Σελίδες

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ο Βαλανάρης εκπέμπει SOS!

Ο Βαλανάρης, το ωραιότερο ρέμα της Αττικής με δίδυμους καταρράκτες (στο ύψος του Ντραφιού), φαράγγια, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με βυζαντινά, ρωμαϊκά και μοναδικά παλαιοντολογικά ευρήματα στις όχθες του, έχει υποστεί διαχρονικά βίαιες αλλοιώσεις στην οριογραμμή του. Αυτή την πορεία υποβάθμισής του ήρθε να ανακόψει ο νόμος, χαρακτηρίζοντάς τον ως ρέμα “ιδιαίτερου φυσικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος” [ΦΕΚ 281Δ/1993] και θωρακίζοντάς τον με καθεστώς υψηλής προστασίας από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.

Όμως αυτή τη φορά ο Βαλανάρης απειλείται με οριστική εξαφάνιση. Με αφορμή μια μελέτη οριοθέτησης τμημάτων των ρεμάτων Βαλανάρη και Δασαμάρι (που αποτελούν τα φυσικά όρια των οικισμών μας με τη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι), γίνεται απόπειρα να εξαλείψουν την ονομασία Βαλανάρη από το πανέμορφο ρέμα και να την παραχωρήσουν σε ένα μικρό παραπόταμό του, του οποίου η ονομασία (ρέμα Δασαμάρι) δεν καταγράφεται καν στους χάρτες. Με την εξάλειψη του ονόματος Βαλανάρη από τον Βαλανάρη, εξαλείφεται το καθεστώς υψηλής προστασίας που εμποδίζει την καταστροφή του μοναδικού οικοσυστήματος.

Ο Βαλανάρης άντεξε τις ανθρωπογενείς πιέσεις μέχρι τώρα. Ενδεχομένως το μέγεθος των επεμβάσεων προβλέπεται να είναι τόσο βίαιο, που πρέπει να απεκδυθεί από ένα στοιχείο που το ταυτοποιεί με ρέμα απολύτου προστασίας: το όνομά του. Ήδη στη δασική και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι, στην οποία εφάπτεται η μια όχθη του, τα άοκνα σχέδια τσιμεντοποίησης δεν κρύβονται.

Το τραγικό είναι ότι δύο αντιδήμαρχοι του δήμου Ραφήνας (παρότι ο δήμαρχος έχει συντελέσει στο παρελθόν στην προστασία της δασοβιοκοινότητας της περιοχής) ανέλαβαν να πείσουν τους κατοίκους σε Πικέρμι, Ντράφι, Διώνη, Αιολίδα ότι η πραγματικότητα δεν υπάρχει. Ότι αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί με ένα μελετητικό γραφείο, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Με φανατισμό υποστηρίζουν το κραυγαλέο λάθος του εν λόγω γραφείου: ότι ο Βαλανάρης μετακόμισε και από φυσικό όριο του Ντραφιού, πέρασε απέναντι, στο όριο της Διώνης-Αιολίδας με την καμένη και αναδασωτέα έκταση Δασαμάρι. Στον Βαλανάρη αποδίδουν αποκλειστικά την εναλλακτική ονομασία Λυκόρεμα που έχει το βορειότερο τμήμα του στην Πεντέλη. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που βρίθει λαθών, ο Βαλανάρης χάνει τον καταρράκτη του και το νερόμυλο και τις ρωμαϊκές αρχαιότητες μέχρι τη συμβολή του με το Δασαμάρι... και κυρίως χάνει το αυξημένο καθεστώς προστασίας του.

Δεν διστάζουν μπροστά σε φορείς και κατοίκους που τους επισημαίνουν τα λάθη. Δεν αναχαιτίζονται ούτε καν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που το 1999 υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα [ΦΕΚ 681Δ/1999] για καθορισμό των οριογραμμών του Βαλανάρη (με βάση το οποίο τοποθετήθηκαν τα συρματοκιβώτια της οδού Βαλανάρη).

Έχουμε να κάνουμε με μία επικών διαστάσεων αυθαιρεσία, την οποία πρέπει να σταματήσουμε εμείς οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Αναλυτικά οι θέσεις μας για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της οριοθέτησης του Βαλανάρη, εδώ.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος24/5/15, 8:24 μ.μ.

