Σελίδες

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Έρευνα:  Άμυνα ενάντια στις πλημμύρες με «πράσινες» υποδομές


του Δημήτρη Διαμαντίδη

Οι επενδύσεις σε «πράσινες υποδομές» όπως η αποκατάσταση της κοίτης ποταμών ή υγροτόπων αποτελούν παρεμβάσεις που παράγουν όχι μόνο περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη μακροπρόθεσμα, αλλά συρρικνώνουν και τα κονδύλια που απαιτούνται για άμυνα ενάντια στις πλημμύρες.

Στο συμπέρασμα αυτό μεταξύ άλλων καταλήγει επίκαιρη έρευνα του European Environment Agency (EEA), η οποία έρχεται λίγες ημέρες μετά τα πρόσφατα γεγονότα με τις πλημμύρες στην Αττική.

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας αποφάσισε την καταδίκη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (video)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27/11/2017

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ (21/11/17) ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Με 18 ψήφους υπέρ και 6 κατά το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας γνωμοδότησε θετικά υπέρ της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της καταστροφής του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας. Για να εξασφαλίσει ο Δήμος αυτή την πλειοψηφία με μόνο ένα 25% απώλειες σε θετικές ψήφους, χρειάστηκε να επιστρατεύσει λυτούς και δεμένους: δύο μελετητές για την παρουσίαση, υποστηρικτική ομάδα των μελετητών από κάτω και εκπρόσωπο από πλευράς Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Όλοι αυτοί, με τη βοήθεια της στενής ομάδας του Δημάρχου κ. Ευάγγελου Μπουρνούς, ξετύλιξαν την εκφοβιστική τους κινδυνολογία προκειμένου να πείσουν τους δημοτικούς συμβούλους ακόμη και της ίδιας τους της παράταξης ότι αν δεν περάσει αυτή η μελέτη, η Ραφήνα θα πνιγεί.

Και ενώ η αίθουσα ήταν γεμάτη από δημότες που ανησυχούν για το μέλλον του ρέματος σε σχέση τόσο με την οικολογική καταστροφή που θα επιφέρει η μελέτη όσο και με τις πλημμυρικές αντοχές του ρέματος, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την τουλάχιστον αυθάδη ομιλία του εκπροσώπου του υπουργείου κ. Αντ. Κοτσώνη απέναντι στους πολίτες και στους δημοτικούς συμβούλους και με την απροκάλυπτη πλέον ομολογία των μελετητών ότι το οικοσύστημα του ρέματος θα εξαφανιστεί δια παντός. Και αφού μετά το λογίδριό του (που έβγαλε εκτός εαυτού ακόμη και δημ. συμβούλους της «συμπολίτευσης») ο κ. Αντ. Κοτσώνης πήγε να αποχωρήσει ύστερα από παραίνεση του πρόεδρου του Δημ. Συμβουλίου, ο κόσμος που παρακολουθούσε εξαγριώθηκε και τον ανάγκασε να επιστρέψει και να μείνει ως την πρώτη πρωινή για να ακούσει τους πολίτες που επρόκειτο να μιλήσουν.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

Μνημείο προχειρότητας ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός Ραφήνας


Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Τις δραματικές εικόνες από τις πλημμύρες στη δυτική Αττική ενδέχεται να βιώσουμε ξανά στην ανατολική πλευρά του νομού, καθώς τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα και η ιστορία μπορεί να επαναλαμβάνεται.

Τα έργα που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας που εκβάλλει στην παραλία της πόλης, δίπλα στο λιμάνι, προϊδεάζουν για την έλευση μεγάλου πλημμυρικού επεισοδίου στην ανατολική Αττική και την προξένηση μιας μεγάλης οικολογικής καταστροφής υπό τον μανδύα του… αντιπλημμυρικού σχεδιασμού.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

