Σελίδες

Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Koινή δράση σποροφύτευσης βελανιδιάς (20/12/09)

Tην δράση είχαν προτείνει σε δημόσια εκδήλωση ομάδες που ήδη δραστηριοποιούνται ώστε το δάσος να παραμείνει όντως δάσος, και την υιοθέτησαν φορείς που ενδιαφέρονται να αναλάβουν δράση σ' αυτή την κατεύθυνση.
Η συγκεκριμένη δράση αφορούσε τη φύτευση 80 κιλών σπόρου βασιλικής δρυός που ο δήμαρχος Κέας, Ν. Δεμέναγας, είχε την ευγενή πρωτοβουλία να στείλει στην εθελοντική ομάδα Πεντέλη SOS.


Η μεγαλύτερη ποσότητα φυτεύθηκε από την Πεντέλη SOS με τη συνεργασία του Δικτύου Εθελοντικής Δενδροφύτευσης Αττικής σε ψηλότερη περιοχή του Πεντελικού βουνού (στην περιοχή Κρύα Βρύση).
Το Δασαμάρι SOS ανέλαβε μια χαμηλότερη καμένη δασική περιοχή στη Μαυρηνόρα, πάνω από τα όρια των οικισμών Αγίου Σπυρίδωνα και Νταού Πεντέλης.


Απολογιστικά: η απόπειρα διεύρυνσης των συμμετεχόντων φορέων δεν καρποφόρησε. Την ευρύτερα συμφωνημένη δράση τελικά υλοποίησαν μόνο οι 3 εθελοντικές ομάδες που ήδη συνεργάζονται (Πεντέλη SOS, Δίκτυο Εθελοντικής Δενδροφύτευσης Αττικής, Δασαμάρι S.O.S.). Ας ελπίσουμε ότι την επόμενη φορά θα βρεθούμε και με όλους όσους έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους για ενεργητική θωράκιση των δασών.

Αυτή ήταν και η τελευταία δράση μας για το 2009!

...και του χρόνου :-)

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Κάλεσμα για σποροφύτευση βελανιδιών


Την Κυριακη 20/12/2009 οργανωνεται δραση σποροφυτευσης βελανιδιων σε καμενες δασικες εκτασεις του Πεντελικου ορους. Θα φυτεψουμε γυρω στα 80 κιλα σπορους βασιλικης δρυος (Quercus Ithaburensis) απο την Κεα, προσφορα του κ. Ν. Δεμεναγα, δημαρχου Κεας.

"Στη Κέα, υπάρχουν δάση της Βασιλικής δρυός, από τα ελάχιστα που έχουν μείνει στο Αιγαίο. Η βελανιδιά φυτρώνει σε όλη την κεντρική και ανατολική Κέα και παλαιότερα ο καρπός της έδινε μεροκάματο στους κατοίκους αφού κατείχαν την τέχνη της βυρσοδεψίας. Η χαμάδα - ο καρπός του δέντρου - μαζευόταν τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι εργάτες, αφού την μαζεύανε, την απλώνανε σε πέτρινες απλώστρες για να στεγνώσει. Σε όλες τις περιοχές που υπήρχαν βελανιδιές, στήνονταν τα καρβουνοκάμινα. Με τις υποδείξεις του Δασαρχείου, γίνονταν η κατασκευή του καμινιού, ο έλεγχος της καύσης, η παραγωγή του τελικού προϊόντος και η μεταφορά. Έπειτα, οι έμποροι την πουλούσαν στα εργοστάσια βυρσοδεψίας της Ευρώπης.
Η δραστηριότητα αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του δάσους της βελανιδιάς, το οποίο σήμερα προστατεύεται με αυστηρά μέτρα. Μετά τον πόλεμο, τα χημικά προϊόντα άρχισαν να αντικαθιστούν την φυσική πρώτη ύλη κατεργασίας των δερμάτων, με συνέπεια η βελανιδιά σήμερα να προσφέρει μόνο τον ίσκιο της. Επίσης, εκείνη την περίοδο άνθισε στη Κέα, η παραγωγή και το εμπόριο ξυλοκάρβουνου."

Η συναντηση εχει κανονιστει για την Κυριακη στις 10 π.μ. σε σημεια που θα ορισουμε τηλεφωνικα και απο 'κει θα ξεκινησουμε τη σποροφυτευση προς διαφορες κατευθυνσεις.

Υ.Γ.1: Τα βελανιδια φυτευονται πλαγιαστα ανα 3 σε "φωλιες" βαθους 5 εκ. και σε αποσταση 5-10 μετρα καθε "φωλια". Χρησιμα αξεσουαρ: φυτευτηρι (σουβλι), σκαλιστηρακι, γαντια.
Υ.Γ.2: Η δραση σποροφυτευσης ειχε προταθει στην εκδηλωση "Μετα τις φωτιες, τι;" που οργανωσαν οι Οικολογοι-Πρασινοι την Τεταρτη 9/12/2009 στο Πικερμι.
Υ.Γ.3: Επικοινωνηστε μαζι μας μεσω email για περισσοτερες πληροφοριες.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Μετά τις φωτιές, τι;;;

Την Τετάρτη 9/12/2009 συμμετείχαμε μαζί με άλλες εθελοντικές ομάδες στην εκδήλωση που οργάνωσε στο Πικέρμι η τοπική πολιτική κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Αν. Αττικής - Νότιας Πεντέλης (Παλλήνης - Πικερμίου - Ραφήνας), με θέμα "Μετά τις φωτιές, τι; Οι δράσεις των ενεργών πολιτών", όπου συζητήσαμε για την τύχη των δασικών εκτάσεων μετά τις φωτιές του Αυγούστου και τις σχετικές πρωτοβουλίες των πολιτών.
Η συζήτηση που ακολούθησε είχε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού εστιάστηκε σε πρακτικές αντιμετώπισης της δασοκτόνας αδιαφορίας των θεσμικών φορέων και υπηρεσιών και των επίσης δασοκτόνων συμφερόντων ιδιωτών και συνεταιρισμών απέναντι σε συγκεκριμένες δασικές εκτάσεις της περιοχής.
Καταγράφουμε τα συμπεράσματα και τις κοινές ενέργειες που συμφωνήθηκαν:

1. Σύνταξη, από κοινού, ενός κειμένου σχετικά με την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε και να θωρακίσουμε τις δασικές εκτάσεις της περιοχής μας. Το κείμενο θα κοινοποιηθεί σε δημοτικά/κοινοτικά συμβούλια από Γέρακα έως Νέα Μάκρη, σε sites, στον τοπικό τύπο... (Ανάληψη από ομάδα εργασίας: πρόταση κειμένου θα συνδιαμορφωθεί μέσω email και θα οριστικοποιηθεί με συνάντηση - αν χρειαστεί).

2. Δημιουργία ομάδας εργασίας νομικής υποστήριξης, με συμμετοχή συμπολιτών μας με νομικό υπόβαθρο και του νομικού συμβούλου των Οικολόγων Πράσινων.

3. Απόφαση για δύο κοινές δράσεις σποροφύτευσης βελανιδιάς (τα βελανίδια είναι προσφορά του δήμου Κέας) για την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

4. Εκφράστηκε η πολιτική βούληση των Οικολόγων Πράσινων να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στις ανωτέρω ενέργειες/δράσεις με γνώμονα την προάσπιση της διατήρησης του δασικού χαρακτήρα των δασικών εκτάσεων της περιοχής με προτεραιότητα στις απειλούμενες από καταπατήσεις...

5. Επιπλέον, σε αυτό το πλαίσιο, το νομικό τμήμα τους ανέλαβε να απευθύνει επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα ρωτά
- τι προβλέπει γενικά για τις καμένες δασικές περιοχές στη Νότια Πεντέλη,
- αν συγκεκριμένες χαρακτηρισμένες ήδη δασικές εκτάσεις (στο Δασαμάρι και αλλού) έχουν συμπεριληφθεί στην πράξη αναδάσωσης (εκδίδεται εντός του επόμενου 2μηνου - αν τελικά δεν συμπεριληφθεί πρέπει να την προσβάλουμε στο ΣτΕ),
- για τα μέτρα προστασίας κατά της διάβρωσης και των πλημμυρών.

6. Συντονισμός για συμμετοχή ομάδων σε "στρογγυλό τραπέζι για την Ανατολική Αττική" που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο (και θα καταλήγει σε χρονοδιαγράμματα δράσεων).


Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

H αναδάσωση είναι ένα πανηγύρι

Πανηγύρι ήταν και η αναδάσωση στον Κοκκιναρά την Κυριακή 13/12/2009.

Ένα πανηγύρι εργολάβων, οι οποίοι έβαλαν όποια εκσκαπτικά μηχανήματα είχαν αδρανή και έκαναν το βουνό σουρωτήρι από λάκους τεραστίων διαστάσεων. Ένα-ενάμιση μέτρο μήκος, 60-80 εκατοστά βάθος και άλλο τόσο πλάτος για να φυτέψουμε (ή να εξαφανίσουμε) σ' αυτή την τεράστια τάφρο ένα πευκάκι 15-20 εκατοστών!

