιστων ανέμων». Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο meteo.gr και υπογράφουν οι Κ. Λαγουβάρδος, Γ. Κύρος Σ. Ντάφης, σημειώνεται ότι ο αριθμός των φετινών μελτεμιών ήταν χαμηλότερος από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Σημειώνουν οι επιστήμονες του ΕΕΑ:
Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από 13 ημέρες με ισχυρούς ανέμους τον Ιούλιο και 18 ημέρες τον Αύγουστο. Οι αντίστοιχες μέσες τιμές της τελευταίας δεκαπενταετίας είναι 17 και 19 ημέρες, αντιστοίχως. Επομένως, το 2023 ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς ανέμους είναι χαμηλότερος του μέσου όρου και τους δύο καλοκαιρινούς μήνες.
Ο συνολικός αριθμός των 31 ημερών μέσα στο δίμηνο κατατάσσει το 2023 στην 12η θέση (στα 15 έτη) σε αριθμό ημερών με ισχυρούς ανέμους.
Επομένως, το φετινό καλοκαίρι όχι μόνο δεν εμφάνισε κάτι το ασυνήθιστο στην ένταση των ανέμων, αλλά ήταν σχετικά εξαιρετικά ήπιο, καθώς ο συνολικός αριθμός των ημερών με δυνατά μελτέμια το δίμηνο Ιούλη-Αυγούστου κατατάσσει το 2023 στη δωδέκατη θέση της δεκαπενταετίας 2009-2023!
Φυσικά και φύσηξαν και φέτος δυνατά μελτέμια (έστω και για λιγότερες μέρες), φυσικά και είχαν τη συνδρομή τους στο άπλωμα των πυρκαγιών, όμως:
- Οι βασικοί λόγοι για την έκρηξη δασικών πυρκαγιών είναι οι ακαθάριστοι πυλώνες της ΔΕΗ που διατρέχουν τα δάση, οι αδέσποτες χωματερές μέσα στα δάση, άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και ο μη καθαρισμός των δασών που επιτρέπει σε μετεωρολογικά φαινόμενα (π.χ. κεραυνοί) να ανάβουν με το παραμικρό φωτιά.
- Και ο βασικός λόγος της γρήγορης και ανεξέλεγκτης εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις, δεν είναι οι ισχυροί άνεμοι (που είναι δεδομένοι κάθε χρόνο τέτοια εποχή), αλλά ο μη καθαρισμός των δασών και η μη εκτέλεση ούτε στοιχειωδών εργασιών προστασίας και ανάπτυξης των δασών. Σ’ αυτά προστίθεται και η δεδομένη ανικανότητα του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης.
Σε άλλη ανακοίνωση του ΕΕΑ, που δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου και υπογράφουν οι Θ.Μ. Γιάνναρος και Κ. Λαγουβάρδος, αποδεικνύεται ότι στην Ελλάδα το 2023 είχαμε μέχρι στιγμής 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές και 195% αύξηση των καμένων εκτάσεων! Τα δεδομένα δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί «προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (https://effis.jrc.ec.europa.eu) που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)». Δεν πρόκειται για εκτιμήσεις, αλλά για στοιχειώδη στατιστική καταγραφή, που αποτυπώνεται μάλιστα και σε σειρά στατιστικών γραφημάτων.
Τα δεδομένα λένε ότι «η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, καταγράφει αύξηση +195% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας. Καταγράφοντας 1.281.480 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. (…) Ο αθροιστικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, καταγράφει μείωση -52% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) εκδηλώνονται στη χώρα μας σε ετήσια κλίμακα. (…) Η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, σημειώνει αύξηση +517% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2022.».
Τι σημαίνει ότι με το μισό αριθμό πυρκαγιών κάηκαν μέχρι στιγμής πενταπλάσια στρέμματα δάσους; Είναι η απόδειξη της πλήρους εγκατάλειψης των δασών από όλες τις κυβερνήσεις (γαλάζιες, πράσινες και ροζ). Είναι η στατιστική επιβεβαίωση αυτού που φωνάζουμε τόσα χρόνια για την καταστροφικότητα των δασικών πυρκαγιών (πέρα από τη συχνότητα εκδήλωσής τους), που οφείλεται στην ασκούμενη αντιδασική πολιτική.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
• Οι εμπρηστές των δασών κάθονται διαχρονικά σε κυβερνητικές καρέκλες
Ο γκεμπελισμός με τους υποτιθέμενους εμπρηστές
Πέρα από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα», στην κυβερνητική προπαγάνδα προστέθηκαν και φέτος υπαινιγμοί για «ξένους πράκτορες», που θα τους εύρισκε η ΕΥΠ/ΚΥΠ και για «αλητήριους εμπρηστές», που ανέλαβε να τους κυνηγήσει ο Κικίλιας. Τίποτα δεν βρήκαν, βέβαια, αλλά κάποια ζημιά στα μυαλά όσων παρακολουθούν αποχαυνωμένοι τα τηλεοπτικά δελτία την έκαναν.