1939: Θάπτομεν τον Ιλισσόν


Αθήνα 1937, κάλυψη Ιλισσού. Ο Διοικητής Πρωτευούσης (επί δικτατορίας Μεταξά) Κωνσταντίνος Κοτζιάς επισκέπτεται τα έργα της κάλυψης Ιλισσού. Στις αρχές του 20ού αιώνα ολόκληρη η περιοχή μεταξύ Ιλισσού και Υμηττού είχε κηρυχθεί αναδασωτέα και είχε φυτευτεί.
Στη δεκαετία του ’50, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, ολοκληρώθηκε η κάλυψη της κοίτης του ποταμού και τη θέση του ποταμού πήραν οι οδοί Μιχαλακοπούλου, Βασιλέως Κωνσταντίνου και Καλλιρρόης. Το έργο είχε ξεκινήσει το 1939 και το θεμελίωσε ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς με τη χαρακτηριστική φράση: «Θάπτομεν τον Ιλισσόν».

2017: Θάπτομεν το Μεγάλο Ρέμα

Ραφήνα 2017. Στη "διαβούλευση" για την οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος, οι εικονιζόμενοι αιρετοί του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου γνωμοδοτούν υπέρ μιας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για έργα διευθέτησης που καταστρέφουν οριστικά τo Μεγάλο Ρέμα και το οικοσύστημά του.

Ο μη εκλεγμένος Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ. και ο Γεν. Γραμματέας
Μπουρνούς Ευάγγελος Καλφαντής Παναγιώτης Πιστικίδης Βασίλειος

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Μέχρι την τελευταία σταγόνα


ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ - Teaser από την Small Planet Productions

Μια ταινία του Γιώργου Αυγερόπουλου

Την στιγμή που η Ευρώπη δοκιμάζεται από μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά από μια κρίση αξιών, εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν μια απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα: Είναι το νερό για την ΕΕ ένα εμπόρευμα της αγοράς, ή ένα ανθρώπινο δικαίωμα; Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, όπως έκανε ο ΟΗΕ το 2010.

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Ζητούμενο ο εκδημοκρατισμός στο Δήμο Ραφήνας

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Ο ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

Η λειτουργία των θεσμικών τοπικών οργάνων, τα οποία θεωρητικά έχει θεσπίσει η Πολιτεία για την εμπέδωση της δημοκρατίας και της πολυφωνίας, υποφέρει στη Ραφήνα. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τον νέο δήμαρχο, Β. Μπουρνού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό έως τρομοκρατικό κλίμα το οποίο θέλησε να επιβάλει στην πρόσφατη, υπό την προεδρία του, συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής «Διαβούλευσης» για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Οριοθέτησης και Διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας (9/11/2017).

Η αυθαιρεσία, η καταρράκωση του ρόλου του προεδρεύοντος στη συνεδρίαση, η κατάχρηση του χρόνου, οι αντεγκλήσεις με τους πολίτες που είτε είχαν μη αρεστή σε αυτόν τοποθέτηση είτε επεσήμαιναν τις παραβιάσεις της διαδικασίας, η επιβολή ενός θυμικού και η τεχνητή ένταση διαμορφώνουν ένα παράδειγμα το οποίο δεν πρέπει να επαναληφθεί σε ένα δήμο μιας δημοκρατικής χώρας.

Μια συνεδρίαση διαβούλευσης οφείλει να έχει μία ορθολογική δομή, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των γνωμοδοτούντων, όχι σαν την αλλοπρόσαλλη δομή που αυθαίρετα επέβαλε ο προεδρεύων δήμαρχος. Αντί να ξεκινά η συνεδρίαση με εισηγήσεις των παρόντων μελετητών της ΜΠΕ και να ακολουθούν οι ερωτήσεις, ώστε να ενημερωθούν κάπως τα μέλη της επιτροπής για τη μελέτη 600 σελίδων που είχαν λάβει παραμονές της συνεδρίασης, οι μελετητές τοποθετήθηκαν μετά τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής!