Όπως είναι αναμενόμενο, η «κουτάλα» του εκσκαφέα αδειάζει όλο αυτό τον όγκο των χωμάτων που έβγαλε από τα σωθικά του τραυματισμένου βουνού δίπλα από την τάφρο/λάκο, ισοπεδώνοντας νεαρούς θάμνους και νεαρά ΠΕΥΚΑΚΙΑ(!!!) που ήδη αναγεννώνται φυσικά στο δάσος, δύο χρόνια μετά τη φωτιά του 2007!
 

Κάποιοι εθελοντές σχολιάζουν τον παραλογισμό της δικής μας τεχνητής αναδάσωσης εναντίον της φυσικής αναγέννησης των πεύκων, οι περισσότεροι καλοπροαίρετα φυτεύουν τα πευκάκια όπου μπορούν – άλλοτε κατεβαίνοντας μέσα στην τάφρο, πολλές φορές δίπλα της, σε ένα κανονικό λάκο που σκάβουν οι ίδιοι.

Υποθέτει κανείς ότι μια τόσο πολυδιαφημισμένη αναδάσωση που συγκέντρωσε χιλιάδες ανθρώπους στηρίζεται σε μια δασολογική μελέτη. Άνετα στοιχηματίζει κανείς ότι ο δασολόγος που υπέγραψε τη μελέτη, με ...αυτοκίνητο περιδιάβηκε το καμένο δάσος!

Και ο ΣΠΑΠ; Ούτε αυτός είδε τα αυτοφυή πευκάκια, ώστε να φυτέψει τα φυτωριακά σε σημεία που όντως δεν έχουν αναδασωθεί;

Και οι δασολόγοι της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής δεν σκέφτηκαν να προστατέψουν πρώτα τη φυσική αναγέννηση του δάσους; (Το βρίσκεις σε οποιοδήποτε σχετικό πανεπιστημιακό εγχειρίδιο: ένα χρόνο μετά τη φωτιά αναγεννώνται οι θάμνοι, τον δεύτερο χρόνο η χαλέπιος πεύκη...)

Και σε όλη αυτή την ομάδα των δασολόγων δεν μετέχει κανείς από εκείνους τους ειδικούς, που κάθε φορά που καίγεται η Πεντέλη, μας λένε πόσο απαραίτητο είναι να ξαναποκτήσει η Αττική μικτά δάση (μίξη του πευκοδάσους με δύσφλεκτα πλατύφυλλα π.χ. βελανιδιά); Κανείς μάλλον...

Τι μένει από όλο αυτό το πανηγύρι, που διαλαλεί ο ΣΚΑΪ;

Ο χορός που έσυρε η εκκλησία και η ΜΚΟ της, η Αλληλεγγύη, «ένα από τα πλέον κραυγαλέα παραδείγματα κακοδιαχείρησης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, η οποία είχε εισπράξει σχεδόν 60 εκατ. ευρώ σε διάστημα 6 ετών» [Επίκαιρα, 13-19/11/2009]. Ένας χορός του Ησαϊα που παντρεύει αρμονικά τα πάντα... Εργολαβίες σε σάρκα μία...

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Τέλος το κυνήγι με απόφαση ΣτΕ για διάσωση των ειδών

πηγή: NEWS 24|7
Τα δίκαννα κάτω για τους κυνηγούς, αφού με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναστέλεται η υπουργική απόφαση που καθιέρωνε την κυνηγετική περίοδο έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Στο σκεπτικό της προσωρινής απόφασης -που απαγορεύει το κυνήγι μέχρι την έκδοση της οριστικής- είναι ότι το υπουργείο επέτρεψε τη θήρα, χωρίς να έχει λάβει υπ'όψη του καμμία επιστημονική μελέτη για το αν προστρατεύεται επαρκώς η πανίδα και το περιβάλλον, με τους κυνηγούς σε πλήρη δράση. Η προσβολή της απόφασης αφορά και τις καμμένες εκτάσεις για τις οποίες μεν δεν απαγορεύεται το κυνήγι στο σύνολό τους, όμως επίσης δεν υπήρξε μελέτη για την εξαφάνιση των ειδών που ζουν ακόμη εκεί, αλλά εξακολουθούν να θηρεύονται.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας βασίζεται στην τήρηση του Συντάγματος, το οποίο επιτάσσει την προστασία της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Εξαιρείται μόνον το κυνήγι του αγριοκούνελου, που επιτρέπεται μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Οδηγίες για την αναδάσωση στον Κοκκιναρά από την εθελοντική ομάδα "Πεντέλη SOS"

πηγή: Πεντέλη SOS
Ελάτε να πράξουμε το χρέος μας...

 ...προς το περιβάλλον. Την Κυριακή 13-12-2009, είναι μια καλή ευκαιρία στον Κοκκιναρά Πεντέλης, να δείξουν τι μπορούν να κάνουν οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Δείτε λεπτομέρειες πρόσβασης, χάρτες, και χρήσιμα πράγματα που καλό είναι να γνωρίζουν οι συμμετέχοντες...

Πώς θα  έρθετε
Από τη Χαριλαόυ Τρικούπη στην Κηφισιά, στρίβετε στην ταμπέλα προς Άγιο Παντελεήμονα, και ακολουθείτε προς το τέρμα της οδού Ξενίας.
Από Λεωφόρο Πεντέλης, ανεβαίνετε συνεχώς, και στρίβετε στο φανάρι με ταμπέλα για Νέα Πεντέλη. Ανεβαίνετε συνεχώς όπως πάει ο δρόμος, και κάποια στιγμή αρχίζει να τελειώνει ο οικιστικός ιστός, θα το καταλάβετε γιατί θα αντικρύσετε καμένα δένδρα. Αυτή είναι η οδός Τενέδου. Τέρμα στο δρόμο, θα συναντήσεις μια διασταύρωση τριών δρόμων. Της Τενέδου, ένα δρόμο που πηγαίνει ανηφορικά προς άγιο Παντελεήμονα, και έναν που κατεβαίνει για Κηφισία. Είναι σημειωμένα στους Χάρτες. Αποκλείται να το χάσετε γιατί θα έχει και τροχονόμους και κόσμο.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

3η δενδροφύτευση Κοκκιναρά Πεντελικού


Διαβάστε λεπτομέρειες για την προγραμματισμένη δενδροφύτευση στην περιοχή Κοκκιναρά του Πεντελικού όρους που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Δεκεμβρίου 2009.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Ολοημερη δραση αναδασωσης την Κυριακη 29/11

Την Κυριακη 29/11 συμμετειχαμε στην πρωινη δενδροφυτευση που οργανωσε η Κοινοτητα Πικερμιου στον οικισμο Ντραφιου. Το απογευμα συνεχισαμε τις δρασεις αναδασωσης σε καμενες δασικες εκτασεις στο Δασαμαρι.
Η πρωινη δενδροφυτευση ηταν αρκετα μαζικη και φανερωσε τη διαθεση των κατοικων της περιοχης να πρασινισουν την περιοχη τους. Ας ελπισουμε οτι αυτο θα αποτελεσει μηνυμα προς την Κοινοτητα και προς αλλους θεσμικους φορεις οτι οι δημοτες ειναι ετοιμοι να στηριξουν πρωτοβουλιες αναδασωσης των καμενων δασικων εκτασεων εκτος των οικισμων τελειωνοντας επιτελους με το καθεστως των ιδιωτων καταπατητων/οικοπεδοφαγων. Αυτο που λειπει ειναι η πολιτικη βουληση των θεσμικων φορεων και πρωτιστως της Κοινοτητας. Οψομεθα!

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Μετά τις φωτιές, τι; Οι δράσεις των ενεργών πολιτών


ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
"Μετά τις φωτιές, τι; Οι δράσεις των ενεργών πολιτών"
Τετάρτη 9/12/2009, 7 μ.μ.
café "Tea & Sympathy", πλατεία Πικερμίου


Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Ο απρόσεκτος σύμβουλος εκθέτει την υπουργό

πηγή: ΚΟΝΤΡΑ (28/11/09)
Χοντρή διαπλοκή στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι μέχρι στιγμής που καταγγείλαμε ως σκάνδαλο τη δραστηριοποίηση του καπιταλιστή-μελετητή Ν. Χλύκα, ιδιοκτήτη της ανώνυμης εταιρίας «NERCO-N. XΛΥΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ», ως άτυπου (αλλά παντοδύναμου) συμβούλου της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη. Ο κ. Χλύκας λύνει και δένει στο υπουργείο και είναι αυτός που συνέταξε το δασοκτόνο νομοσχέδιο Μπιρμπίλη.

Αυτό πλέον δεν αποτελεί δικό μας ισχυρισμό, που μπορεί να διαψευστεί. Ο απρόσεκτος κύριος Χλύκας άφησε πίσω του ηλεκτρονικά ίχνη. Ιχνη που εκθέτουν την Τ. Μπιρμπίλη σε επίπεδο σκανδάλου. Και όχι μόνο την υπουργό Περιβάλλοντος, αλλά συνολικά την κυβέρνηση.

Οποιος μπει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος μπορεί να «κατεβάσει» την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου Μπιρμπίλη. Οταν την αποθηκεύσει και ζητήσει τις «Ιδιότητες» του αρχείου (σε υπολογιστές Macintosh ζητήστε «Πληροφορίες»), βλέπει ότι το κείμενο έχει γραφεί από τον Νίκο Χλύκα. Αδιάψευστος μάρτυρας η φωτογραφία, που πάρθηκε την περασμένη Τρίτη από τον υπολογιστή της «Κ».

