Σε συνέχεια των ζητημάτων που άνοιξε το άρθρο μας “Η τέταρτη ταφή του ρέματος Μπάκα”, δημοσιεύουμε τις καταγγελίες προς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος [α.π. 97673/5300/12-9-2024] και προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής [α.π. 64268/13-9-2024] για την ακαταλληλότητα του χώρου εναπόθεσης και επεξεργασίας (θρυμματισμού) των καμένων της Διώνης από την πυρκαγιά “Βαρνάβα-Χαλανδρίου”.
Θέμα: Ακαταλληλότητα χώρου εναπόθεσης και επεξεργασίας (θρυμματισμού) των καμένων της πυρκαγιάς της 12ης Αυγούστου 2024.
Κυρίες/Κύριοι,
Σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα σχετικά με την επιλογή από τον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου του χώρου επεξεργασίας (θρυμματισμού) των καμένων της Διώνης Πικερμίου από την πυρκαγιά της 12ης Αυγούστου 2024.
Ακαταλληλότητα χώρου λόγω κινδύνου για τη δημόσια υγεία
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου —σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προδιαγραφές της Τεχνικής Μελέτης 24/2024 [Δημοτική Επιτροπή απόφ. 255/2024 και 259/2024] του έργου επεξεργασίας των καμένων, που όριζε ότι «ενδεικτική απόσταση [από κατοικίες] του χώρου συγκέντρωσης των καμένων είναι τα 5 χλμ.»— ψήφισε στις 30/8/2024 την ενοικίαση του γεωτεμαχίου με ΚΑΕΚ 051233004352 στην περιοχή της λεγόμενης “ΖΑΑ Πικερμίου”, για τη μεταφορά, συγκέντρωση και επεξεργασία (θρυμματισμό) καμένων, παρότι το γεωτεμάχιο δεν πληρεί την ανωτέρω βασική προϋπόθεση. Παρόλα αυτά ο χώρος κρίθηκε «κατάλληλος λόγω της απομακρυσμένης θέσης του από τον οικιστικό ιστό της Κοινότητας Πικερμίου και του γεγονότος ότι λόγω της θέσης αυτής δεν θα προκληθεί οποιαδήποτε όχληση από τις εργασίες που θα πραγματοποιούνται εντός αυτού» [Δημοτικό Συμβούλιο απόφ. 135/2024]. Όμως στην πραγματικότητα το γεωτεμάχιο απέχει περίπου 120 μ. από την πλησιέστερη κατοικία, 550 μ. από τον οικισμό του Πικερμίου, 600 μ. από τον οικισμό της Καλιτεχνούπολης και 900 μ. από τον πυρόπληκτο οικισμό της Διώνης Πικερμίου. Επομένως, κατά την επεξεργασία θα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα σωματίδια καμένης ύλης, τα οποία παράγονται από τον θρυμματισμό των καμένων κλάδων και κορμών και τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, πολλώ δε μάλλον που η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει επί μακρόν (4 μήνες με πιθανή παράταση σύμφωνα με την απόφαση).
Ακαταλληλότητα χώρου λόγω παραβίασης της προστασίας του περιβάλλοντος
Στο επισυναπτόμενο απόσπασμα του Κτηματολογίου σημειώνεται με γαλάζιο χρώμα η στενή λωρίδα γης (1250μ. x 7,5μ.) επί της οποίας θα γίνουν οι προαναφερθείσες εργασίες, καθώς και δύο ρέματα που τέμνουν το γεωτεμάχιο, το ρέμα Παλαιού Μύλου (βόρειο κόκκινο βέλος) και το ρέμα Μπάκα (νότιο βέλος). Τα ρέματα αυτά είναι ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος διότι ανήκουν στην υδρολογική λεκάνη του ρέματος Βαλανάρη και του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας. Οι κοίτες των δύο ρεμάτων διασχίζουν τον οικισμό της Διώνης, όπου έχουν καταπατηθεί και κακοποιηθεί από την πολεοδόμηση. Εξερχόμενα από τη δομημένη περιοχή, τα ρέματα εισέρχονται εν συνεχεία στην περιοχή της “ΖΑΑ Πικερμίου” όπου στα ανάντη η κοίτη τους έχει λίγο νερό και βλάστηση (καλαμιές, πικροδάφνες), ενώ στα κατάντη η κοίτη εκφυλίζεται, για να επανεμφανιστεί όμως λίγο πριν συμβάλουν με τον ποταμό Βαλανάρη. Η εκφυλισμένη κοίτη είναι ευδιάκριτη ακολουθώντας τη λιγοστή βλάστηση (πικροδάφνες) κατά μήκος της. «Στο χώρο που θα μισθωθεί, ο Δήμος θα ενεργήσει κάθε τυχόν απαιτούμενη εργασία για καθαρισμό και εξομάλυνση του εδάφους» αναφέρει η απόφ. 251/2024 της Δημοτικής Επιτροπής, με άλλα λόγια δρομολογείται η πλήρης εξάλειψη των ρεμάτων με τα γνωστά επακόλουθα πλημμυρών…