Νέο επεισόδιο λογοκρισίας στη δικτατορία του Δήμου Ραφήνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21/11/2017

ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ
“Σε απάντηση της επιστολής σας με αριθμό πρωτοκόλλου 1485-20/11/2017 για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ανοιχτής συζήτησης , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι αίθουσες στο Πνευματικό κέντρο Ραφήνας παραχωρούνται μόνο για εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχόμενου (εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων κλπ, καθώς και για εκδηλώσεις αναγνωρισμένων συλλόγων- οργανώσεων). Δεν δύναται η παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση.” [ΔΟΠΑΠ, α.π. 1486-20/11/2017]
Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (Δ.Ο.Π.Α.Π.) του ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ επιλέγει να αποκόψει το περιβάλλον από τον τίτλο του.

Όχι γιατί αποφάσισε να συμβαδίσει με τη γενικότερη στάση του πιο αντιπεριβαλλοντικού δήμου της Ελλάδας ο οποίος τον εποπτεύει, αλλά για να δικαιολογήσει ίσως την άρνησή του να παραχωρήσει αίθουσα επί χρήμασι (ή όπως του αρέσει να σκέφτεται «με το αζημίωτο») στην Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος, για τη φιλοξενία ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα το φυσικό περιβάλλον του δήμου μας.

Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου το οποίο ανήκει κατά αρμοδιότητα και ευθύνη στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και το οποίο οφείλει εκ του καταστατικού του να υποστηρίζει ενέργειες και δράσεις που προωθούν ζητήματα αθλητικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά, αποδεικνύεται μετά από την κακοδιαχείριση και τη μονοσήμαντη προώθηση που εφαρμόζει στα αθλητικά, κακός διαχειριστής, αντιδημοκρατικός και ακατάλληλος για το σκοπό που οφείλει να επιτελέσει και στα περιβαλλοντικά.

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ανακοίνωση δασολόγων, δασοπόνων και δασοφυλάκων για τις πλημμύρες στην Αττική


Οι Δασικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και όλοι οι εργαζόμενοι στις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση μας στους πληγέντες από την καταστροφική πλημμύρα στη Δυτική Αττική.

Με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός και κάτω από το συγκλονιστικό βάρος των απωλειών ανθρώπινων ζωών, την τεράστια καταστροφή περιουσιών και τις εκατοντάδες οικογένειες που έμειναν άστεγες οφείλουμε σαν ελάχιστο χρέος τιμής στους ανθρώπους αυτούς να τονίσουμε και να αναδείξουμε τις αιτίες που προκαλούν αυτές τις τραγωδίες.

Ασφαλώς μπορούμε να μιλήσουμε για άναρχη και μονομερή ανάπτυξη του οικιστικού ιστού σε πολλές και πυκνοκατοικημένες σήμερα περιοχές της χώρας, χωρίς μελέτη του υδατικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής, χωρίς πρόβλεψη και χωρίς εκτίμηση του όποιου ενδεχόμενου φυσικού κινδύνου.

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Σώζουμε το ρέμα, σώζουμε ζωές

ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΜΑ - ΣΩΖΟΥΜΕ ΖΩΕΣ

ΟΛΟΙ/ΕΣ την Τρίτη 21/11, 8 μ.μ., στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ραφήνας-Πικερμίου (Αραφηνίδων Αλών 12, Ραφήνα) που θα αποφασίσει για την τύχη του Μεγάλου Ρέματος και της πόλης μας.

Ενώνουμε τις φωνές μας ενάντια στην τσιμεντοποίηση-σαρζανετοποίηση του ρέματος και υπέρ μια σύχρονης ολιστικής διαχείρισής του που σώζει και το περιβάλλον από την καταστροφή και την πόλη από τις πλημμύρες.

Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Δεν φταίνε μόνο τα ρεύματα στις πλημμύρες


Flood at Port Marly, Alfred Sisley
[Musée des Beaux-Arts de Rouen, Rouen, France]

Με αφορμή τα τραγικά συμβάντα με τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δυτική Αττική —απώλειες ανθρώπων, καταστροφή ολόκληρων οικισμών, απώλεια περιουσιών και τις εκατοντάδες οικογένειες αστέγων— όλα τα αποδώσαμε στα μπαζωμένα ρεύματα-ρέματα και χειμάρρους που δεν επέτρεψαν στα νερά που κατέβαιναν από το βουνό να διαφύγουν ομαλά προς τη θάλασσα. Είναι σίγουρο ότι αυθαίρετες κατασκευές και τα μπάζα στις κοίτες των ρευμάτων αποτέλεσαν μια από τις σοβαρότερες αιτίες που τα νερά πλημμύρησαν και προκάλεσαν τόσες καταστροφές και εθνική οδύνη.