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Σποροφύτευση ήμερης βελανιδιάς στον Αγ. Σπυρίδωνα

Την Κυριακή 22/11, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Αιολίς", κάναμε εντοπισμένη σποροφύτευση ήμερης βελανιδιάς (Quercus ithaburensis) σε καμένη περιοχή του Αγ. Σπυρίδωνα (δες χάρτη).

Τα βελανίδια ήταν ευγενική προσφορά προς το Δασαμάρι S.O.S. του Αποστόλη Τζογάνη, μέλους του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς. Με τα κείμενά του, τη βιβλιογραφία που μας πρoτείνει και την προθυμία του να απαντά στις ερωτήσεις μας, ο Αποστόλης μας μυεί στα πλεονεκτήματα της σποροφύτευσης της βελανιδιάς.

Τα βελανίδια που μας έστειλε προέρχονται από το βελανιδοδάσος της Σκουρτούς (επαρχία Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας), το μεγαλύτερο δάσος ήμερης βελανιδιάς στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Λόγω του διαφορετικού κλίματος της νοτιο-ανατολικής Πεντέλης θεωρούμε τη σποροφύτευση πειραματική και θα παρακολουθούμε τη βλάστηση και ανάπτυξη των βελανιδιών.


Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Η λύση για τις πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή

πηγή: Βελανιδιές και Κλιματική Αλλαγή

Η πρόταση…
Η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με βελανιδιές μπορεί να βελτιώσει αισθητά το μικροκλίμα μιας περιοχής, να περιορίσει τις πυρκαγιές και να κάνει το έργο της πυρόσβεσης πιο εύκολο. Πρόκειται για λύση που αφορά όλη τη νότια Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα το ενδιαφέρον εστιάζεται ειδικά στην Αττική, στα νησιά του Αιγαίου και στην Πελοπόννησο.

Γιατί οι βελανιδιές;
1. Καίγονται πιο αργά. Τα περισσότερα είδη βελανιδιάς, εκτός από το πουρνάρι, καίγονται πιο δύσκολα από τα πεύκα που επικρατούν στα δάση της Αττικής. Οι αναδασώσεις με πεύκα και γενικότερα με τα κωνοφόρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση και την καταστροφή αφού αρπάζουν φωτιά πολύ εύκολα σε αντίθεση με την βελανιδιά που είναι πολύ πιο βραδυφλεγής.
2. Φυτρώνουν παντού. Η βελανιδιά είναι από τα λιγοστά πλατύφυλλα δέντρα που μπορούν να φυτρώσουν πάνω σε καθαρά βραχώδεις περιοχές. Αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία της περιοχές όπως το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στις Κυκλάδες όπως Τζια, Κύθνος, Τήνος ή Νάξος.
3. Αποθηκεύουν νερό. Χάρη στο τεράστιο ριζικό σύστημα που αναπτύσσει, η βελανιδιά λειτουργεί σαν μια μεγάλη αποθήκη νερού. Με την διαπνοή των φύλλων αυξάνει την υγρασία στο περιβάλλον και ταυτόχρονα ψύχει την ατμόσφαιρα. Έτσι, σε μεγάλες εκτάσεις γύρω από την Αττική θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να λειτουργήσει ως το τέλειο κλιματιστικό για το λεκανοπέδιο.
4. Φέρνουν βροχές. Όπως το νερό φέρνει νερό, έτσι και οι μεγάλες εκτάσεις με Δρυοδάση φέρνουν βροχή. Μπορούν, έτσι, να παίξουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο του νερού αυξάνοντας τις βροχοπτώσεις στην Αττική και εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Μιλάμε, άρα, για μία άμεση βελτίωση του μικροκλίματος ως λύση στην κλιματική αλλαγή. Έτσι, δεν διορθώνεται απλώς μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής αλλά ανεβαίνουμε στην κορυφή της πυραμίδας και λύνουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ξεκινάει με την αύξηση της θερμοκρασίας.
5. Ευνοούν την βιοποικιλότητα. Η βελανιδιά δημιουργεί πολύ πλούσια οικοσυστήματα. Επιτρέπει και ευνοεί την μεγάλη ποικιλία φυτών και δέντρων στην περιοχή της. Σφενδάμια, κουτσουπιές, φράξοι και πολλά άλλα φυτρώνουν με ευκολία αν έχει δουλευτεί το έδαφος από τις βελανιδιές. Χάρη στα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου που με την πάροδο των χρόνων δημιουργούν ένα πλούσιο χούμους που ακόμη και σε πετρώδεις περιοχές ευνοούν την εγκατάσταση και άλλων φυτών. Αντίθετα, οι πευκώνες δημιουργούν πολύ φτωχά οικοσυστήματα αφήνοντας ελάχιστα άλλα φυτά να φυτρώσουν στις περιοχές τους.
6. Ξαναφυτρώνουν αν καούν. Ακόμα και σε περίπτωση πυρκαγιάς, η βελανιδιά μπορεί χάρη στο βαθύ της ριζικό σύστημα να βγάλει νέους βλαστούς χωρίς να έχει ανάγκη από τεχνητή αναδάσωση.
7. Ο μύθος… Λένε για την βελανιδιά ότι μεγαλώνει αργά. Είναι μύθος. Σε συγκεκριμένο τεστ που έγινε στον Υμηττό υπάρχουν βελανιδιές που έχουν το τριπλάσιο μέγεθος από πεύκα της ίδιας ηλικίας.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΣΠΑΠ: Στοιχεία φακέλλου καταστροφής για την πυρκαγιά της 21-22-23-24 Αυγούστου 2009

πηγή: ΣΠΑΠ
α. ΦΑΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:
Ο Σύνδεσμος για την υλοποίηση της πρόληψης για την οποία είναι αρμόδιος εντός της ζώνης ευθύνης του, λειτούργησε στην πυρκαγιά του Αυγούστου 2009 με την σχεδίασή του, (β) σχετικό, προλαμβάνοντας για την αντιπυρική περίοδο του 2009 εξήντα επτά (67) εστίες πρκαγιάς που εκδηλώθηκαν εντός της ζώνης ευθύνης του. Συνημμένο (1).

ΠΕΝΤΕΛΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Φ.  /β/ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 6012
ΠΡΟΣ:  - Υπουργείο Εσωτερικών, Γενική Γραμματεία Πολ. Προστασίας, Δ/νση Σχεδιασμού-Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών
ΚΟΙΝ.:  - Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργό κ. Ραγκούση
- Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη
- Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργό κα Τίνα Μπιρπίλη, Υφυπουργό κ. Μωραΐτη
- Περιφέρεια Αττικής, Γραφείο Γεν. Γραμματέα & Δ/ντη Πολιτικής Προστασίας
- Νομαρχία Αθηνών, Νομάρχη κ. Ι. Σγουρό, Υπεύθυνο Πολ. Προστασίας κ.Φουντά
- Νομαρχία Αν. Αττικής / Νομάρχη κ. Κουρή, Υπεύθυνο Π. Προστασίας κ.Καραμεσίνη
- Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. / Πρόεδρο
- Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α. / Πρόεδρο
- Δήμαρχοι–Πρόεδροι Δήμων & Κοινοτήτων μελών Σ.Π.Α.Π.
- Μέλη Δ.Σ. & Ε.Ε. Σ.Π.Α.Π.

Θέμα: Στοιχεία φακέλλου καταστροφής για την πυρκαγιά της 21-22-23-24 Αυγούστου 2009 στην περιοχή της Β.Α. Αττικής.
ΣΧΕΤ: α. Το  υπ’αρ. 6914/30-09/2009 έγγραφο της Γ.Γ.Πολ. Προστασίας.
β. To Σχέδιο Πυροπροστασίας του Σ.Π.Α.Π.

1.    Σας γνωρίζουμε, σε απάντηση επί του (α) σχετικού  ότι ο Δήμος Πεντέλης στα θέματα Πολιτικής Προστασίας εφαρμόζει τη σχεδίαση του σύμφωνα με τη γενική σχεδίαση του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Προστασίας και Ανάπλασης Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.), (βλ. ιστοσελίδα Σ.Π.Α.Π.) Πρόεδρος του οποίου είναι ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου – Καψάλης.

α. ΦΑΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ:
Ο Σύνδεσμος για την υλοποίηση της πρόληψης για την οποία είναι αρμόδιος εντός της ζώνης ευθύνης του, λειτούργησε στην πυρκαγιά του Αυγούστου 2009 με την σχεδίασή του, (β) σχετικό, προλαμβάνοντας για την αντιπυρική περίοδο του 2009 εξήντα επτά (67) εστίες πρκαγιάς που εκδηλώθηκαν εντός της ζώνης ευθύνης του. Συνημμένο (1).

β. ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ:
Η πυρκαγιά της 22ας, 23ης, 24ης, Αυγούστου 2009 αντιμετωπίστηκε από το Σύνδεσμο  στο πλαίσιο της καταστολής, αφού αυτη εξεράγη εκτός της ζώνης ευθύνης του, σύμφωνα με το σχεδιασμό Σ.Π.Α.Π. Ο συντονισμός των Επιχειρήσεων έγινε μέσω του δικτύου ΤΕΤΡΑ από τον Πρόεδρο του Σ.Π.Α.Π.και Δήμαρχο Πεντέλης, καθόσον δεν λειτούργησε ευρύτερος συντονισμός των αρμοδίων για την καταστολή φορέων. Συνημμένο (2).
Ο Σ.Π.Α.Π. ως διαδημοτικός φορέας, λειτούργησε συλλογικά και ομαδικά όσον αφορά στη συνεργασία του με τους Δήμους εντός και εκτός ζώνης ευθύνης του  καθώς και με τις εθελοντικές οργανώσεις που είναι ενταγμένες σε αυτόν και όχι μόνο.
-Επικοινωνίες:
Στον τομέα των επικοινωνιών ο Δήμος Πεντέλης  λειτουργεί το Σ.Τ.Ο. του, το οποίο είναι σε συνεχή επαφή με το Κ.ΕΠΙΧ. του Συνδέσμου, μέσω του αυτόνομου ασύρματου ψηφιακού συστήματος ΤΕΤΡΑ και σε άμεση επαφή και εικόνα με όλα σχεδόν τα οχήματα του.

γ. ΦΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ:
Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος  Πεντέλης  βρέθηκε   στο πλευρό των πυρόπληκτων για την αντιμετώπιση των  αναγκών τους όπως παρακάτω:

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ενημερωση απο τη δραση συλλογης και φυτευσης βελανιδιων (08/11/09)

  • Το πρωϊνο της Κυριακης 8/11 σε συνεργασια με το Δικτυο Εθελοντικης Δενδροφυτευσης Αττικης πραγματοποιησαμε συλλογη σπορων χνοωδους βελανιδιας (quercus pubescens) απο ενα πανεμορφο δασος στη Βαρυμπομπη [38°11'51.10"N, 23°47'6.45"E]. Στην περιοχη υπαρχουν και αριες (quercus ilex) των οποιων ομως τα βελανιδια δεν ηταν ακομα ωριμα για συλλογη.


  • Ομως η βαρβαροτητα καιροφυλακτει παντου! Καποιοι θεωρουν οτι το δασος ειναι σταθμος "αποσυρσης"... Για το συγκεκριμενο μερος [38°11'2.21"N, 23°47'40.95"E] αρμοδια ειναι η Κοινοτητα Κρυονεριου και τα δασαρχεια Καπανδριτιου και Παρνηθας.


  • Η δραση συνεχιστηκε το ιδιο απογευμα σε καμενη δασικη εκταση στο Δασαμαρι οπου φυτευτηκε ενα μερος των βελανιδιων χρησιμοποιωντας το ειδικο εργαλειο φυτευσης (σουβλι). Συμμετειχαν πολυ, μα παρα πολυ, μικροι εθελοντες!


  • Τα υπολοιπα βελανιδια παραδοθηκαν το πρωϊ της Δευτερας στη Διευθυνση Αναδασωσεων Αττικης.

  • Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

    Αμεση και οριστική απαγόρευση του κυνηγιού στην Αττική

    πηγή: Οικολόγοι Πράσινοι Ανατ. Αττικής
    Η καταστροφή των δασών της Αττικής από τις φωτιές είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου μέρους της πανίδας των περιοχών που επλήγησαν. Από τα ζώα που γλύτωσαν το θάνατο, άλλα προσπαθούν πληγωμένα να επιβιώσουν κι άλλα, όπως τα πτηνά, να βρουν καταφύγιο σε γειτονικές περιοχές.
    Με αυτή την τραγική εξέλιξη γίνεται πλέον επιτακτική η ανάγκη να απαγορευτεί αμέσως το κυνήγι τόσο σε ολόκληρη την Αττική όσο και στους όμορους νομούς, όπου η ορνιθοπανίδα κυρίως θα αναζητήσει καταφύγιο. Επειδή τα τραγικά λάθη και τις παραλήψεις της Κυβέρνησης τα πληρώνουν οι πολίτες και η φύση, ζητάμε από τον πρωθυπουργό της χώρας να παρέμβει επί τέλους ο ίδιος και να δώσει λύση στο πρόβλημα, εφόσον έχει αποδειχθεί πλέον ότι οι αρμόδιοι υπουργοί του με τα όσα πράττουν στρέφονται εναντίον των συμφερόντων της πλειοψηφίας του λαού υποκύπτοντας στις πιέσεις των κυνηγών να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το μακάβριο και θανατηφόρο χόμπι τους ακόμα και μετά την τελευταία καταστροφή!!
    Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση ότι το δημοκρατικό πολίτευμα προστατεύει την βούληση της πλειοψηφίας και είναι υποχρέωσή της να διασφαλίζει αυτό το δικαίωμα στους πολίτες, όπως επίσης να προστατεύει το περιβάλλον.
    Καταγγέλλουμε επίσης στους Έλληνες πολίτες ότι με την έκδοση της νέας ρυθμιστικής για το κυνήγι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαξιώνει για άλλη μια φορά το αίτημα 180 Περιβαλλοντικών και Φιλοζωικών Οργανώσεων, των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, δεκαπέντε δήμων του Υμηττού (ΣΠΑΥ) και του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση και οριστική παύση του κυνηγιού στον Υμηττό. Ανάλογα αιτήματα έχουν υποβληθεί όχι μόνο για την περιοχή του Υμηττού αλλά και για ολόκληρο το νομό Αττικής που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων της Ελλάδας.

    Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

    Πρόσκληση συμμετοχής σε εθελοντική δενδροφύτευση

    Λαβαμε απο τον κ. Κυριακο Κοκκινο (προεδρο του Πολιτιστικου Συλλογου Πικερμιου) την ακολουθη προσκληση για δενδροφυτευση στην Καλλιτεχνουπολη.

    Την Κυριακή 15/11 και ώρα 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί από την INTERAMERICAN, σε συνεργασία με τη ΜηΚυΟ «Ελλάδα Καθαρή», με τη συμμετοχή εθελοντών και του Συλλόγου μας, εθελοντική δενδοφύτευση στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης. Πρόκειται να φυτέψουμε στην περιοχή 1.000 δενδρύλλια, σε δύο εξορμήσεις (η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο 2010). Επισυνάπτουμε σχετικό χάρτη με το σημείο συνάντησης στις 10.00´, στην είσοδο της Καλλιτεχνούπολης.

    Θεωρούμε ότι η συμμετοχή όλων μας, μαζί με τα παιδιά μας, θα αποτελέσει την έμπρακτη απόδειξη της αγάπης μας για το περιβάλλον και μία μορφή δράσης για την αποκατάσταση των τεράστιων φυσικών καταστροφών του Αυγούστου.
    Με εκτίμηση
    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
    ΤΗΛ. 6973022722

    Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

    Κάλεσμα για συλλογή βελανιδιών Χνοώδους Δρυός

    πηγή: ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Την Κυριακή 8/11 θα πραγματοποιηθεί συλλογή βελανιδιών Χνοώδους Δρυός [Quercus Pubescens] σε μια από τις ομορφότερες δασικές περιοχές της Αττικής (να μην τη ματιάσουμε!). Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι "ελληνάρες" δεν την έχουν κακοποιήσει, θα το δείτε όσοι παρευρεθείτε στη σποροσυλλογή. Για τη δράση έχουν ενημερωθεί τα αρμόδια δασαρχεία.
    Συλλέγουμε τα ώριμα βελανίδια, δηλαδή εκείνα που έχουν αποκτήσει ανοιχτόχρωμο καφέ χρώμα, και ελέγχουμε να μην έχουν μικρές τρυπούλες, γεγονός που σημαίνει ότι τα σκουλήκια έχουν ροκανίσει τους σπόρους. Πληροφορηθήκαμε από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής ότι η φυτρωτικότητά τους μειώνεται μετά από τρεις ημέρες, και γι' αυτό θα παραδοθούν άμεσα για τη διαδικασία της "διαστρωμάτωσης". Ενδέχεται κάποιοι σπόροι να φυτευτούν την ίδια ημέρα με το χαρακτηριστικό σουβλί σποροφύτευσης από ομάδες εθελοντών σε συγκεκριμένη περιοχή που κάηκε το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να παρακολουθήσουμε την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Επειδή ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η δεύτερη δράση (εκείνη της σποροφύτευσης), το κάλεσμα αφορά μόνο τη σποροσυλλογή.
    Η συνάντηση υπολογίζεται για τις 11 το πρωί, σε έξοδο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας.

    Ν.Β. Η ανεξαρτητη πρωτοβουλια πολιτων Δασαμαρι S.O.S. θα συμμετεχει στη δραση της συλλογης των βελανιδιων. Μερος των σπορων θα φυτευθει με την "μεθοδο του σουβλιου" σε καμενη δασικη εκταση στο Δασαμαρι.
    Γιωργος Σ.

    Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

    Πολλαπλασιάζονται οι δράσεις αναδάσωσης

    Tο Σαββατοκύριακο 31/10-1/11 ήταν πολύ πλούσιο από άποψη δράσεων αναδάσωσης.