Ελεγε ο Κικίλιας, στη συνέντευξη Τύπου-παρωδία στις 23 Αυγούστου:
«Τι συνέβη στον Εβρο; 15 παράλληλες εστίες πυρκαγιάς. Από τα ξημερώματα του Σαββάτου στο δάσος της Δαδιάς υπό ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των ισχυρών ανέμων δημιουργήθηκε από αυτές τις παράλληλες εστίες ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο το οποίο οι όποιες δυνάμεις πυρόσβεσης όσο ισχυρές και αν ήταν δεν θα μπορούσαν να θέσουν υπό έλεγχο.
Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον τραγικό θάνατο των 18 συνανθρώπων μας που ήταν βέβαια στο δάσος της Δαδιάς. Και για άλλη μια φορά να πούμε ότι οι εκκενώσεις και το 112 είναι η ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Δυστυχώς οι άτυχοι αλλοδαποί, ενώ απαγορευόταν να βρίσκονται στο δάσος σε συνθήκες συναγερμού 4 και παρά τα πολλαπλά μηνύματα του 112 σε Ελληνες και αλλοδαπούς που βρίσκονταν στην περιοχή, δεν έφυγαν.
Τώρα, η γραμμική πορεία των εστιών από Δαδιά προς Αλεξανδρούπολη με 15 πυρκαγιές στην ίδια νοητή ευθεία έχει ήδη αποτυπωθεί από το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής, εξειδικευμένη ομάδα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ και τη συμμετοχή της ΕΥΠ διερευνούν ενδελεχώς τα αίτια ενώ η εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει διατάξει σχετική έρευνα».
Συνέχισε με προσωπική δήλωση την επομένη (24 Αυγούστου), γραμμένη με όλες τις προδιαγραφές του γκεμπελισμού:
«Την ώρα που οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, οι εθελοντές μας και όλη η Πολιτική Προστασία δίνουν τεράστιες μάχες για την αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε όλη την επικράτεια και κάποιες από αυτές παίρνουν ανεξέλεγκτε διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων, κάποιοι αλητήριοι εμπρηστές βάζουν φωτιές θέτοντας σε κίνδυνο τα δάση, τις περιουσίες και πρωτίστως τις ανθρώπινες ζωές.
Στους πρόποδες της Πάρνηθας, στην περιοχή Αυλώνα, από τις 8 το πρωί έγιναν 9 απόπειρες εμπρησμού.
8:13 περιοχή Αυλώνας, πρώτη προσπάθεια.
8:57: περιοχή Συκάμινο/ Αυλώνα τρεις προσπάθειες.
9:47: περιοχή Συκάμινο/Αυλώνα άλλες τρεις προσπάθειες.
10:51: Βόρεια της Αυλώνας, μια προσπάθεια.
12:02: Βόρεια της Αυλώνας, στους πρόποδες της Πάρνηθας, μια προσπάθεια εμπρησμού η οποία πήρε διαστάσεις.
Αυτό που συμβαίνει είναι όχι απλά ανεπίτρεπτο, αλλά αισχρό και εγκληματικό. Αναγνωρίστηκε ασημί αγροτικό ημιφορτηγό που πιθανόν εμπλέκεται στα περιστατικά. Γίνονται προσαγωγές υπόπτων. Το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, κυρίως η Ελληνική Αστυνομία και πάντως η ΕΥΠ θα κάνουν τα πάντα για να συλλάβουν τους εμπρηστές. Εγκληματείτε ενάντια στη χώρα. Δεν θα γλιτώσετε. Θα σας βρούμε και θα λογοδοτήσετε στη Δικαιοσύνη».