Δεν είναι όμως μόνο τα ρεύματα η αιτία του κακού των πλημμυρών. Ούτε είναι μόνο τo μετεωρολογικό φαινόμενο της ραγδαιότητας και οι ποσότητες των βροχοπτώσεων. Ούτε και οι γεωλογικές συνθήκες της περιοχής. Η κύρια, βασική αλλά παραμελημένη αιτία στην προχθεσινή πλημμύρα αλλά και στο πλείστον των πλημμυρών που συμβαίνουν και θα συμβαίνουν, επικεντρώνεται στην κακή ή την πλήρη εγκατάλειψη της διαχείρισης της «λεκάνης απορροής» των ρευμάτων, των χειμάρρων και των ποταμών. Είναι δε λεκάνη απορροής ο προς τα ανάντη των ρευμάτων χώρος όπου προσπίπτει και δέχεται τον κύριο όγκο του νερού των βροχοπτώσεων, που άλλοτε παρουσία βλάστησης πέφτει στο έδαφος ομαλά και προσροφάται, ενώ ό,τι περισσεύει απορρέει προς τα κατάντη και σχηματίζει ήρεμα ρεύματα.

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Έμποροι του φόβου


Χάραξη μονοδρόμων

Ακόμα δεν έχει κοπάσει το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής επικράτειας και όλοι στέκονται άφωνοι μπροστά στο γεγονός της απώλειας 15 ανθρώπινων ζωών στη δυτική Αττική, λόγω "κακοκαιρίας".

Άφωνοι στέκουν όσοι μπορούν να εννοήσουν το κόστος της απώλειας και την ευθύνη της αδράνειας, καθενός εκάστου όσο "έβλεπε τα τραίνα να περνούν". Όσο κατάπινε αμάσητα όσα του σερβίριζαν, όσο στεκόταν ενδεής μπροστά στον φρεσκοσερβιρισμένο τρόμο που χάριζαν οι στρατευμένοι ειδήμονες, σε συνεργασία με την κεντρική ή τις τοπικές διοίκηση και αυτοδιοίκηση. Έτσι προετοίμαζαν το έδαφος για να έλκουν υποστηρικτές και συνενόχους, στα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα, αλλά πιο πολύ στην Αττική, το σκηνικό των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών κακουργημάτων.

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Παρατηρήσεις επί της ΜΠΕ του έργου Διευθέτηση-Οριοθέτηση Μεγάλου Ρέματος


Εισήγηση της πρωτοβουλίας "Δασαμάρι S.O.S." στην Επιτροπή "Διαβούλευσης" [irafina.gr]


Παρατηρήσεις επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)
του έργου Διευθέτηση-Οριοθέτηση Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

“Pour bien conduire sa raison,
et chercher la vérité dans les sciences.”

Συνοπτικά: Πρόκειται για μία μελέτη που προτείνει σκληρά έργα διευθέτησης με σαρζανέτια και τσιμέντα τα οποία καταστρέφουν ολοκληρωτικά το Μεγάλο Ρέμα και το οικοσύστημά του.

1. Η ΜΠΕ ασχολείται με την κατ' όνομα οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος. Στην πραγματικότητα οι μελετητές δεν κάνουν καμία οριοθέτηση του ρέματος. Η νομοθεσία ορίζει ακριβώς τι είναι η οριοθέτηση: “διαδικασία και επικύρωση του καθορισμού των οριογραμμών του υδατορέματος ... με στόχο την εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και την περιβαλλοντική προστασία του υδατορέματος. [ν.4258/2014, άρθρο 1]. Επομένως κατά την οριοθέτηση προσδιορίζεται το απαραίτητο εύρος της κοίτης και των πρανών του ρέματος και η επάρκεια της διάνοιξης της κοίτης ώστε το νερό να μπορεί να ρέει απρόσκοπτα, χωρίς εμπόδια από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, και έτσι ώστε να αναπτύσσεται φυσικά το οικοσύστημα του ρέματος. Αντ' αυτού, οι μελετητές επιλέγουν διατομές κυρίως με κριτήρια διαθεσιμότητας χώρου και εύρους κατάληψης των έργων, περιορισμών λόγω υφιστάμενων κτισμάτων κλπ.” [ΜΠΕ, σελ. 2-4].