    Και τις δύο ημέρες έγινε δενδροφύτευση με δασικά δένδρα (αριές, χαρουπιές, κυπαρίσσια) σε καμένη δασική έκταση στο Δασαμάρι. Συμμετείχαν νέοι εθελοντές, παιδιά και ...σκυλιά!

    Επιπλέον την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκε πιλοτική σπορά άγριων χορταρικών ταχείας φυτρωτικότητας, ως αντιδιαβρωτική μέθοδος για τη συγκράτηση του γόνιμου εδάφους ώστε να μην παρασύρεται από τις βροχές. Η μέθοδος εφαρμόστηκε από τον Θοδωρή Παπαπαύλου (τον ευχαριστούμε πολύ!) σε συνεργασία με τον οικολόγο συμπολίτη μας Γιώργο Μερτίρη. Θα επανέλθουμε ανάλογα με τα αποτελέσματα της μεθόδου, τα οποία θα παρακολουθούμε.

    Τέλος, την Παρασκευή 30/10 παρακολούθησαμε τις εισηγήσεις του Παναγιώτη Μανίκη και δασολόγων του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. για τη μέθοδο διασποράς σβώλων (φυσική καλλιέργεια). Μετά από συζητήσεις μαζί τους και μεταξύ μας, καταλήξαμε σε κάποια συμπεράσματα για τη συμπληρωματικότητα των διαθέσιμων μεθόδων στη συνέχιση των δράσεών μας.


    Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

    Ο κύριος σύμβουλος

    πηγή: ΚΟΝΤΡΑ (31/10/09)

    Ποιος είναι ο καπιταλιστής-μελετητής, άτυπος σύμβουλος της Τ. Μπιρμπίλη; Πρόκειται για τον Νικόλαο Χλύκα, δασολόγο, τέως υπάλληλο του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο εγκατέλειψε προ πολλών ετών, προκειμένου να επιδοθεί στις μπίζνες του ιδιωτικού τομέα.
    O N. Xλύκας είναι μεγαλομέτοχος της ανώνυμης εταιρίας «NERCO-N. XΛΥΚΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΕΜ», που εξειδικεύεται στους τομείς «Περιβάλλον, Πράσινο, Κτηματολόγιο, Δάση, Γεωργία, Εδαφος», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρίας (www.nerco.gr). Στην ίδια ιστοσελίδα διαβάζουμε ότι η εν λόγω ανώνυμη εταιρία «συνεργάζεται με οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμους, Νομαρχίες κτλ) και παρέχει τεχνική υποστήριξη σε υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, Κ/Ξ μεγάλων έργων, αναπτυξιακές εταιρίες, επενδυτικούς φορείς και ιδιώτες».
    Και που δεν έχει κάνει μπίζνες η εν λόγω εταιρία! Στο Ολυμπιακό Χωριό και διάφορα ολυμπιακά έργα, στην Αττική Οδό, στην Εγνατία, στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ κλπ. κλπ. Μεταξύ των άλλων, διαβάζουμε ότι έχει κάνει «Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μεγάλα επενδυτικά σχέδια όπως τουριστική ανάπτυξη Loyalward». Σας θυμίζει τίποτα; Πρόκειται για το μεγάλο περιβαλλοντικό (και όχι μόνο) σκάνδαλο του Κάβο Σίδερο στη Σητεία, στο οποίο πρωταγωνίστησε η Μονή Τοπλού. Ο κ. Χλύκας ήταν αυτός που ανέλαβε να πείσει τους Σητειακούς ότι δεν υπάρχει κανένας περιβαλλοντικός κίνδυνος!
    Αυτός είναι ο σύμβουλος-σκιά της Τ. Μπιρμπίλη!!!…

    Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

    Τα κοπάδια πληγή για τα καμένα στο νομό Αττικής

    Αδυναμία φύλαξης και ανασύστασης των δασών

    Της Τανιας Γεωργιοπουλου

    Η φράση «όπου ήταν δάσος θα γίνει δάσος» μαρτυρά καλές προθέσεις, στην πράξη όμως αποδεικνύεται αδύνατον -όπως το παρελθόν δείχνει- να γίνει πραγματικότητα. Μια περιήγηση στις εκτάσεις της Βορειοανατολικής Αττικής, που κάηκαν τον περασμένο Αύγουστο, φέρνει στο φως την αδυναμία φύλαξης και ανασύστασης των δασών που καταστράφηκαν.
    Παρά την ισχύουσα νομοθεσία, κοπάδια με κατσίκια βόσκουν στα καμένα και μικρές ελιές έχουν ήδη φυτευτεί ώστε να «στηριχθεί» ο αποχαρακτηρισμός των εκτάσεων, εκεί όπου συνολικά περισσότερα από 90.000 στρέμματα έχουν καεί για δεύτερη φορά, οπότε απαιτείται αναδάσωση με φυτά που δεν υπάρχουν...
    Η βόσκηση των κατσικιών απαγορεύεται σε όλη την Αττική με νόμο του 1993. Μετά την πυρκαγιά του Αυγούστου απαγορεύεται η βόσκηση και άλλων ζώων (προβάτων, βοδιών) στα δάση και τις δασικές εκτάσεις που κηρύσσονται αναδασωτέες (τυπικά η συγκεκριμένη διοικητική πράξη δεν έχει ακόμα εκδοθεί).
    Στην Ανατολική Αττική υπολογίζεται ότι υπάρχουν 80.000 - 82.000 αιγοπρόβατα και περίπου 500 εκτροφές. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις των δασαρχείων ότι γίνονται οι αναγκαίες «περιπολίες» από τους δασοφύλακες, σε μια περιήγηση στην περιοχή πέριξ της λίμνης του Μαραθώνα, σε Ροδόπολη, Σταμάτα, Διόνυσο, Γραμματικό, Βαρνάβα, εντοπίσαμε κοπάδια με κατσίκια που έβοσκαν μέσα στα καμένα, αλλά ούτε έναν δασοφύλακα. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι σε όλη την Αττική υπηρετούν 49 δασοφύλακες και άρα σε κάθε έναν αναλογεί η φύλαξη περίπου 83.000 στρεμμάτων (η συνολική δασική έκταση αρμοδιότητας των δασαρχείων Αττικής είναι 3.500.000 στρέμματα). Πρακτικά, η επιτήρηση όλης αυτής της έκτασης είναι αδύνατη. Ηδη στις περιοχές που έχουν καεί και ανήκουν στην αρμοδιότητα του δασαρχείου Καπανδριτίου, εντοπίσαμε νεαρές ελιές, που μόλις είχαν φυτευτεί εκεί όπου πριν βρισκόταν δασική βλάστηση.

    Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

    Ομιλία του Π. Μανίκη για τη μέθοδο Φυσικής Καλλιέργειας (σβώλοι)

    πηγή: Δήμος Γαλατσίου (δελτίο τύπου, 23/10/09)

    «Πράσινη ασπίδα στην Αττική - Μέθοδοι αποκατάστασης βλάστησης»
    Φυσική Καλλιέργεια - "Παίζουμε με σβώλους, πρασινίζουμε τη γη"


    Ο Δήμος Γαλατσίου, στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων που έχει αναλάβει με σκοπό την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αλλά και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης των πολιτών και των δημοτών του, συμμετέχει στο πρόγραμμα: Φυσική Καλλιέργεια -“Παίζουμε με σβώλους, πρασινίζουμε τη γη”, διοργανώνοντας παράλληλα και ημερίδα για το ίδιο θέμα.

    Η Ημερίδα («Πράσινη ασπίδα στην Αττική - Μέθοδοι αποκατάστασης βλάστησης») , θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου, από τις 17.30 έως τις 20.00, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης, Βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής, και ο Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Κυριάκος Τσίρος.

    Το κύριο μέρος της Ημερίδας θα ξεκινήσει με την εισήγηση-ομιλία της κας Μαρίας Αλιμπέρτη-Kατσάνη, Αντιδημάρχου Πρασίνου του Δήμου Γαλατσίου και Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής με θέμα: «“Εθελοντής”, ο άνθρωπος του αιώνα».

    Η ημερίδα θα συνεχιστεί με κατατοπιστικές εισηγήσεις του Δήμαρχου Πεντέλης και Πρόεδρου του ΣΠΑΠ κ. Στεργίου-Καψάλη για τις «Δράσεις Δενδροφυτεύσεων Σ.Π.Α.Π.». και των Βάλια Δασκαλάκου, Γιώργο Μάντακα, Ι.Δ.Ε. Αθηνών ΕΘΙΑΓΕ, “ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ” «Πιλοτικά προγράμματα σύγκρισης μεθόδων αποκατάστασης στην Πεντέλη και το Γαλάτσι», Μίλτο Τσόγκα, Γιώργο Καρέτσο, Ι.Δ.Ε. Αθηνών ΕΘΙΑΓΕ, «Εθνικό πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από πυρκαγιές – Δημιουργία μοντέλου προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες συνθήκες των περιοχών» και από τον κ. Παναγιώτη Μανίκη, Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας ενημέρωση για την «Φυσική Καλλιέργεια- «Παίζουμε με σβώλους πρασινίζουμε τη γη»

    Το επόμενο διήμερο θα ακολουθήσουν:

    Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

    Merci les enfants!

