Σελίδες

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Εκλογές και Μνημόνιο

πηγή: Δρόμος (25/09/10)
Του Βένιου Αγγελόπουλου *

Παλιά, παίζαμε στην αλάνα πολεμικά παιχνίδια, ινδιάνοι και καουμπόηδες, σταυροφόροι και Σαρακηνοί, Βίκινγκς και αντι-Βίκινγκς, ανάλογα με το έργο που ’χαμε δει στο θερινό σινεμά. Όταν είπαμε να χωριστούμε σε Έλληνες και Τούρκους, κανείς δεν θέλησε να κάνει τον Τούρκο...
Προχτές στην τηλεόραση, από τους εννιά υποψήφιους περιφερειάρχες Αττικής κανείς δεν θέλησε να κάνει τον υπερασπιστή του Μνημονίου. Ούτε καν αυτοί που το κόμμα τους το ’χε ψηφίσει. Κανείς δεν τόλμησε: το Μνημόνιο έχει καταδικαστεί στα μάτια του λαού. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα εξελιχθούν σε δημοψήφισμα με ποσοστά Τσαουσέσκου εναντίον του Μνημονίου. Αθροιστικά.
Η ομοφωνία σταματάει εκεί. Υπάρχουν οι απολογητές του «μονόδρομου», που θεωρούν το Μνημόνιο κάτι σαν θεϊκή τιμωρία για τις αμαρτίες μας – αλόγιστα ξοδέψαμε. Και αυτοί που λένε πώς άλλοι έφαγαν κι άλλοι πληρώνουν, και πως πρέπει να αλλάξουμε ρότα: οι αριστεροί.

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Πικερμική πανίδα

πηγή: Flora Attica
Το 1830 αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους. Το 1833 εγκαθιδρύθηκε βασιλικό καθεστώς και πρώτος βασιλιάς ανέλαβε ο Όθωνας, πρίγκιπας της Βαυαρίας. Μαζί του ήρθαν 3.850 Βαυαροί στρατιώτες που σταδιακά ενισχύθηκαν με πολλούς Γερμανούς εθελοντές. Το 1834 η Αθήνα ορίζεται πρωτεύουσα του κράτους και η Αττική έρχεται στο προσκήνιο.

Το 1838 ένας Βαυαρός στρατιώτης περνούσε κοντά στο Πικέρμι από το Μεγάλο Ρέμα, που αρχίζει από την Πεντέλη και εκβάλει στη Ραφήνα. Καθώς βάδιζε παρατήρησε στα πλαϊνά του ρέματος ένα απολιθωμένο οστό γεμάτο λαμπερούς κρυστάλλους. Ο Βαυαρός πίστεψε πως είχε βρει διαμάντια και βιάστηκε να μεταφέρει το θησαυρό του στη Γερμανία. Εκεί διαπιστώθηκε ότι τα «διαμάντια» ήταν απλός χαλαζίας αλλά το απολιθωμένο οστό ανήκε σε ένα είδος πίθηκου, που είχε ζήσει πριν 13 εκατομμύρια χρόνια.

Έτσι ανακαλύφθηκε η πικερμική πανίδα, όπως ονομάστηκε, και η οποία περιελάμβανε δεινοθήρια (γιγαντιαία ζώα με ύψος 4 μέτρα), μαστόδοντες (προγονικές μορφές των ελεφάντων), ρινόκερους, μαχαιρόδοντες, λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, ύαινες, πίθηκους, αντιλόπες, σκύλους, ελάφια, χοίρους, πουλιά, χελώνες. Το πιο συνηθισμένο ζώο της πικερμικής πανίδας είναι ένα ιππάριο που είχε ευρύτερη εξάπλωση στην Ευρασία. Η χλωρίδα που αντιστοιχεί σε αυτά τα ζώα είναι σε γενικές γραμμές περιβάλλον στέπας.

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Περιαστικά δάση και επέκταση πόλεων

Tου Γεωργιου Μ. Σαρηγιαννη*

Τα περιαστικά δάση κτίζονται, διότι στην εποχή μας κυριαρχεί το ιδιωτικό συμφέρον έναντι του Δημοσίου και αποτελούν «εν δυνάμει εμπόρευμα» ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και ακόμη περισσότερο που είναι «εν δυνάμει πολεοδομήσιμη γη» και τα κυκλώματα οικοπεδοποίησης είναι σύμφυτα με την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η οικοδόμηση μέσα στα περιαστικά δάση όχι μόνο δεν τιμωρείται αλλά σε κάθε προεκλογική περίοδο νομιμοποιείται, και αυτό είναι και κίνητρο για τα επόμενα.