Επιπλέον επειδή η περιοχή πλημμυρίζει από τις βροχοπτώσεις, πριν μερικές δεκαετίες εν όψει πολεοδόμησης, είχαν κατασκευαστεί κάποια τσιμεντένια αντιπλημμυρικά φράγματα και σήμερα, ακόμη, όταν βρέχει δημιουργούνται ιρλανδικές διαβάσεις στις εκφυλισμένες κοίτες των ρεμάτων. Στις περιπτώσεις βροχοπτώσεων και πλημμυρισμών, το καμένο θρύμμα θα διασκορπίζεται στα δύο ρέματα και θα διασπείρεται στο συμβάλλον ρέμα Βαλανάρη και στη συνέχεια στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας με τελικό αποδέκτη τη θάλασσα της Ραφήνας. Αυτό αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο ακαταλληλότητας του συγκεκριμένου γεωτεμαχίου.
Σημειώνουμε ότι και τα δύο ρέματα είναι ιστορικά και αποτυπώνονται στους τοπογραφικούς «Χάρτες της Αττικής» [J.A. Kaupert & E. Curtius, 19ος αιώνας] όπου φαίνεται και το τμήμα της εκφυλισμένης κοίτης στη θέση “Katrypi”.*
Ακαταλληλότητα χώρου λόγω της γεωμετρίας του
Το γεωτεμάχιο που επιλέχθηκε είναι μια στενή λωρίδα γης μήκους περίπου 1250 μ. και πλάτους 7,5 μ. Σε αυτό το στενότατο γεωτεμάχιο θα πρέπει να μεταφερθούν με μεγάλα φορτηγά τα προϊόντα της υλοτομίας των καμένων της Διώνης, δηλ. κορμοί, κορμοτεμάχια και κλαδιά, να θρυμματιστούν από ογκώδη μηχανήματα συνδεδεμένα με ελκυστήρα θρυμματισμού ξύλου, να μεταφερθεί το προϊόν του θρυμματισμού σε άλλη θέση και να απομακρυνθεί με φορτηγά για την περαιτέρω διαχείρισή του. Ολες αυτές οι βαριές εργασίες των ογκωδών μηχανημάτων και οι αναγκαστικοί ελιγμοί μηχανημάτων και φορτηγών είναι αδύνατο να πραγματοποιούνται στο περιοριστικό πλάτος των 7,5 μ. Το πιθανότερο είναι ότι de facto ο χώρος επεξεργασίας θα επεκταθεί καταπατώντας παράνομα και την όμορη αναδασωτέα δασική έκταση.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι ανάγκη να επιληφθεί η [όνομα υπηρεσίας] προκειμένου να προβεί σε σχετικό έλεγχο για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Κατ' επέκταση να κινηθεί η διαδικασία για την επιλογή με υπευθυνότητα ενός άλλου κατάλληλου αδειοδοτημένου χώρου που να εγγυάται τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
“Δασαμάρι S.O.S.”
ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών
email: dasamari.sos@gmail.com
web: https://dasamarisos.blogspot.gr
Συνημμένα:
1. Απόφ. 251/2024 Δ.Ε.
2. Απόφ. 255/2024 Δ.Ε. με την Τεχνική Μελέτη 24/2024 (ανακληθείσα απόφαση)
3. Αποφ. 259/2024 Δ.Ε. με την Τεχνική Μελέτη 24/2024
4. Απόφ. 135/2024 Δ.Σ.
5. Απόσπασμα Κτηματολογίου για το ΚΑΕΚ 051233004352
6. Απόσπασμα ιστορικού τοπογραφικού χάρτη του Πεντελικού
* Οι «Χάρτες της Αττικής» βρίσκονται ψηφιοποιημένοι στην πλατφόρμα Δίπυλον, τα εργαλεία της οποίας δίνουν τη δυνατότητα να μελετηθεί συνδυασμός του ιστορικού με το σύγχρονο υπόβαθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
*** Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται πάντα. ***