    Οι νέοι μας συνεργάτες στις δράσεις συλλογής σπόρων είναι οι μικροί μαθητές της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά και η διευθύντριά τους!  Συνέλεξαν σπόρους χαρουπιάς, τους οποίους παραλάβαμε και θα τους παραδώσουμε στη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, μαζί με τους σπόρους αγριόκεδρου κλπ. που είχαμε συλλέξει από τον Κιθαιρώνα (11/10/2009).
    Η δράση οφείλεται στην πρωτοβουλία της Μαρίας Παυλάκη, κάτοικο Διώνης, η οποία έδωσε την ιδέα της συλλογής σπόρων από τα χαρουπόδενδρα του σχολείου!
    Ευχαριστούμε τη διευθύντρια Mme Sylvie Juvenal και τους μικρούς μαθητές που ανταποκρίθηκαν με συγκινητικό και ενθαρρυντικό ενθουσιασμό!


    Οι μικροί σποροσυλλέκτες...


    ...και η συγκομιδή τους

    Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

    Δράση αναδάσωσης στα καμένα

    Το Σαββατοκυριακο 17-18 Οκτωβριου μερικοι κατοικοι της Διωνης πραγματοποιησαμε μικρης εμβελειας δενδροφυτευση σε καμενες δασικες εκτασεις του Πικερμιου. Φυτευτηκαν δενδρυλλια βελανιδιας και χαρουπιας που ειναι δυσφλεκτα και συνιστωνται απο τους δασολογους για τη δημιουργια μεικτων δασων.


    Παραλληλα συμμετειχαμε και στη δενδροφυτευση που καλεσε η Εθελοντικη Ομαδα Πεντελη SOS στην τοποθεσια "Αϊ Γιαννης των Λατομειων" (βλ. εδώ).



    Αυτες οι δρασεις θα συνεχιστουν! Ευχομαστε σταδιακα να γενικευτουν με πρωτοβουλιες ολων των κατοικων και να υποστηριχτουν απο τους θεσμικους φορεις του Πικερμιου οι οποιοι προς το παρον αδρανουν.

    Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

    Κάλεσμα για την αναδάσωση του Πικερμίου

    Είμαστε κάτοικοι του Πικερμίου, που αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για την αναδάσωση των χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων γύρω από τους οικισμούς της περιοχής μας.
    Μετά την καταστροφική φωτιά, η Κοινότητα θα ασχοληθεί με δενδροφύτευση στους κοινόχρηστους χώρους: πεζοδρόμια, πλατείες, κάποια ρέματα.
    Εμείς δίνουμε άμεση προτεραιότητα στις δασικές περιοχές – συμπεριλαμβάνοντας και αυτές που απειλούνται με τσιμεντοποίηση.
    Ήδη δουλεύουμε, συλλέγοντας πληροφορίες από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, το Δασαρχείο, δασολόγους, γεωπόνους. Δεν μένει παρά να γίνουμε περισσότεροι για την τελική ευθεία της αναδάσωσης.

    ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ
    - Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στη φυσική αναδάσωση. Αυτό συνεπάγεται την προστασία των καμένων δασικών εκτάσεων από τους βοσκούς και τους οικοπεδοφάγους/καταπατητές.
    - Παρεμβάσεις τεχνητής αναδάσωσης γίνονται σε τμήματα τα οποία έχουν καεί επανειλημμένα ή δεν είχαν αναδασωθεί φυσικά στην προηγούμενη φάση ζωής του δάσους.
    - Η τεχνητή αναδάσωση πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη του ΜΕΙΚΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ (μείξη με πλατύφυλλα δένδρα), ώστε να αποκτήσουμε λιγότερο εύφλεκτα δάση.
    - Τα δύσφλεκτα δένδρα που ενδείκνυνται για την περιοχή μας είναι κυρίως οι ΒΕΛΑΝΙΔΙΕΣ (υπάρχουν φυλλοβόλες και αειθαλλείς -αριές- οι οποίες προτιμώνται) και οι ΧΑΡΟΥΠΙΕΣ.
    - Το έδαφος είναι κατάλληλο για άμεση έναρξη ήπιας αναδάσωσης.

    ΠΩΣ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ
    1ο Βήμα: Προμηθευόμαστε τα δενδρύλλια και οργανώνουμε την αναδάσωση.
    Συγκροτούμε ομάδες εργασίας, προκειμένου να αναλάβουν:
    - την έρευνα για την προμήθεια των δενδρυλλίων,
    - την επαφή με όσο το δυνατό περισσότερους κατοίκους ώστε να συμβάλουν με δένδρα,
    - την εξασφάλιση του ποτίσματος (εξεύρεση υδροφόρας κλπ).
    2ο Βήμα: Φυτεύουμε και ποτίζουμε. Εδώ χρειάζεται κινητοποίηση όλων για συμμετοχή όσο το δυνατό περισσότερων κατοίκων.
    3ο Βήμα: Συντηρούμε τα νεαρά δένδρα τα οποία έχουν ανάγκη ποτίσματος και βοτανίσματος (άνοιξη–καλοκαίρι 2010). Φροντίζουμε για εγκατάσταση δεξαμενών, οι οποίες εξασφαλίζουν το πότισμα (για τα δύο πρώτα χρόνια) και την πυρόσβεση στη συνέχεια.

    Ώρα λοιπόν για τα επόμενα βήματα!

    Καλούμε όλους για να συμμετάσχουμε μαζί στην αναδάσωση της περιοχής μας.

    Δασαμάρι S.O.S.
    ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών
    email: dasamari.sos@gmail.com

    Αίτηση ΣΠΑΠ για πιλοτικό πρόγραμμα αναδάσωσης με διασπορά σβώλων

    πηγή: ΣΠΑΠ

    ΠΡΟΣ
    -Την Περιφέρεια Αττικής, Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας κ. Χαράλαμπο Μανιάτη
    -Την Διεύθυνση Αναδασώσεων, Διευθυντή κο Βασίλη Γεωμελά
    -Την Διεύθυνση Δασών, Διευθυντή κο Γεράσιμο Παπαγεωργίου
    -Την Διεύθυνση Δασών Ανατ. Αττικής, Διευθυντή κο Αναστάσιο Καζάση
    -Το Δασαρχείο Πεντέλης, Δασάρχη κο Αναστάσιο Καλπαξίδη
    -Ε.Θ.ΙΑ.Γ.Ε., Διευθυντή κο Μίλτο Τσόγκα, κο Γιώργο Καρέτσο - Ερευνητή, κο Γαβριήλ Ξανθόπουλο - Ερευνητή
    -Εκπρόσωπο της Φυσικής Καλλιέργειας, κο Παναγιώτη Μανίκη

    ΚΟΙΝ. : -Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπουργό κο Γιάννη Ραγκούση
    -Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργό κα Τίνα Μπιρμπίλη
    -Νομαρχία Αθηνών, Νομάρχη κο Ιωάννη Σγουρό
    -Νομαρχία Ανατ. Αττικής, Νομάρχη κο Λεωνίδα Κουρή
    -Δήμαρχοι & Πρόεδροι Κοινοτήτων Μελών Σ.Π.Α.Π.
    -Μέλη Δ.Σ. & Ε.Ε. Σ.Π.ΑΠ.
    -Ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό ΣΚΑΙ

    ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΗ:
    ΚΗΦΙΣΙΑ, Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ, ΜΑΡΟΥΣΙ, ΜΕΛΙΣΣΙΑ, ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ, ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ, ΠΕΝΤΕΛΗ, ΕΚΑΛΗ, ΔΡΟΣΙΑ, ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ΑΝΟΙΞΗ, ΡΑΦΗΝΑ, ΣΤΑΜΑΤΑ, ΡΟΔΟΠΟΛΗ, ΑΝΘΟΥΣΑ, ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ, ΠΙΚΕΡΜΙ, ΑΡΤΕΜΙΔΑ, ΓΑΛΑΤΣΙ, ΚΡΥΟΝΕΡΙ, ΠΕΥΚΗ.

    ΘΕΜΑ: 3η Δενδροφύτευση Κοκκιναρά Πεντελικού
    ΣΧΕΤ. : Η από Ιουνίου 2009 Μελέτη Συμπληρωματικής Αναδάσωσης Περιοχής Κοκκιναρά Πεντελικού Όρους της Δ/νσης Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής

    1. Σας γνωρίζουμε ότι για την υλοποίηση του θέματος πραγματοποιήθηκε την 7-10-2009 σύσκεψη του Προέδρου του Συνδέσμου στην οποία συμμετείχαν από το Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε. ο Διευθυντής κος Μίλτος Τσόγκας και οι επιστήμονες Γιώργος Καρέτσος και Γαβριήλ Ξανθόπουλος και ο κος Παναγιώτης Μανίκης, εκπρόσωπος στην Ελλάδα της ιαπωνικής μεθόδου δεντροφύτευσης διασποράς δια σβόλων (φυσική καλλιέργεια).

    Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

    Κάλεσμα για δράση συλλογής σπόρων

    Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, το Δίκτυο Εθελοντικής Δενδροφύτευσης Αττικής οργανώνει δράση συλλογής σπόρων στον Κιθαιρώνα. Κάτοικοι της Διώνης θα συμμετέχουν προκειμένου να συλλέξουν σπόρους που θα δοθούν στη ΔΑΑ. Μια ποσότητα σπόρων θα διατεθεί για τη δημιουργία σβώλων σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Πεντέλη SOS.
    Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας γάντια, σακούλες και κλαδευτήρι/ψαλιδάκι. Αν έχετε φρουτοσυλλέκτες ακόμα καλύτερα διότι θα μπορείτε να συλλέξετε και κουκουνάρια ελάτης. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε με την Πηνελόπη στο τηλ. 6944324374 ή στο email pinelopi.ro@gmail.com.


    Το πρωτο φυταριο απο τη συλλογη
    σπορων κουκουναριας στις 13/09/09.

    Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

    Καθαριζουμε τα μπαζα σας και τα φυλαμε προσεκτικα...

    Λιγες μερες μετα την καταστροφικη φωτια, την Τριτη 1 Σεπτεμβριου, ενας ιδιοκτητης οικοπεδου στην οδο Επτανησων (Διωνη) αποφασισε να καθαρισει τα μπαζα του και τα καμενα που ειχαν παραμεινει στο οικοπεδο του. Ποιος ξερει τι φοβηθηκε και αυτο που επρεπε να ειχε κανει πριν τη φωτια το υλοποιησε μια βδομαδα μετα; Εβαλε λοιπον εναν ταλαιπωρο εργατη Πακιστανο να κανει τη βρωμοδουλεια και τα μπαζα του βρεθηκαν απο την αλλη πλευρα του δρομου πεταμενα προς τη ρεματια Δασαμαρι. Ετυχε να περασω απο εκει οταν γινοταν ο "καθαρισμος" και καταφερα να παρω το τηλεφωνο του ιδιοκτητη απο τον εργατη. Τηλεφωνησα στην αρμοδια υπηρεσια της Κοινοτητας η οποια ηρθε, φωτογραφησε τις εργασιες "καθαρισμου" και εκτοτε τα μπαζα παραμενουν στην ακρη της ρεματιας για να αποτελεσουν το προσαναμμα για την επομενη φωτια.
    Το τηλεφωνο του ιδιοκτητη εχει δοθει στην Κοινοτητα η οποια μεχρι σημερα αδρανει.

    Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

    Αναδάσωση του Διωνιστάν

    Λάβαμε απο τον κ. Μιχάλη Τρακάκη το ακόλουθο μήνυμα:

    Σε συνέχεια του προηγούμενου mail μου και σχετικά με την "αναδάσωση" στον οικισμό μας, έχω ακόμη μερικά τεκμήρια:
    Εδώ φαίνεται ένα ακόμη "αλσύλλιο χαμηλότερης βλάστησης" ειδικά φυτεμένο σε στρατηγικό σημείο, επί της οδού Δεξαμενής.

    Σε μικρή δε απόσταση και σοφά μελετημένα ακριβώς στην μέση του δρόμου, υπάρχει υποδομή για την φύτευση ενός ακόμη αλσυλλίου πλατύφυλλων φυλλοβόλων δένδρων!!!!


    Είναι δε τέτοια η οικολογική συνείδηση που μας διέπει, που δεν θα πρέπει να παραλείψω την αναφορά και σε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήπιας παρέμβασης με έργα οικολογικής δόμησης, μικρής κλίμακας τα οποία υπάρχουν εν αφθονία στην περιοχή μας και που εξασφαλίζουν ένα πραγματικά οικολογικό μοντέλο ανάπτυξης.

    Δεν είναι απολύτως εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον;;;
    και δεν είναι υπέροχη η αντίθεση που κάνουν με τα καμένα από τις πρόσφατες πυρκαγιές;;;
    Και έχουμε την τύχη να τα έχουμε δίπλα μας, ακριβώς στην δεύτερη είσοδο της Διώνης!!!

    Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

    Η αναδάσωση, η δενδροφύτευση, η κοινότητα, οι πολίτες

    Τι αποκομίσαμε από το κοινοτικό συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου, που παρακολουθήσαμε κάποιοι από εμάς.

    1. Η κοινότητα θα ασχοληθεί με τον καθαρισμό των καμένων και την δενδροφύτευση σε δημόσιους κοινοτικούς χώρους: πεζοδρόμια, πλατείες και κάποια ρέματα (ζητήσαμε να πάρουμε ένα χάρτη που να σηματοδοτεί ποια συγκεκριμένα ρέματα).
    Χρειάζεται οι πολίτες να έχουν το νου τους για να αποτρέψουν:
    - βίαιες παρεμβάσεις στα ρέματα - χωρίς άδεια δασαρχείου,
    - καταχρηστική κοπή δένδρων τα οποία θα μπορούσαν να επιβιώσουν (οι εργολάβοι πληρώνονται με τον αριθμό των δένδρων που κόβουν).

    2. Η κοινότητα δεν θα ασχοληθεί με τις χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις, καθώς εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δασαρχείου. Προφανώς δεν θα περιμένουμε πότε και αν το δασαρχείο θα ασχοληθεί και ως ποιό βαθμό με την αναδάσωση των δασικών περιοχών, που είναι μεταξύ των οικισμών του Πικερμίου ή γύρω από αυτούς (ή αν θα παγιώσει την καμένη εικόνα, μέχρι να παρουσιαστεί μια καλή ευκαιρία αποχαρακτηρισμού και μίζας).

    3. Επομένως εμείς οι κάτοικοι που ζούμε εδώ, είμαστε αυτοί που δεν θα αφήσουμε ούτε μια σπιθαμή δασικής έκτασης να οικοπεδοποιηθεί. Που δεν θα επιτρέψουμε άλλο τσιμέντο στο βουνό. Εμείς οι ίδιοι θα φροντίσουμε να ξαναγίνει δάσος κάθε δασική έκταση είτε δημόσια είτε ιδιωτική (ιδιωτικά δάση υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ας ρυθμίσει τα δέοντα το κράτος με τους διεκδικητές αφήνοντας το δάσος έξω από τη συναλλαγή). Ευελπιστούμε ότι και η κοινότητα θα στηρίξει τους κατοίκους.

    4. Τι κάνουμε:
    Δουλεύουμε ήδη προς την κατεύθυνση της αναδάσωσης. Ερχόμαστε σε επαφή με ειδικούς: Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής, Δασαρχείο, γεωπόνους... Ανταλλάσσουμε πληροφορίες, γνώσεις και πρακτικές με πιο έμπειρες ομάδες: Δίκτυο Εθελοντικής Δενδροφύτευσης... Συνεχώς ανακαλύπτουμε ή μας ανακαλύπτουν ειδικοί που μας προσφέρουν γνώση και εθελοντές... Αλληλοενημερωνόμαστε και συνειδητοποιούμε ότι αποτελεί προτεραιότητα των περισσότερων συμπολιτών μας...
    Ο Οκτώβριος είναι μήνας συστηματικής και οργανωμένης δουλειάς, ώστε μέσα στο Νοέμβριο να ΑΝΑΔΑΣΩΣΟΥΜΕ!

    Η ήμερη βελανιδιά ενάντια στις πυρκαγιές στη λειψυδρία και στην ερημοποίηση

    πηγή: Εναλλακτική κοινότητα "Πελίτι"

    Ήμερη βελανιδιά ή Βαλανιδιά ή Δρυς η μακρολέπιος

    Η ήμερη βελανιδιά (Quercus ithaburensis Decaisne subsp. macrolepis syn. Quercus aegilops) είναι δέντρο φυλλοβόλο ή ημιαειθαλές, ολιγαρκές, θερμοξηρόβιο και φωτόφιλο, που ξεχωρίζει από τις άλλες βελανιδιές λόγω των τεράστιων διακοσμητικών κυπέλλων, τα οποία μπορεί να έχουν βάθος 4 εκ. με όμορφα χνουδωτά, μακριά λέπια που γυρίζουν προς τα έξω. Τα βελανίδια της είναι πολύ καλή και εύπεπτη τροφή για τα άγρια και οικόσιτα ζώα (κυρίως χοίρους, πρόβατα και κατσίκες) περιέχουν άμυλο σε ποσοστό 80 – 90%, λίγες πρωτεΐνες και πολλές τανίνες, ενώ τα κύπελλα και ιδίως τα λέπια του, παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν είτε υπό μορφή σκόνης ή υγρή μορφή για τη βυρσοδεψία. Παρόλο που μερικοί δρυμώνες ακόμη παραμένουν στη νότια Αλβανία, Ελλάδα(ειδικά στην Αιτωλοακαρνανία και τα νησιά), Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία, Ισραήλ και Συρία, η έκταση της Ήμερης Βελανιδιάς έχει σημαντικά μειωθεί ανά τους αιώνες.