Από κει και πέρα, μπορούμε να δούμε τι σημαίνει «οικοπεδοποίηση των περιαστικών δασών», ιδιαίτερα σε μια πόλη όπως η Αθήνα που έχει 1-2 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, σε σύγκριση με ευρωπαϊκές πόλεις (Βιέννη, Ελσίνκι, Σόφια, Αμστερνταμ, Μόσχα) που τα ποσοστά τους κυμαίνονται από το 25 έως και 50 τ.μ. Το περιαστικό δάσος, είναι μια ζώνη χαμηλότερων θερμοκρασιών από την επιφάνεια της πόλης και προκαλεί τοπικούς ανέμους ψυχρότερους και εμπλουτισμένους με οξυγόνο προς το εσωτερικό της πόλης. Αν το πράσινο εισχωρεί και σε «σφήνες» μέσα στην πόλη, τότε αυτές αποτελούν διόδους αυτών των υγιεινών ρευμάτων. Να σημειώσουμε ακόμη ότι η χρήση του ως χώρος περιπάτου και αναψυχής αποφορτίζει την ένταση της σημερινού τύπου αστικής ζωής. (Συγκρίνετε το Στάδιο της Βιέννης που είναι μέσα σε δάσος, με το ΟΑΚΑ που είναι ένα συνονθύλευμα μπετόν και ασφάλτου – τα «χιλιάδες δένδρα» έχουν μετατραπεί σε στύλους φωτισμού και θέσεων για κάμερες παρακολούθησης…).

* Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Οικολόγοι για το Πεντελικό

penteliko-mpaza1-cmyk Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατάρτιση των δασικών χαρτών οι επικεφαλής των πολιτικών κινήσεων των Οικολόγων Πράσινων στις περιοχές γύρω από το Πεντελικό εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στον αποκλεισμό δασών και δασικών εκτάσεων από τους εν λόγω χάρτες.

Μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν:

«Η κατάντια του Πεντελικού Όρους οφείλεται στην ασάφεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στην πλήρη απουσία οποιασδήποτε μόνιμης και βιώσιμης ανθρώπινης δραστηριότητας στον ορεινό όγκο, συμβατής με τον δασικό του χαρακτήρα. Διεκδικούνται δάση και δασικές εκτάσεις, ενώ παράλληλα υφίστανται πιέσεις που συντελούν στην εξαφάνιση των τελευταίων γεωργικών εκτάσεων, πολύτιμων για τις παραγωγικές δραστηριότητες του λεκανοπεδίου όπως αποδεικνύεται από την διανυόμενη οικονομική κρίση.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Slavoj Zizek για την Οικολογια...

Ο Σλοβενος φιλοσοφος Slavoj Zizek, καθηγητης στο European Graduate School, μιλαει για την Οικολογια ως ιδεολογια.
Το βιντεο ειναι αποσπασμα απο το ντοκυμανταιρ Examined Life.

"It's really the implicit premise of ecology that the existing world is the best possible world, in the sense of, it's a balanced world which is disturbed through human hubris... I find this problematic."

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Καταγγελία: Η ανακύκλωση καταλήγει στη χωματερή

πηγή: Ζούγκλα

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής καταγγέλλει την αναλγησία δημάρχων, προέδρων, μετόχων της εταιρείας που εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους για την ανακύκλωση αλλά και για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία τους που έχει χορηγηθεί ύστερα από υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι μήνες τώρα.
Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι

«Το προσωπικό της ανακύκλωσης ζητά την καταβολή των δεδουλευμένων του, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα και με υπερβάλλοντα ζήλο να εργάζεται, όπως μέχρι τώρα έκανε.
Από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η αναστολή κάθε δραστηριότητας σχετικής με το αντικείμενο της ανακύκλωσης με εντολή του Προέδρου της Μαραθωνίου Αναπτυξιακής, ως εκ τούτου οι υπηρεσίες της ανακύκλωσης δεν παρέχονται σε κανένα από τους εννέα Ο.Τ.Α.-μετόχους (Ανθούσα, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Παλλήνη, Πικέρμι, Ραφήνα, Σπάτα). Το ζήτημα είναι πως δεν οφείλουν όλοι οι Ο.Τ.Α.-μέτοχοι στην εταιρεία, αλλά “η μπάλα τούς πήρε όλους” αφού το προσωπικό δεν διαθέτει άλλο μέσο πίεσης για την καταβολή των οφειλομένων.