Ο Μητσοτάκης είπε σήμερα στη Βουλή ότι η φωτιά στον Εβρο μπήκε από ανθρώπινο χέρι. Τον έχει διαψεύσει (όπως και τον Κικίλια) το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε Δελτίο πυρομετεωρολογικής ενημέρωσης για τη δασική πυρκαγιά στον Εβρο. Παραθέτουμε για τρίτη φορά το σχετικό απόσπασμα:
«Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς τα ξημερώματα του Σαββάτου 19.08.2023 και βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο Ν. Έβρο, στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Πεύκων, Αετοχωρίου και Νίψας. Η πυρκαγιά, η οποία προκλήθηκε πιθανώς από την πτώση κεραυνού κατά τη διάρκεια ξηρών καταιγίδων που επηρέασαν την περιοχή, είναι ορατή από τους δορυφόρους SUOMI και NOAA-20 (Εικόνα 1) με τον καπνό να μεταφέρεται νοτιοδυτικά, βόρεια της Σαμοθράκης (Εικόνα 2), λόγω των ισχυρών ΒΑ ανέμων που πνέουν στην περιοχή (μέσες εντάσεις στα 5–6 μποφόρ, ριπές άνω των 50 km/h). Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η πυρκαγιά είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο, ενώ λόγω των υψηλών σχετικά θερμοκρασιών και της χαμηλής σχετικής υγρασίας, η συμπεριφορά της φωτιάς ευνοεί την παραγωγή καυτρών και την μεταφορά τους, με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο (κηλιδώσεις)».
Τι λέει το δελτίο του ΕΕΑ; Οτι η πυρκαγιά προκλήθηκε από κεραυνό και δημιουργούνταν εστίες σε μεγάλη απόσταση από το κύριο μέτωπο, επειδή ο άνεμος μετέφερε καύτρες. Αυτή ήταν η «γραμμική πορεία των εστιών με 15 πυρκαγιές στην ίδια νοητή ευθεία», που ο Κικίλιας απέδιδε σε εμπρηστές, που προφανώς ήταν… ξένοι πράκτορες, που ανέλαβε να τους βρει η ΕΥΠ/ΚΥΠ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να εμπιστευτεί τους κυπατζήδες και όχι τους επιστήμονες της μετεωρολογίας, που κάνουν τις καταγραφές συλλέγοντας στοιχεία και από δορυφόρους.
Το ίδιο έγινε και στον Αυλώνα, καθώς ο δυνατός αέρας μετέφερε καύτρες από τη φλεγόμενη Πάρνηθα σε μεγάλη απόσταση. Για τον Κικίλια ήταν «απόπειρες εμπρησμού» από «αλητήριους», που ακόμα περιμένουμε να τους βρουν οι Κλουζό του αστικού κράτους (σιγά μην ψάχνουν, οι πυροσβέστες ειδικά ξέρουν καλά τι έγινε).
Παρόμοιο φαινόμενο παρουσιάστηκε και στην περιοχή του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης στις 26 Αυγούστου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο (δεξιός) δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την ακρίβεια των ισχυρισμών του και αν κρύβει κάτι, σημειώνουμε όμως ότι, πρώτο, ξέρει από μετεωρολογία (έχει σπουδές πιλότου, έχει δουλέψει και ως πιλότος και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) και, δεύτερο, ότι έχει κάθε λόγο να επαίρεται για το έργο του και να το φουσκώνει.
«Δεν είχαμε κεραυνό, είχαμε μια ωριαία συναυλία με κεραυνούς. Επεσαν περίπου 270 κεραυνοί από τις 05:30 μέχρι τις 06:30. Ξεκίνησαν έξι φωτιές συγχρόνως, την ίδια στιγμή, στις δασικές περιοχές γύρω από την πόλη», δήλωσε ο Κωνσταντέλλος στο ΟΡΕΝ. Σύμφωνα με τον Κωνσταντέλλο, και οι έξι εστίες, που ήταν σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων, αντιμετωπίστηκαν μέσα σε μισή ώρα, αν και ο βαθμός δυσκολίας ήταν σύνθετος —όπως είπε— επειδή οι δυνάμεις έπρεπε να κατανεμηθούν. Στην περιοχή πράγματι δεν ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, δεν ξέρουμε όμως πόσο ισχυρές ήταν οι εστίες κι αν ήταν στην καρδιά του δάσους ή στα όρια με τον αστικό ιστό (η μία φωτιά σίγουρα προκλήθηκε από κεραυνό σε οικόπεδο στη Βάρη, μέσα στον αστικό ιστό, οπότε η κατάσβεση ήταν εύκολη), όμως κρατάμε το ότι ο Κωνσταντέλλος δεν μίλησε για εμπρηστές αλλά για κεραυνούς.
ΠΗΓΗ: ΚΟΝΤΡΑ - eksegersi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***