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Καταστροφική η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής «Διαβούλευσης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13/11/2017

Καταστροφική η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής «Διαβούλευσης»

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής «Διαβούλευσης» για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Οριοθέτησης και Διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, την Πέμπτη 9/11. Με ανορθόδοξες και αντιδημοκρατικές διαδικασίες από πλευράς προεδρείου και ελλιπέστατες απαντήσεις και διαστρεβλώσεις του περιεχομένου των ερωτήσεων από πλευράς μελετητών, η Επιτροπή κατέληξε σε μια «θετικοαρνητική» γνωμοδότηση! Το αποτέλεσμα ήταν 9 ψήφοι υπέρ, 4 κατά και 8 υπέρ αλλά με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του κ. Ταρναρά (μέλος της Επιτροπής ο οποίος ψήφισε κατά της Μελέτης με προτάσεις για την αποτροπή της τσιμεντοποίησης-σαρζανετοποίησης του ρέματος, άρα σαφώς αντίθετα με τη φιλοσοφία της Μελέτης). Το ανορθόδοξο; Αντί να ξεκινήσει η συνεδρίαση με τις εισηγήσεις των μελετητών και να ακολουθήσουν ερωτήσεις, ώστε να ενημερωθούν καλύτερα τα μέλη της Επιτροπής για τη Μελέτη 600 σελίδων που είχαν λάβει παραμονή της συνεδρίασης, οι μελετητές τοποθετήθηκαν μετά τις τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής! Η αντιδημοκρατικότητα; Ο δήμαρχος Β. Μπουρνούς, ο οποίος προέδρευε, (α) αποφάσισε αυθαίρετα και επέβαλε τη διαδικασία της διαβούλευσης, (β) διέκοπτε διαρκώς τους διαβουλευόμενους με έντονο ύφος, δημιουργώντας αφόρητες συνθήκες πίεσης, (γ) έπαιρνε το λόγο μετά από κάθε ομιλητή για να τον σχολιάσει ή επικρίνει, (δ) απαγόρευσε σε Πανελλαδικό Σύλλογο υπέρ των Ρεμάτων να τοποθετηθεί, (ε) προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποβάλλει(!) από την αίθουσα κάτοικο που διαμαρτυρήθηκε επανειλημμένα για τα παραπάνω και για το μπούλινγκ σε βάρος όλων.

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

“αντιμέτωποι με το τέρας”


Συνήθως αποφεύγω να γράφω απόψεις και σχόλια για την επικαιρότητα στο fb. Το πιο σύνηθες είναι να γράφω άρθρα στην Γεωμυθική. Χτες όμως βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το τέρας και ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι. Το τέρας της εξουσίας, το τέρας της εργολαβικής λογικής, το τέρας του φόβου, το τέρας της αβουλίας. Βρεθήκαμε στην Ραφήνα, στην “διαβούλευση” για την τύχη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Κάτι τέτοιο έγινε χτες:

ΟΙ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΕΣ ΚΑΘΟΝΤΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΑΝ ΤΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ. ΑΦΟΥ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ.

Ο απαράδεκτος σαν άνθρωπος (το τι σόι Δήμαρχος είναι δεν με απασχολεί μπροστά στην αξία του ανθρώπου) Δήμαρχος Ραφήνας, γεμάτος εκνευρισμό, θυμό, φόβο, κόμπλεξ, αγένεια και αντιδημοκρατικότητα μετέφερε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του στην συζήτηση, προκαλώντας από μεν κάποιους αντιδράσεις από δε κάποιους άλλους (τους περισσότερους) σιωπηρή συμφωνία. Ντράπηκα σαν άνθρωπος για αυτά που έβλεπα, για τον απαξιωτικό τρόπο που αντιμετωπίζονταν άνθρωποι οι οποίοι, ΝΑΙ, παλεύουν για κάτι άλλο εκτός από την αυλή τους και τον μισθό τους.