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Μετέτρεψαν τον καταρράκτη σε χωματερή

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Τη συνεχή εναπόθεση σκουπιδιών στο ρέμα του Βαλανάρη καταγγέλλουν οι κάτοικοι στο Ντράφι Πικερμίου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ | Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Λόφους σχηματίζουν σκουπίδια και μπάζα πάνω από
τον καταρράκτη του Βαλανάρη στο Πικέρμι
Την ύπαρξη και τη συνεχή ανατροφοδότηση μιας χωματερής καταγγέλλουν, καταθέτοντας και τα αντίστοιχα φωτογραφικά πειστήρια, κάτοικοι στην περιοχή Ντράφι Πικερμίου, μία από τις πιο πολύπαθες περιοχές της Αττικής, καθώς σχεδόν κάθε καλοκαίρι γίνεται στόχος εμπρηστών. Η χωματερή βρίσκεται μάλιστα πάνω από τον καταρράκτη του Βαλανάρη και πολλά από τα μπάζα, τις σακούλες των απορριμμάτων, τα απομεινάρια από τις ξύλινες κατασκευές και παλέτες, ακόμη και παρατημένα ή μισοσαπισμένα στρώματα έχουν πέσει στο ρέμα και στη μικρή λίμνη που δημιουργεί η ροή του νερού.

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Προτάσεις προς τα σχολεία για αναδασώσεις με δρυς (βελανιδιές)


Α. Με φύτεμα
I. Στην Ελλάδα το φύτεμα στο δάσος γίνεται μόνο τον (Οκτ.), Νοε., Δεκ., Ιαν., (Φεβ.).
Τα δενδρύλλια πρέπει να είναι της ίδιας χρονιάς, δηλαδή αυτά που φύτρωσαν μεταξύ του προηγούμενου Φεβρουαρίου και Μαΐου. Έτσι πρέπει να γίνει για να υπερέχει ο όγκος της ρίζας από εκείνον, του βλαστού.
II. Πρέπει να ανοίξουμε λάκκο διαμέτρου 50 εκ. και βάθους 50 εκ. Αυτό γίνεται μόνο με μηχάνημα, διότι το έδαφος είναι συνήθως πολύ σκληρό!! Θα πρέπει όμως, να γνωρίζουμε ότι τα μηχανήματα κάνουν μεγάλη ζημιά στην φυσική αναγέννηση, γιατί συμπιέζουν το έδαφος, φέρνουν το άγονο έδαφος στην επιφάνεια, κ.λπ.
III. Τον λάκκο που ανοίξαμε πρέπει να τον γεμίσουμε με μαλακό χώμα μέχρι περίπου 30 εκ., για να μπορέσουν οι ρίζες του μικρού δενδρυλλίου που θα φυτέψουμε να εισχωρήσουν γρήγορα προς τα κάτω, ώστε να βρίσκουν νερό και τους καλοκαιρινούς μήνες. (Το πάνω στρώμα ξεραίνεται!). Πάνω στο χώμα τοποθετούμε το δενδρύλλιο και γεμίζουμε το χώρο γύρο του με μαλακό χώμα, χωρίς πέτρες. Πατάμε γύρω–γύρω χωρίς να πατάμε την μπάλα. Στην συνέχεια, κάνουμε στο χείλος του λάκκου, ένα μικρό ανάχωμα για να περιορίζονται τα νερά του ποτίσματος. Τέλος, ποτίζουμε αμέσως, με 1-2 κουβάδες νερό. (Στο φύτεμα είναι απαραίτητο το πότισμα, αλλά συνήθως πρακτικώς ανέφικτο!).

σωστός τρόπος

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

13 Σεπτεμβρίου: ο Δήμαρχος της κοινότητας Marinaleda στον Βοτανικό Κήπο


Εκδήλωση-Συζήτηση
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ MARINALEDA
ή αλλιώς... πώς η ΟΥΤΟΠΙΑ γίνεται ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Oμιλητής: Juan Manuel Sanchez Gordillo
(δήμαρχος της αυτόνομης κοινότητας της Μαριναλέντα)