Σελίδες

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Το μπαλάκι των ευθυνών που έκαψε το Δασαμάρι


Το Δασαμάρι όπως είναι σήμερα

Τάσος Σαραντής


Πώς έγινε κάρβουνο η δασική περιοχή που βρίσκεται στα όρια των Δήμων Πεντέλης και Πικερμίου-Ραφήνας, αφού και οι δύο δημοτικές αρχές δήλωναν αναρμόδιες για την πυροπροστασία της, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις κινήσεων πολιτών. ● Απίστευτο πινγκ πονγκ γραφειοκρατίας με συμμετοχή και της Περιφέρειας Αττικής, του δασαρχείου και της Πολιτικής Προστασίας. ● Πώς έγιναν στάχτη ολόκληρη η πλαγιά και το ρέμα στις 20 Ιουλίου χωρίς να εμφανιστεί ούτε ένα όχημα της Πυροσβεστικής.

Παρά τις συνεχείς και αγωνιώδεις εκκλήσεις των τοπικών κινήσεων πολιτών προς την κεντρική και τοπική διοίκηση για το έλλειμμα πυροπροστασίας/δασοπροστασίας που άφηνε την περιοχή Δασαμάρι στην ανατολική Πεντέλη παντελώς εκτεθειμένη στο ενδεχόμενο εκδήλωσης καταστροφικής πυρκαγιάς, κανείς αρμόδιος δεν ενδιαφέρθηκε. Και το πινγκ πονγκ που παίχτηκε μεταξύ των υπευθύνων είχε αποτέλεσμα αυτό που φοβόνταν: το δασικό Δασαμάρι κάηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας φωτιάς στη Πεντέλη.

Το σήμα κινδύνου για το σοβαρό ενδεχόμενο να γίνει παρανάλωμα του πυρός το δασικό Δασαμάρι, μια έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων, καθώς κανείς δεν αναλάμβανε την προστασία του, το είχαν εκπέμψει από πέρσι με επιστολές τους προς τους αρμοδίους η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών «Δασαμάρι SOS» και η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, αποποιήθηκε τις διοικητικές ευθύνες του για την περιοχή, αν και από συστάσεως του ενιαίου Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου το Δασαμάρι εντοπίζεται εντός των ορίων του και προηγουμένως εντός των ορίων της κοινότητας Πικερμίου. Ο ίδιος υποστήριξε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι «το οικοσύστημα αυτό ανήκει ξεκάθαρα στα διοικητικά όρια του Δήμου Πεντέλης». Ετσι, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου άφησε το Δασαμάρι έξω από το σχέδιο αντιπυρικής προστασίας «Ιόλαος» που έχει καταρτίσει για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Τον δήμαρχο Ραφήνας διέψευσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος-Πολεοδομίας του Δήμου Πεντέλης, που ανέφερε ότι η περιοχή βρίσκεται εκτός διοικητικών ορίων του Δήμου Πεντέλης. Αναρμόδιος σε θέματα καθορισμού διοικητικών ορίων δήμων δήλωσε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας εφιστώντας την προσοχή στους καταγγέλλοντες για να λυθεί το ζήτημα! Ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής παρέπεμψε το θέμα στο Δασαρχείο Πεντέλης και στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, διαβίβασε τα αιτήματα των πολιτών στους Δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Πεντέλης και τους κάλεσε να τα εξετάσουν «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους», παραπέμποντάς τους σε κάποια «Επιτροπή Ορίων» που θα καθορίσει τα διοικητικά όρια των δύο δήμων.

Αντιμέτωπες με το μπαλάκι των (μη) ευθυνών και με τη γραφειοκρατική αδιαφορία οι δύο κινήσεις πολιτών επανήλθαν με νέα επιστολή (27/5/2021) προς τους αρμόδιους φορείς Πολιτικής Προστασίας. Ζητώντας την έστω και προσωρινή απόδοση αρμοδιοτήτων σχετικά με την πυροφύλαξη, την πολιτική προστασία και την υλοποίηση σχεδίων Πολιτικής Προστασίας απέναντι σε δασικές πυρκαγιές για το δασικό Δασαμάρι κατά την αντιπυρική περίοδο. Και αυτό που εισέπραξαν ήταν ένας νέος γύρος αποποίησης ευθυνών. Το αυτί ουδενός (αν)υπεύθυνου δεν ίδρωσε ούτε με σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Χωρίς πυροπροστασία το τρις... καμένο Δασαμάρι», 26/6/2021).


Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» που επισήμαινε το πινγκ πονγκ των ευθυνών και προειδοποιούσε για τους κινδύνους

Και μπαίνουμε στη φετινή χρονιά και τη νέα αντιπυρική περίοδο για να γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές. Οι δύο κινήσεις πολιτών προειδοποιούν και πάλι με μια τρίτη επιστολή τους στις 5/4 την κεντρική και τοπική διοίκηση για το έλλειμμα πυροπροστασίας/δασοπροστασίας στο Δασαμάρι που έμενε ανοιχτό από πέρσι. Και δεδομένου ότι οι δύο γειτονικοί δήμοι δηλώνουν αναρμόδιοι για την περιοχή αιτήθηκαν «μέχρι να εκδώσει οριστική απόφαση η Επιτροπή Ορίων, να ανατεθεί σε έναν από τους δύο δήμους, με απόφαση της ΓΓΠΠ ή και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η υποχρέωση να συμπεριλάβει στον σχεδιασμό του την πυροπροστασία/δασοπροστασία της περιοχής».

Εις μάτην. Στις 11 Απριλίου, η ΓΓΠΠ, αντί μιας απάντησης που να ισοδυναμεί με την οριστική λύση του προβλήματος, διαβιβάζει εκ νέου την επιστολή των κινήσεων των πολιτών στους δύο δήμους, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής και το Δασαρχείο Πεντέλης και τους ζητά να απαντήσουν για το θέμα απευθείας στους ενδιαφερόμενους πολίτες. Την ίδια μέρα, ο Δήμος Πεντέλης επαναλαμβάνει την προγενέστερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία το Δασαμάρι δεν ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Πεντέλης. Και ακολουθεί η απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που, εν ολίγοις, αναφέρει ότι τα διοικητικά όρια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αποτελούν αρμοδιότητα δασικής υπηρεσίας και ότι το Δασαρχείο Πεντέλης ως τοπικά αρμόδια δασική αρχή έχει εκπονήσει σχέδιο αντιπυρικής προστασίας στο οποίο περιλαμβάνεται και το Δασαμάρι. Ως επιστέγασμα εφησυχασμού ήρθε και η απάντηση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος στις 26/5 που ανέφερε ότι έχει συνταχθεί επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο στο οποίο εντάσσεται και το Δασαμάρι και ότι στην περιοχή υπάρχει δασικό περιπολικό.


Το Δασαμάρι όπως ήταν 2014 με τη φυσική αναγέννηση της βλάστησης μετά από παλαιότερη πυρκαγιά

Υπό το πρίσμα όσων διαδραματίστηκαν με το Δασαμάρι να αποτελεί μια «γκρίζα» ζώνη για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, τη ΓΓΠΠ και την κεντρική διοίκηση, το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και οι ανησυχίες των πολιτών επιβεβαιώθηκαν. Το Δασαμάρι κάηκε ολοσχερώς στις 20 Ιουλίου κατά την πυρκαγιά της Πεντέλης που ξεκίνησε την προηγούμενη μέρα. Και έγινε στάχτη και, πλέον, κυριολεκτικά μια γκρίζα ζώνη. Η φωτιά εισήλθε στο Δασαμάρι από τα βόρεια (οδό Βεργίνας) περίπου στις 3.00 π.μ. της 20ής Ιουλίου και επί 5 ώρες κατέβαινε αργά προς τα νότια τις λοφοσειρές, εισερχόμενη και στο ρέμα Δασαμάρι (που αποτελεί όριο του οικισμού Διώνη με το δασικό Δασαμάρι) όπου επιταχύνθηκε και εντάθηκε. Κατά τις 8.15 π.μ. η φωτιά είχε κατακάψει όλη τη δασική έκταση, το ρέμα Δασαμάρι καθώς και το ρέμα Βαλανάρη (που αποτελεί όριο του Ντραφίου με το δασικό Δασαμάρι).

Ούτε ένα όχημα

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, στο δασικό Δασαμάρι υπήρχε δίκτυο δασικών δρόμων, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της φωτιάς δεν εμφανίστηκε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ούτε του Πυροσβεστικού Σώματος ούτε της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, ώστε να ανασχέσουν το μέτωπο της φωτιάς που κατέβαινε αργά προς τα νότια. Ακόμα και στην οδό Επτανήσων της Διώνης, που εφάπτεται με το ρέμα Δασαμάρι, δεν υπήρξε διάταξη πυροσβεστικών οχημάτων για την ανάσχεση της φωτιάς. Μόνο ένα όχημα του Πυροσβεστικού Σώματος στάθμευε για κάποια ώρα άπραγο στην οδό Νεοπτολέμου διότι «είχε μόνο έναν τόνο νερού». Επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στα νότια της οδού Επτανήσων αφού η φωτιά είχε κατακάψει το δασικό Δασαμάρι.

Δεδομένων των προαναφερομένων, το πρωτεύον ερώτημα που προκύπτει είναι: Εχουν ευθύνες η τοπική και η κεντρική διοίκηση για την καταστροφή αυτής της δασικής έκτασης; Και ένα δευτερεύον: Γιατί έως και σήμερα δεν έχει κηρυχθεί αναδασωτέα η κατακαμένη αυτή περιοχή;

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***