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Ρέματα της Αττικής. Φύση προς κατάργηση. Η περίπτωση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.


Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, είναι ίσως το σημαντικότερο από τα 55 ρέματα που άφησε ζωντανά η ανθρώπινη τάση για επιβολή στη φύση. Στην Αττική φύση ειδικότερα.

Ο κάτοικος της Αττικής από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη βραχώδη αυτή απόληξη της ελληνικής χερσονήσου, ξεκίνησε να την αλλάζει, να την καταστρέφει σαν να μισούσε τον τόπο που επέλεξε να ζήσει ή να τον ζήλευε και να έπρεπε με κάθε τρόπο να τον χαλάσει. Να τον χαλάσει γιατί καταλάβαινε πως η ομορφιά δεν είναι ούτε γίνεται κτήμα κανενός. Η ομορφιά γίνεται μόνο βίωμα και προσωποποιείται ως φίλη και προσφέρεται, μόνο σε όσους μπορούν να την καταλάβουν και να τη σεβαστούν. Ο κάτοικος της Αττικής όμως δεν ήταν τέτοιος. Δεν τη κατάλαβε ποτέ.

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Να σώσουμε το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας

ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ

Πολλά χρόνια τώρα η τοπική κοινωνία περίμενε την οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας προκειμένου να μπει επιτέλους φρένο στην αυθαιρεσία, η οποία σε συνδυασμό με πρόχειρες τεχνικές παρεμβάσεις που έγιναν παραμονές των Ολυμπιακών αγώνων κατέληξαν να πνίγουν τη Ραφήνα και τα Σπάτα. Οι οριοθετήσεις οφείλουν να δίνουν στα ρέματα το πλάτος που τους ανήκει, ώστε το νερό να μπορεί να καταλήγει αβίαστα στη θάλασσα χωρίς να πνίγει πόλεις ή καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ταυτόχρονα, οι οριοθετήσεις οφείλουν να προστατεύουν το οικοσύστημα των ρεμάτων, που είναι απαραίτητο για την επιβίωση του πλανήτη μας αφού παίζουν καίριο ρόλο στη διατήρηση ειδών χλωρίδας και πανίδας και συνεπώς στο κλίμα, στην ατμόσφαιρα, στις θάλασσες, στον υδροφορέα κ.λπ.

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Σχεδιασμένη σε κάθε λεπτομέρεια η εξόντωση του Μεγάλου Ρέματος

Σχεδιασμένη σε κάθε λεπτομέρεια η εξόντωση του Μεγάλου Ρέματος. Στο όνομα πάντα του φόβου της πλημμύρας δικαιολογούνται εκτρωματικές παρεμβάσεις.

Για να κρυφτεί η βαρβαρότητα και να αναδειχθεί η εικονική πραγματικότητα που πιστεύουν κάποιοι πως θα πείσει τους "αδαείς" (γιατί τέτοιους μας θεωρούν), στην ίδια ενότητα της εξαιρετικά κακής πρότασής τους [σ.σ. ΜΠΕ διευθέτησης Μεγάλου Ρέματος], προβάλλουν ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο διαμόρφωσης του ρέματος μαζί με κάποιες φωτογραφίες (θέλοντας να πετύχουν σύνδεση των εικόνων στο νου των "αδαών"). Το κακό γι' αυτούς είναι πως διαβάζοντας το αρχιτεκτονικό σχέδιο, διαπιστώνει κανείς αμέσως πως ουδεμία σχέση έχει με τις φωτογραφίες (από το εξωτερικό προφανώς).