    Ανακοίνωση του Εξωραϊστικού Συλλόγου "Νηρέας" Ραφήνας
    ΤΟ ΡΕΜΑ ΒΑΛΑΝΑΡΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS
    ΚΡΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26/5, 7:30μμ

    Το ρέμα Βαλανάρη, ο σημαντικότερος κλάδος του ρέματος Ραφήνας με τον καταρράκτη, τα αιωνόβια πλατάνια και την ανεκτίμητη αισθητική αξία εκπέμπει SOS. Παρά το καθεστώς προστασίας και την ανακήρυξη του ως ρέμα ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας, αντιμετωπίζει θανάσιμο κίνδυνο επειδή έχει την ατυχία να αποτελεί το περίφημο "φιλέτο" του Πικερμίου λόγω της θέσης του ανάμεσα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς Ντράφι, Άγιος Σπυρίδωνας και Διώνη. Η αποψίλωση της βλάστησης και η κατασκευή τεράστιων υπερδιαστασιολογημένων γεφυρών, όπως προβλέπεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θα είναι το πρώτο βήμα στην κακοποίηση του ρέματος. Η τσιμεντοποίηση των 500 στρεμμάτων της κοιλάδας του Βαλανάρη θα είναι το δεύτερο. Λες και δεν υπάρχουν τόσα αδιάθετα οικόπεδα στους γειτονικούς οικοδομικούς συνεταιρισμούς.
    Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος "ΝΗΡΕΑΣ" κατέθεσε ένσταση στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, αμφισβητώντας την περιβαλλοντική μελέτη και δίνοντας τη μάχη μαζί με άλλους φορείς που αγωνίζονται για τη διάσωση του σημαντικότερου πνεύμονα πρασίνου της περιοχής μας.
    Το Δημοτικό Συμβούλιο που καλείται να αποφασίσει τις προαναφερόμενες παρεμβάσεις θα γίνει αυτή την Τρίτη 26/5, ωρα 7:30μμ στο Δημαρχείο της Ραφήνας και η παρουσία όλων των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών εκεί κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

    Μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω την ένσταση που κατέθεσε ο Σύλλογος στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος:

    "Με το παρόν έγγραφο σας ενημερώνουμε για τις απόψεις του Συλλόγου μας σχετικά με τα έργα που αναφέρονται στη Μ.Π.Ε. που έγινε στο πλαίσιο της οριστικής οριοθέτησης τμημάτων του ρέματος Βαλανάρη. Σημειώνεται ότι το ρέμα Βαλανάρη αποτελεί το κυριότερο στοιχείο του υδρογραφικού δικτύου του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και η λεκάνη του συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη των πλημμυρικών επεισοδίων στο κατάντη (χαμηλό) τμήμα του ρέματος Ραφήνας. Με δεδομένη τη σημασία του ρέματος Βαλανάρη και επιπλέον λόγω της πολύ μεγάλης περιβαλλοντικής και οικολογικής αξίας του παραπάνω ρέματος και των συμβαλλόντων κλάδων του, θεωρούμε σκόπιμο να σας υποβάλουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις - απόψεις, με στόχο πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής.

    1. Στη Μ.Π.Ε. δεν υπάρχει αναφορά για τις παραδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της παροχής σχεδιασμού των έργων. Αντίθετα, γίνεται αναφορά σε Υδρολογικό Μαθηματικό Ομοίωμα που αναπτύχθηκε για τη λεκάνη του ρέματος Ραφήνας, τα δεδομένα και οι παραδοχές του οποίου όμως δεν παρατίθενται στη Μ.Π.Ε. Επίσης αναφέρεται η χρησιμοποιούμενη όμβρια καμπύλη που έχει προκύψει από επεξεργασία στοιχείων στο Μαρκόπουλο και στο Ζωγράφου, περιοχές της Αττικής με διαφορετικά κλιματικά χαρακτηριστικά από αυτά της λεκάνης του ρέματος Βαλανάρη.
    2. Στη Μ.Π.Ε. αναφέρονται ουσιαστικά 4 έργα:
    - Η καθαίρεση του υφιστάμενου τεχνικού στη ΧΘ 2+820 του Βαλανάρη, διαστάσεων 5,5m×3m και η αντικατάσταση του με νέο τεχνικό διαστάσεων 10m×4m.
    - Η καθαίρεση του υφιστάμενου τεχνικού στη ΧΘ 0+050 του Λυκορέματος, διαστάσεων 7,0m×2,5m και η αντικατάσταση του με νέο τεχνικό διαστάσεων 8m×4m.
    - Η διευθέτηση της κοίτης του Λυκορέματος με τοποθέτηση συρματοκιβωτίων από τη ΧΘ 0+380 μέχρι περίπου τη ΧΘ 0+500 και η ανύψωση της κοίτης από τη ΧΘ 0+340 μέχρι τη ΧΘ 0+380 με τοποθέτηση νέων συρματοκιβωτίων επάνω στα υφιστάμενα. [...]

    Διαβάστε τη συνέχεια »

    ΑπάντησηΔιαγραφή

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***