    Ο δρυμώνας της Αιτωλοακαρνανίας είναι ο μεγαλύτερος που υπάρχει στα Βαλκάνια. Οι λόγοι για την ιστορική της παρακμή είναι πολλοί: η αξία της βελανιδιάς μειώθηκε καθώς η ζήτηση για τη βυρσοδεψία έπεσε, κάνοντάς την έτσι εξαιρετικά ευάλωτη στη συστηματική υλοτόμηση για τη δημιουργία καλλιεργήσιμης γης. Όμως, είναι ένα δέντρο μεγάλης αξίας και όπως πολλές βελανιδιές, έχει μεγαλοπρεπή εμφάνιση όταν είναι ώριμη. Τα κλαδιά της απλώνονται κατά πλάτος και τα φύλλα της είναι λαμπερά σκουροπράσινα από πάνω και βελούδινα γκριζοπράσινα από κάτω. Εδώ και χρόνια οι βελανιδιές έχουν εμπνεύσει συγγραφείς και ποιητές. Το δέντρο είναι επίσης γνωστό ως καταφύγιο βιοποικιλότητας, παρέχοντας ανάμεσα στα κλαδιά του και γύρω από τη βάση του κατοικία σε αναρίθμητoυς οργανισμούς. Επειδή οι ρίζες της προχωρούν βαθιά στο έδαφος (μπορεί να φτάσουν τα 10 μέτρα βάθος) και δεν περιέχει εύφλεκτο ρετσίνι, η Ήμερη Βελανιδιά έχει εξαιρετική αντίσταση τόσο στους ανέμους, όσο και στη φωτιά. Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι ότι αντέχει την ξηρασία και απαιτεί λίγο νερό για την εγκατάστασή της. Με τόσα πολλά λοιπόν υπέρ της είναι εκπληκτικό το πώς αυτό το δέντρο δεν προτιμάται για αναδάσωση.

    Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

    Τι δρομολογεί η Κοιν. Πικερμίου για την αναδάσωση;

    Σε προσφατο δελτιο τυπου της Κοινοτητας Πικερμιου γινεται αναφορα σε επικειμενη αναδασωση των καμενων δασικων εκτασεων:
    Ομως η διατυπωση που χρησιμοποιει η Κοινοτητα δειχνει οτι αναφερεται σε δασικες εκτασεις τις οποιες προσδιοριζει ως "κοινοχρηστες". Γνωριζοντας οτι ενα σημαντικο μερος των προσφατα καμενων δασικων εκτασεων του Πικερμιου ενω εχουν χαρακτηριστει δασικες και αναδασωτεες με Πραξεις Χαρακτηρισμου του Δασαρχειου Πεντελης (ηδη απο τα ετη 1980, 1995, 1998, 2003) διεκδικουνται απο διαφορους οικοπεδοφαγικους συνεταιρισμους, θα ηταν χρησιμο να διευκρινιστει ποιες ακριβως ειναι οι εκτασεις που σκοπευει να αναδασωσει η Κοινοτητα ωστε να πραξουμε τα δεοντα.
    Επισης, στην προσεχη συνεδριαση του Κοινοτικου Συμβουλιου της Τεταρτης 30 Σεπτεμβριου θα παρθουν αποφασεις μεταξυ αλλων και για τρια θεματα που απτονται αμεσα με την αποκατασταση των καμενων:
    • Έγκριση μελέτης «Αποτύπωση υφισταμένης κατάστασης ρεμάτων στον Οικισμό Διώνη της Κοινότητας Πικερμίου και απευθείας ανάθεση αυτής» (σχετ. το υπ αριθμ. πρωτ. 08/Α ΤΑ/8382/2009 έγγραφο ΤΥΔΚ). Αναμόρφωση του προϋπολογισμού. 
    • Έγκριση της υπ' αριθμ. 217 μελέτης έργου «Διενέργεια κλαδεύσεων και κοπής καμένων δένδρων και θάμνων στον Οικισμό Διώνη» προϋπολογισμού δαπάνης €12.604 πλέον Φ.Π.Α. ». Αναμόρφωση του προϋπολογισμού καθώς και διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού. 
    • Διάνοιξη με γκρέϊντερ αγροτικών δρόμων στον Οικισμό Διώνη, λόγω πυρασφάλειας και πυροπροστασίας ποσού €3.000 πλέον Φ.Π.Α. και απευθείας ανάθεση. 
    Ειναι σημαντικο να μαθουμε το περιεχομενο των συγκεριμενων μελετων, ποιες περιοχες αφορουν και αν ειναι συμφωνο το Δασαρχειο. Επειδη η τοπικη αυτοδιοικηση εν Ελλαδι δεν φημιζεται για την προστασια των δασων αλλα μαλλον για το αντιθετο, κρινεται σκοπιμο οσοι ενδιαφερονται για την αναδασωση να παρευρισκονται στη συνεδριαση ωστε να ελεγθουν οι σχετικες αποφασεις.

    Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

    Σαββατιάτικες εργασίες στα καμένα


    Σήμερα (Σάββατο!) το πρωί ένα τεράστιο μηχάνημα τσάπας μπήκε στο ρέμα Δασαμάρι για εργασίες καθαρισμού του φράγματος από εργολαβία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ρωτήσαμε τους δύο παρόντες εργολάβους τι σχεδιάζουν να κάνουν και μας απάντησαν ότι θα μπουν σε διάφορα σημεία μέσα στη ρεματιά για τον καθαρισμό. Οπως είναι φανερό και από φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο παρόν ιστολόγιο, το ρέμα Δασαμάρι έχει πυκνή βλάστηση που ήδη δίνει δείγματα αναγέννησης και οι όποιες παρεμβάσεις για τον καθαρισμό και διάνοιξη των φραγμάτων από τις λάσπες πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά με παρουσία αρμόδιου από τη δασική υπηρεσία και μόνο στο σημείο του φράγματος. Η πρόθεση των εργολάβων να εισβάλουν με το ισοπεδωτικό τους μηχάνημα σε διάφορα σημεία του ρέματος για να ολοκληρώσουν στο άψε-σβήσε τις εργασίες τους θα ήταν καταστροφική για την χλωρίδα του ρέματος.
    Κατόπιν της παρέμβασης μερικών κατοίκων αποχώρησαν ξαφνικά. Τι παίχτηκε άραγε;

    Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

    Αστικοποίηση των δασών, η περίπτωση της Β. Αττικής

    Μανώλης Γιοματάρης, εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο. «Πευκίτες»

    Η Αστικοποίηση των δασών είναι στην πραγματικότητα η καταστροφή των δασών. Η κατανόηση των βαθύτερων αιτιών που οδήγησαν σε αυτή την παρανοϊκή συμπεριφορά έναντι της φύσης είναι αναγκαία για τη σφαιρική παρουσίαση του προβλήματος. Θα παρεκκλίνω ελάχιστα από το θέμα της εισήγησης και θα μιλήσω λίγο και για τις αγροτικές γαίες διότι μας ανησυχεί πλέον όχι μόνο η καταστροφή των δασών αλλά και των αγροτικών γαιών και όλων εκείνων των εκτάσεων που στην Αττική αποτελούσαν και αποτελούν ακόμη σε κάποια σημεία αυτό που είναι παγκοσμίως γνωστό ως «αττικό τοπίο» με την έννοια του οποίου γαλουχήθηκαν γενιές ολόκληρες, κυρίως στη δύση και αποτελεί μέρος αυτού που ονομάζουμε κληρονομιά μας .

    Ιστορική αναδρομή

    Η τύχη των δασών της Αττικής συνδέθηκε άρρηκτα με τον σχηματισμό της μεγάλης ιδιοκτησίας κατά τον 19ο αι. που δημιουργήθηκε μετά την απελευθέρωση. Δυστυχώς, ο περιορισμένος χρόνος δεν επιτρέπει την ανάλυση της περιόδου για την οποία πρέπει όμως να υπογραμμιστεί ότι κατά τη διάρκεια της δημιουργούνται τα μεγάλα ιδιωτικά και μοναστηριακά κτήματα που κυριαρχούν στις περιοχές της Αττικής έως τον μεσοπόλεμο.

    Το 1923 έχουμε τον πρώτο Γ.Ο.Κ. λόγω της άφιξης των προσφύγων από τη Μ. Ασία, ενώ λίγο αργότερα ξεκινάει η ίδρυση εξοχικών ή και προσφυγικών συνοικισμών σε μεγάλα κτήματα κοντά στην Αθήνα. Ιδρύονται έτσι οι εξοχικοί συνοικισμοί της Εκάλης (1924) του Διονύσου (1928) και της Ρέας (1929), αλλά και οι συνοικισμοί της Δροσιάς (1926) και ο «αγροτικός συνοικισμός των αξιωματικών» (1935).

    Έχουμε λοιπόν ήδη πράξεις της διοίκησης που εντάσσουν δασικές εκτάσεις στο σχέδιο πόλης.

    Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

    Περίοδος συλλογής σπόρων και μοσχευμάτων

    πηγή: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΔΑΣΩΣΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ


    (κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση)

    Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

    Εξόρμηση Σάββατο 26/9/2009

    πηγή: ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


    Το Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2009 θα πραγματοποιηθεί δράση συλλογής σπόρων Κοκορεβυθιάς στη Δυτική Αττική. Βρήκαμε ένα σημείο με πλούσια βλάστηση και Κοκορεβυθιές (Pistacia Terebinthus) με ώριμους καρπούς. Αν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε, στείλτε μας e-mail για να κανονίσουμε τα σημεία συνάντησης. Επίσης, αν δεν διαθέτετε μεταφορικό μέσο και θέλετε να συμμετέχετε, ενημερώστε μας να το οργανώσουμε.