ΜΠΕ διευθέτησης Μεγάλου Ρέματος, Παράρτημα IV, φωτογραφία 1
[σ.σ. The Floating Gardens, Yongning River Park, Taizhou City, Zhejiang Province, China]

Και δεν είναι μόνο η κοροϊδία. Είναι η προσβολή στη νοημοσύνη μας, όταν μας παίρνουν φύση καταστρέφοντάς την και μας αντιγυρίζουν τεχνητές συστάδες. Μας παίρνουν τη ζωή και μας δίνουν τη φωτογραφία της.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Η κατάρρευση της δασικής προστασίας και το άλλοθι των Δασικών Χαρτών

Εισήγηση της δασολόγου Νατάσας Πέτρου-Βαρουχάκη στο Συνέδριο «Αττική σε Κρίση» του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (Τμήμα Αττικής).


[26:56-46:42]


Περίληψη εισήγησης

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα μνημόνια που εφαρμόζονται τα τελευταία 8 χρόνια στη χώρα, ως ένα αδιάρρηκτο πλέγμα πολιτικών που ακουμπούν το σύνολο του κράτους, δεν άφησαν αλώβητο το δασικό νομικό πλαίσιο, παρά την συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 24.

Εμβληματική θέση στην ανατροπή της δασικής προστασίας και διαχείρισης όπως τις γνωρίσαμε μετά το Σύνταγμα του 1975, έχει το νομοθέτημα 4280/14 και ειδικότερα το κεφάλαιο των «επιτρεπτών επεμβάσεων» όπου στα πλαίσια μιας πασπαρτού διατύπωσης περί βιώσιμης ανάπτυξης ώστε τα δάση ανεμπόδιστα να μεταβάλουν την κατά προορισμό χρήση τους ή να εξυπηρετούν και άλλες χρήσεις, για λόγους επιβαλλόμενους από κάποιο αόριστο δημόσιο συμφέρον, το οποίο πλέον περιλαμβάνει και ιδιωτικές φαραωνικές επενδύσεις κυρίως τουριστικού χαρακτήρα.

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Νέα καταστροφική επίθεση στο Μεγάλο Ρέμα


Η νέα, καταστροφική επίθεση στο ρέμα Ραφήνας ακούει στο όνομα διευθέτηση-οριοθέτηση του ρέματος Ραφήνας. Ήδη είναι σε διαβούλευση η "Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων διευθέτησης-οριοθέτησης ρέματος Ραφήνας", σαν υποχρεωτικό αξεσουάρ κάθε εργολαβίας. Μελέτη στρατευμένη να δικαιολογεί, ακόμη και αντιφάσκοντας με την κοινή λογική και τον εαυτό της, κάθε φρικαλεότητα όσο καταστροφική κι αν είναι. Η συγκεκριμένη βρίσκει περιβαλλοντικά και αντιπλημμυρικά θετική την εξαφάνιση της φυσικής κοίτης και την αντικατάστασή της από μπετά και συρματοκιβώτια με πέτρες — ακόμη κι αν έτσι "οι ταχύτητες που θα αναπτυχθούν θα είναι πολύ μεγαλύτερες" (ομολογεί), δλδ. ακόμη κι αν δεν αποτρέπονται έτσι τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου


Η υλοτόμηση των 4 δένδρων, την οποία ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου την βαπτίζει «αυστηρό κλάδεμα», έγινε χωρίς άδεια του Δασαρχείου.

Συντάκτης: Μαρία Δήμα

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε η δασονόμος του Δασαρχείου Πεντέλης Μαρία Αρίδα για παράνομη υλοτόμηση τεσσάρων δένδρων σε προστατευόμενο κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, που τυγχάνει της ίδιας προστασίας με αυτή των δασικών εκτάσεων, ενώ ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές η υλοτόμηση ακόμη 10 δένδρων στον υγρότοπο των εκβολών του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας δίπλα στο λιμάνι (σημαντικό οικοσύστημα της περιοχής), όπως ερευνάται και ο προγραμματισμός εκ μέρους του εν λόγω Δήμου της υλοτόμησης τουλάχιστον 69 ακόμη δένδρων.

Η υλοτόμηση των 4 δένδρων, την οποία ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου την βαπτίζει «αυστηρό κλάδεμα», έγινε χωρίς άδεια του Δασαρχείου και προς εξυπηρέτηση ιδιωτικού συμφέροντος.